ciastka kruche - 3653 przepisów (strona:157/244)

Domowe markizy 173

Postanowiłam przygotować swoją wersję popularnych ciastek i wiecie co - wyszły pysznie, a do tego miały jedną zasadniczą zaletę - wiem co do nich dodałam. Możecie upiec je razem z dziećmi, na pewno spodoba im się taka wspólna praca. Składniki:  2 szklanki mąki 15 dag. margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko krem czekoladowy(...)przełożenia (u mnie terravita) Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je w lodówce przez ok godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je, rozwałkowujemy na placek grubości ok 0,5 cm i wycinamy ciasteczka (ja robiłam to przy pomocy specjalnego stempelka, ale możecie użyć np. szklanki). Ciasteczka pieczemy ok 20 minut w 180 st. C na złoty kolor. Gdy ostygną

Cynamonowe szczęście
Cynamonowe ciasteczka 176

przepis szukając jakiegoś fajnego przepisu, a też z myślą o wigilii, pierwsza partia zrobionych ciasteczek została zjedzona przez domowników od razu tak zasmakowały. Nie żałuję, że zrobiłam te ciastka bo są naprawdę pyszne i warte polecenia do zrobienia ;) Pyszne maślano-cynamonowe ciasteczka ;) Ciasteczka tak rodzince zasmakowały, że upiekę je na święta z podwójnej porcji ;) A oto przepis na ciasteczka(...)180g masła 90g cukru pudru 230g mąki pszennej 1 płaska  łyżka cynamonu 40g mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie ciasto. Wyrobione kruche ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na grubość ok 4mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy ciasteczka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem

Motylkowa Kuchnia
Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem (wg dawnego przepisu) 173

zrobić się płynne.)  Następnie mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem. Dodać jajka, żółtka, drożdże, śmietanę, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Całość szybko zagnieść - jak na ciasto kruche. (Jeśli masa jest za gęsta - dodać więcej śmietany.) Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm - na kształt prostokąta i pokroić na pasy o szerokości 10 cm. (Można rozwałkować w formę(...)każdego kawałka ułożyć odrobinę nadzienia.  Całość delikatnie zwinąć i uformować rogaliki. Wszystkie rogaliki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. (Przeważnie umieszczam rogaliki w misce z cukrem, zamykam

Di gotuje
Orzechowe ciasteczka z lemon curd 226

Dawno nie piekłam ciasteczek. Jakoś ostatnio tak jest, że domownicy oszaleli na punkcie sernika z wiaderka i to on króluje na stole. Ale dziś postanowiłam pobawić

Ewa w kuchni
Rogaliki z nadzieniem serowym i orzechowym 196

  Rogaliki z nadzieniem, a nawet dwoma, bo połowę z białym serem, a drugą połowę z orzechami włoskimi upiekłam, gdy wybieraliśmy się na obiad do teściów

Simply Food
Sernik kajmakowy na cieście orzechowym 196

Dzień dobry :-) Ostatnio czasu jakoś bardzo mało, szczególnie na wymyślanie ciast. Na weekend musiałam zrobić, więc sięgnęłam po przepis z bloga Kasi Guzik Gotuję bo lubię

kruche babeczki
Ciasto Arkadia bez pieczenia / Peach and Mascarpone No Bake Cake 170

składa się z kilku warstw. Pierwsza to budyń ugotowany na soku pomarańczowym zamiast mleka, do którego dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Kolejną warstwą jest polewa czekoladowa między podwójną warstwą ciastek. Całość wieńczy bita śmietana z serkiem mascarpone i wanilią, a także chrupiący dodatek w postaci uprażonych wiórków kokosowych i płatków migdałowych. Aby ciasto Arkadia udało się idealnie, warto dobrze(...)zastyga dość szybko - jest gęsty i sztywny, wystarczy mu godzina w lodówce, by całkowicie stężał.  Jeśli wolicie, nasze ciasto z mascarpone i budyniem możecie przygotować na spodzie z kruchego ciasta lub jasnego biszkoptu - na biszkopcie będzie jeszcze wyższe i efektowniejsze. Jeśli lubicie połączenie pomarańczy i czekolady, takie proste ciasto bez pieczenia może Wam bardzo posmakować. To świetny wybór

Lekcje w kuchni
Tarta z czerwoną i białą porzeczką z orzechowym spodem (bez pieczenia) 182

Sezon  na porzeczki trwa, zachęcam do przygotowania smacznej tarty z ich dodatkiem. Ciasto jest bez pieczenia, co jest bez wątpienia dużym plusem podczas letnich, gorących

Wielopokoleniowo
Ciastka przez maszynkę 345

Kruche ciasteczka przez maszynkę. Uwielbiam je. Do kawy, herbaty,  na co dzień i od święta. Składniki: 6 żółtek 1,5 szklanki cukru 1 kg mąki 1/2 kostki margaryny 1/2 kostki smalcu 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka oliwy  Margarynę i smalec rozpuszczamy. Z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do maszynki(...)odpowiednią nasadką i wykręcamy ciastka. Ciastka kroimy na długość ok. 7 cm.  Układamy na blaszkę i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Pyszności Słodkości
Kruche ciasteczka na Halloween 263

wczoraj,to są kruche ciasteczka z lukrem,kupiłam pomarańczowy i czarny barwnik spożywczy i dodałam do lukru. gotowe,podobają wam się?? smakują super,przypomnę wam przepis na nie: KRUCHE CIASTECZKA SKŁADNIKI: KOSTKA MARGARYNY 2,5 SZKL.MĄKI 3 ŻÓŁTKA 3/4 SZKL.CUKRU PUDRU na lukier: 2 białka 2,5 szkl. cukru pudru PRZYGOTOWANIE: mąkę siekamy z margaryną,dodajemy cukier i żółtka(...)gładkie ciasto i wkładamy do lodówki na godzinkę potem wyjmujemy rozwałkowujemy ,podsypując mąką i wykrajamy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w zależności od grubości ciastek od 10-15 min w 200 stopniach (ja zawsze patrze jak się zaczynają rumienić to wyciągam) robimy lukier: ubijamy białka na sztywno i dodajemy po trochę cukier puder, gotowe

Swojskie jedzonko
Faworki 229

Składniki: 1/2 kg mąki 5 żółtek 2 łyżki octu szczypta soli około 300 g śmietany 18%   Do smażenia: olej Do posypania: cukier puder Długo szukałam

Świat Ciasta
Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów - Annie Rigg - recenzja 192

bukietu róż lub pudełka czekoladek byłoby oryginalnym, wspaniałym pomysłem!”. Całkowicie zgadzam się ze słowami autorki. Książka została podzielona na rozdziały: Krótki wstęp... Następnie zostały umieszczone podstawowe przepisy na biszkopty, kruche ciasteczka, pierniczki, lukry, kremy i masy. W tej części książki można też przeczytać o najprostszych sposobach dekorowania, a mianowicie między innymi o barwieniu lukru, czy używaniu posypek lub kolorowych brokatów(...)krok po kroku i opatrzone zdjęciami przedstawiającymi poszczególne etapy wykonywania niezwykłych ozdób. Prawda, że takie słodkości prezentują się pięknie i apetycznie? Podsumowanie: Książka zawiera kilkadziesiąt prostych pomysłów na dekorowanie ciastek, tortów i babeczek. Początkowo myślałam, że takie cuda są bardzo czasochłonne i dość mocno skomplikowane, a tu... niespodzianka. Anna Rigg wszystko tak opisała, że nawet amator będzie mógł stworzyć

Di gotuje