Wprawdzie nie miałam już w planach piec pierników , ale gdy wpadł mi w oko ten przepis musiałam go wypróbować .No i się nie zawiodłam , było
Malinowa Kawiarenkazawsze tak było. Pierwszy keks w moim rodzinnym domu pojawił się wówczas, kiedy jako nastolatka sama zaczęłam piec ciasta. Mama piekła makowce, pierniki, różne ciasteczka, był wafel z ciastkami, ale keks się nie pojawiał. Pamiętam, że pierwszy raz zainteresowałam się tym ciastem będąc kilka dni przed Bożym Narodzeniem w domu bliskiej koleżanki z liceum. Jej mama ucierała właśnie ciasto(...)kucharskiej mojej Mamy. Polecam wszystkim! Przygotowuję: - 300 g mąki tortowej - 1 łyżkę proszku do pieczenia - 200 g cukru pudru - 1 cukier waniliowy lub wanilinowy - 150 g miękkiego masła - 5 jajek - 400 do 450 g bakalii - 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej/smażonej - tłuszcz do wysmarowania blaszki i bułka do jej wysypania Na początek przygotowuję blaszkę smarując dokładnie tłuszczem i wysypując drobną
I tu będę miała takie teCześć Wam! Dzisiaj znowu na słodko, ale za razem bardzo pracowicie. Mini ptysie z dwoma kremami, a co tam, jak się bawić to się bawić. Pyszne
Kuba GotujeZa dworze mgła. Siedząc w pracy przed komputerem zaglądam ukradkiem do okna czy aby kilka promieni słonecznych nie zdoła się przedrzeć przez ten delikatny welon
My simple kitchenrogaliki . Lub posmarować nią drożdżówkę i zapiec . Albo udekorować migdałowe włoskie ciasteczka . Ewentualnie dodać do szarlotty . Możemy płatków dodać do kremu, który uświetni ptysie albo czekoladowe ciasto . Podnieść kruche ciastka lub skandynawskie bułeczki na następny poziom smaku, dodając do nich płatki. Albo zrobić własną wodę różaną, która zaromatyzuje magdalenki . Możemy je wypić w lemoniadzie , smuszi czy nalewce . Mogą być(...)theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 115g masła w pokojowej temperaturze 340g cukru 125g greckiego jogurtu 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1,5 łyżki śmietany kremówki 3 jajka 190g mąki 1/4 łyżeczki sody kilka łyżek konfitury z płatków róż Keksówkę wykładamy folią aluminiową i jeszcze natłuszczamy z wierzchu. To ważne, bo ciasto jest mocno wilgotne. Piekarnik nagrzewamy
les mirabellesdzień w którym... odpoczywamy! i dlatego też w tym dniu możemy sobie pozwolić na ciut więcej, nie będzie to skrajność a zdrowy i pyszny kompromis. Klasyczne tiramisu pozbawimy jajek i ukochanej kawy dzięki czemu trafi do większej ilości osób a wielbiciele kawy zawsze mogą zmodyfikować przepis. Myślę jednak że smak truskawek na winie osłodzonych brzozowym cukrem godnie zastąpi kawę. Marcepan(...)masa stwardniała a biszkopty były miękkie.5/ Wykładamy marcepanowe tiramisu i cieszymy się chwilą :) SMACZNEGOP.S. Możecie truskawki z resztą wina zagęścić roztworem mąki ziemniaczanej z wodą i podać obok ciastka zamiast dawać je do środka
Kuchnia PROzdrowotnaEklery zajmują specjalne miejsce w moim sercu, pamiętam, jak za licealnych czasów każdy pracowity tydzień musiał być zwieńczony choć jednym, z wybranej danego dnia wrocławskiej cukierni
Food SquareNa salonach coraz częściej wraca się do tradycyjnych dań. Restauracje serwują świadomie dania znane z czasów PRL-u, proste i smaczne przepisy ceni się coraz bardziej
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaW ten weekend z cyklu Wypiekanie na śniadanie Małgosia postawiła przed nami nie lada wyzwanie: croissanty według francuskiego
Kulinarne przygody GatityCiasto herbatnik Herbatnik to smaczne przekładane ciasto , które ładnie się prezentuje, a jest proste w wykonaniu. Pomiędzy dwoma blatami kakaowego biszkoptu znajdują się dwie warstwy kremu
Trzeci talerzDrożdżowe bułeczki zawijane z owocami. Idealne na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Celowo ciasto przygotowane bez mleka dla wszystkich nietolerujących laktozy lub białka
prawdziwe jedzeniePo ostatnim makaronikowym sukcesie (do zobaczenia tutaj) postanowiłem przyrządzić je raz jeszcze. Tym razem wiosenne - w słonecznym kolorze i przełożone pysznym cytrynowym kremem. Są lekko słodkie
Food SquarePrzepis na ciasto gryczane wzięłam wprost z książki Cukiernia Lidla, autorem ciasta jest sam Paweł Małecki, mistrz polskich cukierników. Szczerze zaintrygowało mnie to, jak może smakować
Pause Gotowanie!Czy możecie uwierzyć, że pierwsza niedziela Adwentu już za nami...? Ten rok pędzi jak szalony, na mecie rozbije się z hukiem - jestem pewna. Zgodnie z
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProblem choinki dalej nie jest rozwiązany. Poczekam na dzień wolny to może coś sensownego wymyślę… a na razie muszę opracować sobie plan co i kiedy
UgotujmyTo.pl