ciastka bez pieczenia - 4014 przepisów (strona:79/268)

Babeczka czekoladowa z kubka 177

Pomysł na ekspresowy deser. Wystarczy kilka minut w mikrofalówce. Bez użycia miksera. Wszystko mieszamy w kubku (użyłam największego jaki mam, o pojemności 450 ml). Porcja jest duża. Można ją podzielić na dwie osoby. Ciastko jest najlepsze od razu po upieczeniu. Szybko staje się suche. 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 jajko 3 łyżki mleka(...)największego kubka, żeby ciasto nie wypłynęło w czasie pieczenia). Dodać jajko, mleko i olej i zamieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Piec w mikrofalówce o mocy 800 W przez 2,5 minuty. Ciasto pod koniec pieczenia gwałtownie się unosi ale po wyłączeniu mikrofalówki opada. Można je wtedy bez problemu wyjąć z kubka. Podawać np. z bitą śmietaną

Bullio
Babeczka czekoladowa z kubka 281

Pomysł na ekspresowy deser. Wystarczy kilka minut w mikrofalówce. Bez użycia miksera. Wszystko mieszamy w kubku (użyłam największego jaki mam, o pojemności 450 ml). Porcja jest duża. Można ją podzielić na dwie osoby. Ciastko jest najlepsze od razu po upieczeniu. Szybko staje się suche. 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 jajko 3 łyżki mleka(...)największego kubka, żeby ciasto nie wypłynęło w czasie pieczenia). Dodać jajko, mleko i olej i zamieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Piec w mikrofalówce o mocy 800 W przez 2,5 minuty. Ciasto pod koniec pieczenia gwałtownie się unosi ale po wyłączeniu mikrofalówki opada. Można je wtedy bez problemu wyjąć z kubka. Podawać np. z bitą śmietaną

Bullio
SZYBKIE CIASTECZKA OWSIANE. 1019

szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale niekoniecznie) - 100 g roztopionego masła - pół łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczka ody oczyszczonej - rodzynki, posiekane orzechy, żurawina , migdały, słonecznik itp.- razem ok. 200 g - dwie, trzy duże garście - ew. gruby, zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastek Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać parę łyżek mleka

W kuchni Karmel-itki
Ciasteczka sezamowe z dodatkiem świeżego tymianku 191

400g mąki pszennej orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, ½ płaskiej łyżeczki soli, 450g zmielonych ziaren białego sezamu, x) 200g drobnego cukru, ½ szklanki świeżego tymianku, xx) 200g schłodzonego masła, 4 jajka, mąka do podsypywania, papier do pieczenia. x) Ziarna sezamu bez prażenia mielimy tak, aby nie dopuścić do powstania luźnej pasty. Ma powstać(...)sucha, krucha mąka sezamowa przypominająca grubo zmieloną mąkę razową. xx) Z gałązek tymianku ściągamy listki, łodyżki odrzucamy. Mąkę przesiewamy dodajemy proszek do pieczenia, sól, zmielone ziarna sezamu, cukier i tymianek. Składniki mieszamy do połączenia. Najlepiej zrobić to na stolnicy lub blacie kuchennym. Można oczywiście w malakserze. Dodajemy masło i siekamy nożem lub siekaczem do ciast kruchych do połączenia masła

Leśny Zakątek
Karnawałowe ciasteczka… z patelni! 418

smażymy na patelni z powłoką non-stick – nieprzywierającą – jaka powłoka będzie najlepsza napiszę pod przepisem. Karnawałowe ciastka… z patelni (ok. 25 sztuk): 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru + do posypania 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego 1 jajko 1 żółtko 150 g zimnego masła opcjonalnie: rodzynki, żurawina(...)hakiem lub malaksera zagniatamy ciasto z dwóch szklanek mąki, łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki cukru pudru, cukru z wanilią, jajka, żółtka i posiekanego masła. Ciasto dość szybko się połączy. Jeśli lubimy – możemy dodać rodzynki lub inne suszone owoce. Ja lubię je bez dodatków. Dzielimy na dwie części, spłaszczamy i chowamy na 20-30 minut do lodówki

Poezja smaku
Książka „Smakowita Ella” oraz ciastka czekoladowo – orzechowe z nasionami chia 190

książki „Smakowita Ella”. Wystarczy wejść na stronę http://www.znak.com.pl/SmakowitaElla .     Ciastka czekoladowo – orzechowe z nasionami chia   Składniki: 200g migdałów 190g orzechów laskowych 200g mąki gryczanej 100-130ml syropu klonowego 9 suszonych, poszatkowanych daktyli 3 czubate łyżki kakao bez cukru 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki nasion chia 75ml wody 1. Do dobrego(...)przełożyć masę do miski i wymieszać łyżką lub rękoma). 3. Z gotowej masy formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać, proszę zachować między ciasteczkami odstępy. 4. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 16-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia

