zwłaszcza czarnej. Mimo ich wytrawności Miśce Małej też smakowały, więc polecam je wszystkim. Składniki na około 40 sztuk: 300 g mąki ryżowej 50 g cukru 50 g pistacji (waga bez łupinek) 1 banan 200 g zimnego oleju kokosowego (rafinowanego) 2 czubate łyżki gęstego mleka kokosowego z puszki pół łyżeczki soli Przygotowanie: Mąkę przesiej na blat, zrób zagłębienie w mące(...)Wałki ciasta pokrój na plasterki nie grubsze niż 1 cm. Ułóż uformowane ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciacha w temp. 180 C stopni na środkowej półce piekarnika przez 15-20 minut (w zależności od grubości ciastek). Zaraz po ich upieczeniu ciasteczka mogą być miękkie więc je wystudź, wtedy stwardnieją i staną się idealnie kruche. Smacznego
greenscarfSernik to zaraz po bezie, moje ulubione ciasto. Najlepszy jest z dodatkiem skórki pomarańczowej :) A zaraz za nim ten, którego przepis dzisiaj Wam przedstawię. Aromatyczny, jesienny, kremowy, pyszny... Dodam jeszcze, że to mój pierwszy, ale jakże udany raz, z wypiekami w kąpieli wodnej. Z podanego przepisu, wyszedł mi serniczek o średnicy 18 cm., jeśli chcesz upiec go w większej formie(...)zrobić znajdziesz tu ) dekoracja 100 g serka philadelphia 2 łyżeczki puree z dyni czekolada A jak to zrobić: Ciastka zmielić i wlać do nich roztopione masło. Dokładnie wymieszać, aż nabiorą konsystencji mokrego piasku. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać na dno masę z ciasteczek i dokładnie wyrównać. Odstawić do lodówki. Wszystkie składniki na masę serową, zmiksować
Kuchnia w opałachDomowego? Moja mama ma całą kolekcję i zawsze powtarza, że to są najlepsze przepisy. Rzeczywiście - potrawy z tych przepisów zawsze się udają. Zainteresował mnie przepis na piwne rożki - ciasto bez cukru, za to z piwem, do tego słodki dżem... Postanowiłam spróbować i mogę polecić z czystym sumieniem. Ciasteczka wyszły super, chociaż w pierwszej partii przesadziłam z dżemem i delikatnie(...)boku ok 6-7cm. Na środku każdego rozsmarować odrobinę dżemu. Kwadraciki nakłuwać widelcem wzdłuż przekątnej. Złożyć ciastka po przekątnej i porządnie ścisnąć rożki (można je nawet trochę zawinąć) żeby się nie rozłożyły podczas pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok 10 minut (aż leciutko się zrumienią). Po wyjęciu, kiedy lekko przestygną posypać cukrem pudrem
Kulinarne InspiracjeSkładniki / ok. 16 ciasteczek: – 100 g migdałów – 75 g mąki ryżowej – 120 g płatków owsianych górskich – 40 g rodzynek – 40 g
I LOVE LIFEnadzieję, że dynia nikomu się jeszcze nie znudziła, bo mam dla Was kolejny rewelacyjny przepis na deser z jej wykorzystaniem - tartę dyniowo-pomarańczową. Dodam, że nie trzeba nic piec (jeśli oczywiście macie zamrożone zapasy puree z dyni, jak ja) , tylko wymieszać składniki, schłodzić i gotowe. Proste? Proste! :) Ale nie zapominajmy o najważniejszym, czyli smaku - tarta jest po prostu obłędna! Mamy(...)jednej pomarańczy (dokładnie umytej i sparzonej) 150 g serka waniliowego homogenizowanego Do dekoracji: 60 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju lub śmietany Przygotowanie: 1. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać miękkie masło, miksować do połączenia składników i uzyskania lepkiej konsystencji. 2. Formę do tarty o wymiarach 12x36 cm wysmarować masłem, dno i boki wylepić masą ciasteczkową. Wstawić
Domowa Cookierenka Agitestować przepisy Pawła od kokosanek - chrupiących i mocno kokosowych. W książce Weganon podał proporcje na 30 ciastek. Z połowy składników wyszło mi ich 17. Składniki (na 30 ciastek): 3 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka mąki kokosowej 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej lub mąki uniwersalnej 200 g płynnego oleju kokosowego nierafinowanego 1 kopiasta łyżka masła orzechowego (ze względu(...)miski i dokładnie wymieszać. Następnie kilka minut starannie ugniatać dłońmi. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać jednakową ilość masy (np. za pomocą łyżki do lodów), formować w dłoniach kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć i układać na papierze. Piec 20 minut (piekłam 17 minut) w temperaturze 180 stopni C. na środkowej półce piekarnika z włączonym grzaniem góra
