Mam złe dni 😣 coś mnie połamało/strzeliło w szyi, chodzę krzywa i zero aktywności z taką piękną pogodę 🤕 Musiałam sobie humor poprawić (oczywiście
Zdrowie i pysznie na talerzuJeśli lubicie czekoladę i kokos to połączenie jest dla Was. Chrupiące z wierzchu i miękkie w środku czekoladowe kokosanki to jedne z moich ulubionych słodyczy. Dzieciaki
WYSPA SZCZĘSLIWAUpieczone całkowitym przypadkiem. Miały być ciasteczka Wioli ale zmieniłam proporcje i trochę składników i wyszło coś innego, choć równie smacznego :) Ciasto jaglano-ryżowe z borówkami
KucharzycaPolub mnie na Facebooku Składniki: ( na 12 muffin ) truskawki 250 g mleko 0,5 szklanki olej kokosowy 0,5 szklanki ( roztopiony) mąka 250 g cukier 0,5 szklanki jajka 2 proszek do pieczenia 2 łyżeczki cukier puder do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie dodać cukier(...)jajkami. Mokre składniki połączyć z suchymi. Do przygotowania babeczek nie używamy miksera mieszamy np. łyżką, trzepaczką, szpatułką. Formę do muffinek wykładam papilotkami papierowymi. do każdej nakładamy po łyżce ciastka następnie zanurzam po 3-4 kawałki truskawek w każdej muffince i przykrywam pozostałym ciastem. Na wierzch układam połówki truskawek. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni
Kulinarne przygodysłodkiego do mojej nieodłącznej kawusi. Składniki: 2 opakowania herbatników 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 łyżeczki kakao 1 szklanka bakalii- wiórki kokosowe, rodzynki, orzechy siekane Wykonanie: Masło, cukier i kakao rozpuszczam w rondelku mieszając do póki nie powstanie czekolada. Następnie wlewam całe mleko i gotuję. Na gotujące się mleko, cienkim strumieniem, wsypuję(...)czym martwić. W miarę stygnięcia będzie się robić co raz bardziej gęsta.Wsypuję bakalie, mieszam i wykładam masę na herbatniki ułożone na spodzie blaszki (ok 20-22 sztuki ciastek). Wierzch przykrywam pozostałymi herbatnikami i odstawiam do stężenia. Jeśli herbatniki nie przylegają ściśle do ścianek blaszki po prostu dokrawam kawałki, aby wyrównać braki. Czasem polewam polewą czekoladową
Ciasteczkowy Potwórorkiszowej, jaglanej,owsianej,kukurydzianej ) ja użyłam owsianej 100 g mąki ryżowej 2 kopiaste łyżki miękkiego masła 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru lub( ksylitolu,cukru kokosowego ) 1 łyżeczka pełna proszku do pieczenia 80 g zmielonych prażonych orzechów laskowych Helio 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Płatki owsiane mielimy na mąkę ale żeby były odrobinę(...)wielkości orzecha włoskiego i delikatnie je rozpłaszczamy.Układamy na blaszce w odstępach bo urosną. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor tak około 12/15 minut. Ciastka zsuwamy razem z papierem z blaszki i pozostawiamy do ostygnięcia.Powinny być kruchutkie. Życzę smacznego:) Produkty Helio polecają się na święta. Masy makowe, masy orzechowe, bakalie, orzechy laskowe
Sama słodycz i szczypta chilimleka roślinnego 2 łyżki kakao 3 łyżki pasty tahini 200 g gorzkiej czekolady 100 g białej czekolady nasiona sezamu Przygotowanie: 1. W misce blendera miksujemy miksujemy banany, olej kokosowy, cukier, jajko, tahini i mleko 2. W misce łączymy mąkę i kakao 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia 4. Łączymy składniki suche(...)trochę mleka 6. Za pomocą gałkownicy do lodów lub łyżki nakładamy porcję ciasta i tworzymy kulki wielkości małej mandarynki, lekko spłaszczamy, układamy na blaszce i pieczemy ok 10 min, ciastka mają lekko się zrumienić na brzegach ale pozostać miękkie w środku, delikatnie przekładamy na kratkę 7. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali i dekorujemy fantazyjnie przestudzone ciastka
Słodki KompromisLubicie smak kokosu i cytryny? Jeśli tak, to mam dla Was propozycję bardzo smacznego, lekkiego i delikatnego ciasta, które łączy w sobie te dwa smaki
Opowieści z piekarnikamniej intensywna w smaku niepalona siostra doskonała będzie w słodkiej odsłonie. Kasza gryczana przyrządzana na słodko to żadna nowość, w książkach kucharskich wiele jest przepisów z jej wykorzystaniem na ciastka, ciasta na bazie mąki gryczanej, naleśniki czy puddingi. W tym przepisie możesz wykorzystać dowolne suszone owoce, które lubisz, ja wybrałam daktyle i śliwki w proporcji 1:1, ale równie(...)dowolnej porze dnia, choćby na podwieczorek. Bardzo dobrze smakuje na zimno i idealna będzie jako przekąska do szkoły czy pracy. Składniki: 1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki kakao lub karobu 4 łyżki syropu klonowego (lub więcej według uznania) 6 łyżek roślinnego mleka szczypta soli morskiej spora garść ulubionych suszonych owoców, pokrojonych na mniejsze kawałki
