Dzień Chilli. Wiedzieliście o tym? Ja nie, aż do dzisiaj, kiedy prezenter miłym głosem zaczął o nim opowiadać w radiu. Mowa była o słynnym Klausie, który różnorodne papryczki zjada bez zająknięcia, a w dodatku zmusza (nie wierzę, żeby jakakolwiek inna metoda perswazji była możliwa) do tego znanych ludzi. Ostatnio między innymi jakimś magicznym sposobem sprawił, że cała orkiestra zagrała(...)jesteśmy wielkimi fanami tych niepozornych papryczek, które największego giganta potrafią - dosłownie - zwalić z nóg. Ponieważ nie za bardzo miałam czas i energię na pieczenie (gdybym zaplanowała to sobie wcześniej, jak nic upiekłabym ciastka czekoladowe z chilli, którymi zdobyłam serce C., a których jakimś dziwnym sposobem ciągle na blogu brakuje), a trzeba było zrobić obiad, stwierdziłam, że właśnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzebazowych składników. Jedno takie ciastko(ok.20g) to zaledwie niecałe 60kcal w tym 1,8g białka, 1,5g tłuszczu, 10,5g węglowodanów i 1g błonnika. Ciasteczka zawierają wyłącznie naturalne cukry i tłuszcze, a dzięki dobranemu połączeniu składników stanowią dietetyczną, ale również sycącą przekąskę. SKŁADNIKI: 200g płatków owsianych górskich 110g banana 20g orzeszków ziemnych prażonych bez soli firmy Felix cynamon(...)banana dodajemy płatki owsiane, masło orzechowe i przyprawy według uznania Mieszamy ciasto ręką do połączenia składników Formujemy ciasteczka, lekko ugniatając i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy około 10-15 minut w 180°C Tak przygotowane ciasteczka świetnie sprawdzą się jako przekąska nie tylko w domu, ale również "na drugi dzień"- w pracy, szkole czy też podróży
peanutbuttermonsterpewno wszyscy uwielbiają. Składniki na spód: 120 g ciastek owsianych z orzechami Bonitki Warstwa malinowa: 1 opakowanie galaretki malinowej 450 ml gorącej wody ok. 200 g świeżych malin Warstwa śmietankowa: 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100 g serka mascarpone 1 czubata łyżka cukru pudru Składniki na bezy: 1 białko jajka 60 g drobnego cukru pół łyżeczki(...)mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i sok z cytryny. Pianę nanosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy z niej małe beziki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszamy do 120 stopni. Pieczemy 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika beziki zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Galaretkę malinową rozpuszczamy
Pyszności SłodkościCiastka układam na blaszce i piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa: Mleko zagotowuję razem z cukrem waniliowym. Stopniowo wsypuję kaszę mannę. Cały czas mieszając kaszkę gotuję 3 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję kaszę mannę. Ucieram. 4. Połowę ciasteczek smaruję masą i sklejam z ciasteczkami bez
Tradycyjna kuchnia Kasizawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Przed pieczeniem wałkujemy ciasto na grubość około pół centymetra i wycinamy foremkami wzory. My akurat mieliśmy taką gwiazdkę-śnieżynkę, którą kiedyś dostałem w prezencie od AleDobre.pl. Pieczemy w 200 stopniach przez około 13 minut, aż ciastka będą rumiane. Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną wrzątku i mieszamy
Marder&Marder Manufactureskładniki * 350 g mąki pszennej * 50 g cukru pudru * 50 g masła * 2 jajka * 2 żółtka * 2 łyżki śmietany 18% * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mix smakupory nigdy nie jadłam. Nie wiem jak to się stało, ale były to moje pierwsze magdalenki w życiu. Byłam sceptyczna, bo co specjalnego może myć w ciastku bez kremu albo czekolady? W tym przepisie była woda różana- wystarczyło, żeby mnie zaciekawić. Można ją kupić w dobrych sklepach, ale ponieważ kwiatów róży jest u nas pod dostatkiem postanowiłam(...)mocnym jej natłuszczeniu. Tymczasem silikon jest elastyczny i można go dosłownie przełożyć na lewą stronę, wydobywając magdalenkę bez niszczenia jej. RÓŻANE MAGDALENKI Z WANILIĄ 150g mąki 125g miękkiego masła 150g cukru 2 duże jajka 2 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół laski wanilii 6 łyżeczek domowej wody różanej (przepis powyżej) Piekarnik nagrzewamy do 250*C. Formę
