ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:202/892)

Biszkopt z mango, ukrytymi malinami i kruszonymi bezami 236

mango.  600 g gotowego puree z mango( około  2 duże mango) 100 g jogurtu greckiego 2 łyżki soku z cytryny 20 g żelatyny  300 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 100 g malin (mogą być mrożone)  Przygotować puree z mango (pamiętajcie aby zważyć gotową już pulpę).  Namoczyć żelatynę w odrobinie wody - tyle aby przykryło(...)się rozpuściła-  ( tym razem nie wolno  gotować  ! Żelatyna straci swoje właściwości) Wystudzić do temperatury pokojowej.  Dodać jogurt grecki i wymieszać dokładnie. Ubić śmietanę kremówkę z łyżką cukru na sztywno, następnie dodać wystudzone mango z żelatyną.  Delikatnie i krótko wymieszać ze śmietaną tylko do połączenia się. Galaretka z mango na wierzch torciku 130 gram puree

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
DOMOWA WUZETKA 204

przepis :). SKŁADNIKI Biszkopt: 7 jajek 2 łyżki kakao 7 łyżek cukru łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa śmietankowa 450 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki gorącej wody 3 łyżeczki żelatyny Polewa 125g masła lub margaryny 3 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki wody  dodatkowo powidła(...)pieczemy ok.25-30 min.do suchego patyczka :). Kiedy nasz biszkopt wystygnie-przekrawamy go wzdłuż na dwa blaty.Odstawiamy. Masa śmietankowa W 1/3 szklance gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do przestudzenia.Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno.Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru pudru i miksujemy.Następnie powoli wlewamy przestudzoną ale płynną żelatynę i miksujemy. Jedną połowę biszkoptu smarujemy powidłami,na powidła dajemy krem

Mała w garnku miesza
Wafle z bajaderką i masłem orzechowym 212

posiekanych orzechów arachidowych 5 daktyli 2-3 łyżki miodu prawdziwego 100 g masła 400 g masła orzechowego z kawałkami orzechów 80 g masła 200 g czekolady mlecznej 1 łyżka kremówki 1 łyżka płaska masła Przygotowanie: Dzień wcześniej rodzynki zalać rumem. Herbatniki zmielić w blenderze dodać rodzynki łącznie z rumem, pokrojone drobno daktyle, orzechy, miód, mleko w proszku, wiórki kokosowe(...)przykryć drugim waflem lekko naciskając.  Masło orzechowe zmiksować z miękkim masłem na jednolitą masę. Rozsmarować na wierzchu. Odłożyć na noc w zimne miejsce by masy stężały. Czekoladę, kremówkę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę delikatnie rozsmarować na kremie orzechowym. Ponownie odłożyć w zimne miejsce by czekolada stężała.  Przed podaniem pokroić na mniejsze kawałki. Przechowywać w zimnym

Ala piecze i gotuje
Kostka śmietankowa z migdałami 205

kilka minut, lekko przestudzić i nakładać na biszkopt. Konsystencja jest lejąca i taka ma być, wsiąknie w ciasto i będzie bardziej wilgotne po połączeniu. Śmietanka biała: - 500 ml śmietany kremówki - 3 łyżki żelatyny - 2 łyżki cukru pudru - 1/4 szklanki gorącej wody 1. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie lekko ostudzić, ale tak aby nie zaczęła tężeć. Śmietanę ubijamy(...)białej masie oraz kilka tabliczek czekolady do starcia na wierzch ciasta. Po pyszne migdały i dobrej jakości dodatki zajrzyjcie na stronę  www.Skworcu.com.pl . Śmietanka ciemna: - 500 ml śmietany kremówki - 3 łyżki żelatyny - 1/2 szklanki gorącej wody - 3 płaskie łyżki naturalnego ciemnego kakao - 3 płaskie łyżki cukru pudru 1.Przygotować tak jak białą śmietankę, dodając dodatkowo kakao. 2. Masę przełożyć

