Ciasto, które nigdy się nie znudzi ;) Jest przepyszne! Kruchy spód, malinowa galaretka z owocami, krem śmietanowy i beza z migdałami... Brzmi wspaniale, prawda? Zapewniam Was, ze
Domowa cukiernia EwyWypieki-moja pięta Achillesowa-przyznaję bez bicia. Nie jadam słodyczy ale od czasu, do czasu mam chęć na coś pysznego-wtedy odkurzam ten przepis. SKŁADNIKI: Spód: ok. 200 g. kruchych ciastek 1-1,4 łyżki masła Masa serowa: 500 g. twarogu na sernik (zmielonego-tłustego) 500 g. sera mascarpone 1,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej skórka(...)łyżek cukru pudru. PRZYGOTOWANIE: Spód: ciastka kruszymy, łączymy z roztopionym masłem, uklepać, wstawić do lodówki. Masa serowa: Nagrzać piekarnik (170 stopni), połączyć sery, dodać startą skórkę z cytryny, cukier i skrobię ziemniaczaną. Miksując dodawać jaja plus żółtka. Powstałą masę wylać na spód i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120-piec kolejne 30 minut
Kopystką po garachbardziej dietetyczna po to, by lepiej smakowały dania świąteczne. Ponieważ Mamusia ma dietę, szczególnie szukałam przepisu na ciasto korzenne dietetyczne, bez cukru i tłuszczu. Szukajcie a znajdziecie.... i ja znalazłam w bardzo popularnej kiedyś książce "Ciasta, ciastka i ciasteczka" Jana Czernikowskiego. Przepis z tej książki Piernik żydowski bardzo mi się spodobał. Ponieważ w przepisie nie było grama(...)orzechów włoskich 500 ml gęstego przecieru owocowego 1 łyżeczka żelatyny Jaja, rum, sodę i korzenie utrzyj z miodem. Wymieszaj z maką po czym wylej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piecz ciasto w temp. 170 st.C do suchego patyczka. Wystudź ciasto. Do rondelka włóż przecier, dodaj żelatynę i podgrzewaj mieszając aż będzie gorący. Przestudź po czym
Gotuj Sam!stworzenia nowego przepisu zwątpiłam.. i tak została samotna wśród pomidorów na spaghetti bolognese. Dobra. Kolejna próba czekoladowego brownie. Nie mam kakao. Brawo Iza, brawo. Przyszalałaś, brownie bez kakao, czekolady. Na pewno się uda, mhm. Banan wrzucony do miski, fasola przepłukana. Cóż zrobić? Na głupotę (bo nie sprawdziłam), zapominalstwo (bo zapomniałam jak zwykle) i chęć(...)zawierać niewielkie ilości glutenu. Składniki na 12 duuużych ciastek: 1 puszka fasoli (czerwona lub biała) 1 opakowanie budyniu waniliowego (bezglutenowego) 2 duże banany 3 łyżki wiórek kokosowych 3/4 szkl.otrębów (dowolnych) lub 1/2 szkl. mąki kukurydzianej 2 duże łyżki mąki gryczanej lub kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 2 łyżeczki naturalnego olejku waniliowego + woda Przygotowanie
Czarnawisienkabez echa - a szkoda, bo placuszki są naprawdę warte uwagi. Wychodzą mięciutkie, delikatne w smaku, bardzo puszyste i dosłownie rozpływają się w ustach. A do tego syrop klonowy i prażone migdały i pyszne śniadanie gotowe <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12-15 placuszków: 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mąkę przesiewamy do miski z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy maślankę, oliwę z oliwek i jajko, miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na bok na 15 minut. 2. Patelnię bardzo mocno rozgrzewamy i zmniejszamy ogień do 3/4 mocy. Ciastko wlewamy małą chochelką tworząc placuszki i smażymy około 30 sekund do 1 minuty
