Jak pewnie wiecie Churros to takie hiszpańskie smakołyki z ciasta ptysiowego w formie długiego prętu. Można je spotykać na każdym roku w hiszpańskich barach, knajpkach, cukierniach
Ostra na Słodkorozkładamy umyte i osuszone owoce, posypujemy je płatkami migdałowymi i lekko wciskamy w budyń. Z pozostałego ciasta robimy dekorację na wierzch. U mnie to kratka i wycięte wykrawaczem do ciastek kwiaty. Jeśli nie chce się Wam męczyć z wymyślnym zdobieniem, pozostałe kruche ciasto można zetrzeć na tarce o dużych oczkach – powstanie wtedy coś w rodzaju kruszonki, lub tylko wyciąć(...)płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżka cukru pudru 120ml lodowato zimnej wody SKŁADNIKI NADZIENIA 100g borówek/jagód 300g drobnych truskawek 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 łyżki wiórków kokosowych 2 pełne łyżki cukru 350ml mleka 3 łyżki płatków migdałowych 1 małe jajko do posmarowania ciasta
Karo in the Kitchenrozkładamy umyte i osuszone owoce, posypujemy je płatkami migdałowymi i lekko wciskamy w budyń. Z pozostałego ciasta robimy dekorację na wierzch. U mnie to kratka i wycięte wykrawaczem do ciastek kwiaty. Jeśli nie chce się Wam męczyć z wymyślnym zdobieniem, pozostałe kruche ciasto można zetrzeć na tarce o dużych oczkach – powstanie wtedy coś w rodzaju kruszonki, lub tylko wyciąć(...)płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżka cukru pudru 120ml lodowato zimnej wody SKŁADNIKI NADZIENIA 100g borówek/jagód 300g drobnych truskawek 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 łyżki wiórków kokosowych 2 pełne łyżki cukru 350ml mleka 3 łyżki płatków migdałowych 1 małe jajko do posmarowania ciasta
Karo in the Kitchenkońcu, po dokładnie 9 próbach mogę wam podać przepis. BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE BATONIKI CZEKOLADOWE 5 dojrzałych bananów tabliczka dobrej gorzkiej czekolady (czytamy skład!) 3 łyżki surowego kakao 5 łyżek mleka kokosowego lub owsianego około 0,5 kg płatków owsianych lub jaglanych (ilość zależy od wilgotności reszty składników) 2 garście żurawiny suszonej garść posiekanych orzechów włoskich lub orzechów nerkowca kilka wędzonych(...)się masą owsianą pobawić. Albo łyżką wykładamy na papier do pieczenia nieforemne ciasteczka, abo robimy płaski prostokąt, który po upieczeniu potniemy w batoniki. Wybór zależy od was. Ważne, żeby ciastka czy batoniki były w miarę płaskie i zwarte. Pieczemy 20 min. Wyciągamy i studzimy. Ostudzone można zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie, ale to już za dużo szczęścia naraz Smacznego
ladykitchenZdarza się Wam, że kupicie banany i o nich zapomnicie, a gdy już zrobią się czarne lądują zazwyczaj w koszu? Mnie na szczęście już nie. Zamiast
Zakręcony WidelecWbrew pozorom, proszę nie sugerować się tytułem ! Kuleczki zdecydowanie trafią w gusta nie tylko kobiet, ale także i mężczyzn ;) Ciastka owsiane należą do mojej ulubionej kategorii. Wciąż poszukuję ich nowych przepisów, w nowej wersji. W książce Ani Starmach Pyszne na każdą okazję podpatrzyłam przepis na owsiane kuleczki. Lekko go zmodyfikowałam, wyeliminowałam cukier i dodałam prawdziwego KRÓLA tego przepisu - AMARANTUS(...)zostaje rozszerzona o kolejną pozycję :) SKŁADNIKI 200 gram płatków owsianych, 50 gram masła, 2 łyżki miodu, 1 jajko, 1 łyżka mąki, garść orzechów włoskich, garść żurawiny, 3 łyżki wiórków kokosowych, 3 łyżki amarantusa ekspandowanego Masło roztapiamy na patelni, dodajemy płatki owsiane i wiórki. Następnie w misce mieszamy wszystkie składniki. Jak masa jest zbyt rzadka i się nie odchodzi
Mój Smak na ŻycieUwielbiam takie proste fit przepisy, w których wystarczy tylko kilka składników aby uzyskać maksymalnie smaczny efekt. Batony są słodkie, wilgotne i łatwo je przechować. Świetne na
