następnie zdejmujemy z papieru, napełniamy schłodzoną bitą śmietaną z wanilią i cukrem pudrem (dodatek glukozy ją utrwala, nie pozwala się rozwarstwić) i świeżymi sezonowymi owocami. Do momentu podania ciastka trzymamy w lodówce. Nienapełnione bezowe gniazdka spokojnie wytrzymają nawet 2 miesiące w szczelnym opakowaniu, bez dostępu powietrza, wilgoci i światła. GNIAZDKA BEZOWE – 28 sztuk o średnicy 6,5cm 6 białek
Karo in the KitchenProste i szybkie w przygotowaniu bezglutenowe ciasteczka, które posmakować powinny każdemu, a szczególnie tym, którzy lubią bakalie. Przepis na te ciasteczka pochodzi z książki "Zdrowe słodkości na każdą porę dnia" . Jest w niej mnóstwo słodkich, a jednocześnie zdrowych przekąsek i dziś zapraszam na jedną z nich. SKŁADNIKI: - 60 gram amarantusa ekspandowanego - 2 małe jajka - 20 gram wiórków kokosowych - 30 gram(...)wykładam je na blaszce, lekko spłaszczając i zachowując ok. 2 cm odstępu. Piekę ok. 12 minut w temperaturze 180'C ( termoobieg ) lub 200'C ( grzałki góra- dół ), aż ciasteczka lekko się zarumienią. SMACZNEGO
WielopokoleniowoMoże jeszcze nie sezon na lody...ale czymś trzeba przywołać lato :) Lody Oreo na bazie mleczka kokosowego, bez dodatku jajek, cukru w składzie lodów (prócz samych ciasteczek). Idealny deser na upalne (i nie tylko) dni :) Składniki: 1 puszka mleczka kokosowego 2 banany 8 oreo 2 łyżki stewii Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz jednego/dwóch ciasteczek) blendujemy. Przekładamy do formy (może być(...)metalowa/silikonowa) i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 3h. Wyciągamy ok. 10-15 min. przed podaniem i dekorujemy tym ciasteczkiem, które nam zostało
CzarnawisienkaBanalnie proste w wykonaniu, szybkie a co najważniejsze smaczne. Idealne do moczenia w kawie czy herbacie. Świetna zabawa dla całej rodziny. Takie ciasteczka można przechowywać bardzo długo w szczelnie zamkniętym pojemniczku. Można też wzbogacić je np o kokos, albo z wierzchu posypując przed pieczeniem drobny cukier do wypieków. Zwykłe bo dziecinnie proste, natomiast niezwykłe bo z moim imieniem(...)owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na grubość około 4-5 mm. Wykrawać ciasteczka o dowolnym kształcie. Piekarnik nagrzać do 180'C. Wstawić ciasteczka na około 12-15 minut. Wystudzić na kratce. Przepis idealny na ciastka z wyciskanym wzorkiem
Zrób to smacznieobłędny. Tort ten króluje od dawna na przyjęciach urodzinowych w mojej rodzinie. Gorąco polecamy! :) Tort serowo-truskawkowy (na podstawie przepisu Kwestii Smaku) Składniki: S pód ciasta: 200 g kruchych ciasteczek (maślane, kokosowe) ¼ kostki miękkiego masła Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego (u mnie „Mój ulubiony” z Wielunia) 500 g mascarpone 1 szklanka brązowego, nierafinowanego cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru(...)pełna łyżka stołowa żelatyny oraz do bitej śmietany: 500 ml zimnej śmietany 30%, 2 łyżki brązowego cukru pudru Sposób przygotowania: W rondelku rozpuszczamy masło i mieszamy z pokruszonymi ciasteczkami. Masę wykładamy na dno tortownicy i mocno uklepujemy. Masa serowa: Do misy miksera wkładamy ser, mascarpone, cukier i budyń. Miksujemy na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodajemy po jednym jajku
Moja Mama GotujeDziś mam dla Was przepis na bardzo proste, kruche ciasteczka, które idealnie nadają się do odciskania w nich różnych kształtów. Ja akurat wycięłam przy pomocy wykrawaczek (dostępnych tutaj ) bohaterów Gwiezdnych Wojen. Wy możecie odcisnąć dowolne wzorki, a może zaprosicie swoje pociechy do wspólnego pieczenia, dobra zabawa gwarantowana. Składniki: 250 g mąki pszennej 125 g cukru pudru 125 g masła(...)wanilii Z podanych składników zagniatamy ciasto, ale tylko do momentu kiedy się połączą. Następnie chłodzimy je w lodówce co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, cienko rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Pieczemy w 180 st. C, na złoty kolor, ok 12-15 minut
