córka pokochała je od pierwszego kęsa. Przepis na ciasteczka znalazłam na blogu Pease Pudding . Składniki (na 10 ciastek): 50 g cukru 100 g masła 150 g mąki ziarenka z połowy laski wanilii 10 łyżeczek kremu z pigwowca (lub innego kremu czy dżemu) Wykonanie: Masło, mąkę, cukier i ziarenka zmiksować w malakserze, aż ciasto się połączy(...)już lekko przypieczone). Wyjąć z piekarnika, pozwolić im przez chwilę ostygnąć na blaszce, a potem przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Na zimne ciastka (bez otworu) nakładać po łyżeczce kremu (lub dżemu). Przykryć ciasteczka z dziurką. Można posypać cukrem pudrem
Sto kolorów kuchniUwielbiam babeczki. Dawno, dawno temu robiła je moja Mama. Była w nich masa, galaretki i oczywiście owoce. Moja wersja jest z masą mascarpone z
Kuchnia w czekoladzieJeśli coś nie wychodzi po mojej myśli, zawsze staram się korzystać z planu awaryjnego. Wtedy moja fantazja dostaje skrzydeł. Tak też było i w tym przypadku
Blondynka Gotujebyło już u nas sernika na zimno, zrobiłam więc taki czekoladowy sernik na zimno z dodatkiem gorzkiej czekolady i nalewki z malin oraz świeżych malin. Wierzch posmarowałam kremem czekoladowym i udekorowałam ciastkami z nadzieniem malinowym i malinami. Wyszło pysznie!!! Spód:180g biszkoptów, 100g masła, 3 łyżki likieru z malin. Biszkopty połamać na kawałki, zmielić w blenderze. Dodać(...)ubić na sztywno. Dodać do masy serowej. Na koniec dodać maliny, dokładnie wymieszać i wyłożyć na przygotowany spód. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Wierzch: 200g kremu czekoladowego, np. Nutella, 1 opakowanie delicji z nadzieniem o smaku malinowym, 3 łyżki likieru z malin, 200g malin. Krem czekoladowy zmieszać z likierem, rozsmarować na masie serowej
Z miłości do słodkościpewno będzie smakowało. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia na krem kukułkowy: 500 ml śmietanki kremówki 200 g cukierków kukułek 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mleka na warstwę czekoladową: 200 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej(...)wrzątkiem i trochę przestudzić. Czekolady połamać i umieścić w misce, zalać gorącą ale nie wrzącą kawą i rozpuścić. Dodać biszkopty i wódkę, odstawić na chwilę aby ciastka wpiły masę czekoladową. Krem kukułkowy: Mleko zagotować, wrzucić cukierki i odstawić na chwilę. Następnie zmiksować za pomocą blendera lub końcówki do kruszenia lodu. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody. Kremówkę ubić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNajpierw napiszę o moim ostatnim odkryciu czyli winie Monte Santi które idealnie nadaje się do deserów wszelakich. Wina gronowe z dodatkiem soku z innych owoców są
Moje Małe CzarowanieJest. Pierwszy śnieg. Za jego sprawą aura nabrała zdecydowanie odmiennego charakteru. Powoli czuć atmosfere zbliżających się świąt (na co wskazuje nawet zmiana szaty graficznej na blogu
My simple kitchenjajka ( temperatura pokojowa ) 1 ¼ szklanki maślanki ( temperatura pokojowa ) 2/3 szklanki kakao 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Krem śmietankowy: 250 gram mascarpone 500 ml śmietanki kremowej 30 % 3 łyżki cukru pudru 8 ciastek oreo Dodatkowo : około 250 g ciastek oreo ( na całość ciasta kupiłam 2 opakowania ciastek po 173 g ) 500 ml śmietany(...)się wyrównało. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masa 1 : Śmietankę miksujemy na niskich obrotach z cukrem pudrem, a gdy zgęstnieje stopniowo dodajemy serek mascarpone i chwilę miksujemy. Ciastka ( 8 sztuk ) kruszymy dodajemy do kremu, delikatnie mieszamy. Masa 2 : Śmietankę miksujemy na niskich obrotach z cukrem pudrem i śmietan fixem aż dobrze zgęstnieje, ¼ masy odkładamy do dekoracji. Jeden b lat ciasta
Darcia w kuchniJak sama nazwa wskazuje, to ciasto smakuje bajecznie :) Lekkie, delikatne, wspaniałe. Rozpływa się w ustach - biszkopt, galaretka z kawałkami wiśni, masa karpatkowa i krem śmietankowy. Całość
Domowa cukiernia EwyBardzo popularne ostatnio, pyszne i proste w wykonaniu ciasto, które z pewnością zachwyci Waszych domowników i gości :) Delikatne, niezbyt słodkie i bardzo ładnie prezentuje się na
Domowa cukiernia EwyCiasto z tych nieskomplikowanych, ale dosyć pracochłonnych. Jest jednak bardzo smaczne, a pracę przy niemu spokojnie można sobie rozłożyć na dwa a nawet trzy dni :) Kakaowy
Domowa cukiernia EwyCiasto, które pierwszy raz jadłam w kawiarni, w trakcie spotkania z przyjaciółką, w smaku którego, obie się zakochałyśmy :D To głównie z myślą o Niej odtworzyłam
Domowa cukiernia EwyCiasto, którym oczarujecie swoich domowników i gości. Wysokie, z mnóstwem pysznych warstw, które śmiało starczyłyby na kilka osobnych ciast ;) W całości smakują jednak perfekcyjnie :) Pierwszy raz
