ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:202/892)

Filet z kurczaka w sosie porowym 151

bardzo smaczne. Polecam:) 3-4 pojedyncze piersi kurczaka 1/4 szkl. oleju 1 łyżka miodu 3 łyżeczki musztardy tymianek (u mnie zarówno suszony jak i świeży) 3 pory 350 ml kremówki (lub więcej jeśli pory są duże) sól, pieprz zioła prowansalskie kilka suszonych śliwek Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na cienkie paseczki. Olej łączymy z miodem oraz musztardą. Dokładnie(...)lodówki na około 30 minut. Oczyszczone pory kroimy w niezbyt cienkie ukośne plasterki. Podsmażamy je w rondelku na rozgrzanych 2 łyżkach masła, często mieszamy. Po kilku minutach dolewamy śmietanę kremówkę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusimy do czasu, aż sos dość mocno się zredukuje. Pod koniec dodajemy pokrojone na cząstki suszone śliwki, oraz kilka gałązek posiekanego tymianku

Smaki Na Talerzu
ciasto szpinakowe z kiwi i mascarpone 113

pieczenia. Pieczemy przez ok. 35-40 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę z mascarpone: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej 1 galaretka cytrynowa 200 ml gorącej wody 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Serek rozmiksowujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy

Domowy Smak Jedzenia
Snikers lodowy – pyszne ciasto bez pieczenia! 464

zamrażalce. Idealny deser na upały! Przepis autorski.     Składniki: ok 32 sztuki kakaowych herbatników 1 puszka masy kajmakowej (400g) 150g orzeszków ziemnych niesolonych 250g serka mascarpone 330g śmietany kremówki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 1 mleczna czekolada 3 łyżki mleka 3 batoniki snikers – do dekoracji     *** Prostokątną formę (keksówkę) wykładamy folią spożywczą. Na dnie formy(...)układamy warstwę nasączonych mlekiem herbatników. Pierwszą i ostatnią warstwę herbatników nasączamy mlekiem, przy środkowych warstwach nie jest to już konieczne *** *** Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz stopniowo, po łyżce serek mascarpone, miksujemy na gładką masę. Masę śmietanową, orzeszki oraz kajmak dzielimy na 3 części *** *** Na warstwie herbatników wykładamy 1 część masy kajmakowej *** *** Masę kajmakową obsypujemy pierwszą częścią

Blog z Apetytem
Tarta bananowa 129

jajko + zółtko 280 g mąki 150 g zimnego tardego masła 100 g drobnego cukru składniki : nadzienie 3 banany 1,5 łyżki masła 6 łyżek masy kajmakowej 530 ml śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru gorzka czekolada Mieszamy masło z cukrem, dodajemy całe jajko i żółtko i później mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i rozgniatamy(...)kolor ciasta. Przygotowujemy nadzienie:  Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż, smażymy je na maśle, do momentu aż będą złociste. Masę kajmakową przekładamy na upieczoną, ostudzoną tartę. Układamy banany. Śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem jednej łyżki cukru pudru. Przekładamy ją delikatnie na wierzch tarty i posypujemy startą gorzką czekoladą

noteskulinarnyfiga
Deser galaretka z owocami 144

robię taki deserek. Oczywiście owoce sezonowe a zimą mogą być owoce mrożone lub z puszki. Składniki: 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka truskawkowa winogrona białe bezpestkowe truskawki 200 ml zimnej kremówki 1 łyżka cukru pudru rurki i serca z czekolady do dekoracji Przygotowanie: Galaretkę pomarańczową przygotować wg przepisu na opakowaniu przestudzić, zimną rozlać do kieliszków. Dodać po kilka winogron i włożyć(...)Galaretkę truskawkową również przygotować wg przepisu jak na opakowaniu przestudzić i zimną wylać na galaretkę pomarańczową. Dodać truskawki i ponownie włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć bitą śmietanę na galaretki dodać truskawki oraz ozdoby z czekolady

