Ciasto wygląda naprawdę realistycznie i zapewniam, że świetnie zaprezentuje się na wielkanocnym stole. Zresztą możecie je zrobić bez okazji, ponieważ przyjemnie orzeźwia oraz pysznie smakuje. Jest też bardzo delikatne i niezwykle proste w przygotowaniu! Delikatna pianka idealnie komponuje się z dodatkiem brzoskwiń i rześką galaretką. Aj... koniecznie spróbujcie! (Forma o wymiarach 21,5 x 27 cm) Masa maślankowa(...)ostudzenia. Maślankę należy zmiksować, a następnie powoli połączyć z zimną galaretką. Masę schłodzić w lodówce, aby delikatnie stężała. Po tym czasie formę wysłać papierem do pieczenia i wyłożyć biszkoptami. Na ciastkach umieścić masę maślankową oraz równomiernie ułożyć połówki brzoskwiń uprzednio odsączonych z syropu. Owoce delikatnie docisnąć, żeby odrobinę "wbiły się" w piankę. Całość wstawić do lodówki, aż masa
Di gotujeżółtka (bez białka) i zagnieść ciasto. Początkowo może się wydawać, że ciasto robi się wodniste i za miękkie, ale podczas wyrabiania zrobi się zwarte. Gotowe ciasto jest bardzo miękkie i plastyczne. Przed wałkowaniem warto podzielić je na mniejsze porcje (w zależności od tego, ile mamy miejsca na stolnicy), ponieważ ciasto możemy rozwałkować dość cienko, ponieważ wyrośnie podczas pieczenia(...)pozostałym białku a następnie w brązowym cukrze (może być też biały, aczkolwiek brązowy wg mnie decydowanie ładniej wygląda). Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków.* Dobrze jest układać ciastka w pewnej odległości, ponieważ wyrosną. Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 15 – 20 min, aż będą złocisto brązowe. Nie mogą się nie udać! Smacznego! * Papier do wypieków – ja używam
Za drzwiami kuchniWitajcie, dzisiaj przed Wami idealne ciastka FIT bezglutenowe - bez mąki i dodatku cukru . Główny składnik to banan oraz różne bakalie. Tak na prawdę można dodać także inne ulubione składniki. Ciastka są delikatne i bardzo słodkie oraz bogate w węglowodany i tłuszcze. Jedno ciastko to: 97 kcal(...)rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do niego sezam, słonecznik, wiórki kokosowe oraz orzechy nerkowca. Na koniec wsypujemy odsączone daktyle. Całość dokładnie blendujemy. Z tak powstałej masy łyżką układamy na blasze ciastka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 15-20 minut. Ciastka to idealna przekąska na śniadanie czy podwieczorek. Są bardzo słodkie mimo, że nie zawierają cukru
Health-Fit-LifePRZYGOTOWANIE : Ciastka oreoo łącznie z kremem przekładamy do miski, wlewamy rozpuszczone masło o dokładnie rozgniatamy je tłuczkiem aż powstanie drobno, pokruszona masa. Tortownicę o średnicy 24 cm, wykładamy folią aluminiową. Na dnie rozkładamy masę z ciastek i dokładnie ją rozkładamy. Ser miksujemy z cukrami(...)jajkami. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, następnie po ostudzeniu wlewamy ją do sera łącznie ze Śmietanką 30 %. Na koniec, ciągle miksując wsypujemy budynie. Ser wylewamy na ciastka, równo go rozprowadzając. Sernik pieczemy w temperaturze 150 % celcjusza przez 1 godzinę. Sernik pieczemy w niskiej temperaturze tylko dla tego aby był równy po upieczeniu i kremowy w konsystencji. Sernik studzimy
Kulinarne Fantazje Marioliktóry zachwycił całą moja rodzinę. Delikatny, wilgotny i po prostu przepyszny. Ja mój wykonałam w wersji bez białego cukru - użyłam ciastek bezcukrowych i ksylitolu. Rewelacyjny w smaku i wyglądzie. Inspiracja z blogu Moje Wypieki. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: spód: 150 g bezglutenowych ciastek pełnoziarnistych ( u mnie bezcukrowe Biscofibre Nutrisi) 50 g masła, roztopionego Masa serowa: ( wszystkie składniki(...)kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Spód: Ciastka pokrusz na piasek lub wrzuć do malaksera. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp ciasteczka. Wyrównaj, wciśnij w dno formy i schłodź przez pół godziny w lodówce. Masa serowa