Domowa cukiernia EwyOrzechowy biszkopt z kawałkami soczystych brzoskwiń, delikatna masa śmietankowa i mus brzoskwiniowy, dodatkowo przełożony małymi biszkopcikami. Doskonale sprawdzi się jako ciasto świąteczne, ale także jako "zwykłe
Domowa cukiernia EwyMam jeszcze trochę zapasu mrożonych truskawek, czas więc je jakoś zacząć wykorzystywać. Malutką porcję owoców wykorzystałam do przygotowania musu idealnego do nadziania babeczek i udekorowania kremu
Z miłości do słodkościPo Katarzynce przyszedł czas na Kubusia :) Oba ciasta są całkowicie inne, ale i jedno i drugie jest pyszne :) Kubuś to znane i lubiane ciacho, przygotowane na
Domowa cukiernia EwyLubimy takie ciasta, oj bardzo ;) Kawowy biszkopt, przełożony masą budyniową z kawą i odrobiną alkoholu, z dodatkiem popularnych pierniczków Katarzynek, udekorowany polewą czekoladową i czekoladowymi kamyczkami
Domowa cukiernia EwyKolejne ciasto z procentami ;) Oświetli Wasze życie hehe ;) Nasze już stało się jaśniejsze, nie tylko dzięki temu ciastu, w głównej mierze to zasługa http://www.e-klosz.pl/ i
Domowa cukiernia EwyOstatnio jestem obeznana w remontach i aranżacji wnętrz, że aż znajomi zaczęli prosić mnie o pomoc ;) Nie czuję się jednak na siłach, by podjąć się dekorowania
Domowa cukiernia EwyCiasto, po którym nie radzę wsiadać za kierownicę ;) Pyszne, półkruche blaty przełożone mocno alkoholową masą kokosową i konfiturą z aronii, która świetnie podkreśla smak całego ciasta
Domowa cukiernia EwyCiasto, które przygotowałam na urodziny Mamy, wielbicielki kawy i kawowych wypieków ;) Tortowe, o delikatnym kawowym smaku. Z kremem na bazie mascarpone i kremówki, na czekoladowym biszkopcie
Domowa cukiernia EwyPo raz kolejny pokusiłam się o przygotowanie ciasta z gotowej mieszanki, którą otrzymałam do testowania. Co prawda w oryginale miało to być ciasto, ja jednak upiekłam
Z miłości do słodkościMałe słodkości zawsze cieszą się dużym wzięciem. My szczególnie lubimy gdy pokryte są lekkim kremem i duuuużą ilością świeżych owoców:) Kruche ciasto: 2
Z miłości do słodkościCiasto wzorowane na wiśniowej chmurce , jednak całkiem inne ;) Beza z prażonymi migdałami, krem na bazie serka mascarpone i śmietany oraz jabłka i szpinak(!) w galaretce. Smak
Domowa cukiernia Ewykrakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami, a także owsiankami czy muesli. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów. W wersji wytrawnej mozna je podawać jako dodatek do mięs, sosów czy warzyw. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Nam bardzo posmakowało nam modne
Kto ugości moich gości?Po długim czasie znowu dołączyłam do wspólnej akcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem mieliśmy do upieczenia kruche babeczki napełnione masą budyniową. Można sobie ułatwić zadanie i
Z miłości do słodkościTak jakoś naszło mnie na konkretne ciasto ;) Pyszne miodowe placki, przełożone kremem z kaszy manny z brzoskwiniami. Nie za słodkie, konkretne powiedziałabym :D Nie jest zbyt
Domowa cukiernia EwyBezy..... wrrrrr! Wszyscy, którzy mnie znają wiedzą, że nie cierpię robić tego smakołyku. Lubię bezy jeść. Dziecko lubi bezy jeść, nawet bardziej ode mnie. Kupnych nie
Blondynka GotujeKlasyka, prawda? Wisienka na bitej śmietanie :) Przepis na kruche jest przepisem mojej Świętej Pamięci Mamy. Co to oznacza? Oznacza, że przepis jest idealny i przepyszny. Jak
Blondynka Gotujerzadka umieszczamy ją w lodówce do momentu zgęstnienia. Za pomocą szprycy z tylką w kształcie gwiazdki dekorujemy babeczki kremem zaczynając od środka muffina, kolistymi ruchami prowadząc krem po całej powierzchni ciastka. Etażerka pochodzi ze sklepu Rossi.pl gdzie można znaleźć wiele ciekawych, markowych i funkcjonalnych akcesoriów kuchennych , które pomogą urozmaicić nasze kuchnie, jadalnie i nie tylko
Słodka StronaNigdy nie odmówię sobie kremówki:))) Dlatego gdy zobaczyłam w programie Pani Ewy Wachowicz odchudzoną wersję kremówki, wiedziałam, że na pewno spróbuję odtworzyć coś takiego:) Ta wersja
Z miłości do słodkościSześciolatki zaczynają kumać bazę, jak powiedziałby dziś gimnazjalista. Taki sześciolatek już wie, ze nie każdy Mikołaj jest prawdziwy, bo na przykład pamięta z przedszkola przebranego Pana
bistro mamagorącą masę dzielimy na 2 równe części. Na dnie blachy wykładamy jedną warstwę herbatników, wylewamy pierwszą część masy z kaszką i przykrywamy warstwą ciastek. Do drugiej połowy kremu dodajemy połamaną czekoladę, podgrzewamy chwilę do rozpuszczenia i wylewamy na wierzch ciasta. Przykrywamy ostatnią partią herbatników, a nadprogramowe zjadamy :) W dzisiejszym poście wyjątkowy światełkowy prezent z dalekich
sama złodycz