Słodki piątek, oczywiście :-) Dzisiaj przepis na ciasto korzenna kostka na herbatnikach. Przepis pochodzi z bloga moje wypieki . Nic nie wymyślałam, bo się trochę pochorowaliśmy i weny
kruche babeczkiskorzystać z nich drugi raz, a tym bardziej by zrobić to przy okazji Świąt. Są jednak i takie, których nie możemy się doczekać i najchętniej zaraz po skończonej porcji ciastek poszłabym do kuchni przygotować kolejną. Zawsze w tym okresie są to ciasteczka korzenne. Moi domownicy lubią cynamonowe, ja lubię też takie z dodatkiem kardamonu czy imbiru. Lubię(...)minut. Żółtka ubijamy z cukrem mikserem. Mąkę wymieszaną z imbirem oraz cynamonem łączymy z posiekaną margaryną. Dodajemy wyrośnięte drożdże i ubite wcześniej żółtka. Ciasto zagniatamy tak jak ciasto kruche. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut, by odpoczęło w temperaturze pokojowej. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 porcje, wałkujemy każdą z nich na grubość 5 mm i za pomocą foremki
Przysmaki Karolkideser do kawy lub herbaty. Proste i szybkie wykonanie, a do tego niewielka ilość potrzebnych składników, powinna zachęcać do ich przygotowania. Uwielbiam domowe ciasteczka, które są kruche i chrupiące. Kruche, ale nie kruszące się tak, jak to czasem bywa z tymi ze sklepu, zanim przyniesiemy je do domu, już są połamane. Domowe ciasteczka mają również tę zaletę, że wiemy(...)nich żadnych konserwantów, poprawiaczy smaku i wyglądu, a także dużej ilości cukru i tłuszczy utwardzanych. Widziałam kiedyś w TV program, w którym zbadano, że w jednym ciastku ze sklepu może być nawet 5 łyżeczek cukru. Cukier w ciastkach był ukrywany regulatorem kwasowości, który znosił mocną słodycz, bo przecież nikt nie zje od razu 5 łyżeczek cukru. Wcześniej zastanawiałam
Gotuj w domumargarynę. Dokładnie siekamy nożem, aż uzyskamy coś w rodzaju drobnej kruszonki, teraz dodajemy żółtka, mieszamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto (im mniej ogrzejemy ciasto dłońmi, tym będzie bardziej kruche), jeśli jest zbyt sypkie dodajemy śmietanę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość około 4 mm i wycinamy kółeczka o średnicy(...)blaszce. Przygotowujemy bezę. Białka ubijamy z solą na sztywna pianę, stopniowo dosypujemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca, beza będzie gotowa. Bezę nakładamy na każdym ciastku (około 1 łyżeczki na ciastko) najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego. Aspirynki wkładamy do nagrzanego do 110 stopni C piekarnika i pieczemy przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę
Rozpustne gotowanieUrocze monoporcje bezy Pavlova. Krucha beza z kremem z białą czekoladą i mascarpone oraz musem kiwi. Wierzch udekorowany słodkimi owocami dojrzałego mini kiwi. Mini kiwi to moje owocowe odkrycie zeszłego roku. Owoce wielkości winogrona, przypominają agrest, a smakują jak dojrzałe kiwi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Beza Pavlova z kremem z białą czekoladą i mini kiwi 5 od 27 osób Autor(...)Paweł Clad Danie: Deser Kuchnia: Australijska Trudność: Średnie Porcje 12 ciastek Przygotowanie 1 godz. Pieczenie 1 godz. 15 min. Kalorie 270 kcal Jednoporcjowe bezy z kremem mascarpone z białą czekoladą, musem kiwi i mini kiwi na wierzchu. Beza, biała czekolada i kiwi – brzmi rozkosznie! Składniki: BEZY 4 białka jaj 200 g cukru drobnego, do wypieków
ProstePesto.plPrzyznam się szczerze, że podchodziłam do tego przepisu już w zeszłym roku przed świętami, ale niestety zabrakło mi czasu i musiały zaczekać na swoją realizację, aż
