Bezglutenowe i kruche, z wyraźną kokosową nuta, a dodatkowo bez laktozy. Biały cukier zastępuję miodem, więc nie są przesłodzone. Idealne do popołudniowej kawy. POTRZEBUJEMY
WYSPA SZCZĘSLIWAblaszki, aby ich nie pokruszyć. Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony nadiashealthykitchen.com ) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdrowsze Ciastka z Galaretką w Czekoladzie Bez Glutenu, Wegańskie Składniki: Ciasto: 110g mąki ryżowej 50 zmielonych migdałów szczypta soli 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 3 łyżki syropu z agawy lub klonowego 4-5 łyżek(...)formy na muffiny, w każde wgłębienie wkładać po około 1 sporej łyżce ciasta, wyrównać ( patrz FILM ). 5. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 10-12 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić
Mała Cukierenkamasła Ciasto zarabiamy dzień przed pieczeniem. Mąkę i kakao przesiewamy do miski – mieszamy. Miód zagotowujemy z przyprawą do piernika . Odstawiamy, dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści i pozostawiamy do wystygnięcia. Do śmietany dodajemy sodę – mieszamy i odstawiamy, aż masa zwiększy swoją objętość. Trzy białka ubijamy na sztywno (pozostałe możemy zużyć np. na bezy albo ciepłe lody cytrynowe ). Cały czas(...)drugi dzień ciasto wykładamy na stolnicę lekko posypaną mąką, dosyć cienko rozwałkowujemy i wykrawamy foremką kółka. Układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy ok. 7 – 8 minut. Wyjęte z piekarnika studzimy na kratce. Do masy orzechowej najlepiej orzechy lekko podprażyć w piekarniku lub na suchej patelni, wydobędziemy
mojewypiekiinietylkodelikatnie w nią wciskamy. Na wierzch wykładamy pozostałą masę serową, równamy powierzchnię i przykrywamy ją drugim blatem ciasta półkruchego. Na wierzch kładziemy arkusz papieru do pieczenia (wykorzystujemy ten, na którym było pieczone ciasto) i ciasto obciążamy (ja obciążyłam foremką z butelkami z wodą). Pozostawiamy do ostudzenia na ok. 2 godziny. Następnie szykujemy polewę. Czekoladę połamaną na kawałki z dodatkiem(...)tego połowę przeznaczyłam do sernika, a z drugiej będą… ciastka z dziurką. Każdy rodzaj sernika daje możliwości wzbogacenia jego smaku, czy też wyglądu. W tym przypadku mini rollsy tworzą naprawdę ciekawy efekt wizualny… i nie tylko. Moją jedyną obawę budziła czekolada na batonikach mini rolls, jednak obyło się bez „niespodzianek”. Sernik gotowany z mini rollsami, to mój przepis
mojewypiekiinietylkoNONE MicrosoftInternetExplorer4 Moja mała wariacja z ciastem francuskim :P Ciastka są pyszne ,idealnie łączą się tutaj smaki, lekko słonego masła orzechowe z nutellą i słodkim bananem. Składniki (9-11 szt.): opakowanie ciasta francuskiego około ½ słoiczka nutelli około 8 łyżek masła orzechowego z orzechami lub bez 1 mały dojrzały banan Wykonanie: ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy najpierw masłem(...)cienkie plasterki ( najlepiej skropić go sokiem z cytryny aby nie sczerniał) i zwijamy jak roladę, następnie kroimy na grube plastry które umieszczamy w foremce na muffiny wcześniej wysmarowanej masłem pieczemy na złoty kolor około 15 minut w piekarniku nagrzanym
Słodkie zapomnienieZawsze na święta staram się zrobić chociaż jedno ciasto bez pieczenia. Tak sobie ułatwiam przygotowania słodkości:) To ciasto z bananami nie tylko ładnie wygląda ale też świetnie smakuje, na pewno każdy poprosi o dokładkę. Pychotka Składniki: duże opakowanie herbatników jasnych duże opakowanie herbatników ciemnych 4 szklanki mleka 120g budyniu śmietankowego 200g masła szklanka cukru 4 banany 150g(...)całkowitego przestygnięcia. Galaretkę w 3 szklankach wrzątku i ostudzić. Miękkie masło utrzeć, w trakcie ucierania dodawać po łyżce zimnego budyniu do uzyskania gładkiej masy. Układać w kolejności: jasne ciastka, 1/4 masy, plastry banana, ciemne ciastka, 1/4 masy, plastry banana, jasne ciastka, 1/4 masy, plastry banana, ciemne ciastka, 1/4 masy, plastry banana, tężejąca galaretka. Wstawić na całą
Cukiernia Pychotkikawałków do zdjęcia, bo uwierzcie mi dzieci uwielbiają to ciasto!. Z pewnością do jego zrobienia zachęci Was fakt, że robi się go w pół godziny i jest zupełnie bez pieczenia, a zatem smacznego!. Składniki: - 70 dag mielonego sera białego, może być z wiaderka - 15 dag masła - 6 łyżek cukru pudru - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub esencji waniliowej(...)masy serowej dodać kakao i wymieszać. 3. Na foli aluminiowej rozłożyć 18 herbatników, w trzech rzędach po 6 sztuk, posmarować ciemną masą, następnie ułożyć drugą warstwę ciastek i posmarować białą masą. Na środku układamy podłużny pas z galaretki, a następnie składamy chatkę do środka formując ciasto. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na kilka godzin
