Ciasteczka wyłożyć na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Z porcji wyszło mi około 80 sztuk. Ciastka piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Przestudzone ciastka skleić po 2 za pomocą nadzienie cukiernicze Lauretta o smaku malinowym z podanej porcji wychodzi 40 sztuk. Rada: można użyć zamiast margaryny masło; zamiast śmietanki do kawy można użyć(...)budyniowa kokosowa: 2 budynie śmietankowe (40 g) 1/2 szklanki cukru kryształ 750 ml mleka 250 g margaryny 250 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym wiórki kokosowe podłużne biszkopty ok. 14 szt. herbatniki maślane ok 26 szt. Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24x24 wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem
Ciastka - domowe słodkościTort na puszystym biszkopcie bez proszku do pieczenia. Idealny dla dzieci i nie tylko. Nadzienie owocowe nie zawiera mleka. W przepisie podaję też wskazówki jak wykonać
prawdziwe jedzeniesałatkach można zastąpić karczochami. Lubczyk Można zastąpić młodymi liśćmi selera (co dość często wykorzystujemy gotując rosół) Mahlab - pestki dzikich wiśni Przyprawa popularna w krajach Bliskiego Wschodu, dodawana często do ciastek i pieczywa. Ze względu na gorzki migdałowo-wiśniowy smak należy stosować ją bardzo ostrożnie. W Polsce można ją zastąpić suszonymi pestkami moreli - używamy tylko rozdrobnionych jąder pestki. Mąka amarantusowa(...)sezamu 3/4 litra oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub innego oleju o neutralnym smaku Przygotowanie Sezam uprażyć na suchej patelni do czasu aż nasiona zaczną przybierać jasnozłoty kolor i wydzielać orzechowy aromat. Dodać olej i podgrzewać na małym ogniu przez 7-10 minut uważając, aby nie przypalić sezamu. Otrzymany półprodukt przestudzić, przelać do blendera, dokładnie zmiksować i odstawić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataGdy tak zapytać mnie o ulubione śniadania – bez zastanowienia odpowiedziałabym PŁATKI. Od wielu wielu lat nie wyobrażam sobie innego śniadania niż micha wypełniona nimi po
Ostra na SłodkoUwielbiam piec i oczywiście jeść ciasteczka. W szczególności upodobałam sobie kokosowe, orzechowe lub tradycyjne (waniliowe) smaki. Dziś zapraszam Was na prosty przepis łączący dwa z moich ulubionych dodatków – kokos i orzechy. Takie kokosowe 0rzeszki możecie przygotować zaledwie w kilka minut, nawet tuż przed wizytą gości. Spróbujcie. Kokosowe orzeszki. Ciasteczka bez mąki. Kokosowe orzeszki. Ciasteczka bez mąki(...)białek dosypujemy stopniowo cukier z łyżką budyniu miksując na najmniejszych obrotach. Zawartość miski przekładamy do garnuszka z orzechowo-kokosową masą i całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy w dłoniach ciastka - kulki wielkości orzecha włoskiego. Najlepiej, gdy dłonie co jakiś czas oblejemy zimną wodą, co ułatwi nam proces formowania ciastek. Ciasteczka układamy (w odstępach) na wyłożonej papierem do pieczenia
Słodkie okruszkibatatów i glazurowanymi w miodzie marchewkami Jajka sadzone w papryce, purée z batatów i szparagi Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Makaron "3 sery" Zupa pomidorowa z serowymi grzankami Słodkości: Ciastka francuskie z serkiem i truskawkami Chrupiące bułeczki na truskawkach Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką Ciasteczka owsiane z bakaliami Cytrynowe ciasteczka owsiane Przekąski: Wytrawne roladki z ciasta francuskiego(...)Domowe nice cream - czyli lody na bazie mrożonego banana Focaccia z pysznymi dodatkami Puddingi z chia i owocami Domowe kokosanki Jagodzinaki Dżem brzoskwiniowy i/lub malinowy Zawijane bułeczki z masłem orzechowym i dżemem A jakie Wy macie plany, nie tylko kulinarne, na lipiec? Podzielcie się nimi w komentarzach
Cooking MonsterOstatnio ciągle słyszę, że na blogu to tylko ciastka, ciasteczka i słodkie, a co na obiad? Jak to co! Wołowina po tajsku Jest tak dobra i szybka w przygotowaniu, że naprawdę można w tym daniu się zakochać! Najpierw kilka słów wyjaśnienia, bo jak pewnie zauważyliście mniej się dzieje ostatnio na blogu, ale to ma związek z dwoma rzeczami: jedna(...)jaśminowego ⅓ szklanki sosu sojowego (możecie zastąpić coconut aminos) 1 łyżki pasty gochujang (ostra chilli) 2 łyżki miodu 3 ząbki czosnku mały kawałek imbiru 2 łyżki miodu 1 łyżka masła orzechowego (np. migdałowego) 2 marchewki pokrojone w słupki 1 czerwona i 1 żółta papryka pokrojona w słupki sezam, bazylia, kiełki rzodkiewki, mięta, zielona cebulka Przygotowanie: Ryż gotujemy. W misce/kubku mieszamy