Cynamonowe szczęściepączki właśnie z budyniem. Chociaż tradycyjne pączki nadziewam konfiturą albo powidłami przed smażeniem to w przypadku budyniu lepiej zrobić to wstrzykując nadzienie, budyń albo jakiś krem, dopiero po usmażeniu ciastek. Tak jest wygodniej i mamy pewność, że nie wypłynie podczas smażenia. Słowo się rzekło i niniejszym Smaczna Pyza zaprasza na puszyste, domowe pączki nadziane waniliowym budyniem. Brzmi dobrze, prawda
Smaczna Pyzaktóry posiada wyjątkowe wartości odżywcze, i jest również zalecany przy odchudzaniu, bowiem zawarte w nim kwasy tłuszczowe przyspieszają przemianę materii. Dlatego proponuję Wam przepis na lekkie, zdrowe i odżywcze ciasteczka z udziałem suszonej żurawiny i wiórków kokosowych. Do ich przygotowania wykorzystałam bakalie zakupione w sklepie ze zdrową żywnością AGNEX. Na stronie sklepu www.sklepagnex.pl . znajdziecie całą gamę zdrowych produktów(...)hasło ZDROWE-BAKALIE uzyskacie w nim 5% zniżkę ( rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.). Czas przygotowania: 30 min Dla 4 osób (około 12 ciasteczek) ● 85 g miękkiego masła ● 65 g cukru trzcinowego ● ½ laski wanilii ● ½ opakowania proszku do pieczenia ● 100 g suszonej żurawiny ● 150 g mąki pszennej ● 1 jajko ● 1 szczypta soli gruboziarnistej ● 60 g wiórków kokosowych Nagrzej piekarnik
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaoprzeć! Zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem! Zrobi furorę na każdym przyjęciu! Ja jestem zachwycona , a Wy? Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI : ( 5 szt ) * wafelki Lusette czekoladowe – 2 szt * kruche ciastka / herbatniki – 150 g * czekolada mleczna – 50 g * mleko kokosowe – 100 ml * masło min.82% – 50 g * powidła śliwkowe – 50 g * orzechy macadamia, laskowe i arachidowe
Ostra na Słodkocukier, dodajemy sok z cytryny, wszystko dokładnie mieszamy. Lukier powinien być gęsty, gdyby był za rzadki dodajemy więcej cukru. Na koniec dodajemy odrobinę barwnika i bardzo dokładnie mieszamy. Zimne ciastka maczamy w lukrze, układamy na kratce, a gdy lukier troszkę zastygnie posypujemy posypką
Kulinarne przygody GatityLany chrust (cynamonowy) Przepis na ciastka, które nie potrzebują zagniatania, ubijania lub wybijania. Mieszankę wylewa się po prostu na rozgrzany tłuszcz i smaży do zrumienienia. Składniki na pełny talerz: 300 g mąki pszennej tortowej 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 350 ml mleka 2 jaja 30 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego * dodatkowo: olej
Pełny talerzFaworki, zwane inaczej chrustem to ciastka, które – obok pączków... Artykuł Tradycyjne faworki karnawałowe pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE1szkl. ciepłej wody. Jak zawsze robimy zaczyn, mieszamy z resztą i wyrabiamy ciasto, wstawiamy do lodówki... Jak znajdziemy czas, nikt się już nie kręci to zabieramy się za ciastka :) Nakładamy co lubimy :) Bułki z bananami, dżemem z czerwonej porzeczki, ... Polepione bułki układamy na blachy... Pieczemy 20 min w 200 st.C Gotowe :) Na rano dla każdego słodka niespodzianka :) Smacznego
chleba naszegoYork Cheesecake to sernik o kremowej konsystencji, bardzo wilgotny i delikatny. Cytrynowa nuta tego deseru orzeźwia podniebienie a kruche ciasteczka wykorzystane jako podstawa to miłe zaskoczenie. Jako dekorację (chociaż nie jest to konieczne) użyłam cienko pokrojonego melona. Składniki na spód: 150g ciasteczek typu digestive 90g masła łyżeczka cukru trzcinowego Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i wymieszać. Ciasteczka zmielić, najlepiej
wysmienityPrzygotowanie tego sernika jest prostsze niż wygląda, jednak wymaga trochę czasu ponieważ musimy poczekać aż kolejne warstwy się zetną. W smaku delikatny, kremowy, malinowy:-) Składniki na spód: 120g czekoladowych ciasteczek maślanych pół łyżeczki cynamonu 40g masła Ciasteczka dokładnie zmiksować w mikserze tak aby miały konsystencję piasku. Dodać masło, cynamon i wymieszać. Dno oraz boki foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka
wysmienity