Mango Papajabardzo cienkie. Składniki: - 2,5 szklanki* płatków owsianych bezglutenowych (u mnie 320g) - 200g miękkiego masła - 1 szklanka* mąk bezglutenowych (u mnie po 1/4 szklanki: mąki teff, owsianej, kukurydzianej i kokosowej) - 3/4 szklanki* ksylitolu (lub cukru) - 1 większe jajko - szczypta soli - 1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - 1/2 szklanka* bakalii (u mnie słupki migdałów) - 100g(...)Następnie kulki rozpłaszczam dłońmi na płaskie placki, u mnie dość cieniutkie. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170*C i piekę ok.13-15 minut, na termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia. Gotowe ciastka odstawiam do wystudzenia i dopiero wówczas zdejmuję je z blaszki, zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie. Przechowuję w metalowej puszce, do kilku tygodni. Smacznego
Smaczne ZdroweZazwyczaj, gdy planujemy zdrowo się odżywiać lub schudnąć, dopada nas ochota na słodkie. A gdy jeszcze nie lubimy robić do pracy kanapek, w mig w
W poszukiwaniu inspiracjiJuż bardzo dawno nie piekłam żadnych ciasteczek... Czas był już więc najwyższy, by nadrobić zaległości. Jedne ciacha uruchomiły lawinę i potem poszło już hurtem... Jednego wieczoru uzupełniłam zapasy ciastek na dłuższy czas. Idealnie sprawdziły się na wakacjach. Własne, zdrowe ciasteczka... Polecam! W zamkniętej puszce mogą być nawet kilka tygodni. Dziś pierwsza wersja letnich ciasteczek: pyszne kruche ciasteczka orkiszowe(...)Znalezione tutaj (klik) z małymi modyfikacjami. Składniki na ok.40 sztuk: - 280g mąki orkiszowej typ750 - 45g mąki orkiszowej typ2000 - 1 łyżka mąki ryżowej (nie trzeba) - 50g masła - 1/2 szklanki oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy - 1/2 szklanki ksylitolu - 1/2 szklanki orzechów laskowych - 1/2 szklanki tahini (u mnie bez dodatków) - 1 łyżeczka esencji waniliowej Miękkie masło, płynny olej kokosowy, pokruszone orzechy oraz pozostałe
Smaczne Zdrowewłaśnie przyprawą był bowiem tematem naszego wspólnego pieczenia. Fedtebrød to duński klasyk (w dosłownym tłumaczeniu oznacza tłuszczowy chlebek , co brzmi co najmniej dziwnie. Ważny jest tu sposób formowania ciastek - piecze się długie, spłaszczone ruloniki, które po upieczeniu i polukrowaniu kroi się na małe ciasteczka); tym razem jednak wybrałam przepis z magazynu Mad og venner , nr 158/2017, gdzie posunięto się(...)kokosem i kardamonem Składniki: (na około 45 ciasteczek) 150 g zimnego masła 125 g mąki pszennej 30 g mąki ryżowej 1/4 łyżeczki amoniaku 80 g cukru 80 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka mielonego kardamonu glazura: 150 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki wrzącej wody 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu Masło, mąki pszenną i ryżowa, amoniak, cukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki syropu klonowego/miodu 4 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżki kakao niesłodzonego Krem jaglano-kokosowy 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2,5 szklanki mleka kokosowego 1,5 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki ksylitolu 1 łyżka soku z cytryny skórka z 1/2 cytryny szczypta soli Przygotowanie Płatki owsiane i wiórki zmiel w blenderze kielichowym. Przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki na spód(...)będzie miękka. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu mieszać. Zdejmij kaszę z ognia i odstaw na kilkanaście minut. Następnie zblenduj i ponownie odstaw do przestygnięcia (w momencie napełniania ciastek masa musi być letnia lub chłodna, w przeciwnym razie rozpuści spody). Delikatnie wyjmij spody z foremek. Napełnij minitarty nadzieniem, dodaj świeże owoce, posyp zmielonym ksylitolem dla ozdoby. Przechowuj w lodówce
Powiedz dietom nie