les mirabellespieczenia) Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski przekładamy posiekane masło (wyjęte wcześniej z lodówki), wsypujemy cukier i dokładnie ucieramy. Następnie wbijamy 1 jajko, dodajemy nutellę (lub inny tego typu krem) i chwilę miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, składniki wstępnie mieszamy łyżką. Następnie szybko wyrabiamy ręką do połączenia(...)zajdzie taka potrzeba dłonie można delikatnie posypać mąką. Kuleczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika i wielkości ciasteczek. Ciastka powinny być ładnie zarumienione od spodu, widać to delikatnie też na brzegach. Po upieczeniu zostawiamy ciasteczka przez
Słodkie okruszkiPrzepis z zeszytu mamy, dawny, oj dawny przepis bez mleka w proszku w składzie, za to z surowymi jajkami, mocno kakaowy, no tak to u
Zasmakuj KuchniBezy bez jajek to idealne rozwiązanie dla osób, które są uczulone na białko jaja kurzego oraz dla tych, którzy są na diecie wegańskiej. Ciągle niewiele
WiszniówkaKawowy torcik waniliowy bardzo delikatny w smaku i w sam raz do ulubionej kawy. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształ 1/4 szklanki kawy rozpuszczalnej
Ciastka - domowe słodkościLekki, orzeźwiający deser, doskonały gdy mamy ochotę na coś słodkiego. SKŁADNIKI 1 szkl. zielonego soku, np. Pycholandia ½ op. budyniu śmietankowego kilka biszkoptów
słodki bratekobrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki, podobne grubością do monety. Ważne by wszystkie kawałki miały podobną grubość. Na blacie położyć papier do pieczenia, postawić na nim kratkę do studzenia ciastek. Imbir wrzucić do rondla o grubym dnie i zalać wodą - tylko tyle by woda równo przykryła imbir. W moim przypadku było(...)się zlepią albo spadną na papier - nie przejmujcie się, jak masa zastygnie bez problemu można imbir rozdzielić palcami. Wystudzić. Przełożyć do szczelnego pojemnika. Tak przygotowany imbir można przechowywać w suchym i chłodnym miejscu nawet do kilku miesięcy. Cukier który opadnie na papier do pieczenia doskonale nadaje się do aromatyzowania herbaty, kawy i wypieków. Płyn, który zostanie
maniapieczeniazrobienie ich własnoręcznie, a zaręczam, że będziecie mieli wielką frajdę 👍 Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g migdałów bez skórki (50g posiekanych, 50g w całości) 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z 1 sparzonej cytryny odrobina aromatu migdałowego szczypta soli Do posmarowania: 1 roztrzepane żółtko Wykonanie: Połowę migdałów siekamy drobno nożem(...)przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175-180st na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika, przekładamy je na deskę do krojenia i ostrym nożem kroimy na ukośne kromeczki ok 1.5cm szerokie. Pokrojone ciastka układamy ponownie na blaszce i wstawiamy na 8 minut
Walijskie Pichceniemikrofalowymi, kubełkowymi ciastkami różnie bywa. Czasami wychodzi cudo, czasami nie za bardzo... :) Z dzisiajszego eksperymentu byłam bardzo zadowolona! Wyszły puchate, wilgotne i mięciutkie babeczki, które bez najmniejszego oporu dały się przerzucić na talerzyk - jakby ktoś bardzo chciał. Czekolada pasowała idealnie, ale podejrzewam, że rodzynki/sułtanki, czy trochę kokosu, albo posiekanych orzechów wpasowałoby się w klimat równie dobrze(...)jeszcze ostrzeżenie - proszek do pieczenia jest wyczuwalny, więc nie dla tych, którzy nie lubia tego charakterystycznego posmaku. Przepis z bloga Czarna Wisienka . Składniki: (na 2 niewielkie) 1 jajko 1 banan, mocno dojrzały 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka płatków owsianych 2 łyżki mąki 2 łyżki mleka (opcjonalnie, ja nie dałam - ciasto było idealne
Lejdi of the house