ciastka kruche - 3653 przepisów (strona:157/244)

Lukier 165

lukier można ubić w kąpieli wodnej. Na małym (!) ogniu ubijamy białko przez około 2 min. dodając po łyżce cukier puder. Jeśli lukier będzie za mocno podgrzany po nałożeniu na ciastka będzie się kleił bez znaczenia jak dużo czasu damy mu na wyschnięcie. Do pofarbowania lukru możecie użyć barwników cukierniczych. Najlepiej spiszą się te w żelu lub proszku, barwniki(...)płynie mogą za bardzo rozcieńczyć lukier. Jeszcze tylko wstążki i można wieszać na choince :) Jak i do czego można jeszcze wykorzystać lukier możecie zobaczyć np. tu we wpisie z kruchymi ciasteczkami , tu znajdziecie ciasteczka cytrynki lub tu zobaczycie jak użyć lukru do przygotowania pralinek . Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Lukier pojawił się poraz pierwszy

Ciastkozercy
Ciasto banoffee 197

Nazwa ciasta pochodzi od połączenia smaków banana z masą toffi i bitą śmietaną. Jest to ciasto na kruchym spodzie. Żeby móc się nim delektować , wystarczą zaledwie herbatniki, banany , bita śmietana i toffi :)   Robi się je bardzo szybko  ,  jest przepyszne i znika momentalnie ;) Składniki: 400 g pełnoziarnistych ciasteczek 200 g masła 1 puszka kajmaku 2 banany(...)śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki miodu czekolada deserowa do dekoracji ( 3 kostki ) Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy. Ciastka blendujemy , albo drobno kruszymy. Rozdrobnione łączymy z roztopionym masłem i miodem. Masą przygotowaną wyklejamy dno foremki i wstawiamy na godzinkę do lodówki. Puszkę z masą kajmakową wkładamy na kilka minut do rondelka z ciepłą wodą , po czym wylewamy

Różne smaki w kuchni
Słodkie, ciasteczkowe, niezobowiązujące prezenty 251

kruche maślane ciasteczka i muffinki z marchewki z orzechami włoskimi. Żeby dodać aromatu i klimatu ✨ wrzuciłam do środka orzechy, goździki, pokruszone laski cynamonu, plasterki suszonej pomarańczy, gwiazdki anyżu Całość zapakowałam w materiał, ale można użyć też papieru do pakowania prezentów. Co sądzicie o mojej alternatywnej propozycji na słodycze do świątecznych paczek lub drobne upominki dla rodziny lub znajomych? Wykonanie CIASTKA

Eat me! Fit me!
Ciasto banoffee 5905

Nazwa ciasta pochodzi od połączenia smaków banana z masą toffi i bitą śmietaną. Jest to ciasto na kruchym spodzie. Żeby móc się nim dektowac , wystarczą zaledwie herbatniki, banany , bita śmietana i toffi :) Robi sie je bardzo szybko , jest przepyszne i znika momentalnie  . Składniki: 400 g pełnoziarnistych ciasteczek 200 g masła 1 puszka kajmaku 2 banany 500 g śmietany(...)łyżki cukru pudru 2 łyżki miodu czekolada deserowa do dekoracji ( 3 kostki ) Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy. Ciastka blenderujemy , albo drobno kruszymy. Rozdrobnione łączymy z roztopionym masłem i miodem. Masą przygotowaną wyklejamy dno foremki i wstawiamy na godzinkę do lodówki. Puszkę z masa kajmakową wkładamy na kilka minut do rondelka z ciepłą wodą , po czym wylewamy na schłodzone spód. Banany

Słodkości i nie tylko
Czekoladowe ciasteczka z sezamem 177

Po dłuższej przerwie wracam do blogowania. W końcu mam prawidłowy dostęp do internetu i mogę podzielić się z wami swoimi przepisami, a przez miesiąc trochę się

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pavlova z bitą śmietaną i frużeliną jagodową wg Aleex (TM5) 193

Ten deser zawsze mnie fascynował. Elegancki, wykwintny, lekki jak chmurka. Po prostu doskonały. I nigdy nie miałam odwagi, by się z nim zmierzyć. Wreszcie w tym

W mojej kuchni
COBBLER Z TRUSKAWKAMI – truskawki zapiekane pod kokosowymi ciasteczkami 199

Cobbler to amerykański specjał podobny do brytyjskiego crumble. A mianem crumble jak wiecie określamy owoce zapieczone pod chrupiącą kruszonką – taka owocowa zapiekanka. Oba te desery

Ostra na Słodko
Linzer cookies - historia i przepis 99

migdałowe ciasteczka przełożone dżemem - niby proste, a jakże pyszne! Nawiązują one do słynnego tortu (Linzer torte) z miasta Linz w Austrii. Tort ten przypomina raczej tartę - spód stanowi kruche orzechowe ciasto (z orzechów laskowych, włoskich lub migdałów), cynamon, skórka z cytryny, dżem z czerwonych porzeczek z charakterystyczną kratką na wierzchu. Najstarsza receptura tarty pochodzi z 1653 roku z książki kucharskiej(...)się płynny. Jeśli sam w sobie jest za rzadki, można zagęścić go dodając łyżeczkę pektyny, wymieszać  gotowa kilka minut. Dżem ostudzić, żeby nie był gorący. Na środku każdego ciastka wyłożyć pół łyżeczki dżemu, przykryć ciastkiem z dziurką, delikatnie docisnąć żeby ciasteczka się skleiły. Włożyć do lodówki do całkowitego ostudzenia dżemu.  Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem. Smacznego

