desery bez jajek i bez mleka Świąteczne pierniczki z miodem (bez mleka i jajek) Wspólne pieczenie pierniczków z dziećmi to doskonała zabawa. Starszaki mogą pomagać wyrabiać ciasto, maluchy wycinać ciastka w wybranych przez siebie kształtach. Po upieczeniu można też wspólnie z dziećmi dekorować pierniczki masami cukierniczymi, albo pomalować je farbkami spożywczymi i udekorować nimi choinkę. W wersji bez jajek(...)genialna alternatywa dla czekoladek. Robi się je błyskawicznie, a smakują wyśmienicie. Warto pokusić się o przygotowanie ich w różnych posypkach, gdyż każda nadaje truflom wyjątkowy smak. Rolada kakaowo-kokosowa bez pieczenia Jeśli szukacie deseru bez cukru to przepis na roladę kakaowo-kokosową jest dla was. Wiórki kokosowe, daktyle, kakao, orzechy i kasza jaglana to pyszne połączenie. Masa kakaowa jest lekko
Dieta bez mlekaDzieci wróciły z wakacji od Babci więc i u mnie w domu wszystko powinno wrócić do normy. Tak jednak nie jest, gdyż oprócz siostrzeńca, który przyjechał
Pieguskowa KuchniaProste dyniowe babeczki. Smakują wyśmienicie. Zyskują wiele, jeśli dodamy do nich kawałki gorzkiej czekolady – jeśli ktoś w takiej gustuje. Mi osobiście smakują obie wersje, jednak
Kucharzycawiele razy i ciągle mnie zachwyca. Przepis zaczerpnęłam od mniam... mniam ciasto: 8 białek 4 żółtka 3/4 szkl. cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: sok z 1 puszki (820g) brzoskwiń 1 i 3/4 szkl. wody 5 łyżek cukru 2 budynie śmietankowe(...)aluminiową,ułożyć jeden bakaliowy biszkopt,nałożyć połowę kremu. Napar z kawy zmieszać ze spirytusem,moczyć delicje i układać na kremie czekoladą do dołu,delikatnie wciskając je w krem. Na ciastka wyłożyć pozostały krem zostawiając kilka łyżek.Przykryć drugim biszkoptem i cieniutko posmarować odłożonym kremem. Brzoskwinie pokroić w cienkie półplasterki,ułożyć na kremie. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody
Kolorowa kuchnia Elkicukru 3 żółtka 200 g zmielonych orzechów włoskich 100 g rodzynków 100 g wiórków kokosowych 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zmielone orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem. W osobnej misce ubijamy białka, dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku, na koniec dodajmy wymieszane suche składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy(...)galaretki pomarańczowe brzoskwinie pozostałe z puszki pokrojone w plasterki Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i odstawiamy do stężenia. Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę kremu, na nim układamy ciastka maczane w likierze kawowym ( czekoladą do dołu ) na wierzch wykładamy pozostały krem ( odkładając kilka łyżek - będzie na potrzebny do posmarowania drugiego spodu). Na krem wykładamy drugi blat, smarujemy
Słodka Kraina Wypiekówudało mi się zamrozić! Składniki około szklanki żurawiny 100 g migdałów Symbio płatki migdałów 2 łyżeczki cynamonu Ciasto 3 szklanki mąki z migdałów Symbio 3 szklanki mąki kokosowej Symbio 50 g drożdży świeżych szklanka mleka 3 jaja 6 łyżek cukru trzcinowego Demerara Symbio szczypta soli Do kremu jaglanego 100 g gorzkiej czekolady min. 70% 1 szklanka(...)Każdy placek smaruj schłodzonym kremem i posyp żurawiną oraz siekanymi migdałami, posyp cynamonem. Zwiń w roladę. Krój w plasterki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmaruj rozmąconym jajem i posyp płatkami migdałów. Piecz około 20-25 minut w 185 stopniach- w zależności od piekarnika. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniOd babeczek zaczęła się moja przygoda z pieczeniem. Był to pierwszy wypiek jaki zrobiłam sama od A do Z. Pierwsza udana partia babeczek sprawiła , że potrafiłam
Marcepanowa kuchniaPo dłuższej przerwie znów nabrałam ochoty na upieczenie kruchych, zdrowych i smakowitych ciasteczek, które trzymam w metalowej puszce i podjadam po jednym (albo i dwóch). Szukając
Zdrowa Kuchnia Sowyróżanym nadzieniem w środku. Sprawdziłam kilka wersji przepisów w swojej kuchni i ta wydaje mi się być najbardziej godną polecenia. Lukier podczas pieczenia nie odrywał się od ciastek, co ma ogromne znaczenie w efekcie końcowym. Przełożone marmoladą i złożone były bardzo zgrabne i ... co najważniejsze ;) Posmakowały Mężowi! Dogodziłam :) Brawo ja 🙈 Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)200g masła 3 żółtka 350g mąki pszennej Szczypta soli 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% Lukier: 1 białko Ok 150g cukru pudru Dodatkowo: Marmolada różana do przełożenia ciasteczek Wiórki kokosowe do obtoczenia Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ręcznie lub przy użyciu miksera z końcówką do ugniatania. Chłodzimy w lodówce min. 30 min, a następnie wałkujemy na grubość