Kuchnia bezglutenowazrobiłam z większej porcji..pyszne ciasteczka można zjeść i bez przekładania..nawet może i smaczniejsze..chociaż te przełożone dżemem -u mnie malinowym też były pyszne. Ciasteczka razem ze mną piekły : Marzenka , Małgosia , Kasia , Asa ,... 1 szkl. mąki pszennej 4 łyżki płatków owsianych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 130 g masła(...)około 30 minut. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, cienko rozwałkować. Z ciasta wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC) przez około 16-20 minut, aż ciastka się zezłocą. Po wyjęciu
Moje domowe kucharzenieWspaniały sernik, bez pieczenia, szybki, prosty, spójrzcie, jaki apetyczny, prawda?, z galaretką i owocami, jakie tylko mamy pod ręką doskonale się nadaje jako alternatywa każdego ciasta... Składniki: 4 jaja 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny (latem nawet 10) 1 szklanka mleka 1 kg twarogu półtłustego cukier waniliowy 2 galaretki dowolnego koloru owoce dowolne(...)kilku łyżkach mleka do spęcznienia, po czym rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy serowej. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie wmieszać w masę serową. Wykładamy na ciastka, wyrównujemy, układamy owoce, zalewamy tężejącą galaretką. Przepyszny sernik na zimno przygotowała Elżbieta Smacznego
kgwjanczewo. Ciasteczka są maślane, ale wzbogacone o witaminy. Nie tak jak tradycyjne kruche te są bez dodatku jajek.Inspiracją dla tych ciastek był dla mnie przepis na Orange pumpkin face cookies. przepis jest dostępny pod linkiem http://www.bbcgoodfood.com Składniki na 16 ciastek: Na ciasto : Jedna mała marchewka drobno starta lub zmiksowana 90 g. zimnego masła pokrojonego(...)Ciasto należy wyjąć z lodówki na 30 minut przed rozwałkowywaniem. Blat lub stolnicę oprószyć mąką - ja użyłam kukurydzianej, rozwałkować na grubość 1mm. Wycinać kształty - mogą być inne niż dyniowe. Piec w temp. 180 około 20 minut. Studzić na kratce. Na glazurę : łyżeczka cukru pudru i łyżka soku z grejpfruta lub pomarańczy Cukier wymieszać z sokiem. Wystudzone ciastka posmarować
apetytnapieczenieżółtka (bez białka) i zagnieść ciasto. Początkowo może się wydawać, że ciasto robi się wodniste i za miękkie, ale podczas wyrabiania zrobi się zwarte. Gotowe ciasto jest bardzo miękkie i plastyczne. Przed wałkowaniem warto podzielić je na mniejsze porcje (w zależności od tego, ile mamy miejsca na stolnicy), ponieważ ciasto możemy rozwałkować dość cienko, ponieważ wyrośnie podczas pieczenia(...)pozostałym białku a następnie w brązowym cukrze (może być też biały, aczkolwiek brązowy wg mnie decydowanie ładniej wygląda). Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków.* Dobrze jest układać ciastka w pewnej odległości, ponieważ wyrosną. Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 15 – 20 min, aż będą złocisto brązowe. Nie mogą się nie udać! Smacznego! * Papier do wypieków – ja używam
Za drzwiami kuchniChurros cynamonowe (Churros de canela) Churros, to tardycyjny hiszpańsko-meksykański przysmak, jednak obecnie popularny również w wielu innych krajach. Churros przygotowuje się z ciasta parzonego, wyciskanego
Pełny talerzSernik cytrynowy z musem truskawkowym 2018-05-27 09:02:41 Dziś wielkie święto, święto wszystkich MAM. Wiele osób twierdzi, że bycie rodzicem to praca na pełny etat, bez płatnych zwolnień czy urlopów. Kiedyś bym się nawet z tym zgodziła... Dziś po 18 latach macierzyństwa wiem już, że największą nagrodą w życiu kobiety jest bycie matką. To nie praca(...)śmietany kremówki 80 g cukru pudru 1 ½ łyżki żelatyny Spód Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki na 30 minut
