nieco pracochłonny, bo jest w nim kilka momentów. Ponieważ jest to sernik bez pieczenia, więc spód przyrządziłam z ciastek digestive. Oczywiście nie musicie wyruszać zaraz na poszukiwanie tych ciastek, bo możecie je z powodzeniem zastąpić innymi. Sernik jest bardzo kremowy i mocno waniliowy. Sądzę, że na zbliżeniu zauważycie ile wanilii do niego dodałam. Słodki sernik ożywia wspaniały(...)sernik na zimno z mango i prosecco Składniki: Na foremkę o średnicy 23 cm lub metalowa obręcz i stosowny talerz Spód do sernika 60 g masła roztopionego 160 g ciastek digestive Masa serowa 150 ml mleka 4 żółtka 200 g cukru 8 listków żelatyny (4 łyżeczki-20 ml- żelatyny w proszku) 2 łyżeczki waniliowego extraktu 500 g twarogu
codojedzeniaSkładniki: Biszkopciki: 6 jajek 4 łyżki cukru kryształ 2 łyżki cukru waniliowego 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1/2 opakowanie nadzienia cukierniczego
Ciastka - domowe słodkościBiszkopt kakaowy: 9 jajek 9 łyżek cukru 7,5 łyżek mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki kakao Masa
Ciastka - domowe słodkościpieczenia 1 jajko kl M szczypta soli 45 g miękkiego masła 2-3 łyżki soku z cytryny skórka z połowy cytryny (wcześniej wymytej i wyparzonej) do obtoczenia ciastek: 1 cukier waniliowy 1 łyżka płaska cukru pudru około 25 g roztopionego masła 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ze sobą, tworząc miękkie lekko klejące ciasto. 2. Piekarnik nastawiamy(...)stop. 3. Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na grubość około 5-8 mm. Wykrawamy ulubione wzory ciastek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Ciastka przed włożeniem do piekarnika smarujemy masłem. Pieczemy je przez około 10-15 minut do lekkiego zrumienienia, ale naprawdę lekkiego. 5. Jeszcze ciepłe ciasteczka, delikatnie smarujemy jeszcze raz masłem
Gotowanie...to proste !Pyszne ciastka cytrynowe rodem z Albanii w kształcie rombów .Wyobraź sobie złociste latawce unoszące się na wietrze. Pora na pierwszy kęs... Przepis na te pyszności znalazłam w książce "Wszystkie poranki świata" Wydawnictwa Buchmann Hiszpańskie tostados, szwedzkie kanelbullar, tureckie menemen, albańskie ravani, łotewskie rupmaize, argentyńskie alfajores albo włoskie brioszki – każdy kraj ma wyjątkowe smakołyki śniadaniowe. W tej przepięknie ilustrowanej(...)wokół stołów świata. Zdrowe, smaczne i sycące – z przepisami z tej książki każdy dzień rozpoczniesz wyjątkowo smacznie! Dziś u nie na śniadanie i...nie tylko na śniadanie- te oto ciastka. Są przepyszne, miękkie. Zmodyfikowałam je tylko o jeden dodatek -dodałam cząstki jabłek. Składniki 200 g mąki 120 g semoliny 120 g cukru 1 kubeczek jogurtu naturalnego 150 g oleju
Z Kuchni Do KuchniCiasto doskonale sprawdzi się zarówno podczas świąt, imprez rodzinnych, jak i w roli poczęstunku do popołudniowej kawy lub herbatki. Składniki: Ciasto: 150 g mąki
Ciastka - domowe słodkościcukru pudru (Ilość cukru jest zmniejszona, gdyż ciastka są przeznaczone do pokrycia lukrem w całości, który nada im słodki smak) - 200 g masła/ margaryny ( margaryna - gładsze ciastka) - 1 jajko - 1 łyżka likieru - 500 g mąki Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy resztę składników. Czas odpoczynku w lodówce to co najmniej 1 godzina. Mąka tylko pod spód(...)Duże ciastka rozwałkowujemy na grubość 4 mm, a małe 3 mm. Pieczemy 20-30 minut w 150 ° C. Mają być blade. Wygładzamy ciepłe. * Mąki używamy tylko pod spód, gdyż później lukier nie będzie się kleił do ciastek. Poniżej mam dla Was trochę zdjęć z ostatnich 2 miesięcy i Świąt Bożego Narodzenia we Florencji i Sienie. :) Sylwester