Ala piecze i gotuje
SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI 180

usunąć papier do pieczenia. Dno i boki formy wyłożyć nowym papierem do pieczenia, na nim ułożyć nasz spód biszkoptowy. Masa serowa: - 500g sera (u mnie Juliko- b.gęsty) - 200g kremówki - 2 galaretki truskawkowe - 4 łyżeczki żelatyny - 800g truskawek (odszypułkowanych) - 6-8 łyżek pudru z ksylitolu, cukru trzcinowego lub zwykłego (ja dałam 6 łyżek, miałam bardzo słodkie truskawki) Galaretki(...)dokładnie zmiksować (zblendować) z pudrem na mus. Mus truskawkowy wmieszać następnie do sera. Do masy serowo-truskawkowej dodać schłodzone mocno (prawie tężejące) galaretki, dokładnie rozmieszać, następnie mieszając dodać ubitą kremówkę. Na samym końcu dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki, najlepiej schłodzone  pozostałe truskawki (400g). Całość lekko tężejącą (gdy masa jest bardzo rzadka musimy odczekać, aż zacznie ściągać) wyłożyć na biszkopt

Smaczne Zdrowe
tęczowy cytrynowy dinotort 151

szklanka mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki oleju barwniki spożywcze  na krem: 300 ml śmietanki kremówki cytryna 1 jajko 1 żółtko 40 g masła 80 g cukru łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo: bita śmietana liście mięty ozdoby papierowe na piku (dinozaury) sok z połowy(...)rozmieszać na małym ogniu. Dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszać cały czas aby nie powstały grudki aż masa się zetnie i będzie gładka jak budyń. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozmieszać w kilku łyżkach wrzątku. Do ubitej śmietany dodać krem cytrynowy i żelatynę. zmiksować. Podzielić na 5 części. Każdy blat ciasta nasączyć wodą wymieszaną z sokiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Lody miętowe z czekoladą 107

muszą być i domowe lody. Tym razem lody z dodatkiem mięty z ogródka :) Składniki: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 1/2 szklanki cukru - 2 żółtka - 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki - 1 szklanka świeżych liści mięty Przygotowanie: Liście mięty blendujemy z cukrem. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, następnie zdejmujemy ją z ognia, dodajemy żółtka i ubijamy, aż masa uzyska konsystencję kremu. Śmietanę(...)kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy porcjami masę miętową oraz masę czekoladową. Mieszamy wszystko delikatnie łyżką do połączenia składników. Masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Po upływie godziny masę wyciągamy i mieszamy. Całość powtarzamy minimum dwa razy

Zainspirowana w kuchni
TRUSKAWKOWE SZALEŃSTWO 146

Królowe sezonu- truskawki. Najlepsze posypane cukrem z odrobiną śmietany. Warto jednak czasem poświecić troszkę więcej czasu i przygotować takie fajne deserki. Smakują rewelacyjnie.  Składniki: 330 ml śmietany kremówki 200 g truskawek opakowanie biszkoptów albo jeden placek biszkopta czekoladowe rureczki świeże listki mięty Wykonanie: *Kremówkę ubijamy na sztywno . Dodajemy cukier puder wedle uznania do smaku.  *Kilka truskawek zostawiamy

Z Majeczką w kuchni
Charlotte z truskawkami – ciasto bez pieczenia 406

ozdobiłam truskawkami, ale gdyby tak dodać jeszcze jagód, malin i jadalnych kwiatów, prezentowałaby się jeszcze piękniej. Charlotte z truskawkami – ciasto bez pieczenia: 500 g truskawek 500 ml śmietanki kremówki 30% 100 g białej czekolady (1 tabliczka) 300-350 g jogurtu greckiego 4-6 łyżek cukru pudru 4 lekko czubate łyżeczki żelatyny ok. 250-300 g podłużnych biszkoptów herbata owocowa(...)jeszcze kilka łyżek masy, ponownie mieszamy i dodajemy tak wymieszany jogurt do garnka z masą truskawkową. Mieszamy całość do połączenia. W ten sposób unikniemy dużych grudek jogurtu. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru. Dodajemy całość śmietany do masy jogurtowo-truskawkowej i delikatnie mieszamy od dołu do góry, aż do połączenia. Tak przygotowaną masę wlewamy do tortownicy

