Ciastka truskawkowa chmurka- Ostatnio naszło mnie na coś słodkiego ale nie było jajek i wpadłam na pomysł ciastek kruchych z kremem mascarpone i truskawkami Ciastka truskawkowa chmurka Składniki – ciasto: 1,5 szklanki mąki 5 łyżek kremówki ew. 2 łyżki wody 125 g masła odrobina soli cukier puder (2–3 łyżki, o ile ma być na słodko(...)czasie wyjmuje ciasto z lodówki. Do formy wkładam papiloty z ciasta formuje nie duże kółka i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę ok. 15 minut z obciążeniem, czyli fasolkami, a potem 5 minut bez. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aż się połączy, ale bardzo krótko
Gotowanie-ukFantastyczny sernik w klasycznym nowojorskim stylu. Kremowy, puszysty i delikatny. Przepyszny :) Składniki: herbatniki bezglutenowe np. petit beurre 400 g masło 150 g tłusty twaróg
głodny alergikFavorite Bardzo pyszny serniczek, znalazłam ten przepis w starej gazetce z przepisami małokalorycznymi. Jest to sernik dla osób które muszą ograniczać słodkie, a uwielbiają słodkości. Jeśli
Kuchnia PokoleńCzerwone serduszka z okazji dnia taty ;) Bez sztucznych barwników. Cudowny kolor zawdzięczamy czerwonym burakom. Składniki: 1 szklanka tartych buraków (surowych, startych na drobnych oczkach
Słodki Zakątekbez pieczenia. Tegoroczne upały rozleniwiają totalnie. Do tego stopnia, że nie chciało mi się nawet uruchamiać piekarnika, poszłam tym razem na łatwiznę i wykorzystałam do przygotowania spodu gotowe herbatniki. I choć mnie osobiście nie przypasował trochę ten spód, to reszcie biesiadników smakował, więc można się nim posłużyć, zawsze to mniej pracy. Wszystko zależy też pewnie od użytych ciastek
Smaczne Zdrowebez białego cukru lub kruszonego ziarna kakao Olej wraz z syropem i drobno otartą skórką z pomarańczy umieścić w misce, utrzeć przy pomocy miksera na jednolitą masę. Dodać sok z pomarańczy, oba rodzaje mąki i sodę – zmiksować do połączenia. Na koniec wsypać posiekaną czekoladę/groszki/kruszone kakao, wymieszać całość łyżką (część czekolady/kakao można odłożyć do posypania ciastek przed pieczeniem
Even Better FoodSyte i smaczne ciasteczka bez dodatku cukru. Gwarantem słodkości są tutaj banany i miód - zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: - 1 jajko - 2 mocno dojrzałe banany - 1
WielopokoleniowoMam dla Was przepis na babkę budyniową na jogurcie. Jej strukturę urozmaiciłam, dodając siekane migdały. Dzięki jogurtowi, jest wilgotna i długo zachowuje delikatność. Idealna na
Smak mojego domuCiastka posypać zmielonym cukrem karmelowo-waniliowym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 22-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Gotowe muffiny wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia. Można oprószyć dodatkowym cukrem. (*) Użyłam cukru w "kamyczkach", więc zmieliłam go w młynku do kawy. Nadał muffinkom niepowtarzalnego posmaku karmelu. Taki cukier bez problemu
Di gotujezagoszczą na moim stole. Zobacz również inne przepisy na -----> domowe ciastka Cantuccini - włoskie ciasteczka z migdałami - przepis: Składniki: 220 g mąki pszennej 220 g mąki pszennej pełnoziarnistej 170 g cukru trzcinowego 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 200 g migdałów (całych) Cantuccini - włoskie ciasteczka z migdałami
Moje Qulinariaserka z jogurtu, obsypane pierzynką z wiórków kokosowych... niebo na talerzu - bez grama sztucznego tłuszczu i mąki! Składniki: 1 banan 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ciemnego kakao Składniki zmiksować. Podzielić na pół i rozlać do dwóch foremek do sufletów wysmarowanych wodą. Piec w mikrofali 3-4 minuty. Wyjąć na talerz. Krem 3 łyżki twarożku(...)łyżka jogurtu naturalnego Składniki zmiksować. Na talerzu ułożyć jeden blat ciastka, posmarować kremem i przyłożyć drugim blatem. Po wierzchu posypać wiórkami. Smacznego
Chocolate Muffin BlogWażne jest aby ciasteczka były wykładane na blasze w odległości od siebie ok. 7 cm gdyż podczas pieczenia masa się będzie troszkę „rozlewać”. Ciasteczka pieczemy 12-13 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem (185 stopni bez termoobiegu) aż staną się mocno złote (brzegi zbrązowieją). Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce. Uwagi: 1. Należy zachować(...)odstępy bo może być efekt taki, że cała masa się „zleje” w jedno (rozlanie masy to standardzik byle nie była to jedna bryła z wszystkich ciastek 2. Na zdjęciu nasze ciasteczka mają ładny okrągły kształt ale dlatego, że wycięliśmy je stalowym ringiem jak jeszcze były ciepłe – standardowo są troszkę rozlane i postrzępione. Smacznego
Kuchenne Wariacje"Pochłonięta bez reszty robieniem przetworów znalazłam jednak odrobinę czasu, żeby podtrzymać rodzinną tradycję i upiekłam ciasto na niedzielę. Skorzystałam z gotowego przepisu Dr Oetkera
Wiem co jemBez żadnych jajek, bez mąki, bez pieczenia, przygotowuje się go w ciągu 5 minut, ale za to jego smak pozostaje na długo
Kraina Miodem PłynącaCiastka lub herbatniki w czekoladzie wkładamy do blendera/malaksera razem z masłem i blendujemy na okruchy. Powstałymi okruchami wykładamy spód tortownicy o średnicy 26 cm (ja niczym nie smaruję). Podpiekamy go przez około 10 minut w temperaturze 170°C z termoobiegiem (lub 180 bez termoobiegu). Składniki na sernik muszą być wyjęte z lodówki co najmniej 2 godziny przed pieczeniem
Poezja smaku