ciastka kruche - 3653 przepisów (strona:167/244)

MINI PIZZE NA BIAŁYM WINIE 165

Małe pizze w wersji wegetariańskiej, wypełnione serem mozzarella oraz pomidorkami koktajlowymi, podane ze świeżymi listami oregano. Ciasto na pizze jest dość nietypowe, gdyż zostało przygotowane z

Kuchnia MagdaLeny
Kruche babeczki z kajmakiem 288

Małe pyszne babeczki w wielkanocnej odsłonie z masą kajmakową. Posypałam je prażonym słonecznikiem, który czasem robię do pochrupania. Zamiast prażonego słonecznika można użyć posiekanych orzechów

Monia miesza i gotuje
Wyciskane maślane ciasteczka z konfiturą 145

Ciasteczka jak to ciasteczka, wszystkie są pyszne;) Te kruche wyciskane ciasteczka z konfiturą nie raz zapewne gościły w Waszych domach, bo niemal w każdym sklepie kupicie je wagę. Może warto upiec je samemu? Jak myślicie?:)  Przepis jest dość prosty, troszkę gorzej jest z wykonaniem. Do zrobienia ciasteczek użyłam rękawa cukierniczego i tylki Wilton 1M w kształcie gwiazdy, jest(...)tortów czy babeczek. Warto się w nią zaopatrzyć, kosztuje koło  9 zł.     Nie będę Was oszukiwać ciężko jest wycisnąć te ciasteczka, dlatego jeśli posiadacie maszynkę do ciastek to może lepiej użyjcie jej. To ciężka praca, ale jest to do zrobienia. Tak jak widzicie na zdjęciach;) mi się udało;) Najważniejsze, to żeby masło było w temperaturze pokojowej

Rusty Fork
Ciasteczka sezamowe. Ciastka z sezamem. 256

Pyszne, kruche, maślane ciasteczka pełne sezamu. Wystarczy zagnieść ciasto, 20 mrożenia i piec 15 minut:) Pyszne ;)   Składniki: 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 150 g masła, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 3/4 szklanki sezamu. Przygotowanie:  Sezam prażymy na suchej patelni. Pozostałe składniki zagniatamy. Na końcu dodajemy 1/2 szklanki ostudzonego sezamu(...)Formujemy wałek z ciasta i obtaczamy w pozostałym sezamie. Ciasto zawijamy w folię aluminiową (u mnie Stella) i wkładamy na 20 minut do zamrażarki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka kroimy na 0,5 cm grubości i układamy na blaszce ( nie muszą być idealne, ciastka trochę się rozleją w piekarniku- ważny jest odstęp między nimi). Pieczemy

Aga w kuchni
Kruche ciastka z marcepanem 164

Kruche ciasteczka maślane z dodatkiem marcepanu Składniki na ok. 30 szt*: 250 g mąki pszennej 150 g miękkiego masła 100 g marcepanu 50 g cukru kilka kropli olejku migdałowego 1 żółtko szczypta soli Marcepan pokruszyć i ze wszystkimi składnikami umieścić w misce. Przy pomocy malaksera lub rąk zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 20 minut(...)Ciasto wyjąć, rozwałkować (można podsypać mąką). Wyciąć szklanką kółka. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180 stopniach. Smacznego! * moja średnica ciastka to 6,5 cm Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia nr 10/2014

Moja Galeria Smaku
Jesienne ciasta 198

Ciasto drożdżowe na miodzie z gruszkami     Ciasto czekoladowe z gruszkami i whisky       Cytrynowe ciasto ze śliwkami (bez miksera) - Wrześniowe Wyzwanie Blogerek     Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem oraz 2 urodziny bloga :)       Muffinki dyniowo - kakaowe     Szarlotka z bezą     Ciasto na jesienną chandrę     Ciasto dyniowe(...)Cynamonowo - jabłkowy torcik   Najprostsze ciasto jabłkowe       Muffinki gruszkowe z cynamonową kruszonką       Wiewióreczka     Babcine ciasto ze śliwkami       Ciastka serowe z jabłkami

My simple kitchen
Babeczki z budyniem waniliowym 210

soli Budyń: 1 szklanka mleka 3 łyżki masła 3 łyżki mąki krupczatki 1 laska wanilii 3 łyżki cukru 2 żółtka opcjonalnie suszone wiśnie Wykonanie: Ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto. Ja robię to przy pomocy malaksera. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na lekko omączonym blacie wałkujemy ciasto na grubość(...)łyżeczki na babeczkę. Do części babeczek dodajemy po 1 wiśni.Z  pozostałego ciasta wykrawamy pokrywki i przykrywamy nimi babeczki. Ważne jest, aby pokrywki dobrze połączyć z  babeczkami. Ciastka pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez termoobiegu. Po upieczeniu babeczki studzimy, a następnie wyjmujemy z foremek i odwracamy do góry nogami. Przed podaniem posypujemy