Apetyczna babeczka
Sernik wiosenny.... z cytrynowym musem, kandyzowaną skórką i pokruszoną bezą 195

wysypać ciasteczka, wyrównać i podpiec około 6 minut, w nagrzanym piekarniku 180 stopni C. Wystudzić Masa serowa 500 g twarogu zmielonego (użyłam quarku) 250 g mascarpone 100 ml śmietany kremówki 3/4 szklanki cukru 4 jajka sok z połowy cytryny 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej 2 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżeczkę kaszy manny Wszystkie produkty połączyć ze sobą(...)minut w 160 stopniach.  Studzić w uchylonym piekarniku. Następnie wstawić do lodówki na całą noc. Mus cytrynowy 125 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 400 ml śmietany kremówki 2,5 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki cukru pudru (lub mnie czy więcej do smaku) Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia. Jak napęcznieje, ogrzewać do rozpuszczenia ... nie gotować   Połączyć z sokiem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
ciasto "kraina lodu" 194

pieczenia 2 łyżki oleju na masę budyniową: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 100 g masła na piankę: 300 ml śmietanki kremówki 2 opakowania galaretki cytrynowej szczypta niebieskiego barwnika spożywczego dodatkowo: 1 opakowanie galaretki niebieskiej ok. 15 sztuk niebieskich bezików bita śmietana i cukrowe ozdoby do dekoracji Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając(...)ugotować budyń. Gorący wyłożyć na biszkopt i odstawić do całkowitego wystygnięcia.  Na warstwie budyniu ułożyć bezy (jeśli są duże  to można je pokroić na mniejsze kawałki). Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z galaretką cytrynową. Podzielić masę na połowę. Jedną część wylać na bezy. Do drugiej dodać szczyptę barwnika, wymieszać dokładnie i wylać na poprzednią warstwę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Czekoladowy mazurek z chili 187

szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego Galeo 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Galeo 3/4 kostki masła (150 g) 1 jajko Składniki na nadzienie: 400 ml śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao (ja użyłam malinowej) 2 łyżeczki cukru wanilinowego Galeo duża szczypta chili Galeo + dowolne bakalie do wypełnienia i dekoracji – u mnie liofilizowane maliny(...)temperaturze 180 stopni, po tym czasie usuwamy papier z ryżem i pieczemy jeszcze 20 minut. Czas, kiedy spód jest w piecu możemy wykorzystać, żeby przygotować ganache z czekolady. Śmietanę kremówkę zagotowujemy, dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę, cukier wanilinowy i dużą szczyptę chili. Odstawiamy na ok. 15 min. Po tym czasie mieszamy dokładnie aż do uzyskania jednolitej konsystencji (jeśli

Ciastkozercy
Z jednego gara: Makaron z brokułem i sosem alfredo 216

Składniki: 450 g makaronu penne (u mnie pełnoziarnisty); 1 średni brokuł; 4 szklanki zimnej wody; 1 szklanka słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 3/4 szklanki startego parmezanu; 4 łyżki masła 6 ząbków czosnku; 1 łyżka oliwy z oliwek; 1 łyżeczka soli; 1/4 łyżeczki pieprzu. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób(...)dodać różyczki brokułu oraz masło (4 łyżki) i gotować na średnim ogniu, stale mieszając, przez kolejne 2 - 3 minuty. Następnie zmniejszyć ogień do minimum i na patelnię wlać śmietankę kremówkę oraz wsypać parmezan i gotować, na małym ogniu, stale mieszając, przez następne 2 - 3 minuty. Zdjąć z ognia. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu

Gospodyni Miejska
Ciasto z Bananami 191

Składniki: - 5 jaj - 130g mąki pszennej - 140g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 500ml kremówki (30%) - 2 łyżki żelatyny - 2 łyżki cukru pudru - 500g nutelli - 30ml wódki - 6 bananów Przygotowanie: 1 . Do miski przesiewamy mąke, kakao, dodajemy jajka, cukier, proszek do pieczenia. Wszytko razem miksujemy tak długo aż składniki się połączą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni(...)pieczemy przez około 30min. 2 . Żelatynę  należy upłynnić. 3. Ubijamy na sztywno kremówkę, dodajemy cukier puder i wcześniej przygotowaną żelatynę. 4 . Biszkopt należy podzielić na dwa blaty. Pierwszy blat należy nasączyć wódką, następnie smarujemy nutellą, układamy banany i nakładamy śmietanę. Przykrywamy kolejnym blatem, i smarujemy śmietaną. 5. Dekorujemy plastrami bananów

Coś z niczego
Zupa krem z karmelizowanych porów z glazurowanym bekonem 187

łyżeczki wędzonej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki papryki w płatkach 2 łyżki brązowego cukru 80 ml białego wina 1l bulionu warzywnego lub drobiowego 100ml kremówki kilka plastrów boczku wędzonego surowego (możecie też użyć tego pokrojonego w kostkę – ok. 100g) 2 łyżki syropu klonowego Wykonanie: Z porów używamy całą białą część i ok. 2-3 cm zielonej(...)delikatnie gotować przez 15 minut. Zupę zdjąć z ognia, delikatnie przelać całość do blendera. Zmiksować dokładnie na gładko. Przelać z powrotem do garnka i podgrzewać na małym ogniu. Dodać kremówkę, wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Glazurowany bekon: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (koniecznie!), na nią boczek. Zapiekać około 18-20 minut