Apetyczna babeczkaCześć I znowu kolejne tygodnie mi uciekły bez notki na blogu. Ale działo się trochę w kuchni, ale o tym następnym razem. Dziś będzie przepis na pierniczki. Czekają w słoju na Wigilię i miękną. Ciekawa jestem czy do świąt dotrwają, bo tata je systematycznie podjada. Żeby szybciej zmiękły dziś włożyłam do słoika skórkę jabłka. Poniższy przepis pochodzi(...)nazwę z Piernikowych misiów na zwykłe pierniczki, ponieważ pośród swoich foremek do wykrawania ciastek misiów nie posiadam. Zamiast misiów powstały gwiazdki, gwiazdy betlejemskie, księżyce, kwiatki, serduszka itd. Pierniczki Przygotuj garnek lub patelnię, miski, łyżkę i łyżeczkę, wałek do ciasta, płaską blachę, papier do pieczenia, folię spożywczą, foremki do wykrajania ciastek, płaski talerz lub kratkę do ostudzenia ciastek
blog.moje-pasje.infoKokosowe ciasteczka są podobne do kokosowych piramidek . Takie ciastka powstają u mnie bez żadnej okazji. Ot ubijam pianę, mieszam z wiórkami i gotowe. Ale święta to specjalna okazja, więc ciasteczka zabarwiłam na czerwono, polałam czekoladą i posypałam truskawkową posypką. Kokosowe ciasteczka Składniki: 24 ciastka 3 białka 90 g cukru 100 g kokosowych wiórków 50 g gorzkiej czekolady(...)łyżce cukru i barwnik. Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca dodaj kokosowe wiórki i utartą czekoladę. Wymieszaj. Napełnij cukierniczy rękaw masą i wyciśnij małe ciastka na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Piecz ciastka w nagrzanym piekarnika przez 10 – 15 minut. Wyjmij i ostudź. Rozpuść czekoladę. Polej ciastka i oprósz posypką. Użyłam posypki z suszonych
codojedzeniabez jajek, wystarczy wymieszać ze sobą składniki. Pięknie pachną, są smaczne, pożywne, chrupiące, na jednym nie można poprzestać. Do ciastek możemy dodać ulubionych bakalii, ja dodałam żurawinę. Bardzo polecam… (przepis zmodyfikowany z książki Mary Berry „Cookery Course”). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste ciastka(...)cukier. Podgrzewać, mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia. 2. Dodać płatki owsiane i bakalie, wymieszać łyżką ( patrz FILM ). Masę przełożyć do blaszki 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. 3. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji góra-dół przez około 30-35 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. 4. Po wyjęciu
Mała Cukierenkabudynie w proszku bez cukru 0,5l mleka 8dag margaryny 4 łyżki cukru krem cappuccino 1 opakowanie Śnieżki 200ml mleka 8 czubatych łyżek cappuccino w proszku 250g serka mascarpone 5 łyżeczek żelatyny 2/3 szklanki ciepłej wody 16 herbatników 4 kostki czekolady deserowej do dekoracji Wykonanie: - tortownicę wyłożyć na dnie i po bokach papierem do pieczenia (najlepiej blachę posmarować(...)pół, jedną część zagotować z margaryną i cukrem, drugą wymieszać z budyniami, gdy mleko się zagotuje, przygotować budyń - gorący budyń wyłożyć łyżką na pokruszone herbatniki (podczas bezpośredniego wylewania budyniu ciastka mogą się poprzesuwać), przykryć kolejną warstwą połamanych herbatników - całość pozostawić do ostygnięcia - mleko na masę cappuccino zagotować, dodać proszek cappuccino, dokładnie wymieszać i schłodzić - żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie
Smakołyki BerenikiTłusty czwartek już tuż, tuż. Proponuje Wam dzisiaj gniazdka poznańskie, trochę się bałam czy wyjdą. Nie robiłam ich nigdy, mam ten przepis od dawna ale nigdy
Kuchnia PokoleńSkładniki: 1/3 szklanki masła (76 g); 1/3 szklanki miodu (u mnie lipowy); 1/2 szklanki cukru trzcinowego; 1/3 szklanki masła orzechowego, kremowego (bez kawałków orzechów); 2
Gospodyni Miejskatortownicę o średnicy 20-22 cm: spód: 60 g zmielonych ciastek pełnoziarnistych (u mnie słodzone miodem akacjowym) 50 g zmielonych orzechów laskowych (zamiast orzechów można użyć więcej ciastek) 50 g roztopionego masła 1 łyżka kakao 1 łyżka ksylitolu masa serowa: 250 g kg sera twarogowego 250 g mascarpone 3 jajka (osobno białka i żółtka) 2 łyżki ksylitolu(...)osobnym naczyniu na sztywną pianę i delikatnie wymieszać szpatułką z masą serową. Sernik piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok 50-55 minut. Jeśli góra wcześniej się zarumieni należy przykryć ją papierem do pieczenia. Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku bez otwierania przez ok 20 minut. Następnie lekko uchylić drzwi piekarnika i trzymać w nim sernik
Ze smakiem i z pasjąpyszne, lekkie ciasto pachnące wakacjami. Wszyscy kochamy serniki. Do wyboru mamy setki przepisów na to pyszne ciasto. Sernik wiedeński, nowojorski, włoski, z makiem, z brzoskwiniami, na zimno, bez pieczenia... Wymienić serniki można jeszcze długo. Ale każdy ma swój ukochany sernik. Dziś proponuję lekki, puszysty sernik z dodatkiem limonki - soku oraz skórki. Taki sernik limonkowy to ciekawa odmiana(...)manny lub mąki pszennej 300 g herbatników kakaowych 50 g masła 1 cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Sposób przygotowania ⇓ Przygotowanie sernika limonkowego zaczynamy spodu z herbatników. Ciastka przekładamy do blendera lub woreczka strunowego i dokładnie kruszymy. Do rozdrobnionych herbatników dodajemy roztopione masło (ok. 50 g) i wszystko dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem so pieczenia
Gotujemy i jemy