tutaj link: https://ymt24.pl/kakao-ziarno-250g-vivio ) 5 łyżek wybranego mleka roślinnego (ewentualnie wody) kilka kropel soku z cytryny 1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropel ekstraktu waniliowego Dodatkowo: kilka kruchych ciasteczek lub herbatników (użyłam wegańskich herbatników) ok. 150 g dżemu (użyłam brzoskwiniowego) przygotowanie Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odsącz z wody. Do namoczonych(...)daktyli dodaj ciecierzycę, wiórki kokosowe, kakao, mleko roślinne, sok z cytryny oraz cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Ciasteczka lub herbatniki pokrusz, możesz też je zmielić. Przygotuj 4 szklanki i ułóż w nich kolejno: połowę ciasteczek/herbatników, połowę kremu z ciecierzycy, dżem, drugą część pokruszonych ciasteczek/herbatników i jako ostatnią kolejną porcję kremu z ciecierzycy
Via Gustozagniatamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta robimy kulkę wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy tak z całym ciastem. Wkładamy ciastka do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni
słodkie i nie tylko historie kulinarneJakiś czas temu testowałam garnek próżniowy firmy Happycall , w którym zrobiłam gulasz segedyński . Dzisiaj przetestuję patelnię dwustronną Happycall Synchro Ih Graphen . Postanowiłam przygotować filet z dorsza
Oryginalny smaklaskowych + batoniki Kinder Bounty Za pomocą blendera pokrusz herbatniki bardzo drobno. Możesz też przełożyć je do strunowej torebki i rozkruszyć za pomocą wałka. Masło rozpuść, dodaj je do pokruszonych ciastek. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Tortownice wysmaruj masłem lub olejem kokosowym. Wyłóż na nią masę ciasteczkową, rozprowadź po całej powierzchni blachy i dobrze pociśnij. Tortownice wstaw do lodówki
365 dni dookoła kuchninajciekawsze, wyróżniające się oryginalnym kształtem czy wzorem. Są cudne formy do babek, foremki dzięki, którym upieczecie wielkanocne zające i baranki, stemple i wykrawaczki oraz wałki dzięki, którym przygotowanie ciasteczek z motywem baranka czy kurczaka zajmie Wam dosłownie 5 minut.Mi najbardziej podobają się formy do babek w oryginalnych kształtach i whama się, która ładniejsza Vntage star czy Crown gold? :) Formy(...)babek: Vintage star Heritage Crown gold Bavaria Solera Kwadratowa Babeczki: Quartet Heritage 4 babeczki silikonowe Wałki: Zajączki i kurczaki Zajączki Owieczki Foremki do ciasteczek: Stempel zając Kurczak i pisanka 3D Wielkanocny koszyczek Wielkanocne ule 6 stempli Wykrawacze wielkanocne Zajączki: Metalowy Aluminiowy Silikonowe Baranki wielkanocne: Metalowa Ceramiczna Silikonowa Aluminiowa Aluminiowa 2 Silikonowa 2 I na koniec mój
Cynamonowe szczęścieciasto. Dzielimy na dwie części, wkładamy do woreczków i umieszczamy w lodówce na godzinę. Wyjmujemy jedną porcję i wałkujemy między dwoma arkuszami na grubość 3 – 4 mm. Foremką wykrawamy ciastka o dowolnych kształtach (u mnie, jak na zdjęciach – prostokątne, okrągłe i jednorożce). Układamy na blaszce wyłożonej matą (lub papierem do pieczenia). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
mojewypiekiinietylkoMaślankę należy zmiksować, a następnie powoli połączyć z zimną galaretką. Masę schłodzić w lodówce, aby delikatnie stężała. Po tym czasie formę wysłać papierem do pieczenia i wyłożyć biszkoptami. Na ciastkach umieścić masę maślankową oraz równomiernie ułożyć połówki brzoskwiń uprzednio odsączonych z syropu. Owoce delikatnie docisnąć, żeby odrobinę "wbiły się" w piankę. Całość wstawić do lodówki, aż masa całkowicie zastygnie
Di gotujeJeśli widzieliście już pierwszy tegoroczny mazurek , to wiecie już pewnie, że zgodnie z moją rodzinną tradycją mazurki wyglądają jak małe torciki – tak je pamiętam z
Ciastkozercyłyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szkl. gorącej wody Dodatkowo bita śmietana do dekoracji 2 galaretki malinowe rozpuszczone w 3¾ szklanki gorącej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasteczkowy spód: Rozgniecione ciastka wymieszać z roztopionym masłem oraz kakao, rozłożyć je na dnie tortownicy i dociskamy ręką, tak by powstałą równa warstwa, wstawić na 30 minut do zamrażalnika. Masa malinowo-serowa: W blenderze
RAROSSADomowy budyń waniliowy z dodatkiem sosu malinowego z czerwonym winem. Pycha! Budyń to deser, który każdy zna, ale nie każdy wie jak prosto można go przygotować
Oryginalny smakkrem: ser mascarpone 250 g, śmietanka 36% 600 ml, cukier puder 7 łyżek, dodatkowo: galaretka czerwona 3 szt, maliny świeże lub mrożone 600 g, woda gorąca 3,5 szklanki, ciastka rurki z kremem ok. 4 opakowania, czekoladowe drażetki z kolorową polewą, do nasączenia: woda 1/4 szklanki, cukier waniliowy 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, Sposób przygotowania: Białka ubijamy
kulinarne odsłony patiSkładniki: 2 szklanki płatków owsianych garść słonecznika garść pestek dyni garść wiórków kokosowych garść rodzynek garść nasion chia 2 jajka 2 łyżki miodu 1. Składniki mieszamy. Formujemy ciasteczka i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasteczka możemy polać rozpuszczoną czekoladą. Mmm Pycha
Na moim talerzuSkładniki: 2 szklanki płatków owsianych garść słonecznika garść pestek dyni garść wiórków kokosowych garść rodzynek garść nasion chia 2 jajka 2 łyżki miodu 1. Składniki mieszamy. Formujemy ciasteczka i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasteczka możemy polać rozpuszczoną czekoladą. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUZnacie kogoś, kto nie piecze nic na Wielkanoc? Ja chyba nie. A skoro i tak wszyscy będziemy coś piec, dlaczego nie połączyć przyjemnego z… przyjemnym
Ciastkozercychodziło o śledzie lub kanapkę z kiełbasą. Określenie „coś do kawki” zawsze oznacza coś słodkiego. Zawsze! I tu mama otwierała szafkę magiczną i ta-daa, na stół wjeżdżały ciasteczka. W mojej rodzinie wielbicielką słodkości jest babcia, Najcierpliwszy kocha czekoladę i kruche ciasteczka (które jak wiecie, udało mi się oswoić, o czym możecie przeczytać TUTAJ ), ja natomiast kocham ciasta drożdżowe
ladykitchen