Mak - papauer somniferum - jest jednoroczną rośliną oleistą z rodziny makowatych, pochodząca zapewne z północno - zachodniej Azji. Na wielką skalę uprawiany jest w Indiach, Iranie, Azji Mniejszej
Ciastka - domowe słodkościidealny. :) Ja mam póki co jeden, ale na pewno będę jeszcze testować inne. Jeśli szukasz innego smacznego przepisu na Tłusty Czwartek, sprawdź też drożdżowe racuchy serowe lub placuszki orzechowe . Składniki na 3-4 pełne talerze: 150 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej (można też dać pół na pół z tortową) 3 duże jajka(...)pół litra. Ciasto przełóż do mocnego rękawa cukierniczego lub szprycy i końcówką z małą gwiazdką wyciskaj podłużne churros, odcinając je nożem na pożądaną długość. Ja skorzystałam z pistoletu do ciastek z 3 gwiazdkami na jednej tarczy, więc wychodziły mi dość różne długości i kształty, ale takie mają najwięcej uroku. Długość churros nie ma znaczenia. Smaż przez kilka minut
Anioszek w kuchniO tych rogalikach z czystym sumieniem można powiedzieć "expresowe". Zazwyczaj wiele osób, szczególnie początkujących w sztuce kulinarnej zniechęca się do ciasta drożdżowego, ze względu na dość
Walijskie Pichceniehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Moje kucharzenie. Jednakże trochę bardziej niż "trochę" zmodyfikowałam (m.in. w proporcjach) jego pierwotną wersję i
Di gotujekuchni i jak już Wam pisałam, nie tylko piekę na niej ciasta i muffinki, ale nawet smażę naleśniki. Zerknijcie choćby na mój zeszłoroczny przepis na pomarańczowy keks , czy te orzechowe muffinki z burakiem . Oliwa to tradycyjny składnik greckich ciasteczek melomakarona oraz włoskich sassanelli . Choć klasyczne montecados robi się na smalcu, ja nie używam go w swojej kuchni i zdecydowałam(...)posypuje posiekanymi orzechami. Pomijając syrop, same ciasteczka przygotowuje się szybko i prosto i z powodzeniem można do pomocy zaprosić dzieci. Ciasteczka melomakarona - Przepis Składniki / na 15 sztuk: na ciastka: 150 ml oliwy Monini Delicato 75 g drobnego cukru sok i skórka otarta z 1 pomarańczy 30 ml brandy, koniaku lub raki 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku
Chilli Czosnek i OliwaTulumby przyjechały do mnie z Kosowa. Tak apetyczne że nie mogłam sie doczekać az spróbuje. Jest to ciastko pażone - smażone w oleju -i marynowane w słodkim syropie, lub polewany tym że syropem..... nasiąka słodyczą niczym gąbka. Podawane na zimno. Idealny do mocnego włoskiego espresso, albo do aromatycznej kawy parzonej po turecku. Jeden kęs... jedno(...)porcje na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor (jak pączki). Odsączyć na papierze i włożyć na 10 minut do syropu. Można podawać jako dodatek do deserów z posypka orzechową, bitą śmietaną lub jak tylko podpowiada wam wyobraźnia
Piekarz-Kucharz-Garkotłukplacków i jeszcze do tego z 6 rodzajów ciastek... I w blaszkach naprawdę sporych... A po świętach jedyne co zostało to może odrobina sernika i makowca... no i ciastka, ale te mogły spokojnie poleżeć do kilku tygodni. Fajnie było 😍 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)Składniki na blaszkę 24x36cm Ciasto piernikowe: 650g mąki 250g masła ¾ szklanki cukru 2 jajka 100g śmietany 2 łyżeczki (np. domowej ) przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa orzechowa: 200g orzechów 100g masła ⅓ szklanki cukru Masa budyniowa: 400ml mleka 1 budyń śmietankowy 1 biała czekolada Warstwa jabłkowa: 8 jabłek (reneta) ½ szklanki wody Sok z ½ cytryny 5 łyżeczek cukru