Świat CiastaKruche ciasteczka dla wielbicieli kotów. Składniki: 250 g masła 100 g cukru pudru 250 g mąki tortowej 4 0 g budyniu waniliowego 3 ły ż ki mąki ziemniaczanej Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i budyń (proszek). Dokładnie mieszamy, aby składniki połączyły się. Ciasto schładzamy(...)lodówce (1 godzinę). Zimne ciasto rozwałkowujemy, foremk ami wycinamy ciastka . Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu można je ozdobić. Smacznego
Pyszności SłodkościPrzepis na ciasto na tartaletki już poznaliście. Dziś pokażę Wam jak można w szybki i prosty sposób przygotować tartaletki na słodko :) Wystarczy tylko chwila i można
Zrób to smacznieDziś ponoć swoje święto ma czekolada, więc wypada Was poczęstować czymś na słodko :) Bajaderki są banalne w przygotowaniu i tak naprawdę nie zajmą nam wiele czasu
Kuchnia w czekoladzieSzybkie pierniczki , to przepis doskonały dla tych z Was, którzy albo zapomnieli wcześniej albo nie mieli czasu czy ochoty na przygotowanie ich wcześniej. Doskonałe już odrazu
Ostra na SłodkoOrientacyjne temperatury i czas pieczenia Biszkopty 160-180 stopni przez 15 do 30 minut. Ciasto drożdżowe 160-180 stopni przez 15 do 50 minut. Ciasta kruche 180-200 stopni przez ok. 20-30 minut, Półkruche od 180 do nawet 220 stopni przez 20-30 minut. Pierniki pieczemy w 150-160 stopniach przez ok.45-60(...)Garneczki Forma silikonowa do muffinek RED 75259 - 20,90 zł Tala Papilotki foliowane 32 szt. złote 5292 - 9 zł Tescoma Ule Foremki do ciastek Pszczeli Ul DELICIA 3X Świąteczne 631646 - 19.9 zł Forma do magdalenek
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaprzyprawa pomarańczowo-imbirowa lub inna ulubiona do dań słodkich A jak to zrobić: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać wszystkie pozostałe składniki i "przesiekać" je nożem. |Zagnieść tak jak kruche, zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość około 1,5 mm i przy pomocy szklanki wykrawać krążki. Układać po 4 sztuki(...)pomarańczowo-imbirową) i zwijać w rulonik. Każdy rulonik przeciąć na pół, powstaną dwie różyczki. Każdy kwiatek ułożyć najlepiej w minipapilotce i formie na muffinki, odginając nieco "płatki". Tak przygotowane ciastka odstawić na 2 godziny do lodówki. Piec 5 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 15 minut
Kuchnia w opałachRurki z pysznym, kukułkowym kremem idealne do kawki i do podjadania. Nie są słodkie ani mdłe, wręcz idealne w smaku. Polecam.
Kulinarne Fantazje Mariolihttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z książki Anny Starmach: "Pyszne na słodko". Długo zastanawiałam się nad upieczeniem tych ciasteczek, ponieważ
Di gotujezmielonych orzechów (u mnie pekany i fistaszki) 140 g cukru pudru 240 g zimnego masła Nadzienie: konfitura z kokosa ze sklepu Kuchnie Świata Z podanych składników zagniatamy kruche orzechowe ciasto. Robimy to bardzo szybko, aby nie ocieplić zbytnio składników. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, aby mogło się schłodzić. Po chłodzeniu wyjmujemy po porcji ciasta i obficie(...)połowy krążków wycinamy kieliszkiem dziurkę, przez którą widoczna będzie nasza konfitura. Ciasteczka są niezwykle delikatne, trzeba obchodzić się z nimi jak z przysłowiowym "jajkiem" ;) Przekładamy nasze ciastka na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy po 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Po upieczeniu zostawiamy je na blaszkach do momentu wystudzenia się, ponieważ ciepłe
MamaOskarka