rodzynek 50 g suszonej żurawiny sok z 1 pomarańczy 1 łyżka likieru amaretto 1 łyżka ekstraktu z wanilii POLEWA CZEKOLADOWA: 50 g czekolady gorzkiej 2 łyżki śmietanki kremówki 30 Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając żółtko i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto rozwałkować(...)żurawina zacznie pękać, a bakalie wchłoną cały płyn. Po wystudzeniu dodać amaretto i ekstrakt waniliowy. Gotowe mincemeat przełożyć do upieczonego kruchego ciasta i wyrównać wierzch. Czekoladę rozpuścić z kremówką i przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wycisnąć w formie kratki. Polewę można zwyczajnie rozsmarować po mazurku. Po zastygnięciu można kroić. Udanych wypieków i smacznego
https:KKuchniaMniamSmakujcie! Składniki na tortownicę 26cm spód 150 g herbatników kakaowych 4 łyżki masła 1 chałwa (batonik) masa serowa 1 kg twarogu półtłustego 250 g twarogu tłustego 250 g śmietanki kremówki 60-70 g herbatników maślanych sok z 1/2 cytryny 1 szklanka cukru pudru + 2 płaskie łyżki 4 – 5 łyżek mocnej herbaty Earl Grey 1 łyżeczka olejku pomarańczowego 4 duże(...)mocno!). Twaróg przekładamy do misy miksera, wbijamy po jajku i miksujemy. W trakcie miksowania dodajemy ziarenka wanilii, cukier, sok z cytryny, olejek, herbatę, herbatniki i na samym końcu śmietankę kremówkę. Zmiksowaną, pulchną masę serową przekładamy do tortownicy. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C i w tej temperaturze pieczemy go przez 15min. Następnie zmniejszamy temparaturę
Raj dla Podniebieniabiałka 1 czubata szklanka cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Szczypta soli Czerwony barwnik- opcjonalnie Zielony barwnik- opcjonalnie Krem śmietanowy: 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki sera mascarpone 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: Świeże winogrona do dekoracji Wiśnie z syropu do dekoracji Sos malinowy do polania Przygotowanie: Wszystkie składniki do przygotowania(...)piekarnika i natychmiast zmniejszyć temp do 120*c./ Suszyć bezę 90 minut, zostawić do całkowitego wystudzenia w zamkniętym piekarniku najlepiej na całą noc. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę wymieszać z serkiem mascarpone prosto z lodówki, wsypać cukier pudrem i zmiksować na gęsty krem, pod koniec wlać sok z cytryny i wymieszać. Udekorować wiane kremem posypać owocami, polać malinowym sosem
Wanilia i Kardamonszklanka cukru, u mnie po 1/2 szklanki ksylitolu i cukru trzcinowego (lub więcej, gdy preferujemy bardziej słodkie ciasta) Dodatkowo: - puder trzcinowy (lub zwykły) - kilka kropli olejku migdałowego (lub cytryny) - kremówka Spód tortownicy wyłożyć herbatnikami (najlepiej wykorzystać tortownicę ze szklanym spodem, gdy mamy). Boki przesmarować masłem. W garnku roztopić masło. W misie miksera ubić na puch jajka z cukrem. Dodać(...)Garnek zdjąć z palnika. Masę wylać na spód z herbatników. Wyrównać. Na wierzchu ułożyć herbatniki. Całość schłodzić. Następnie delikatnie polukrować. Lukier przygotowujemy z pudru z olejkiem migdałowym (marcepanowy) i kremówką lub z sokiem z cytryny (cytrynowy). Podajemy schłodzone. Smacznego
Smaczne Zdroweprzekładania kruchych ciasteczek i ciast. Można go bardzo długo przechowywać w lodówce. 1 szklanka drobnego cukru 85 g masła, 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% pół łyżeczki soli. Cukier wsypujemy do garnka o grubym dnie, dobrze aby był to jasny garnek ponieważ łatwiej kontrolować brązowienie cukru, a to ważne aby się zbytnio nie skarmelizował(...)nabierze bursztynowego koloru dodajemy masło i mieszamy, aż tłuszcz połączy się z karmelem, potrwa to około 2 minut. Następnie do gorącego sosu dodajemy śmietankę kremówkę, mieszamy do uzyskania gładkiego karmelowego sosu i gotujemy ok. minuty. Zdejmujemy garnek z kuchenki i dodajemy sól. Gorący sos jest lejący, ale po wystygnięciu zgęstnieje. Przechowujemy