Kuchnia w czekoladziePoniedziałek … znowu jak co tydzień, ale dla tych, którzy po urlopach muszą wracać do pracy to jest TEN poniedziałek. Humor może nam poprawić jedynie słodkie paleo
PaleoLifemasz? :-) Niestety słodycze stały się najlepszą formą prezentu, okazywania uczuć i nagradzania. Gdy dziecko dostanie dobrą ocenę to w nagrodę czekoladka, a gdy posprząta zabawki to kupujemy ciastka. Dlaczego tak jest? Dlaczego z uśmiechem na twarzy wręczamy dziecku coś, co jest bardzo szkodliwe? Coś co powoli wyniszcza organizm, przyczynia się do chorób - otyłości, próchnicy, nowotworów, powoduje(...)dokładnym przeczytaniu składu nawet nie chcę jej oglądać, od samego patrzenia bolą mnie zęby ;) Teraz spójrz na składniki domowej czekolady :) Składa się z trzech produktów. Domowa czekolada Składniki olej kokosowy nierafinowany (płynny) kakao syrop klonowy lub syrop daktylowy lub miód Jeśli chodzi o proporcje to zależy od Twoich preferencji, ja zawsze robię na oko :) około 1/2 szklanki oleju
lady-och-mistrzyni.blogspot.comDobrze wiecie, że jestem chyba największą na świecie miłośniczką serników . Na kruchych spodach , z owocami , kokosowe , czekoladowe , z brownie i wiele innych – wszystkie totalnie podbijają moje serducho! I wszystkie serniki kocham miłością bezgraniczna tak samo bardzo jak ciasto drożdżowe! Dziś przygotowałam dla Was przepis na chyba najlepszy sernik na świecie! Wydaje mi się nawet, ze swoim smakiem przebija(...)Cienkim strumieniem wlewamy olej, następnie mleko. Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając partiami cukier. Dodajemy do masy serowej, mieszamy szpatułką. Na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciastka, wylewamy masę serową. Pieczemy ok. 1 godzinę i 20 minut w 170 C. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Ps. najlepiej smakuje zimny z lodówki! Smacznego! Dajcie znać
Ostra na SłodkoDzisiaj zaplanowałem zupełnie coś innego, ale okazało się, że zdjęcia ciasta ze śliwkami i kruszonką gdzieś przepadły!! Po prostu nie ma, znikły, zapadły się pod ziemię
PaleoLifeTaką oto niepozorną paczkę przyniósł mi dzisiaj kurier. Wiedziałam mniej więcej, co znajdę w środku, ale i tak ilość słodkości wprawiła mnie w bardzo miłe
W poszukiwaniu inspiracjiPierniczków nie ma sensu przedstawiać - zdecydowanie jedna z najpopularniejszych przekąsek, chyba bez względu na rejon? Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale potrawy się różnią, pierniczki są
Przepysznik - BLW i nie tylkomożna zobaczyć u : Małgosi. 1 kg mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 3 łyżki oleju 2,5 szklanki gorącej wody 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej olej do smażenia cukier puder do posypania Na stolnicę wsypać mąkę wymieszaną z solą. W środku zrobić dołek, do którego(...)razy. Ciasteczka zaczną się rozwarstwiać. Za pomocą dwóch widelców (jednym przytrzymywać ciastko) rozchylać warstwy do uzyskania pożądanego kształtu. Gotowe wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i oprószyć cukrem pudrem. Ważne jest, aby temperatura oleju nie była za wysoka, gdyż ciastka za szybko się usmażą i nie zdążą się rozwarstwić. Z tego samego ciasta zrobiłam też tradycyjne
Moje domowe kucharzeniemąki pszennej 250 ml wody 110 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 duże jajka (L) szczypta soli oraz: 1 l oleju do smażenia (rzepakowy, kokosowy) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wodę wlać do garnka, dodać masło, szczyptę soli i cukier waniliowy. Zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać całą mąkę i bardzo energicznie wymieszać masę najlepiej za pomocą dużej drewnianej(...)pokręcić wtedy nieco i zmniejszyć gdy temperatura ustabilizuje się. Wyjmować pączki przy pomocy szczypców lub łyżki cedzakowej, odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Następnie przekładać na kratkę do studzenia ciastek. Rumowa glazura: 200 g cukru pudru 2 łyżki rumu 1-2 łyżki wody Cukier puder utrzeć z rumem, stopniowo dodając wodę. Lukier nie powinien być zbyt gęsty, łatwiej smaruje
maniapieczenia