My Culinary ArtCiastko kubkowe obrosło już legendą dzięki swojej prostocie wykonania. Każdy zrobił je choć raz, na próbę. Kubek po jogurcie użytym do ciasta służy za naczynie bazowe do odmierzenia kolejnych składników – bez brudzenia miliona misek, miseczek, bez stania nad zlewem i mycia kolejnych naczyń, bez użycia wagi kuchennej. Punktem wyjścia do tego przepisu jest kubek jogurtu o pojemności(...)solą i olejem na puszysto. Wsypujemy powoli, partiami, odmierzoną porcję cukru i miksujemy do rozpuszczenia. Partiami po 2-3 łyżki dodajemy mąkę przesianą razem ze skrobią i proszkiem do pieczenia, sól, startą skórkę z cytryny. Miksujemy całość razem około dwóch minut, do pełnego połączenia składników. Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzch kładziemy maliny obtoczone
Karo in the Kitchenrozdrabniamy blenderem lub w malakserze, dodajemy do nich roztopione chłodne masło, miksujemy. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy folią aluminiową i na dno tortownicy wykładamy ciastka, dociskając je lekko dłonią. Tortownicę wkładamy do lodówki na 30 minut. Do miski wkładamy wszystkie składniki masy, oprócz barwników spożywczych. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy, w masie(...)Masy nie mieszamy ! Oczywiście kolejność kolorów może być dowolna, wszystko zależy od Was. Boki i dół tortownicy bardzo dokładnie owijamy z zewnątrz folią aluminiową. Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu w kąpieli wodnej (tortownicę zanurzamy w większym naczyniu z wodą, woda powinna sięgać do 3/4 wysokości tortownicy) przez 60 minut. Sernik studzimy w piekarniku przy
Kulinarne przygody GatityKawowe ciasteczka w białej czekoladzie Dziś zapraszam Was na pyszne kawowe ciasteczka skąpane w białej czekoladzie. Niektóre dodatkowo ozdobiłam chrupiącymi czekoladowymi chrupkami. Całość wyszła pysznie i
Słodkie okruszkimojprzepisna.pl | Sernik na zimno z kaszą jaglaną Jeżeli w Nowym Roku chcecie być fit, zdrowi i szczęśliwi, a jednocześnie nie chcecie rezygnować ze słodyczy polecam przepis
moj przepis naNigdy nie odmówię sobie ciasta z dodatkiem masy krówkowej:))) Moi chłopcy też bardzo lubią ciasta z jej dodatkiem, dlatego dość często przygotowuję desery z dodatkiem masy
Z miłości do słodkościskładniki: 285 g mąki orkiszowej 125 ml piwa 200 -250 g masła, schłodzonego dodatkowo: marmolada cukier puder wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy
Domowy Smak Jedzeniaproszku do pieczenia 0,5 szkl. wiórków kokosowych DO PODANIA: dobry dżem malinowy (najlepeiej bez pesteczek) cukier puder do posypania Foremki do wykrojenia ciasta PRZYGOTOWANIE: Masło w temperaturze pokojowej kroimy w kostkę, Wiórki miksujemy na proszek. Mieszamy wiórki z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. W drugiej misce ubijamy masło z drobnym cukerm na puszystą pianę(...)placek (ok. 3 mm) Piekarnik nagrzewamy do 160 C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykrawamy kółka-wyjdzie ich ok. 40. W połowie wykrawania-z kółek wycinamy gwiazdki. Układamy na blaszcę i pieczemy przez ok, 15 minut. Po upieczeniu całości-kółka smarujemy dżemem-przykrywany ciastkami z wyciętą gwiazdką, którą wcześniej posypaliśmy cukrem puderem-delikatnie dociskamy
Kopystką po garachmożemy go tak odmienić, że będzie smakowało każdemu! 2. Na kolejnym miejscu ląduje „Dyniowy sernik bez pieczenia” (Jedno z moich ulubionych zdję ć) dla wszystkich fanów serników na zimno. Klasyczny dyniowy smak, bez odpalania piekarnika. 3. Trzecie miejsce to „ dyniowe muffinki z czekoladą „. Jak one rewelacyjnie smakują i wyglądają. Sam przepis wyjdzie(...)odpocząć. 7. Ciasto dyniowe nadziewane czekoladą, zresztą co tu pisać. Pachnąca dynia i czekolada… Klasyk. W przyszłym roku to będzie numer 1. 8. I ostatni przepis to ciastka dyniowe z kokosem, nawet jest krótki film jak je przygotować Smacznego! Artykuł Wszystkie Najlepsze Dyniowe przepisy na blogu! pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeW styczniu na blogu dużo się działo. Pojawiło się kilka naprawdę rewelacyjnych przepisów w tym jeden z naszych ulubionych domowa nutella. Przepis znajdziecie tutaj: Do tego
