Uwielbiam kokosanki, to smak mojego dzieciństwa, konkretnie mam na myśli te kupne w kształcie piramidek, roczniki około ’80 powinny kojarzyć, nakombinowałam się trochę ale udało
greenscarfłyżka ekstraktu waniliowego] 1 jajko (całe) ½ łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 ½ szkl. mąki pszennej [ u mnie 2 szkl.pszennej i 1/2 szkl. mąki kokosowej ] 1 łyżka gęstej śmietany - opcjonalnie, tylko w przypadku gdy masa wyjdzie zbyt zwarta czekolada suszone owoce morwy czarnej Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem mikserem na gładką masę. Dodać jajko(...)włoskiego. Układać i rozpłaszczyć [ ja przyciskałam nóżką od kieliszka i widać troszkę wzorki] na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować ok. 2-3cm odstępy z każdej strony, gdyż ciastka się „rozpłyną” w pieczeniu. Piec w temp. 180C ok. 15 minut. Wyjmować z piekarnika gdy ciastka są jeszcze jasne – ściemnieją bardziej przy stygnięciu. Z blachy zdejmować ciastka
Moje domowe kucharzeniebajaderki) można przygotować praktycznie z każdego ciasta jakie Wam zostało, a nawet z tego które się nie udało. Składnikami bajaderek mogą być kawałki suchych ciast, zakalców, muffinek, drożdżówki, resztki ciastek i połamane herbatniki oraz dowolne mieszanki bakalii. Do przygotowania bajaderek nie używamy jedynie ciast z masami, owocami lub galaretką. Cały przepis jest naprawdę prosty. A efekt? No cóż(...)kakao około 0,5 szklanki mleka 3-4 łyżki ulubionych powideł lub dżemu opcjonalnie 2-3 łyżki naturalnego kakao (jeśli używamy jasnych ciast) 0,5 szklanki ulubionych bakalii wiórki kokosowe do obtoczenia opcjonalnie odrobina rumu lub armat rumowy Przygotowanie: W garnuszku podgrzewamy mleko z masłem i czekoladą, pod koniec można dodać też kakao, mieszamy. Resztki ciast i ciasteczek (u mnie
Słodkie okruszkiPrzepyszna wilgotna kostka. Banalna w przygotowaniu, a prezentuje się elegancko. Idealna na małe przyjęcia, ale nie tylko ;) Długo pozostaje świeża - jedliśmy cały tydzień i nawet ostatniego
Zielona KuchniaPyszne słodkie mazurki w wersji mini. Wypełnione czekoladowym nadzieniem i jak zwykle udekorowane bakaliami. Prezentują się cudnie aż szkoda jeść. Kto nie ma małych foremek może
Monia miesza i gotujeSkładniki: 250 g masła o pokojowej temperaturze, 125 g kokosu, 3/4 łyżeczki soli, 1 szklanka brązowego cukru, 100 g białego cukru, 100 – 120 g
kulinarnajamka.blogspot.comCzy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!płatków ryżowych to pyszny i zdrowy deser zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Bardzo łatwe i szybkie przygotowanie jest niewątpliwie dodatkową zachętą do ich wykonania. Jeśli dodamy do ciastek proszek do pieczenia bez mąki, to będą one bezglutenowe i do zjedzenia przez osoby nietolerujące w swojej diecie glutenu. Znudziłam się dodawaniem płatków ryżowych do musli i pomysł(...)domu są o wiele zdrowsze od tych ze sklepu, gdyż mamy wpływ co się w nich znajduje. Składniki: (na około 50 sztuk) 400 g płatków ryżowych 60 g wiórków kokosowych 120 g mąki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru 250 g masła lub margaryny 1 łyżka cukru waniliowego 3 jajka Dodatkowo: 100 g gęstej marmolady lub konfitury
Kuchcik gotujeO babeczce mówi się, że to ładniejsza siostra muffinki. Osobiście uważam, że i jedna i druga, to uroczy kawałek słodkości, a muffinkę z powodzeniem można przecież