Jadło i czytadłoprzygotowania: 15 min. Pieczenie : ok. 25 min. Dla 6 osób : Clafoutis : ● 280 g mrożonych leśnych jagód HORTEX ● 400 g serka śmietankowego naturalnego z wiaderka* ● 250 ml śmietany kremówki 30% ● 80 g cukru ● 1 opakowanie cukru waniliowego ● 2 jajka ● 30 g mąki pszennej ● 1 szczypta soli Dodatkowo (do kokilek) : ● 30 g masła ● 40 g cukru Przygotowanie : Nagrzej piekarnik(...)temperatury 180°C. W misce wymieszaj serek ze śmietaną kremówką. Domieszaj cukier i cukier waniliowy. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na niezbyt sztywną pianę. Delikatnie połącz pianę z białek z serem śmietankowym. Następnie delikatnie domieszaj żółtka i przesianą mąkę. Wyłóż rozmrożone i odsączone jagody wyłóż na dno sześciu indywidualnych kokilek ceramicznych do zapiekania (odłóż
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskanadchodzące święta wielkanocne? ;). Polecam :). Składniki na masę serową: 300 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie lub dobrej jakości sera z wiaderka 100 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 % 400 g kiwi ( waga po obraniu ) sok z połowy cytryny 100 g cukru pudru 18 g żelatyny ( 4,5 łyżeczki ) około 50 ml wody Dodatkowo: okrągłe biszkopty(...)Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, wystudzić. Twaróg i mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu umieścić twaróg, serek mascarpone oraz cukier puder, zmiksować do połączenia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, włożyć do lodówki. Do sera dodać całkowicie wystudzone puree z kiwi ( nie trzeba czekać aż zacznie tężeć ), zmiksować. W tym momencie należy spróbować masy i jeżeli okaże
Opowieści z piekarnikaszkl. cukru, 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 lyżka kakao Krem kajmakowy: puszka kajmaku Helio, 200 g masła, 1 łyżeczka kakao Krem śmietanowo-serowy: 200 g kremówki, 200 g maskarpone, 1 łyżka cukru pudru Słonecznik: 100 g słonecznika, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru Polewa: 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietanki 30% Dodatkowo(...)wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. (Można dodatkowo nasączyć). Krem kajmakowy: Miękkie masło ucieramy dododając po łyżce kajmaku, następnie kakao, a na końcu dodajemy wystudzony słonecznik. Krem śmietanowo-serowy: Ubijamy kremówkę, dodajemy cukier i po łyżce sera, miksujemy. Słonecznik: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy słonecznik i cukier, prażymy na złoto, studzimy, odkładamy 3 łyżki do dekoracji. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
słodki bratekustach 😋 P.S. Batoniki można wykonać w dowolnych kształtach. Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych moje batoniki mają kształt pisanek 🥚 Składniki: 3/4 szklanki mleka kokosowego 1/2 szklanki śmietany kremówki 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka w proszku 200 g wiórek kokosowych 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki oleju kokosowego Dekoracja: (opcjonalnie ) wiórki kokosowe posypki(...)Delecta Decorada: kuleczki zbożowe truskawkowe, kuleczki zbożowe w czekoladzie, maczek truskawkowy, maczek mango Wykonanie: Do garnka wlewamy mleko kokosowe i śmietanę kremówkę. Dodajemy masło i cukier puder, podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia masła. Nie doprowadzamy do zagotowania. Gdy masło się rozpuści dodajemy mleko w proszku i energicznie mieszamy aby nie porobiły nam się grudki. Możemy również użyć miksera
Kuchnia MagdaLenymasła lub margaryny 2 żółtka Krem: 2 szklanki soku pomarańczowego od Hortex 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru ) Śmietanka: 250 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku Wykonanie: 1. Ciasto i pieczenie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy(...)odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 12 sztuk tartaletek. Budynie na pół litra mleka każdy i bez cukru. Średnica foremek około 9 cm. Zamiast śmietanki kremówki można ubić jedną śmietanę typu ,,Śnieżka'' w 150 ml zimnego mleka. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku : Kolorowy i wiosenny stół z Hortex