PaleoLifeDzisiaj przygotowałam dla Was ciastka z mąki pszennej graham. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się jako przekąska do pracy i szkoły, lub
TrufelkowoJoulutorttu, czyli fińskie ciasteczka świąteczne Tym razem bez pierniczenia, czyli zupełnie inne ciastka bożonarodzeniowe. Proste wiatraczki z ciasta francuskiego z powidłami śliwkowymi pochodzą z Finlandii. Są tam tradycyjnym świątecznym wypiekiem. To chyba jedne z najprostszych ciastek. Wystarczą tylko 3 składniki. Proporcje tak naprawdę są tu zbędne, wszystko zależy od wielkości kwadratów, na które kroimy płaty ciasta(...)nałożyć łyżeczkę powideł. Co drugi róg zagiąć do środka lekko doiciskając, żeby powstał wiatrak. Na środku każdego wiatraczka nałożyć jeszcze odrobinę powideł i wcisnąć migdał. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok 10 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
Pełny talerzobręcze cukiernicze lub jeśli nie macie obręczy cukierniczych wykorzystajcie małą tortownicę. Wówczas deser stanie się bardziej podzielny. Składniki (na 4 obręcze cukiernicze, które układamy na desce wyłożonej papierem do pieczenia lub małą tortownicę o średnicy 16 cm): Ciasteczkowy, kruchy spód: 8-10 herbatników 50 gram ciasteczek w białek czekoladzie np. WW 30 gram rozpuszczonego masła Masa serowa: 200 gram(...)spód Herbatniki, ciastka i rozpuszczone masło miksuję w malakserze do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Obręcze lub tortownicę smaruję masłem a na ich dnie umieszczam ciasteczkowy spód mocno go przygniatając. Obręcze ze spodem umieszczam w lodówce na kilkanaście minut. Masa serowa Twaróg miksuję z serkiem waniliowym, połową śmietany i cukrem pudrem na gładką, kremową masę bez grudek w malakserze
Mango Papajaprzez noc w lodówce. 5 . Posypujemy powierzchnię kremu pozostałym cukrem i przypalamy palnikiem, aż do przypalenia, studzimy. a jeżeli nie posiadamy palnika robimy tak: Jak zrobić Crème Brûlée bez palnika: 1. Nastawiamy piekarnik na 250°C (lub max.) i włączamy funkcję grilla. 2. Kokilki na ten czas wkładamy do zamrażalnika, na półce do kostek lodu (najwyższej(...)kremu) i wkładamy na najwyższą półkę w piekarniku, pod sam grill. Do piekarnika wkładamy dodatkowo obie duże blachy, jak na ciastka (zazwyczaj są w komplecie), żeby jeszcze od dołu opóźnić topnienie lodu w blaszce z kokilkami. 4. Pieczemy od 8-12 minut, w połowie czasu kontrolujemy stan karmelu (ale krótko, żeby nie obniżyć za bardzo temperatury). Nie oczekujmy
Kuchnia Prezydentowejdawna przybierałam się do zrobienia takich kruchych różyczek...przepis na nie można znaleźć na wielu blogach kulinarnych..można zrobić z marmoladą a można i bez ..ale z marmoladą są lepsze..ja co prawda użyłam dżemu malinowego..a nie marmolady. 40 dag mąki pszennej 4 żółtka 1 białko 25 dag margaryny 3 łyżki cukru pudru szczypta soli słoiczek marmolady(...)siebie kółek nakładać marmoladę. Zwinąć w rulon, po czym przekroić na pół - powstaną dwie różyczki. Przygotowane różyczki przełożyć na blachę i rozchylić płatki. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 25 - 30 minut, powinny się lekko zrumienić. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenieSernik malinowy na zimno na spodzie ciasteczkowym. SKŁADNIKI: tortownica 22 cm Ciasteczkowy spód: 3/4 szkl. zmielonych ciasteczek 8 łyżek roztopionego masła łyżka kakao Masa serowa: 1kg