Opowieści z piekarnikasałatkach można zastąpić karczochami. Lubczyk Można zastąpić młodymi liśćmi selera (co dość często wykorzystujemy gotując rosół) Mahlab - pestki dzikich wiśni Przyprawa popularna w krajach Bliskiego Wschodu, dodawana często do ciastek i pieczywa. Ze względu na gorzki migdałowo-wiśniowy smak należy stosować ją bardzo ostrożnie. W Polsce można ją zastąpić suszonymi pestkami moreli - używamy tylko rozdrobnionych jąder pestki. Mąka amarantusowa(...)przepisach należy zwiększyć ilość płynów. Można zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą (jak najdrobniej zmieloną) przesianą przez jak najgęstsze sitko mąką razową wymieszaną w proporcjach 1:1 z mąką pszenną Mąka kokosowa Można zastąpić mąką ryżową Mąka maida Mąka maida to drobno mielona, wysoce rafinowana, a tym samym pozbawiona większości składników odżywczych mąka pszenna. Podobnie jak mąka atta jest wykorzystywana do roti
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakokosowe i gotować nadal na średnim ogniu przez około 20 min. Do gotującej się masy kokosowej dodać masło. Budyń rozprowadzić w ½ szklanki mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Polewa : Roztopić czekoladę wraz z mlekiem na parze. Biszkopt przekroić na 3 części. Upieczone ciasto kakaowe nasączamy czekoladą, wyłożyć ostudzoną masę kokosowo-budyniowo(...)barwnikiem. Żelatynę podgrzać i roztopić. Dodać do ubitej śmietanki. Gdy jest jeszcze płynna wylewamy na tort, tak, aby mogła swobodnie spływać po bokach. Dekorujemy kwiatami. Jeżeli przygotowałaś/eś ciastka z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło
Słodki ZakątekLubię ich klasyczną wersję, choć są tak proste w przygotowaniu, że robiąc je kilkanaście razy w roku kombinuję jak mogę Jak dla mnie jedne z najlepszych
Zasmakuj Kuchnihttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com W zamierzeniu miały być ciasteczka z blogu: Planeta Smaku . Jednakże podmieniając składnik - musiałam zmodyfikować przepis. Nie spodziewałam się
Di gotujeDość często na drugie śniadania wybieram pudding chia, ale ostatnio też powróciłam do zapomnianego mug cake'a i nocnych owsianek. Mug cake czyli babeczka z kubeczka to szybkie fit ciastko, do którego wykonania potrzebujemy zaledwie kilka składników, które po dokładnym wymieszaniu i przełożeniu do naczynka wstawiamy na 4 minuty do mikrofali. Jeśli mikrofali nie macie, skrzystajcie z piekarnika, jednak tutaj(...)polecić. Dzisiaj wersja czekoladowa z masłem orzechowym. PRZEPIS 1 jajko 3 łyżki mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki ksylitolu 2 łyżki mleka kokosowego 1 łyżka kakao Składniki dokładnie wymieszać i wstawić w naczynku do mikrofali na 4 minuty. Topping to masło orzechowe. JAGLANO-GRYCZANY MUGCAKE: PRZEPIS - KLIK Zachęcam do obserwowania mojego profilu
Tetiishericzęsto z niego korzystam, jeśli zostają mi jakieś resztki ciast- te bajaderki są wyjątkowo smaczne :) Składniki 450-500 g pokruszonych resztek ciast (bez kremów, żelatyny, owoców, galaretek), herbatników, kruchych ciastek, biszkoptów itp. 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w wodzie lub w rumie 1/3 szklanki dowolnych pokruszonych orzechów lub migdałów około 2 lub 3 łyżki drobnego brązowego cukru(...)migdałowego Uwaga: jeśli chcecie uzyskać bajaderki z wyraźnym kokosowo-czekoladowym aromatem to zamiast 100 ml śmietany lub mleka krowiego możecie d odać 150 ml dobrej jakości mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej . Do bajaderek czekoladowo - kokosowych nie dodaję dżemu i cukru, ale proporcjonalnie zwiększam ilość kremu czekoladowego (np. Cadbury Choc Spread). Kupując mleko kokosowe warto zwrócić uwagę na zawartość ekstraktu
Cztery Fajery