DominikaDolciSkładniki: 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru kryształ 2 mandarynek sok wyciśnięty
Ciastka - domowe słodkościorzechy włoskie, laskowe, migdały, nerkowce, ziemne oraz rodzynki. Wszystko razem dokładnie mieszamy, najłatwiej za pomocą dłoni i formujemy okrągłe ciastka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej ciastka i pieczemy w 180 st. C przez 20 min. aż ciasteczka będą złociste. Blaszkę z upieczonymi ciastkami odkładamy do ostygnięcia, aby ciastka stwardniały. Smacznego
kulinarne odsłony patiorzechy włoskie, laskowe, migdały, nerkowce, ziemne oraz rodzynki. Wszystko razem dokładnie mieszamy, najłatwiej za pomocą dłoni i formujemy okrągłe ciastka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej ciastka i pieczemy w 180 st. C przez 20 min. aż ciasteczka będą złociste. Blaszkę z upieczonymi ciastkami odkładamy do ostygnięcia, aby ciastka stwardniały. Smacznego
kulinarne odsłony patiSkładniki: Ciasto: 250 g margaryny (1 kostka) 50 dag mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka śmietany 18% szczypta soli Dodatkowo: 1 nadzienie cukiernicze Lauretta o smaku
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) płatki migdałowe cukier puder waniliowy Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwinąć i obficie posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi, przykryć papierem do pieczenia
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 2 łyżki cukru 1 - 2 łyżek kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru
Ciastka - domowe słodkościprzepis na brownies, które zrobi każdy, nawet najmniej opierzony niedzielny kucharz. Wystarczy zmieszać składniki, przełożyć do formy lub kokilek i po pół godziny pachnące czekoladą i wanilią śniadanie gotowe. Ciastka można upiec w foremce (20/20 cm) lub, jak my, w kokilkach. Wychodzą zawsze i zawsze są pyszne. Nie ma w nich grama czekolady, a smakują jak czekoladowe brownies(...)namieszała w garnkach. Kolejnym powodem jest bezsprzeczny i smakowity fakt, że cukier karmelizuje się podczas pieczenia na wierzchu brownies, tworząc przyjemną, chrupiącą powłoczkę. W środku, jak na brownies przystało, ciastka są wilgotne i miękkie. Składniki: 1/2 szklanki kakao Szklanka cukru 1/4 szklanki mąki Szklanka siekanych orzechów 1/2 kostki masła 2 jajka Szczypta soli Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik
Niedzielny kucharzjest na sali ktoś, kto nie lubi eklerków?? Eklerki lubi chyba każdy :). Ja uwielbiam! Tak jest od dzieciństwa. Tym razem przygotowałam te klasyczne, pyszne ciastka w wersji kokosowej. Krem jest na bazie budyniu kokosowego utartego z masłem ( czyli jak w klasycznym kremie budyniowo - maślanym ), a kokosowy budyń ugotowałam na mleku kokosowym. Muszę przyznać, że smak kokosu intensywniejszy był(...)mało słodki, możecie w tym momencie dosłodzić go cukrem pudrem. Każdy z eklerków przekroić wzdłuż na pół. Krem umieścić w rękawie cukierniczym i wyciskać go na dolną część ciastek ( krem można również wykładać łyżką ). Każde ciastko przykryć jego górną częścią. Polewa z białej czekolady: Czekoladę posiekać. W małym garnuszku rozpuścić masło, dodać czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej
Opowieści z piekarnika