Wędrówki po kuchniNie da się ukryć, ale na ciasto w stylu batonika kinder country jest jakiś szał. Mnie osobiście jakoś to nie ruszało. Ruszyło mojego syna. Któregoś dnia
Blondynka GotujeŚnieżny puch opanował internet, a że sezon mamy póki co truskawkowy ja przygotowałam go w wersji truskawkowej tym razem. Do niedzielnej kawki jak znalazł. Składniki: 1
Z Majeczką w kuchniPyszne, tradycyjne kruche ciasteczka, które uwielbia chyba każdy. Nie trzeba myślę nikogo zachęcać do ich skosztowania J Tradycyjne kruche ciasteczka z marmoladą Składnik
Mania Gotowaniadodawania mąki - ciasteczka wykrawać foremką lub wąską szklanką w niedużych odstępach od siebie i razem z papierem przenieść na blachę do pieczenia lub delikatnie przełożyć na blachę, jeśli nie wałkujemy na papierze - piec w 180-190 stopniach 12-15 minut lub do lekkiego zrumienienia - upieczone ciasteczka delikatnie przełożyć na talerz, ostudzić - jeśli nie przekładamy tego samego dnia ciasteczek(...)wyrównać łyżeczką lub palcem - ciasteczka można od razu po przełożeniu udekorować polewą czekoladową, radzę jednak schować je do pojemnika i schłodzić, dzięki temu polewa będzie szybciej zastygać na zimnym ciastku POLEWA CZEKOLADOWA - w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę mleczną i gorzką z dodatkiem oleju - najlepiej po rozpuszczeniu czekolady wyłączyć palnik pod garnkiem z kąpielą, ale nie zdejmować polewy na blat
Smakołyki BerenikiBardzo szybkie i nieskomplikowane ciasto bez pieczenia dla zabieganych. Słonecznikowiec jest niezwykle delikatny, wprost rozpływa się w ustach a uprażony słonecznik przyjemnie chrupie z każdym kęsem. ok 200 g jasnych herbatników Masa kajmakowa: 200 g miękkiego masła puszka masy kajmakowej (500g) Masa śmietankowa: 500 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 szkl słonecznika(...)puszystą masę. Można dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody. Dno foremki (20x20cm) wyłożyć folią aluminiową, ułożyć warstwę herbatników. Rozsmarować masę kajmakową i ułożyć na niej kolejną warstwę ciastek. Na herbatniki wyłożyć ubitą śmietankę i posypać słonecznikiem. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce
Smakołyki Asipochłonęły mi pół dnia... Następnym razem bez pomocnika ani rusz! 😃 Przepis zaczerpnięty ze strony moje wypieki . Składniki: ciasto: mąka pszenna 400 g, margaryna lub masło 250 g, śmietana 2 łyżki, żółtka 3 szt, lukier: białko 1 szt, cukier puder 150 g, dodatkowo: dżem 1 mały słoik, (ja część ciastek przełożyłam dżemem malinowym, a część marmoladą truskawkową(...)pomocą kieliszka o średnicy 2,5- 3 cm. Białko z cukrem umieszczamy w miseczce i mieszamy za pomocą łyżki lub miksera, aż powstanie gładki lukier. Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i połowę z nich smarujemy cienką warstwą lukru. Piec w temperaturze 180 st. C przez 15 min. do zezłocenia. Upieczone ciastka odstawiamy
kulinarne odsłony paticiasteczka, które można jeść bez wyrzutów sumienia, bo są bardzo zdrowe. Zrobione z nietypowych składników, bo rzadko się zdarza, aby ciastka zawierały fasolę i były przy tym bardzo smaczne. Oprócz fasoli w składzie jest też masło orzechowe i syrop klonowy, który można zastąpić miodem. Całkowicie bezglutenowe, bezjajeczne, beznabiałowe – czyli samo zdrowie(...)białą fasolę. Składniki: • 1 puszka fasoli białej 400 g • 1/2 szklanki masła orzechowego • 1/4 szklanki syropu klonowego • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/4 łyżeczki soli • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Wykonanie: • Fasolę odcedzić, dodać do niej masło orzechowe, ekstrakt z wanilii i syrop klonowy. Zmiksować