PaleoLifejagodami. Jeśli nie macie jagód użyjcie innych owoców. Kremowe mini serniczki, o ta nazwa będzie idealna, dodatek serka mascarpone mocno podbił walory smakowe. Nadały masie bardzo kremowej konsystencji. Ciasteczkowo orzechowy spód, kremowa masa serowa i jagody zatopione w galaretce, dały świetne połączenie smakowe. Pamiętacie post Tysięczny Facebookowy Fan :) ? W nim zastanawiałam się co upiec z tej okazji. Postanowiłam(...)czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 6 mini serniczków: SPÓD: 100 g ciastek pełnoziarnistych 50 g masła 1 garść orzechów laskowych IGLOTEX Horeca Orzechy laskowe wysypałam na blachę i podpiekłam chwilę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Potem z jeszcze ciepłych
Blondynka GotujePrzy weekendzie znowu zapraszam na coś słodkiego, tym razem słoneczka, z przepisu i w wykonaniu mojej Mamy :) Przyznam się, że mi do tej pory zawsze lukier
Kuchnia w czekoladziewyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto (tylko potrzebną ilość – pozostałe zamrażamy lub pieczemy ciastka ), wykładamy nim spód formy, równamy powierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 20 minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia. Ponieważ moja tortownica(...)niedzielę – Truskawkowo Mi! uczestniczyły: Moje domowe kucharzenie – szybkie ciasto z truskawkami Teresa Walczak – tort truskawkowy na dzień Ojca Czarna od kuchni – ciasto czekoladowe z masłem orzechowym i truskawkami Kuchnia i podróże – ucierane ciasto z truskawkami Zrób to smacznie – czekoladowe naleśniki z mascarpone i truskawkami Grunt to przepis – kokosowy pudding z chia i truskawką
mojewypiekiinietylkop { margin-bottom: 0.21cm; } Dziś zaczyna się jedna z moich ulubionych kulinarnych akcji blogowych, mianowicie Festiwal Dyni zainicjowany przez Beę. Do zeszłego roku nie miałam
Przepysznik - BLW i nie tylkoJeśli jeszcze nie piekliście pierników, to ten przepis jest idealny. Znalazłam go w zbiorach receptur siostry Anastazji i zrobiłam z połowy porcji. Wyszło mi 70 niewielkich
Kuchnia domowa AniMamy tu miłośników słodyczy? Pewnie zadaję głupie pytanie, bo na pewno się tutaj ktoś taki znajdzie (w sumie większość przepisów na tym blogu to propozycje ciast
365 dni dookoła kuchnijednak nic złego, a nawet doceniam inwencję szefa kuchni, który postanowił pobawić się formą i smakami. Podanie polędwicy z tuńczyka i sparowanie jej z sosem wiśniowym, orzechowym puree oraz imbirem to odważne połączenie, które przywodzi mi na myśl lekko azjatyckie smaki. Tatar z pieczonego buraka podkręcony limonką z dodatkiem przepysznych musów to bezpieczniejszy wybór, ale również nietypowy w połączeniu(...)hipsów z ziemniaka oraz salsy warzywnej. Żebro wieprzowe marynowane w kawie i miodzie podane z zielonym pure, sosem z musztardy dijon i gorczycy, balsamicznymi pieczarkami oraz konfitowanymi warzywami. Ciastko pełnoziarniste z musem waniliowym, lodami grejpfrutowymi podane z sękaczem oraz z sałatką z owoców. Zestaw B (bezmięsny): Krem z marchewki z dodatkiem chrupkich warzyw julienne oraz świeżej czarnej trufli, skropiony oliwą
Pasja Smakubędzie to tańsza opcja niż kupowanie gotowej, zapakowanej i obrandowanej mąki orzechowej. Mąki bezglutenowe firm Melwit i Bio Planet widziałam w marketach Piotr i Paweł, w Kauflandzie. Mąki orzechowe (migdałową, kokosową i z orzechów włoskich) dostać można w delikatesach Alma. Ostrzegam – kosztują majątek. Większość bez problemu będzie dostępna w sklepach ze zdrową żywością – żywnością BIO oraz ekologiczną. Ogromny(...)mąk poprawiają zdecydowanie lepkość, ciągliwość ciasta i jego formowanie. MOJE PRZEPISY BEZ GLUTENU Ciasteczka owsiane- owies nie tylko dla konia Owsiane ciasto z mleczno-cytrynowym kremem Crumble migdałowo-owsiane Ciastka z dwóch składników Pyzy ziemniaczane Clafoutis na mące migdałowej i kukurydzianej
Karo in the Kitchen