Mała Cukierenka
Muffiny musztardowe z cebulą i żółtym serem 183

smakują jak małe, wytrawne bułeczki. Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne. Idealne na śniadanie, które bez problemu można przygotować poprzedniego dnia.   Długo zachowują swoją świeżość i zachowują mięciutkie wnętrze. (7-8 sztuk) 80g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki papryki w proszku (słodkiej)  1/3 łyżeczki soli (wg smaku(...)papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).  Babeczki posypać startym.  Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 18-20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej

Di gotuje
Tropikalny sernik (z mango) 268

bez zalewy) owoców tropikalnych w puszce (można zamienić na mango) 3 łyżeczki agar Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 ° C. 2. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać pokrojone na kawałki masło, miksować do połączenia składników. 3. Przygotować blachę o wymiarach 24x24 cm: wyłożyć dno papierem do pieczenia, od zewnątrz owinąć dokładnie folią aluminiową. Na dnie

Domowa Cookierenka Agi
Ciastka francuskie z migdałami i jabłkiem czyli poWeekendowe Lakocie odc.90 179

mnie blenderem) 1 duże lub 2 małe jabłka, obrane i bez gniazd nasiennych, pokrojone w mała kostkę, skropionych cytryną łyżka soku z cytryny do polania obranego jabłka żółtko wymieszane z odrobina mleka do posmarowania płatki migdałowe do posypania Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Blachę wyściełamy papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy na blacie podsypanym lekko mąką, Rozwałkowujemy bo otrzymać(...)dłuższego boku ciasta. Całość posypujemy jabłkami i migdałami, i dość ciasno zwijamy tak by otrzymać roladę. Kroimy ją na ok 10-12 plastrów (każdy powinien mieć 2 cm grubości). Ciastka delikatnie przekładamy na blachę zachowując ok 2 cm odległości między nimi. Smarujemy ciastka żółtkiem, skrapiamy miodem i posypujemy migdałowymi płatkami. Pieczemy ok 20 minut by się stały się

Dzieje kuchennej Wiewióry
GNIAZDKA KOKOSOWE Z BRZOSKWINIAMI 167

Słodkie gniazdka kokosowe wypełnione bitą śmietaną oraz plasterkami brzoskwiń, oblane polewą z gorzkiej czekolady. Jak dla mnie deser doskonały! Jest bardzo prosty oraz szybki w przygotowaniu

Kuchnia MagdaLeny
Świąteczne pierniczki z miodem (bez mleka i jajek) 296

Korzenny zapach pierniczków unoszący się w domu nierozerwanie kojarzy się ze świętami. Wspólne pieczenie pierniczków z dziećmi to doskonała zabawa. Starszaki mogą pomagać wyrabiać ciasto

Dieta bez mleka
Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z 333

Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z Nowoczesna i zdrowsza odsłona tradycyjnego Warszawskiego ciastka – Wegańska Wuzetka, przepyszna, wilgotna, z dużą ilością frużeliny wiśniowej i kremu na bazie śmietanki kokosowej, kakaowe, bezglutenowe spody a’la biszkoptowe bez jajek. Słodzona ksylitolem, na własnej mieszance mąk bezglutenowych. Bardzo kaloryczna, ale wysoko-odżywcza, spokojnie może być(...)mąkę ziaren słonecznika (następnym razem pominę) 400 g aquababy (wody z puszki po ciecierzycy/gotowaniu ciecierzycy lub innych strączkowych, zredukowana do gęstego „żelującego płynu) 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 75 g ksylitolu Dno tortownicy posmarować olejem, wyłożyć papierem, boków niczym nie wykładać, ani nie smarować. W misce wymieszać mąki, kakao, proszek do pieczenia, przesiać i odstawić

moj przepis na
Ciastka owsiane z masłem orzechowym 207

Przepis na błyskawiczne i zdrowe ciasteczka owsiane z dodatkiem masła orzechowego bez cukru i mąki. Składniki - szklanka płatków owsianych - 1/4 szklanki wody - dwie łyżki masła orzechowego - pół szklanki wiórek kokosowych - rodzynki - banan Przygotowanie 1. Płatki owsiane zalać wodą i odczekać chwilę aż nasiąkną. 2. Posiekać na drobne kawałki rodzynki. 2. Do płatków dodać wiórek(...)kokosowych, masła orzechowego i  rodzynek. 3. Pokroić w drobną kostkę banana i mieszać z pozostałymi składnikami aż do uzyskania lepkiej konsystencji. 4. Natrzeć blachę do pieczenia masłem i wyłożyć uformowane ciastka. 5. Piec około 20 minut w temperaturze 180  °C. Smacznego