Weekendy w domu i ogrodzieCiasteczka dyniowe z jabłkiem to małe koperty wykonane z ciasta półkruchego z dodatkiem dyni, w których nadzienie stanowią kawałki jabłka. Dla wzbogacenia smaku ciasteczek, do ciasta
Smakołyki BerenikiCiastka Kasztanki - kuchnia podkarpacka Ciastka Kasztanki to dwa delikatne kruche ciasteczka z bezą, przełożone maślano-orzechowym kremem. Boki ciastek obtoczone są mielonymi orzechami. Całość jest lekka, krucha i bardzo smaczna. Pewnie większość z Was zna tego typu ciasteczka, ale uwierzcie na słowo, te są wyjątkowe :) Składniki na około 80 sztuk: ciasto: 500 g mąki pszennej(...)orzechów (lub kokos) Ciastka Kasztanki - kuchnia podkarpacka Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy żółtka, śmietanę i wyrabiamy ciasto. Wkładamy je na pół godziny do lodówki. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm i wykrawamy kółka literatką (albo okrągłą foremką o średnicy około 4 cm) . Ubijamy białka z cukrem pudrem, smarujemy nimi jedną stronę wykrojonych krążków i pieczemy w gorącym piekarniku
Trzeci talerzCiasto milky way bez pieczenia na spodzie z kakaowych herbatników z pysznym mlecznym kremem, to znakomity deser dla wszystkich łasuchów słodkości. To bajecznie łatwe w przygotowaniu ciasto, wyjątkowo smaczne, idealne do kawy. składniki na formę 22 na 28 cm 350 g kakaowych herbatników ( typu petit beurre ) kostka masła 3/4 szklanki mleka zwykłego 1/2 szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego(...)masy maślanej wsypujemy porcjami mleko w proszku i wszystko ucieramy na gładki krem. Na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki, na warstwie herbatników rozprowadzamy połowę przygotowanego kremu, a na kremie układamy kolejną warstwę herbatników. Na ciastkach rozprowadzamy pozostały krem i przykrywamy go trzecią, ostatnią warstwą herbatników. Wierzch ciasta polewamy gotową polewą czekoladową przygotowaną według przepisu
Smakowite Daniajakoś rozplanować swoje obowiązki, żeby wygospodarować więcej czasu na fotografowanie i pisanie. Póki co mam dla Was przepis na ekspresowe zdrowe ciasteczka. Bez mąki, bez laktozy, bez dodatku cukru i do tego wegańskie :) Składniki na ok 20 ciasteczek: 2-3 bardzo dojrzałe banany 3 szklanki ekologicznego poppingu z amarantusa Symbio 3/4 szklanki prażonego sezamu 3/4 szklanki(...)syropem z agawy. Z ciasta (które wychodzi mocno mokre, ale plastyczne) formujemy nieduże kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy, aby przybrały kształt ciasteczek. Pieczemy 15-20 minut (na ostatnie 5 minut pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i włączyć termoobieg). Ciasteczka mają się lekko przyrumienić z wierzchu, ale uwaga, aby nie przypaliły
Zawsze głodna!pomocą stempelków i zachowują ładny kształt po upieczeniu. Mikołaj (i nie tylko on) na pewno będzie zachwycony, a po ciasteczkach zostaną tylko okruszki... Tylko pamiętajcie o szklance mleka! Bez tego nie smakują tak dobrze. ;)Składniki:200 g masła w temperaturze pokojowej100 g cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mleka1 duże jajko400 g mąki pszennej razowejszczypta soli3 łyżki przyprawy(...)grubość około 5 mm i wytnij okręgi za pomocą szklanki. Następnie użyj pieczątki do ciastek i lekko nią dociskając, poprzybijaj wzory na ciasteczkach. (Pieczątkę należy uprzednio oprószyć mąką, by ciasto się nie przyklejało). Uformowane ciastka ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piecz około 12 minut w 180°C. Gotowe ciastka ostudź na kratce
Food SquarePrzepyszne, bardzo delikatne i baaardzo kruche. Mimo iż wychodzi ich bardzo dużo, to niewiele zostaje na drugi dzien. Mają niestety jedną wadę - zbyt szybko znikają , i
Smaczne ZdrowePaździernik to u mnie miesiąc pod hasłem dynia. Myślę, że już zdążyliście to zauważyć, w końcu praktycznie każdy przepis, którym się z Wami dzielę zawiera w
365 dni dookoła kuchniPrzepis na te ciastka jest doskonałym ratunkiem w sytuacji, kiedy natychmiast potrzebujemy zrobić coś słodkiego np. z powodu niespodziewanych gości :) Zaledwie kilku składników, a czas
ZofianaMini Serniczki, moje advocatowe mini serniczki. Hmm, sama jeść nie będę przecież, w domu mam też dziecko...... No to Blond nie wiele myśląc postanowiła, że
Blondynka Gotuje