(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Witajcie. Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne kokosowe ciasteczka bezglutenowe z mąki ryżowej z kawałkami czekolady (wykorzystałam tutaj oczywiście domową, przepis na
Zdrowie i pysznie na talerzusię nie chce... Lepiej nie planować. Tak samo jak z ciastkami z cukierni. Przychodzisz z ochotą na jedno. Stajesz w kolejce i to jedno ciastko zaczyna pączkować - może i czasem dosłownie;) Wychodzisz z całym pudełkiem owiniętym w grzeszne pożądanie spróbowania każdego. Dawno już nie kupowałam ciastek w cukierni ( nie licząc regularnych zrywów po WZ-kę;), choć bardzo(...)ciastek na wynos. Tekturowa tacka, szary papier i bezduszna reklamówka. Żadnej finezji, żadnego jakże obiecującego szelestu pergaminu, a wstążeczkę mogę sobie co najwyżej sama zawiązać we włosach. Nawet gdybym przymknęła oko na odległość i opakowanie i sama sobie dała urlop od pieczenia, w żadnej cukierni nie dostanę ciasta, które od zeszłej niedzieli w całości, po brzegi, bez
KUCHARNIAbez pieczenia. Składający się z dwóch warstw masy serowej i musu truskawkowego. Możecie wykonać go z waniliowych serków homogenizowanych, jak ja, lub użyć zwykłego twarogu sernikowego, dosładzając go i doprawiając wanilią. Idealny deser na upalne dni. Skorzystajcie z przepisu w trwającym jeszcze sezonie na truskawki :). Spód: 130 g ciastek/herbatników maślanych, pasować będą też ciastka(...)galaretka truskawkowa + 250 ml gorącej wody Wykonanie: Spód: Masło roztopić. Ciastka lub herbatniki zmielić w blenderze/malakserze. Dodać masło i dokładnie wymieszać; powinna powstać masa ciasteczkowa o konsystencji mokrego piasku. Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą; dzięki temu bez problemu uwolnimy gotowy deser z obręczy tortownicy. Masę ciasteczkową wysypać
Opowieści z piekarnikasmaku przypomina mi masło orzechowe:) Myślę, że świetnie sprawdzi się właśnie w ciasteczkach słono-słodkich. Albo bez przypraw, a za to z dodatkiem orzechów czy miodu jako słodki dodatek do deserów, ciastek, naleśników. Znalazłam też przepis na podobną pastę z dodatkiem pieczonego jabłka lub dyni. Będę kombinować:) ***** Godz. 20.00 Na gorąco wrzucam placuszki, które przed chwilą zrobiłam(...)pasty na pewno zrobię słodko-słone ciasteczka, bo bardzo mi się podoba:) Pozdrawiam! Gość: Patyska, abau134.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/02/11 11:52:58 podoba mi się, na pewno wypróbuję - oczywiście bez soku z cytryny (alergen) przechowywać tę pastę w lodówce? daria8802 2012/02/11 12:01:23 Wygląda bardzo zachęcająco, takie ciężkie masło, oj lubię, lubię, pięknie :) sowa_nie_sowa 2012/02/11
Zdrowa Kuchnia Sowyłyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa I: 1 duża butelka zielonego soku przecierowego (np. Pysia) 3 budynie śmietankowe bez cukru Masa II: 0,5 l. śmietany kremówki 1 galaretka zielona (agrestowa/kiwi/gruszkowa) Dodatkowo: 2-3 paczki ciastek z galaretką (typu delicje) 2 galaretki zielone (agrestowe/kiwi/gruszkowe) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypywać powoli cukier i ubijać, aż masa będzie sztywna. Następnie dodawać po żółtku i ubijać dalej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Wsypać do masy jajecznej i powoli wymieszać, pod koniec mieszania wlać olej i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. Ciasto wlać do dużej blachy wyłożonej papierem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniecukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia zielona masa budyniowa 1 l zielonego soku typu "kubuś" 3 budynie śmietankowe bez cukru (na 0,5 l mleka) 2 łyżki cukru oraz 350 ml śmietanki 30 % 2 opakowania ciastek "delicje" 2 galaretki agrestowe Składniki na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze(...)utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem a na koniec ubitą pianę. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Przygotować zieloną masę budyniową. Odlać szklankę soku i wymieszać w nim budynie w proszku. Pozostały sok zagotować z cukrem. Gdy sok się zagotuje
Monia miesza i gotujewszystkie składniki dobrze się połączą. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wyjmij tortownicę z lodówki i na ciastka wylej masę serową. Wstaw do piekarnika na 15 minut, a po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni C i piecz przez 80 minut. Składniki MASA SEROWA 500 g zmielonego chudego twarogu lub gotowego sernikowego(...)piekarniku możesz zająć się masą śmietanową – śmietanę wymieszaj z ziarenkami wanilii lub cukrem wanilinowym, cukrem, sokiem z cytryny i startą skórką. Po 80 minutach pieczenia w 120 stopniach (czyli po 95 minutach pieczenia w ogóle) wysuń delikatnie sernik z piekarnika i rozprowadź na jego powierzchni krem śmietanowy. Wstaw sernik z powrotem do piekarnika na 15 minut. Sernik