Kuchenne innowacje
Ciasto Milky Way bez pieczenia 201

Ciasto Milky Way bez pieczenia to ekspresowy deser, który sprawdzi się niezależnie od okazji oraz pory roku. Zawsze będzie na czasie i zapewniam, że posmakuje nie tylko dzieciom, ale również, a nawet przede wszystkim dorosłym! Bo kto się oprze kremowi, który jest obłędnie mleczny, dość słodki i jednocześnie taki... delikatny? Całość doskonale się komponuje z miękkimi herbatnikami(...)Czekoladę z dodatkiem mleka/śmietanki rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do lekkiego przestudzenia. Ciasto. Na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia kolejno ułożyć warstwę herbatników (**), połowę masy mlecznej, herbatniki, resztę masy oraz ponownie ciastka. Na końcu wierzch ciasta równomiernie pokryć płynną polewą czekoladową. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.  (*) Mleczną

Di gotuje
Włoskie migdałowe ciasteczka 190

Składniki: 100g masła 82% lub margaryny 1 ½ szklanki cukru 1 duży cukier waniliowy 3 jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli ½ olejku migdałowego 3 szklanki mąki 100g zmielonych migdałów (najlepiej bez skórki) lub połamanych płatków migdałowych Ok. ½ szklanki cukru pudru Miękkie masło ucieramy (mikserem lub przy pomocy widelca, łyżki lub szpatułki) z cukrem(...)lodówki, po czym robimy z niego kuleczki, obtaczamy obficie w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając dość spory odstęp między ciastkami.  Po uformowaniu wszystkich ciastek, przystępujemy do pieczenia. Ciasteczka migdałowe pieczemy w temperaturze maksymalnie 160°C na środkowym poziomie piekarnika (to ważne, gdyż włożenie blaszki na górny poziom może spowodować, że cukier puder

Smakowy Raj
Ptysie z kremem waniliowym 160

miała gładką konsystencję bez grudek. Dalej miksować, aż masa przyjmie formę kuli, która łatwo odchodzi od ścian rondla. Wyłączyć ogień i dalej miksować aż ciasto będzie letnie. Kolejno dodawać jajka i cały czas miksować aż będzie zupełnie gładkie. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować ozdobne ciastka. Ptysie bardzo urosną, więc

Gotujemy i jemy
Piernikowe tiramisu z powidłami śliwkowymi 235

lewe ręce do pieczenia, albo zostają powiadomieni dzień przed Wigilią, że cała rodzina się do nich zjeżdża na Święta. ;) Ten bardzo prosty w przygotowaniu deser można zrobić w kilka chwil. Piernikowe tiramisu nawiązuje do klasycznego włoskiego deseru, jednak zamiast biszkoptów użyłem holenderskich ciastek korzennych  Speculaas i również nasączyłem je w Amaretto (już bez kawy) i przełożyłem

Food Square
Ciasto Wuzetka 269

nowocześnie. Stare ciastko warszawskie ma konkurencję, bo na drodze konkursu zostało wyłonione nowe – Beza Zygmuntówka. Więcej o bezie, gdy ją upiekę. Składniki: Ciasto • 6 dużych jajek • 1 szklanka cukru • 1/2 szklanki oleju • 50 g mąki ziemniaczanej • 100 g mąki pszennej • 2 łyżki kakao • 1/2 łyżeczki sody • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietanowy

To co kocham
Rafaello bez pieczenia 275

Kolejne ciasto bez pieczenia - rafaello na krakersach. Z masą budyniową, która przełamuje słony smak krakersów. Najlepiej jak sobie poleży noc w lodówce, a smaki się przegryzą. Dzisiejsza wersja jest na mleku i maśle, następnym razem skuszę się na wersję dla alergików (na margarynie bezmlecznej i mleku kokosowym). Bardzo szybkie i efektowne ciastko, serdecznie polecam! 2 paczki krakersów Masa

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciastka pelnoziarniste a'la digestive czyli Slodki Czwartek odc.73 236

masła (lub bez mlecznej margaryny) łyżeczka soli 40 g cukru ok. 120 ml zimnej wody Wszystkie składniki wsypujemy do miski i zagniatamy. Dodajemy tyle wody, by ciasto się skleiło. Na omączonej stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Powinniśmy zrobić to dość cienko. Z ciasta wykrawamy dowolne kształty. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Dzieje kuchennej Wiewióry