RAROSSAJesień i zima to okres szarlotkowy ! Ciast z jabłkami jest z blogu pod dostatkiem, ale tego przepisu nigdzie nie znajdziecie! Mam dla Was dziś przepis na
Ostra na SłodkoOd jakiegoś czasu "chodziły" za mną ciastka czekoladowe. Rzecz bardzo dziwna w moim przypadku, bowiem nie przepadam za czekoladą... Aż tu nagle taka
Smaczne ZdroweUwielbiam szybkie desery! W Internecie jest mnóstwo przepisów na to ciasto. Chyba każdy z nas, choć raz go spróbował. Ciasto bez pieczenia, które przygotujesz dosłownie w 30 minut! Czy to nie wspaniałe? Szybkie i mega słodkie. Dziś przedstawiam Wam moją wersję tego deseru. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 6 paczek herbatników 1 puszka toffi Składniki na masę budyniową(...)garnka, dodajemy cukier, laskę wanilii oraz masło. Ugotować budyń. Pierwsza warstwa to herbatniki, na które wykładamy ciepłą masę krówkową (zostawiamy 1 łyżkę masy do dekoracji). Toffi przykrywamy kolejną warstwą ciastek, na które wylewamy gorącą masę budyniową, którą również przykrywamy herbatnikami. Odstawiamy do wystygnięcia. Na zimne ciasto wykładamy ubitą śmietanę, którą dekorujemy masą toffi. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Słodki ZakątekDziś przepis na ciasteczka bez cukru z mąką owsianą i pszenną pół na pół. Ciasteczka orzechowe 20 dag daktyli 5 dag rodzynków 1 szklanka mleka lub wody szczypta soli 2 jajka 3 łyżki masła lub oleju kokosowego 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych (lub mąki) 1 szklanka maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu(...)szczyptę soli. Wymieszaj ponownie. Dodaj na końcu mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaj. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj za pomocą łyżeczki niewielkie placuszki ciasta. Na każdy placuszek wsypuj rozkruszone orzechy delikatnie wciskając je w ciasto. Upiecz ciastka w temp. 180 st C około 20 minut w zależności od wielkości. Sprawdż patyczkiem
Gotuj Sam!zrobić dżemem lub bez. Ciasteczka powinny być przechowywane w zamknięty pojemniku i tak mogą przeleżeć trochę czasu, teraz zabieram je do pracy aby zjeść na przerwie. Składniki na około 40 - 50 ciasteczek: Słoiczek dżemu z jagód goji, malin i chia (przepis tutaj) 2 jajka 3 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki(...)Zmniejszyć obroty miksera i dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować do momentu połączenia składników. Dodać płatki i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Formować kulki, nie za duże i nie za małe, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W środku zrobić dziurkę i nałożyć dżem. Ciastka się rozpłyną podczas pieczenia, dlatego nie należy robić zbyt
Delusional Trinewcale nikt nie podejrzewałby, że pochodzą z ... odpadów ... Zresztą, zobaczcie sami! :) Bajaderki (naprawdę bajadery) to nic innego, jak ciastka z ... różnego rodzaju odpadów cukierniczych (biszkopt, ciasto ucierane, kruche, herbatniki, ciasteczka). Jedyny warunek - ciasta na bajadery muszą być bez kremu i żadnych innych dodatków. Już wiecie zatem, skąd wzięła się ich zła sława ... Zresztą, ja sama nie miałabym(...)marnujemy i nie wyrzucamy resztek jedzenia, co bardzo mi się podoba! :) Po drugie - wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia - to czas bardziej niż zwykle "intensywnego" kucharzenia, szczególnie pieczenia różnych ciast. Sami dobrze wiecie, że często przy tej okazji zostaje mnóstwo resztek ciast, z którymi nie za bardzo wiadomo, co zrobić. Teraz macie już na to sposób - zróbcie