Izabelawkuchnisłodkimi, oraz tych którzy lubią chrupiące dodatki. SKŁADNIKI (tortownica 22cm) Biszkopt : 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Masa stracciatella : 500ml śmietanki kremówki 36% 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki soku z cytryny 70g startej lub pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady Do nasączenia blatów: s zklanka mocnej kawą(...)około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić. Biszkopt kroimy na 3 blaty. Masa straciatella: Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i ubijamy do połączenia składników, dodajemy serek mascarpone, sok z cytryny miksujemy razem. Żelatynę . podgrzewamy, . aż . się . rozpuści. . Do . masy . dodajemy
RAROSSAcukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego skórka starta z 1 cytryny szczypta soli Masa truskawkowa: 400 - 450 mrożonych truskawek 250 ml śmietanki kremówki (30 - 36% zawartości tłuszczu) 3 - 5 łyżek cukru (wg własnych preferencji smakowych) 15 g żelatyny Żelka z owoców leśnych: 400 - 450 g mrożonych owoców leśnych 3 - 4 łyżki cukru(...)własnych preferencji smakowych) 15 g żelatyny Dodatkowo bita śmietana (opcjonalnie): 250 ml śmietany kremówki (30 - 36% zawartości tłuszczu) 3 - 4 łyżki cukru pudru (wg własnych preferencji smakowych) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt cytrynowy: Oddzielamy białka od żółtek. Za pomocą miksera ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Dodajemy ekstrakt
W kuchni Katiełyżki brązowego cukru 2 łyżeczki przyprawy do deserów "Karmel i wanilia" (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie) 200 g miękkiego masła II. Bita śmietana: 300 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru III. Dodatkowo: 300 g maślanych herbatników woda różana 1 puszka masy kajmakowej (510 g) czekolada/ wiórki czekoladowe/ kamyczki karmelowe/ kamyczki czekoladowe do dekoracji Sposób przygotowania(...)karmelem. Jeśli nie używamy śmietan-fixu lepiej wierzch ciasta udekorować na drugi dzień przed podaniem. Nie przepadam za bitą śmietaną dlatego zrobiłam jej cienką warstwę. Można użyć 500 ml kremówki i 4 łyżek cukru. Odstawiamy na noc do lodówki. Smacznego
DominikaDolcicukru kryształu 3 łyżki mąki 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru II. Masa serowa: 500 g serka Philadelphia 150 g cukru pudru 1 żółtko 3 jaja 3 łyżki kremówki 3 łyżki mąki III. Dodatkowo: 2 galaretki ametystowe 280 g konfitury figowej Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem przez około 10 minut(...)budyń. Całość krótko mieszamy ręką. Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 35 minut. W misce ucieramy serek Philadelphia z cukrem przez ok. 2 minuty. Dodajemy żółtko, jaja, i kremówkę. Ponownie ucieramy do połączenia składników. Na końcu przesiewamy mąkę i mieszamy. Masę przelewamy do wyłożonej papierem i natłuszczonej tortownicy (rozmiar taki sam jak biszkopt). Pieczemy
DominikaDolcigalaretka malinowa Dr.Oetker Masa advocatowa: 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker 350 ml mleka 150 ml likieru jajecznego 4 łyżki cukru 125 g masła Masa śmietanowa: 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30-36 % 2 łyżki sera mascarpone 1 łyżka cukru pudru Do posypania: 30 g gorzkiej czekolady startej na tarce Ciasto rozpoczynamy od przygotowania galaretki malinowej: Rozmrożone maliny zasypujemy cukrem, gotujemy(...)wyłożyć jedną warstwę herbatników tak aby ściśle do siebie przylegały, wylać ciepłą masę budyniową, przykryć drugą warstwą herbatników wylać tężejący już mus malinowy, znów rozłożyć warstwę herbatników. Dobrze schłodzoną kremówkę, prosto z lodówki połączyć z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem ubić na sztywny krem, rozłożyć na herbatnikach posypać tartą gorzką czekoladą, Ciasto włożyć do lodówki na całą noc i wyjąć
Wanilia i Kardamon