Eat me! Fit me!cienko rozwałkować na grubość 0,5 cm i za pomocą foremki wykrawać dowolne kształty. Ciasteczka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wysmarować je powidłami i włożyć ponownie do lodówki. W międzyczasie przygotować bezę. Beza: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, śnieżnobiałą pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując na średnich obrotach miksera(...)koniec wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Masę bezową wyłożyć na schłodzone ciasteczka, dobrze rozsmarować po ich powierzchni. Na górę dać kawałek orzecha włoskiego. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez ok. 30 minut. U mnie trwało jakieś 5 minut krócej. Upieczone ciasteczka wyjąć z piekarnika i ostudzić. Smacznego! Źródło: klik
Nastoletnie Wypiekaniepamiętając o osypaniu mąką stolnicy). Jeśli chcemy zaszaleć ze wzorkami, pamiętamy aby wałek albo stempelek osypać mąką i dobrze, równomiernie dociskać. Na koniec wycinamy ciastka, układamy porcje na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 7 minut, aż będą leciutko rumiane. Zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy nugat- białko, miód, cukier i sok z cytryny ubijamy w żaroodpornym(...)bez podgrzewania. Masy wychodzi dość dużo, można jej użyć jako warstwa do przełożenia biszkoptu. Ostudzone ciasteczka łączymy w pary:) Jedno smarujemy konfiturą różaną, dajemy około pół łyżeczki nugatu i przykrywamy drugim. Układamy na papierze śniadaniowym, albo do pieczenia i zostawiamy na jakiś czas, żeby nugat trochę zgęstniał. Przepis podany przez Stodołę jest genialny- ciastka
les mirabellesMąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli, cukry, mleko, jajko,olej i biały ser (nie trzeba go mielić). Całość posiekać i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 8 części. Każdą część spłaszczać, formować owalne ciastka, dnem szklanki zrobić lekkie wgłębienia. Dodatkowo: 400ml mleka, budyń waniliowy bez cukru (40g), 60g cukru(...)rozrobić budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony proszek budyniowy i, stale mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Gorący wlać we wgłębienia ciastek. Na wierzchu ułożyć po połówce odsączonej brzoskwini. Piec około 20-25 minut w temp. 200st
Z miłości do słodkościmojprzepisna.pl | Bakaliowe ciasteczka pełnoziarniste bez cukru i mleka Propozycja dla tych co lubią sobie pochrupać do kawki jakieś małe co nie co. Moje ciasteczka nie tylko zaspokoją potrzebę na coś słodkiego, ale również są bogate w błonnik. Dzięki temu, że są nafaszerowane orzechami, żurawiną i daktylami, dłużej czujemy się najedzeni. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na 14 ciasteczek o grubości(...)Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, zmielić, dość drobno, tak aby dało się formować ciastka. Łyżką nabierać ciasta i formować kulkę wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczać, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec 15 min w 180 st. Smacznego! Bakaliowe ciasteczka pełnoziarniste bez cukru i mleka Bakaliowe ciasteczka pełnoziarniste bez cukru i mleka Bakaliowe ciasteczka pełnoziarniste
moj przepis naDobre kokosanki to nie są ciastka suche jak przysłowiowy wiór. Z wierzchu powinny być chrupiące, w środku – wilgotne i pyszne. Sekretem takich ciastek są odpowiednie proporcje składników, wysokość pojedynczych ciasteczek i czas ich pieczenia. Spróbujcie! Makaroniki to nie tylko słodkie kolorowe ciasteczka przełożone fikuśnymi masami. Makaronik to ogólnie przyjęty termin określający ciasteczka powstałe na bazie ubitych białek(...)Kokosanki to masa bezowa i kokosowe wiórki. Zrobicie je szybko i prosto – pod warunkiem świadomości składników, których używamy. Rozgrzewamy piekarnik do 165-170⁰C, grzanie góra dół, bez termoobiegu. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Dwa białka – wyjęte z lodówki, odmrożone lub świeże – ubijamy z solą na sztywno, do momentu ‘soft peaks’ czyli do chwili, gdy na szczytach ubijaczki
