ciastka jajka - 2000 przepisów (strona:106/134)

Wykwintny sernik wg Aleex 444

Zbliża się wyjątkowy, magiczny czas świąt. Święta w mojej kuchni to mieszanina różnorodnych wspaniałych zapachów. Aromat korzennych przypraw, pieczone mięsa z wykwintnymi dodatkami, kawa parzona w

W mojej kuchni
Miętowe Bezy z Bitą Śmietaną i Malinami w Syropie 206

Bezy..... wrrrrr! Wszyscy, którzy mnie znają wiedzą, że nie cierpię robić tego smakołyku. Lubię bezy jeść. Dziecko lubi bezy jeść, nawet bardziej ode mnie. Kupnych nie

Blondynka Gotuje
Pożegnanie z truskawkami. Po raz któryś w tym sezonie... 241

C. jest wybredny. Nie jakoś bardzo i namolnie, ale jednak. Idąc do restauracji spodziewa się takiego a nie innego jedzenia, i jeśli jest nieusatysfakcjonowany, wyraża swoją

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tęczowy chleb na starterze Tang Zhong 232

Pszenny chleb w kolorach tęczy. Nigdy chleby mi się nie kojarzyły z żywymi kolorami, ale właściwe...dlaczego nie? Czy tylko torty i ciastka mogą być kolorowe? Chleby też mogą nie tylko smakować, ale i bawić oko. A tęczowy chleb wygląda rewelacyjnie, myślę że to dobra propozycja dla naszych małych Tadków Niejadków, aby ich skusić do jedzenia, albo też chlebek(...)Ciasto w tym czasie bardzo ładnie urośnie prawie trzykrotnie.Nagrzej piekarnik do 210 °C, wstaw naczynie żaroodporne z wodą, aby piekarnik był naparowany. W tym czasie posmaruj ciasto odrobiną roztrzepanego jajka w celu poglazurowania. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i jednocześnie zmniejsz temperaturę na 190 °C, piecz w niej 20 minut (do czasu uzyskania przez skórkę pięknego

Grahamka, weka i kajzerka
Sernik daktylowo - waniliowy z musem żurawinowym ( bez pieczenia) 219

Już od dawna planowałam zrobienie dobrego sernika, ale jakoś nie miałam oryginalnego pomysłu. Tym razem będzie to przepis w 100 % mojego autorstwa, a sam sernik będzie

vaniliowoczekoladowa
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 352

wszystko. To także produkty, których nigdy nie brakuje w mojej lodówce. A co zawsze jest w Twojej (oprócz światła :P)? ;) Jakich produktów nigdy nie brakuje w mojej lodówce/kuchni: jajka   Używane do wypieków, do panierowania, do smażenia, do pysznych śniadań - niezbędne w każdym domu mąka  Nie tylko do ciast i deserów, ale także do zagęszczania sosów, beszamelu, panierowania(...)ostre jedzenie i ziołowe aromaty, poza tym lubimy, gdy nasze brzuchy lepiej pracują, a oba te produkty wspomagają trawienie. płatki owsiane, bakalie Te produkty to genialne bazy do stworzenia ciastek, owsianki, batonów muesli, granoli i wielu innych zdrowych przekąsek kawa, mięta, melisa, inka Kawy nie pijam, ale pija ją Dominik, wiem, że jej spożywanie może chronić przed rakiem

Cooking Monster
Wieczór panieński w duńskim wydaniu. I orzechowe, kruche ciasteczka 171

ulicą miasta (miny mijających nas dzieci - bezcenne!), po czym udałyśmy się na śniadanie do rodziców C. Jego mama zastawiła stół jak do bożonarodzeniowej kolacji - wyglądał prześlicznie! Później kawa i ciastka (o których niżej), po czym zapakowałyśmy się w auta i ruszyłyśmy na spotkanie przygody. Najpierw grałyśmy w ludzkie piłkarzyki, co - jakimś cudem - nie skończyło się żadnymi poważniejszymi urazami(...)orkiszowej50 g mąki gryczanej25 g mielonych orzechów laskowych60 g cukru125 g zimnego masła1 jajkoMąki przesiać, wymieszać z orzechami i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć między palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Po tym czasie ciasto rozwałkować, delikatnie podsypując mąką, na grubość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mus czekoladowy z awokado 154

Wszyscy lubimy desery. Im większe pucharki, wypełnione po brzegi bitą śmietaną i polewami, tym lepiej. Każda niemal uroczystość czy spotkanie rodzinne to okazja do spotkania przy kawie i dobrym ciastku. Czekoladowe desery smakują nam zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy mamy obniżony nastrój i zwiększone zapotrzebowanie na słodkości. Śmietankowe kremy, lody z polewą czekoladową, puszyste ciasta z galaretką to tylko(...)niedzielnych gości i prosili o przepis, tak im posmakował! Byli zaskoczeni, kiedy dowiedzieli się, że powstał z banana, awokado, kakao i syropu klonowego i, że nie było w nim jajek! Już nie mogę doczekać się kolejnych słodkich spotkań przy zdrowych deserach. Każdemu z nich do przepisu dołączyłam informację, gdzie mogą znaleźć najlepsze składniki

Moja smaczna kuchnia
Życzenia, plany, ciasteczka serowe i cydrowy drink 210

ŻyczeniaNa Święta Bożego Narodzenia życzyłam Wam przede wszystkim spokoju, odpoczynku, pyszności na stołach i zwolnienia tempa. Mam nadzieję, że się spełniło. Nadchodzi jednak Nowy Rok, a

W kuchni wieczorem
Jednomyślmość i podwójne szczęście. Czekoladowe croissants z Moniką. 192

oczekiwania. Rogaliki są cudownie maślane i mają niebywale uzależniający czekoladowy aromat.  Z podanych w przepisie proporcji powstało 12 croissants . Z reszty ciasta upiekłam 6 pain  au chocolat (ciastka nadziewane czekoladą - użyłam gorzkiej z kawałkami kandyzowanej pomarańczy - były boskie!) oraz 4 pain au raisin - czyli ślimaki z rodzynkami - a u mnie z kandyzowaną pigwą (zastąpiłam nią tradycyjnie używane(...)kawałki ciasta zwijamy w rogaliki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 - 2 godzin. Po tym czasie smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wsadzamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do temperatury 240 stopni. Zaraz po włożeniu rogalików do piekarnika zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez

KUCHARNIA
Pączki polskie tradycyjne 210

                  Trzecie podejście do pączków zakończone sukcesem! :) Muszę dodać, że pierwsze

Kuchnia Prezydentowej
Zimowe semifreddo z migdałami w cynamonowo - cukrowej skorupce i korzennymi ciasteczkami 253

Mieliśmy zupełnie inny pomysł na ten wpis, chcieliśmy zrobić zdrowszy deser, ale czyż właśnie w zime nie powinniśmy poprawiać sobie nastroju czymś dobrym i kalorycznych, co

Plate of Joy
ROGALE MARCIŃSKIE 2014 238

Rogale Świętomarcińskie od ponad 100 lat są wypiekane w Poznaniu.  Ten smakołyk  w kształcie podkowy zrobiony jest z ciasta półfrancuskiego i nadziany masą

Walijskie Pichcenie