Garniec Magalieprzez słodką i pachnącą skórkę z pomarańczy. Nie chciałam dodawać barwnika - dla uzyskania pięknego koloru, więc całość wyszła 100% naturalna i bez zbędnego upiększania. Koniecznie spróbujcie! (5 sztuk) 125g mąki pszennej 50g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 szczypta sody 1 szczypta soli 1 jajko 75 ml oleju 50 ml mleka 50 ml soku mandarynkowego(...)samym końcu do ciasta wmieszać skórkę z pomarańczy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i gorące polać lukrem (*). (Cukier puder dokładnie utrzeć z odrobiną soku mandarynkowego.) Muffiny pozostawić do ostygnięcia i stężenia
Di gotujeKocham przyprawy, które się do niego dodaje: imbir, cynamon czy gałkę muszkatołową. Są jednak takie dni, kiedy nie chce mi się uruchamiać piekarnika. Wtedy najchętniej przygotowuję właśnie ciasta bez pieczenia. Pyszna delikatna masa dyniowa przekładana kakaowymi herbatnikami idealnie pasuje do kubka gorącej kawy. Deser ten polecam szczególnie osobom, które nie przepadają za zbyt słodkim ciastami. Składniki (26x20(...)puder. Łączymy z żelatyną. Dodajemy puree z przyprawami. Ubijamy przez chwilę mikserem na najmniejszych obrotach. w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy na przemiennie warstwę herbatników i masę dyniową do wyczerpania składników. Wierzch ciasta ozdabiamy pokruszonymi ciastkami. Ciasto można dodatkowo udekorować polewą czekoladową tworząc tzw. "esy floresy". Przechowujemy w lodówce. źródło: przepis własny Ilość porcji: 12 Czas przygotowania
Pobite gary Barbarypukającego znacząco w szkło zegarka. Jeśli całe cztery tygodnie takie będą myślę, że jakoś dam radę. Choć już czuję, że wieczory będą mi się dłużyły... Chyba zacznę spacerować; chociaż bez psa to tak dziwnie jakoś, jakby nie na miejscu ... Dzisiaj mam przepis na niewiarygodnie łatwe i bajecznie pyszne ciacha z czekoladą. Przepis znalazłam w niewielkiej książeczce Lækre små(...)kierowana impulsem i niską ceną. Pierwszy przepis, który wykorzystałam to właśnie ten: wystarczy wszystko ze sobą zmiksować, a potem już tylko lepić kuleczki (a właściwie całkiem spore kule) i piec. Ciasteczka wychodzą chrupkie z zewnątrz i lekko miękkie w środku, a połączenie czekolady i orzechów jest zabójczo pyszne. To właśnie nimi przekonałam do nas naszych nowych Sąsiadów - odwiedzili nas, dali
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWłoskie biscotti czyli słodkie sucharki z migdałami nie trzeba nikomu prezentować. Uwielbiam maczać je w kawie. Słodkie, chrupiące, po prostu pyszne biscotti . Sucharki można przechowywać długo
codojedzeniaDziś kolejny przepis na pyszne ciacho – z serii tych pysznych , najłatwiejszych i nie wymagających pieczenia – budyniowe.Robi się je błyskawicznie , a każdy może przygotować je po swojemu!Ja miałam budynie bananowe , które sprezentował mi bdsklep.pl i zrobiłam taką właśnie wersję. Wy możecie śmiało zrobić ze śmietankowych i dodać brzoskwinie … truskawki … lub też inne owoce , na które(...)masłem. Pozostałe, zimne mleko mieszamy z budyniami, mąką i żółtkami a następnie wlewamy do gotującego się mleka.Ciągle mieszając, gotujemy aż zgęstnieje i powstanie gładka masa bez grudek. Połowę ciastek wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem. Na herbatniki wylewamy gorący krem budyniowy i resztę ciastek na wierzch.Na wystudzone ciasto nakładamy pokrojone w plasterki banany i zalewamy lekko teżejącą
Ostra na Słodko