Karo in the KitchenTak mnie naszedł smak na... Ciacho z Kremem :P i mam.... Pyszne Ciastka francuskie z mascarpone i śmietaną... PRZEPIS NA OKRĄGŁĄ FORMĘ O ŚREDNICY
Dziś Ja gotujedeser muszę jeść z wyhamowaniem! Zawiera on niemało kalorii, a karmelizowane mleko to cukrowa bomba! Deser bez pieczenia to naprawdę fajny pomysł na deser, kiedy nie mam ochoty na wypieki. Cheesecake deser Składniki: 5-6 porcji 100 g pokruszonych ciastek 500 g twarożku 200 ml śmietanki, 30% 3 łyżki cukru pudru 200 ml karmelizowanego mleka 4 batoniki
codojedzeniaSkładniki: 1 opakowanie cukru cytrynowego 1 opakowanie kisielu cytrynowego bez cukru (58g) Delecta 370 g mąki pszennej 1,5 łyżki proszku do pieczenia
Ciastka - domowe słodkościSzybko, bardzo prosto i pysznie :-) Ciasteczka bez mąki, za to z amarantusa preparowanego z dodatkiem kakao i syropu klonowego. Czas przygotowywania: 5 minut Czas formowania ciastek: 15 minut Czas pieczenia: 20 minut Ilość ciasteczek: około 20-22 sztuk średnicy 5 cm Składniki: • 2 jajka • 100 g amarantusa preparowanego (ekspandowanego
AniaGotuje.plSzybkie w wykonaniu ciasto bez pieczenia, na czekoladowych herbatnikach, z kajmakiem, masą z batonikami Lion i polewą z mlecznej czekolady. Najlepsze po dniu leżakowania w lodówce, gdy ciastka zmiękną. Polecam! :) Składniki Masa opakowanie budyniu śmietankowego na 750 ml mleka 600 ml mleka 3,2% 200 g miękkiego masła 5 batonów Lion Budyń ugotować zgodnie z przepisem
Słodkie inspiracjeSkładniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie czekoladowe bez cukru
Ciastka - domowe słodkościskładników. Zbyt długie miksowanie może zbytnio napowietrzyć masę. Masę przekładamy do papilotek z pokruszonymi ciastkami, pamiętając, by pozostawić miejsce na masę czekoladową na wierzchu. Z podanej ilości masy wystarczyło mi na 24 mini serniczki. Pieczenie: Temperatura - 160ºC bez termoobiegu Czas - 25-30 minut Serniczki mogą lekko wyrosnąć, ale po wystudzeniu opadną. Pieczemy
Cooking Monsterbrzegi zaczną się rumienić – 7-8 minut. Nie odchodźcie daleko, pilnujcie temperatury i kontrolujcie czas pieczenia. Upieczone ciastka wyjmujemy, zostawiamy na papierze na kratce do wystudzenia, a do piekarnika wkładamy kolejne. Po upieczeniu i ostudzeniu ciastka przechowujemy w hermetycznym pojemniku, bez dostępu wilgoci. Idealne do zdobienia lukrem Royal Icing , na choinkę, do dekoracji, na prezent. Odpowiednio
Karo in the KitchenJedną z rzeczy, które sprawiają mi ogromną frajdę jest robienie ciastek z myślą o moich bliskich, a już nic mnie tak nie cieszy gdy ciastko
Cynamonowe szczęścieopakowania ciasta francuskiego (po 375g) - 450g twarogu półtłustego - ½ szklanki drobnego cukru - 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru - ½ łyżki miękkiego masła - 2 jajka (z tego 1 do smarowania ciastek) - aromat według uznania (dałam esencję rumową) Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub matą. Piekarnik nagrzewamy do 210 ° C. Masę serową robimy w blenderze. Wbijamy jajko, dodajemy cukier, miksujemy. Twaróg
mojewypiekiinietylkosprawia, że w brzuszku latają mi motylki...Na drogę potrzebne są dwie rzeczy. Po pierwsze, i najważniejsze - słodkości. Bez czegoś do pojedzenia tak długa podróż jest po prostu nie do zniesienia. W duchu tej myśli w sobotę w nocy piekłam ciastka. Skończyłam gdzieś przed trzecią, po czym wyspacerowałam psa, wykąpałam się i doszłam do wniosku, że nie warto(...)gdybym miała kakao, z pewnością bym je dosypała.Mimo wszystko wyszły boskie - delikatne, kruche, ale nie kruszące się, z duuużą ilością czekolady. C. stwierdził, że to jedne z najlepszych ciastek, jakie zdarzyło mu się jeść. I potwierdził to ilością wchłoniętych wczoraj przed pracą (na szczęście wyszło dużo, więc trochę nam na drogę zostało).Ciasteczka z czekoladąSkładniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 1 cm i foremkami o dowolnych kształtach wykrawać ciasteczka. Gotowe ciastka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (z wyposażenia piekarnika) i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 8 - 10 minut. Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu(...)chciałam, aby ciastka były bardzo chrupiące. Im cieniej rozwałkuje się ciasto, tym bardziej twarde i chrupiące będą ciasteczka. Ciastka najlepiej piec na dużych, płaskich blachach, jak np. te od piekarnika. Ciastka twardnieją jakiś czas po upieczeniu, ale pozostawione na kilka dni, na talerzu, bez przykrycia stają się ponownie miękkie. Goździki, ponieważ nie udało mi się
Gospodyni Miejska