Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl W weekend zrobiłam drożdżowe rogaliki z ciasta zatapianego, które po wyrobieniu wkłada się do zimnej wody, zawinięte szczelnie
Marta GotujePech chciał, że otwierając nowy nóż i chcąc wyjąć go z niezniszczalnego opakowania zatrzymał się on prawie na kości mojego kciuka. Złość była wielka, bo wszystko
Malinowe Pocałunkipierwszy raz zobaczyłam w internecie, bardzo spodobały mi się wizualnie. Smakowo to również moja bajka, bo lubię takie podstawowe smaki czyli czekoladowy i waniliowy. Poza tym lubię kruche ciasteczka w różnej postaci. Można je zrobić w większej ilości i przechowywać przez dłuższy czas bez ryzyka że się zepsują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrobienie tych ciasteczek jednak wydawało mi się trochę pracochłonne(...)minut w lodówce i dopiero wtedy pokroiłam na cienkie plasterki. Te plasterki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Ciastka piekłam ok. 12-13 minut. Po upieczeniu ciastka pozostawiłam na blaszce do wystygnięcia, a następnie przełożyłam na talerz. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjebardzo cienkie i kruche, mam nadzieje, że wypróbujcie przepis Składniki rurki: 125 g masła 125 g cukru 3 jajka 150 g mąki pszennej 3 łyżki wody łyżeczka mąki ziemniaczanej masa: 200 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki przyprawy do piernika Wykonanie: Wszystkie składniki na ciastka mieszamy w wysokim naczyniu mikserem
ciastkarnia na kruchym spodziechyba namawiać. To charakterystyczne danie dla okresu karnawału, szczególnie lubiane w ostatki czy Tłusty Czwartek. Tym razem przepis zaczerpnięty od Doroty z Mojewypieki . Faworki wychodzą z niego bardzo dobre, kruche, chociaż jednak preferuję te z przepisu na faworki mojej mamy Może to tylko kwestia sentymentu, chociaż tym też nic nie brakuje. Oczywiście, obowiązkowo faworki muszę być posypane sporą ilością cukru(...)nielicznych ciast, które traktujemy wałkiem. I to nie chodzi o etap rozwałkowania, ale o uderzanie ciasta, które ma za zadanie wtłoczyć do środka powietrze, które utworzy nam w ciastkach bąbelki. Drukuj Faworki - Chrust window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 450 g mąki pszennej 5 żółtek szczypta soli 1 łyżka spirytusu (lub 2 łyżki rumu) 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany tłuszcz
Mieszam w Garnkuciacha mocno czekoladowe i słodycz, która nigdy nie idzie w boczki! W innych przypadkach też sprawdzą się na 100%. Dodam tylko, że są znacznie smaczniejsze niż te ze sklepu, kruche delikatne, naładowane czekoladą i bakaliami. SKŁADNIKI 1/2 kostki masła 1 jajko 1/2 szkl. cukru 1,25 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g rodzynek 1 tabliczka czekolady(...)pieczenia, sól. Po uzyskaniu jednolitej masy dodać rodzynki i pokrojoną w kostkę czekoladę.* Z otrzymanej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce z zachowaniem odstępów. Ciastka spłaszczyć, np. łyżką zanurzaną w zimnej wodzie, następnie włożyć do piekarnika na ok 15 min. – ciastka mają być rumiane. PORCJE: ok. 35 sztuk WSKAZÓWKI * Bez obaw można dodać
zabawa smakiemJak zrobić ciasteczka wałkiem zdobione? Dziś mam dla Was przepis na proste i szybkie ciasteczka wałkiem zdobione. Pyszne, kruche, idealne do wycinania i wzorków. Zdjęcia nie
Słodkie okruszkiOrzeszki to smak dzieciństwa. Kojarzę je bardziej ze weselami niż z Bożym Narodzeniem, stały na stole wśród innych ciasteczek i kusiły swoim kształtem. Smak ich jest
bistro mamaMałe rogaliki twarogowe z dodatkiem masła oraz skórki z pomarańczy, dzięki której zyskały wyjątkowy smak oraz aromat. Składają się tylko z 5 składników i są banalnie
Kuchnia MagdaLenyMałe rogaliki twarogowe z dodatkiem masła oraz skórki z pomarańczy, dzięki której zyskały wyjątkowy smak oraz aromat. Składają się tylko z 5 składników i są banalnie
Kuchnia MagdaLenySpód: 150 g kruchych ciasteczek imbirowych 40 g masła Beza włoska: 2 białka 140 g cukru + 1 łyżka 30 ml wody 2-3 plasterki limonki do dekoracji * PRZYGOTOWANIE Mini serniczki limonkowe Twaróg, jajka, cukier, sok z 2 limonek i otartą skórkę oraz mąkę ziemniaczaną umieść w malakserze i zmiksuj na gładko. Ciastka imbirowe włóż do kielicha
Food SquareLubicie smak kokosu i cytryny? Jeśli tak, to mam dla Was propozycję bardzo smacznego, lekkiego i delikatnego ciasta, które łączy w sobie te dwa smaki
Opowieści z piekarnikasię proszę! naprawdę warto! Kruche ciasteczka maślane z cytryną, miętą i czekoladą 130 g masła 130 g cukru 280 g mąki po 1/4 łyżeczki soli i proszku do pieczenia skórka otarta z 1-2 cytryn garść drobniutko posiekanych listków mięty garść posiekanej bardzo gorzkiej czekolady 1 jajko Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciastek oprócz jajka. Siekamy nożem
Dzieje kuchennej Wiewiórywyszły genialne. Lekkie jak piórko, kruche, z bardzo chrupiącą skórką. Przypominały mi wręcz tradycyjne andruty. Posmakowały również mojej mamie, która nie lubi kasz. Ba, nawet się nie domyśliła, z czego się składają. Gofry podałam z pudrem i sezonowymi owocami- truskawkami i jagodami. Żałuję, że przygotowałam najmniejszą możliwą porcję ciasta, z której wyszły cztery ciastka. Eksperyment z pewnością nieraz powtórzę
Wrzosowa Polana