Kulinarne przygody Gatity
Szybkie rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą. 193

Wczoraj, był dzień rogalika. Nie sposób, było nie zrobić. Włączam telewizor.... rogaliki, wchodzę na FB.... rogaliki :) I co....? Poszłam do kuchni, zrobiłam rogaliki :) Cieszę się, bo

Agusiowe smakołyki
Kokosowe ciasteczka z białą czekoladą i cynamonem 195

 Ciasteczka są przepyszne i piekłam je już mnóstwo razy, szczególnie na zamówienie oraz prośbę znajomych. Cóż, ich obłędnie cynamonowo-kokosowy zapach z lekko karmelowym posmakiem

Di gotuje
Babka piaskowa z makiem 327

Babki kojarzą się bardziej z Wielkanocą niż z Bożym Narodzeniem, ale coś czuję, że babka piaskowa z makiem i lukrem, udekorowana oszronioną żurawiną będzie w naszym

Kulinarne Inspiracje
Migdałowe ciasteczka "słodkie gitary" dekorowane lukrem plastycznym 178

jego urodziny, postanowiłam wykonać odpowiednią liczbę gitar zamiast tortu. Ciasteczka są przepyszne. Ciasto zrobiłam według przepisu Nigelli Lawson - ale trochę inaczej. Nie w mikserze a na stolnicy. Zagniotłam jak kruche. Teraz zamiast cukru trzcinowego dodałabym trzcinowy cukier puder. Trochę "chrupie" podczas jedzenia. Ale są bardzo wciągające.  175 gram twardego masła 100 gram mielonych migdałów 1 jajko 1,5 szklanki(...)masło. Całość pociekłam nożem. Potem dodałam jajko i olejek migdałowy. Zagniotłam. Nie wstawiłam do lodówki, choć tak jest w przepisie.  Rozwałkowałam ciasto na 0,5 cm i wykrawałam ciastka. Piekłam w 180 stopniach od 15 - do 18 minut,   Potem dekorowałam lukrem plastycznym

AZgotuj!
Gofry z bitą śmietaną i truskawkami 200

Składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki cukru 3 jajka 2 szklanki mleka ½ szklanki oleju kilka kropli aromatu waniliowego 500 ml śmietany kremówki

Świat Ciasta
Szkockie Petticoat Tails pachnące kminkiem 153

Prezentując kiedyś przepis na proste szkockie shortbready wspomniałem, że zazwyczaj wypieka się je w trzech kształtach: dużego okrągłego placka dzielonego na trójkąty, małych okrągłych ciastek i dużych prostokątów ciętych na paluszki. Ten duży okrągły placek dzielony na trójkąty nosi nazwę Petticoat Tails. Nazwa ta pochodzi od podobieństwa kaształtu ciasta do elżbietańskiej kiecki Petticoat Skirt, chociaż obfitują opowieści o pochodzeniu(...)cieniej niż klasyczne shortbready o kształcie plauszków. Ciasto ma grubość około 4 - 5 mm, przez to ma znacznie delikatniejszy wygląd. Odrobina mleka sprawia, że ciast po upieczeniu jest bardziej kruche. Ale najbardziej zaskakujący jest ... kminek. Tylko trzeba go dać odpowiednią ilość, nie za dużo. Tyle, aby kminek nie przeważał, był tylko delikatnie wyczuwalny... P.S. Do wypieku użyłem spodu od tortownicy

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasteczka krucho - drożdżowe 383

Krucho - drożdżowe ciasteczka o dowolnym kształcie. Nie bardzo słodkie i nie bardzo pracochłonne. Składniki: 60 dag mąki 30 dag masła lub margaryny 2 łyżki cukru 1,5 dag drożdży 3 zółtka 4 łyżki śmietany 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: marmolada lub powidło cukier puder           Mąkę posiekać z margaryną. Drożdże wymieszać ze śmietaną. Połączyć wszystkie składniki(...)umieścić na 30 minut w lodówce. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto podzielić na cztery części, rozwałkować. Dwa płaty ciasta posmarować marmoladą lub powidłem, przykryć pozostałym ciastem. Wycinać ciastka o dowolnych kształtach. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 17 minut. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem

Praktyczna pl