Roślinna - blog wegańskiminut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie zdjąć papier i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Biszkopt przekroić na 2 części. W jednej połówce za pomocą foremki do ciastek wyciąć serduszka (jak na załączonym obrazku). Moja rada : Ciasto, w którym będą wycinane serduszka, najlepiej przełożyć na osobną blachę lub deskę i wtedy wyciąć kształty. Wówczas łatwiej będzie przykryć wierzchnią(...)Składniki na masę: 1 śnieżka 200 ml mleka 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 1 słoik konfitur wiśniowych lub dżem truskawkowy polewa czekoladowa posypka cukrowa, wiórki kokosowe itp. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Śnieżkę ubić z mlekiem. Wlać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Spód biszkoptu posmarować wcześniej dżemem lub konfiturami. Na to wylać tężejącą masę. Przykryć plackiem
My simple kitchenzmiksowanych ciasteczek bez kremu (ok. 2 ciasteczka) | sprinkles: 15 g of mixed cookies without cream (about 2 cookies) SPÓD: Zmieloną, ciemną część ciasteczek połącz z rozpuszczonym olejem kokosowym. Na spód foremki o średnicy ok. 22 cm połóż papier do pieczenia na który wyłóż masę ciasteczkową. Foremkę wstaw do lodówki. BASE: Crushed cookies mixed with coconut oil. Place(...)ciasteczek nadzienie, dodaj ksylitol, zmiksuj. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie i odstaw do napęcznienia. Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając szpatułką. Na koniec dodaj pokrojone ciastka i wymieszaj. Podgrzej żelatynę (około 10 sekund) w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna. Do żelatyny dodaj 1-2 łyżeczki masy twarogowej i dokładnie wymieszaj
Better Life By Auntie Juformę 22 na 28 cm 450 g herbatników 1 litr mleka 1 szklanka cukru kryształu kostka masła (200g) 1 szklanka kaszy manny 2-3 łyżki kakao garść wiórków kokosowych polewa 3 łyżki mleka 125 g margaryny 1/2 szklanki cukru kryształu 3 łyżki kakao przepis W formie wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników, jeden obok drugiego(...)kakao, wszystko mieszamy aż masa zgęstnieje. Gotową masę zdejmujemy z ognia. Połowę gorącej masy przekładamy na wczesniej ułożone herbatniki i równo ją rozprowadzamy. Na masie układamy drugą warstwę ciastek a na herbatnikach równomiernie rozprowadzamy pozostałą masę. Na wierzchu ciasta układamy trzecią, ostatnią warstwę herbatników. polewa Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz margarynę i wszystko rozpuszczamy na bardzo małym
Smakowite Daniaposzukiwaniu zdrowych słodkości, zazwyczaj idziemy prostą drogą i wybieramy ciastka owsiane. Szybki i łatwe w przygotowaniu, pożywne i sycące, a przy tym zdrowe. Ciasteczka owsiane mają jeszcze jeden wielki plus - możemy zmieniać ich smak, poprzez dodawanie coraz to innych dodatków. Śmiało wrzucamy do ciasta na ciasteczka wszelakie pestki i nasiona, bakalie, czekoladę i inne. W moich ciasteczkach kusi karminową(...)żurawiny, a gorzka czekolada nadaje im charakteru. Składniki: 200 g płatów owsianych błyskawicznych 150 g cukru trzcinowego 50 g miodu 180 g mąki pszennej ( najlepiej pełnoziarnistej ) 60 g oleju kokosowego ( lub masła ) 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 80 g gorzkiej czekolady lub kropelek czekoladowych 100 g świeżej żurawiny Wykonanie: Miód i olej kokosowy
kolorowotorcikowoKilka dni temu przygotowałem dla Was (i dla siebie oczywiście też) ciastka owsiane z rodzynkami . Pytaliście mnie jednak o jakieś kruche ciasteczka owsiane , tak więc postanowiłem je przygotować i pokazać. Przepis na nie jest banalnie prosty, a efekt rewelacyjny. Idealne ciasteczka do popołudniowej kawki lub herbatki. Przyjemne i delikatne w smaku. Co jeszcze można dodać? Jeśli w ciasteczkach lubisz(...)najbardziej będzie to dobry pomysł, aby je dodać. Ja prezentuję podstawową wersję, a to czym je wzbogacicie, zależy już tylko od Waszych upodobań. Za mną osobiście chodzi dodatek wiórków kokosowych… Pewnie następnym razem skuszę się na nie Artykuł Kruche ciasteczka owsiane pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