Obiad gotowy
Galette z truskawkami i pastą migdałową 137

Galette czyli rustykalna tarta przygotowana bez użycia formy. Jest to najprostszy rodzaj tarty - wystarczy ciasto rozwałkować, nałożyć na środek nadzienie, zwinąć brzegi ciasta i do piekarnika

Kuchnia MagdaLeny
Domowe markizy 155

Postanowiłam przygotować swoją wersję popularnych ciastek i wiecie co - wyszły pysznie, a do tego miały jedną zasadniczą zaletę - wiem co do nich dodałam. Możecie upiec je razem z dziećmi, na pewno spodoba im się taka wspólna praca. Składniki:  2 szklanki mąki 15 dag. margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko krem czekoladowy(...)przełożenia (u mnie terravita) Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je w lodówce przez ok godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je, rozwałkowujemy na placek grubości ok 0,5 cm i wycinamy ciasteczka (ja robiłam to przy pomocy specjalnego stempelka, ale możecie użyć np. szklanki). Ciasteczka pieczemy ok 20 minut w 180 st. C na złoty kolor. Gdy ostygną

Cynamonowe szczęście
Cynamonowe ciasteczka 161

przepis szukając jakiegoś fajnego przepisu, a też z myślą o wigilii, pierwsza partia zrobionych ciasteczek została zjedzona przez domowników od razu tak zasmakowały. Nie żałuję, że zrobiłam te ciastka bo są naprawdę pyszne i warte polecenia do zrobienia ;) Pyszne maślano-cynamonowe ciasteczka ;) Ciasteczka tak rodzince zasmakowały, że upiekę je na święta z podwójnej porcji ;) A oto przepis na ciasteczka(...)180g masła 90g cukru pudru 230g mąki pszennej 1 płaska  łyżka cynamonu 40g mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie ciasto. Wyrobione kruche ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na grubość ok 4mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy ciasteczka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem

Motylkowa Kuchnia
Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem (wg dawnego przepisu) 155

zrobić się płynne.)  Następnie mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem. Dodać jajka, żółtka, drożdże, śmietanę, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Całość szybko zagnieść - jak na ciasto kruche. (Jeśli masa jest za gęsta - dodać więcej śmietany.) Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm - na kształt prostokąta i pokroić na pasy o szerokości 10 cm. (Można rozwałkować w formę(...)każdego kawałka ułożyć odrobinę nadzienia.  Całość delikatnie zwinąć i uformować rogaliki. Wszystkie rogaliki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. (Przeważnie umieszczam rogaliki w misce z cukrem, zamykam

Di gotuje
Orzechowe ciasteczka z lemon curd 210

Dawno nie piekłam ciasteczek. Jakoś ostatnio tak jest, że domownicy oszaleli na punkcie sernika z wiaderka i to on króluje na stole. Ale dziś postanowiłam pobawić

Ewa w kuchni
Rogaliki z nadzieniem serowym i orzechowym 177

  Rogaliki z nadzieniem, a nawet dwoma, bo połowę z białym serem, a drugą połowę z orzechami włoskimi upiekłam, gdy wybieraliśmy się na obiad do teściów

Simply Food
Sernik kajmakowy na cieście orzechowym 180

Dzień dobry :-) Ostatnio czasu jakoś bardzo mało, szczególnie na wymyślanie ciast. Na weekend musiałam zrobić, więc sięgnęłam po przepis z bloga Kasi Guzik Gotuję bo lubię

kruche babeczki
Ciasto Arkadia bez pieczenia / Peach and Mascarpone No Bake Cake 149

składa się z kilku warstw. Pierwsza to budyń ugotowany na soku pomarańczowym zamiast mleka, do którego dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Kolejną warstwą jest polewa czekoladowa między podwójną warstwą ciastek. Całość wieńczy bita śmietana z serkiem mascarpone i wanilią, a także chrupiący dodatek w postaci uprażonych wiórków kokosowych i płatków migdałowych. Aby ciasto Arkadia udało się idealnie, warto dobrze(...)zastyga dość szybko - jest gęsty i sztywny, wystarczy mu godzina w lodówce, by całkowicie stężał.  Jeśli wolicie, nasze ciasto z mascarpone i budyniem możecie przygotować na spodzie z kruchego ciasta lub jasnego biszkoptu - na biszkopcie będzie jeszcze wyższe i efektowniejsze. Jeśli lubicie połączenie pomarańczy i czekolady, takie proste ciasto bez pieczenia może Wam bardzo posmakować. To świetny wybór

Lekcje w kuchni