Poezja smaku
Maślana młoda kapusta ,duszona w śmietanie 157

dużo bardziej wymagająca … Więc ,nie ma na co czekać . Ktoś zaraz powie , po analizie składu , raju ile kalorii.. to zabija , nadwaga , cholesterol..zawał ! .Ok śmietana i to kremówka 30 %, masło ..ale sama kapusta nie ma zbyt wielu kalorii , więc się bilansuje ..mi tam w biodra nie wchodzi , a smak nade wszystko ..masełko mniam .. Jak będzie za dużo , zawsze(...)można na siłowni , podkręcić śrubę Polecam szybkie , proste danie lub przystawka do obiadu Składniki : 1 średniej wielkości , główka młodej kapusty 1/2 szklanki słodkiej kremówki 30 % 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu ( bardzo dobry jest z mniszka ) świeży koperek do dekoracji Kapustę szatkujemy , czosnek wyciskamy praską . Na rozgrzanej patelni , roztapiamy

Ogrodnik w podróży
Tort czekoladowa rozkosz 131

czekolady w proszku 1 łyżeczka kakao 16 g cukru wanilinowego pół łyżeczki proszku do pieczenia Mus czekoladowy: 125 ml mleka 4 żółtka 50 g cukru pudru 500 ml śmietanki kremówki 250 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao) Dodatkowo: 240 g konfitury truskawkowej (jeden słoik) truskawki do dekoracji tortu Średnica tortownicy to 26 cm. Rozpoczynamy od biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek(...)puder i dokładnie roztrzepujemy. Stale mieszając zagotowujemy. Ściągamy z ognia, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Gotowy odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy zimy mus i dokładnie mieszamy łyżką. Biszkopt kroimy na pół, spód umieszczamy w tortownicy (z zapiętą obręczą) smarujemy dokładnie konfiturą truskawkową, przykrywamy drugim biszkoptem i wykładamy

PatiGotuje
Zupa z rzeżuchą 98

mała pietruszka 1 mały kawałek selera 1 duży ziemniak mały por pół kubka mrożonego groszku sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy Do podania: odrobina świeżej rzeżuchy śmietanka kremówka oliwa z oliwek   Zaczynamy od przygotowania warzyw – pietruszkę, seler i ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę. Pora nacinamy wzdłuż, dokładnie myjemy po czym kroimy w plasterki(...)groszek oraz umytą rzeżuchę i gotujemy jeszcze 5 minut. Gotową zupę blendujemy na gładki krem. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę podajemy gorącą, z kleksem kremówki i skropioną dobrą oliwą z oliwek. Możemy też ozdobić ją odrobiną rzeżuchy, aby rozwiać wątpliwości gości z czego jest zrobiona zupa. Powrót na górę

Smaczna Strona
Deser budyniowo-twarogowy z owocami i czekoladą 1025

opakowanie budyniu śmietankowego 200g kremowego serka twarogowego – można użyć Łaciate 3 łyżki cukru 250g świeżych truskawek i kilka ładnych do ozdobienia 100g gorzkiej czekolady 4 łyżki śmietanki kremówki listki świeżej mięty do ozdobienia   Zaczynamy od zrobienia budyniu – do rondelka wlewamy 300ml mleka i rozgrzewamy. W kubku, w reszcie mleka dokładnie mieszamy budyń z cukrem. Wlewamy do gotującego(...)bananów czy brzoskwiń.   Przygotowujemy czekoladę, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej – do żaroodpornej miski ustawionej nad parującą, gotującą się wodą przekładamy połamaną w kostki czekoladę oraz kremówkę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstawiamy do ostygnięcia.   W czasie gdy czekolada stygnie, przygotowujemy krem – do miski przekładamy twaróg i miksujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję. Stopniowo

Smaczna Strona
Kostka Ferrero Rocher 398

proszku do pieczenia   Składniki na masę ferrero rocher: 300g serka mascarpone 350g nutelli 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych 100g gorzkiej czekolady   Składniki na masę śmietankową: 400ml śmietany kremówki 36% 100g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix (lub 1 łyżka żelatyny + 3 łyżki wody)   Polewa: 100g gorzkiej czekolady 100ml śmietanki kremówki Dodatkowo: kilka kostek mlecznej

Blog z Apetytem