Kuchnia w czekoladziełyżeczki żelatyny) Dodatkowo -3 świeże figi ORZECHOWE CIASTO Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na ok 30 minut. Odsączyć je i zblendować na gładką masę z olejem kokosowym. Masło orzechowe, masę daktylową, len i ¼ szkl. wody wymieszać razem (nie miksować blenderem). Mąkę owsianą i gryczaną połączyć, dodać do składników mokrych, wszystko razem wymieszać i jeśli masa jest za sucha dodać jeszcze(...)wyłożyć nadzienie z suszonych owoców i wyrównać. Drugą część ciasta znów rozwałkować na między dwoma foliami tworząc potrzebny okrąg, którego nałożyć na spód z owocową masą tworząc zamknięte nadziane ciastko :) Całość w 180’C ok 20 -30 minut (jednak należy zwrócić uwagę czy góra jest upieczona i zarumieniona. Po lekkim wystygnięciu ciasto wyjąć z formy i studzić na kratce
Candy PandasBaklava to dość prosty do zrobienia deser, który kojarzy się głównie z kuchnią turecką czy grecką. Ja po raz pierwszy jadłam oryginalną, mega słodką i lepką
Bon appetit mon amieCzekają na nas: pasta z orzechów laskowych solo i z kakao oraz pasta z migdałów. Wszystkie kremy są gładkie i idealnie nadają się do rozsmarowania na kanapce, waflu czy ciastku. Smak: Pasta z orzechów laskowych: Zaskoczenie, bo pasta nie pachnie typowo laskowo tylko trąci jakby miodem :P Konsystencja bardziej zwarta od wersji z orzechów włoskich. Fajnie jakby pojawiły się(...)słodycz syropu ryżowego, natomiast orzechy laskowe są tutaj tylko dodatkiem do całości. Trzeba przyznać, że wszystko fajnie się razem komponuje i ta wersja zasmakuje bardziej wielbicielom czekoladowych a niżeli orzechowych smaków. Duży plus, że w obu pastach nie ma tej nuty surowego ciasta jaką wyczułyśmy w wersji z orzechów włoskich i konopi. Aha i bardzo przypomina nam smak cukierków karmelowo
Candy PandasWafel - andrut to wyrób cukierniczy w postaci cienkiego, kruchego ciastka z wytłoczonym wzorem w postaci rombów. O samych suchych waflach właściwie nie ma co więcej pisać. Zapewne każdy je widział i jadł. Przygotowywane na wiele sposobów, z wykorzystaniem różnych mas. Na słodko i na słono. Przekładane, zwijane, rolowane, okrągłe, prostokątne i kwadratowe. U mnie – domowe wafelki kokosowe. Składniki(...)ciężkim (ja postawiłam butelki z wodą) na kilka godzin. Kroimy bardzo ostrym nożem. Domowe wafelki kokosowe to jedne z moich ulubionych. Oczywiście wafle można przełożyć inną masą – kajmakową, kakaową, orzechową, galaretką , dżemem… i nie tylko. Wybór zależy od preferowanych smaków. Jedno nie ulega wątpliwości, domowe wafelki robi się bardzo szybko i tak samo szybko się zjada. Chrupane na sucho
mojewypiekiinietylkoPuszyste, wilgotne, mocno czekoladowe, nadziewane twarogiem babeczki. Przygotowanie: 20 minut Koszt: Tanie Mamy piątek, baardzo słoneczny przynajmniej u mnie bo aż 27 stopni! Niebo bezchmurne
zdrowo i aktywniePuszyste, wilgotne, mocno czekoladowe, nadziewane twarogiem babeczki. Przygotowanie: 20 minut Koszt: Tanie Mamy piątek, baardzo słoneczny przynajmniej u mnie bo aż 27 stopni! Niebo bezchmurne
Zdrowie i pysznie na talerzu