To co kochampracy. Jest dość czasochłonne, ale uwierzcie - naprawdę warto! Lekkie, przepyszne letnie ciasto, które koniecznie musicie spróbować. SKŁADNIKI: spód: 1/2 porcji ciasta kruchego z tego przepisu lub bezglutenowe ciastka typu petitki Warstwa malinowa: 600 g malin 3 galaretki malinowe 700 g wrzącej wody Warstwa śmietankowa: 500 ml śmietanki kremowej 30% - mocno schłodzonej 250 g serka mascarpone 2 czubate łyżki(...)której będziesz robić ciasto odwróć do góry dnem, posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Pianę rozsmaruj na papierze na wielkość blaszki i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 60 minut. Bezę całkowicie wystudź. Spód: Schłodzone kruche ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy ok. 22x34
Kuchnia bezglutenowaDość często na drugie śniadania wybieram pudding chia, ale ostatnio też powróciłam do zapomnianego mug cake'a i nocnych owsianek. Mug cake czyli babeczka z kubeczka to szybkie fit ciastko, do którego wykonania potrzebujemy zaledwie kilka składników, które po dokładnym wymieszaniu i przełożeniu do naczynka wstawiamy na 4 minuty do mikrofali. Jeśli mikrofali nie macie, skrzystajcie z piekarnika, jednak tutaj(...)niedalekiej przyszłości powstanie post z różnymi przepisami na mug caki. Wszystkie wersje wychodziły świetnie i bez wątpienia mogę je wam polecić. Dzisiaj wersja czekoladowa z masłem orzechowym. PRZEPIS 1 jajko 3 łyżki mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki ksylitolu 2 łyżki mleka kokosowego 1 łyżka kakao Składniki dokładnie wymieszać i wstawić w naczynku
Tetiisheriwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z blogu: Cukiernicze kreacje Charlotte. Minimalnie go zmodyfikowałam - dodając olej i używając samej mąki żytniej (bez pszennej). Fafernuchy to tradycyjne ciasteczka pochodzące z Kurpiów. Powinny być dość twarde, zwarte i przypominające bardziej tzw. "łamacze zębów" - aniżeli rozpływające się w ustach ciasteczko. Tradycyjnie były wypiekane na nowy(...)kiedyś porównam moje ciastka z tymi "prawdziwymi". W każdym bądź razie jestem zadowolona z efektu i śmiało mogę polecić poniższy przepis. (35-40 sztuk) 125g gotowanej marchewki 250g mąki pszenno-żytniej (użyłam samej żytniej) 2 łyżki cukru 1 łyżka miodu 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Opcjonalnie: 2 łyżki oleju Obraną marchew
Di gotujeGwiazdka w Bullerbyn.... czyli magiczny świat dziecinnych marzeń oczami Astrid Lindgern. Bez względu na to ile mamy lat czytając ,, Dzieci z Bullerbyn,, nasze twarze zawsze rozjaśnia uśmiech, bo każdy, chociaż przez chwilę może się znów poczuć dzieckiem. Przygody Lasse, Bosse, Anny i Ollego to jedna niekończąca się przygoda. Jak wiadomo dzieci ze szczególnym namaszczeniem oczekują Świąt Bożego Narodzenia, które(...)Zwyczajem przedświątecznym w Bullerbyn było właśnie pieczenie pierniczków. Dzieci miały do dyspozycji tylko jedną, jedyną foremkę w kształcie małego prosiaczka. Każde dziecko dostawało po dużym kawałku ciasta i mogło do woli wykrawać pierniczki, aż do wyczerpania swoich zapasów ciasta. Pod koniec wykrawania z wszystkich ścinków dzieci lepiły jedno duże ciastko, które to było główną nagrodą w konkursie
Apetyczna babeczkaUwielbiam robić muffinki - to jedne z pierwszych ciastek, które robiłam samodzielnie i do tego zawsze wychodzą. Nie potrzebuję do ich zrobienia miksera, co czyni moją pracę jeszcze szybszą. Do zrobienia kształtnych muffinek obowiązkowo potrzebuję formy do pieczenia! Dziś przedstawiam Wam wrażenia z testu formy ze sklepu Przyjemne gotowanie . Otrzymana forma ma wymiary 26x35x3 cm i idealnie nadaje się(...)się czyści i myje. Oprócz słodkich babeczek możemy przygotować w niej także paszteciki, wytrawne muffiny, a także mini serniki i wiele innych wypieków. Oczywiście przy zakupie otrzymujemy samą formę bez zaprezentowanych na zdjęciach papilotek. Ja formę przetestowałam podczas przygotowywania muffinek na Piknik Smakoszy. Jak widać na zdjęciach, formy dały sobie z tym doskonale radę. Muffinki wyszły kształtne, odpowiednio
Pasja Smaku