BlendmanCoś małego i pysznego – czyli kokosanki z kleksem z ulubionego dżemu. Taki szybki sposób na wykorzystanie białek po upieczeniu tarty albo ciasteczek . Dżemowy kleks zapewnia fantastyczne
Słodki sentymentWersja deseru, który ładnie wygląda, ale przy jedzeniu ubrudzimy się jak dzieci😁 Każdemu błyszczą oczka na widok ciastka, ciasta czy tortu. A widząc przed sobą mini torcik, który możemy zjeść cały sami.😍 Endorfinki z pewnością szaleją a kubki smakowe już nie mogą się doczekać.😃 Możecie oczywiście przygotować ten deser w formie kremu na wafle i jeść bez niepotrzebnego ubrudzenia(...)prawda? 😊 Składniki na 1 porcje: -5 wafli ryżowych ( z brązowego ryżu) -80 g twarogu -2 łyżki jogurtu naturalnego -150 g owoców (u mnie mix jagodowy) -10 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Twaróg, jogurt i owoce miksujemy np. blenderem ręcznym. Następnie wedle uznania możecie zrobić "torcik" (przełożyć wafle i potem dookoła posmarować) lub po prostu w formie kremu na wafle
Zdrowie i pysznie na talerzuPawła Małeckiego natknęłam się na te właśnie ciasteczka, oryginalne były z wróżbą w środku ja zamiast papierków włożyłam pyszną marmoladę wieloowocową ORZECH . Przepis troszkę zmieniłam bo nie miałam oleju kokosowego, zastąpiłam go zwykłym. Zapraszam do wypróbowania bo przepis jest banalnie prosty :) Składniki : 300 g mąki typ 550 1 łyżka cukru 1 cukier waniliowy 3 żółtka 60 ml wody przegotowanej(...)ciasto. Ciasto ma być elastyczne jak na pierogi. Rozwałkowujemy dość cienko. Wycinamy foremką w kształcie kwiatka kółeczka na środku układamy po 1/2 łyżeczki twardej marmolady i zlepiamy kwiatkowe brzegi. Ciastko układamy spodem tak jak byśmy je sadzali na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 12 minut na złoty kolor.Upieczone ciasteczka można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilizrobić z samych białek? Oto przepis na pyszne, kruche kokosanki polane gorzką czekoladą. Składniki: 3 białka szczypta soli 150 g cukru 150 g wiórków kokosowych sok z połowy cytryny ( opcjonalnie) Polewa: 1/2 gorzkiej czekolady Przygotowanie: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej W misce ubijam białka z odrobiną soli, gdy białka zaczną robić się puszyste powoli wsypuję(...)składników. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładam masę za pomocą łyżek. Kokosanki wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piekę przez około 15 minut. Gotowe ciastka studzę na kratce. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i ozdabiam kokosanki
Kukuleczkiktórych można wyczuć smak poszczególnych składników, a nie tylko cukier, cukier i cukier... a i jeszcze utwardzony tłuszcz. Moje ulubione ciastka z dzieciństwa (poza goplankami) to otrębowe ciastka bez cukru :) Być może dziwnym dzieckiem byłam ;) Odkryłam je mając pewnie około 10 lat, były tylko w jednym sklepie w Lesznie i były przepyszne :) Bez cukru, z odrobiną bakalii. Dzisiaj(...)Mają dużo błonnika, wapń, żelazo, magnez, niektóre witaminy z grupy B i całkiem sporo białka. Można je zrobić na maśle, ja jednak do pieczenia czy smażenia wolę używać oleju kokosowego. Użyłam płatków bezglutenowych, ale oczywiście można użyć zwykłych. Nie dodałam cukru, za to dodałam stewię, by troszkę podkręcić smak. Świeża stewia jest o niebo lepsza od proszków, nie ma gorzkiego
pyszne zdrowościwiórkami kokosowymi. Nadmiar dodać do kaszy. Żelatynę rozpuścić w 50 ml wrzątku. Kaszę przełożyć do malaksera. Zmiksować. Masę jaglaną przełożyć do dużej miski. Dodać: ricottę, cukier, pokrojonego ananasa, wiórki kokosowe, 100 ml zalewy z ananasa, rum i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy. Wygładzić powierzchnię, dociskając masę do dna. Na wierzchu ułożyć plastry ananasa. Do schłodzonej galaretki(...)wierzch jagielnika wyłożyć galaretkę. Włożyć jagielnik do lodówki dla stężenia. Podawać np. jako wyspa na morzu z syropu klonowego. ----- Podobne: Jagielnik cytrynowy bez pieczenia Jaglana szarlotka bez pieczenia Ciastka z kremem piña colada
Weekendy w domu i ogrodzie