Pociąg Do Kuchni
Sernik z paloną białą czekoladą i brownie. 238

Następnie formę owinąć szczelnie folią aluminiową z zewnątrz trzy razy, upewniając się że jest dobrze forma uszczelniona.  Masa serowa 750 g twarogu mielonego (użyłam quarku) 1 szklanka śmietany kremówki 100 g rozpuszczonej białej czekolady 3/4 szklanki cukru 4 całe jajka 1 łyżeczka pasty waniliowej 100 gram gorzkiej czekolady posiekanej na drobne kawałeczki  1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka(...)kratkę i schłodzić, następnie przenieść do lodówki na całą noc, lub kilka dobrych godzin. Polewa z palonej czekolady 100 g białej czekolady połamanej na kosteczki.  100 ml śmietany kremówki Czekolada ułóżcie na papierze do pieczenia i włóżcie do nagrzanego piekarnika.  Pieczcie w 180 stopniach przez 8-12 minut. Obserwujcie i uważajcie, aby czekolady nie spalić. Powinna się ładnie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
” Królewskie” wątróbki drobiowe 266

ogóle nie chcą patrzeć Cóż , czasem i dla siebie , trzeba coś zrobić i troszkę się rozpieścić Składniki : 1 kg wątróbek drobiowych 2 dość duże cebule 100 ml gęstej , śmietany kremówki 30 % ( to przepis dla łasuchów , nie dla tych co są na diecie ) 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 1 łyżka , łagodnej musztardy ( miodowej ) 2 ząbki czosnku 100 ml cherry(...)tego absolutnie , nie chcemy . Podczas smażenia , dodajemy do wątróbek miód . W momencie , kiedy będą już ładnie zrumienione , wlewamy cherry , musztardę i śmietanę . Doprowadzamy do wrzenia , jeśli użyliście prawdziwej kremówki , sos sam się zagęścił i można danie doprawić solą , pieprzem do smaku . Wątróbki zawsze solimy na końcu , wtedy nie robią się twarde i suche . Podajemy na gorąco ,posypane natką , z dowolnym

Ogrodnik w podróży
Minipavlove z granatem 255

tylko ciastkowe kadry zapraszam na instastory ). Składniki na bezy: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z limonki Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 100 g serka mascarpone utrwalacz do bitej śmietany np. śmietanfix dowolny aromat do ciasta u mnie jaśminowy + granat i limonka do dekoracji Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze(...)Facebooku . Mnie wyszło 9 sztuk. Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 120 stopni, pieczemy ok. pół godziny, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy przez godzinę. Kremówkę ubijamy razem z serkiem mascarpone do uzyskania jednolitej sztywnej konsystencji. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z utrwalaczem do bitej śmietany. Na koniec dodajemy odrobinę ulubionego aromatu (można pominąć

Ciastkozercy
Wiosenny tort urodzinowy 294

rozpuszczenia. Schłodzić. Schłodzoną frużelinę włożyć do misy miksera i zmiksować dodając partiami mascarpone. Gładki krem włóżcie do lodówki. Krem waniliowy do dużego biszkoptu 150 g mascarpone 250 g śmietany kremówki  1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka cukru pudru (dodajcie do smaku mniej lub więcej 150 g świeżych lub mrożonych malin Mascarpone zmiksujcie ze śmietaną, dodajcie pastę waniliową. Krem powinien(...)puszysta masę, dodać kakao,Horlicksa i dalej ucierać. Następnie dodać wrzącą wodę. Utrzeć aby masa była gładka. Waniliowy krem z groszkami czekoladowymi (do małego biszkoptu) 200 ml śmietany kremówki 100 g mascarpone 1-2 łyżeczki(do smaku) cukru pudru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 37 g groszków czekoladowych Maltesers Mascarpone z śmietaną i cukrem pudrem utrzeć na stabilny krem. Groszki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Mus czekoladowy z owocami 263

żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie łączymy ją z musem. Tak przygotowany mus wlewamy na dno pucharków.  Przygotowanie: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodawać strumieniem lekko przestudzoną czekoladę, w tym samym czasie miksując ją z kremówką.  Gotowy mus czekoladowy rozdzielić pomiędzy pucharki, ozdobić

Słodka Strefa

Proponowane wyszukiwania