kolejne wersje. Polecam zaufać swojej intuicji i pobawić się składnikami – różne owoce, różne wersje smakowe – w tym serniczku prawie wszystko dozwolone. Sernik na zimno – spód: 12 ciasteczek markiz (typu Oreo, Neo) 50 g rozpuszczonego masła Sernik na zimno – masa: 800 g mielonego twarogu 4 łyżki cukru pudru 3 czubate łyżeczki żelatyny 200 – 250 ml śmietanki(...)pudru 1 łyżka matchy (można pominąć, jeśli nie macie lub zrobić wierzch np. z 1 łyżką kakao) maliny (u mnie dodatkowo mini-beziki, pistacje i mięta do ozdoby) Spód: Ciasteczka “otwieramy” nożem i pozbywamy się nadzienia (nie będzie potrzebne). Ciasteczka kruszymy w rozdrabniaczu/malakserze lub wałkiem. Zalewamy rozpuszczonym masłem i dokładnie mieszamy. Okruchami wykładamy dno tortownicy
Poezja smakujuż kolejna wersja chrupiących i delikatnych ciasteczek z kleikiem ryżowym w roli głównej. Każda z nich jest przepyszna, a mam jeszcze kilka pomysłów i przepisów do publikacji. Tym razem kleik połączyłam z masłem orzechowym, dzięki czemu uzyskałam cudownie pachnące i obłędne w smaku ciasteczka orzechowe. Piekłam je już kilkakrotnie i za każdym razem zniknęły stanowczo za szybko, ponieważ chciałoby(...)ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.) Ciasteczka ostudzić na kratce. (Początkowo będą bardzo delikatne, ale później nabiorą kruchości
Di gotujeWracam znów do tematu ciasteczkowego, a tym razem chciałam się podzielić przepisem na bardzo kruche, orkiszowe herbatniki z karobem Ciasteczka nie wymagają dużo pracy, a są naprawdę przepyszne. Dodatkowo długo zachowują kruchość i świeżość, jeśli przechowuje się je w zamkniętej puszce. Słodkie, chociaż bez dodatku białego cukru i oczywiście pełnoziarniste. Mój ulubiony karob też podkręca smak i dzięki niemu ciacha(...)Swoją wersję przygotowałam oczywiście w wiosennym, kwiatowym klimacie. A wy – znacie już karob, czy nigdy o nim nie słyszeliście? Orkiszowe herbatniki z karobem (bez cukru) około 85 małych ciasteczek 30 g ksylitolu lub erytrytolu 30 g miodu 40 g masła klarowanego 220 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 jajko 1 łyżka karobu Ksylitol, miód
Fitkotpuder. Dekorujemy kremem wystudzone bezy. Układamy umyte borówki i listki mięty. Po udekorowaniu bezy trzeba przechowywać w ldoówce przed podaniem, ponieważ w temperaturze pokojowej krem zaczyna powoli wsiąkać w ciasteczko. Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Bezy czekoladowe z borówkami pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
CiastkozercyUwielbiam ciasteczka na bazie kleiku ryżowego , ponieważ są takie delikatne i jednocześnie pysznie chrupiące. Pestki dyni to również mój przysmak, więc postanowiłam połączyć je z kleikiem i tym samym uzyskałam jedne z najpyszniejszych ciasteczek. Od tamtej pory piekłam je mnóstwo razy i zapewniam, że ciągle nieziemsko smakują. Posiadają maślaną nutę oraz baaardzo kuszący zapach i... fajny zielonkawy kolor. (Szkoda(...)ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.) Ciasteczka ostudzić na kratce. (Początkowo będą bardzo delikatne, ale później nabiorą kruchości.) (*) Jeśli pestki nie są prażone - warto je wcześniej delikatnie podprażyć. Moje pochodzą ze sklepu Swojski Wyrób
Di gotujeBłyskawiczne ciasteczka na bazie płatków owsianych to moja dzisiejsza propozycja na fit słodycze. Takie ciasteczka są idealne jako drugie śniadanie, zdrowa przekąska do porannej kawy lub po treningu na siłowni ! Składniki /ok 10 sztuk: – 85 g płatków owsianych zwykłych – 85 g wiórków kokosowych – 100 g mąki pszennej – 70 g cukru pudru – 100 g roztopionego masła – 1 łyżka miodu – 1 łyżeczka(...)średnicy ok. 4 cm. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów i spłaszczamy delikatnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut. Artykuł Błyskawiczne ciasteczka owsiane pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEGrzebienie krucho-drożdżowe - kuchnia podkarpacka Ciasto krucho-drożdżowe idealnie nadaje się do pieczenia małych ciasteczek nadziewanych marmoladą. Kruche z wierzchu i lekko puszyste w środku są uwielbiane przez małych i dużych. Nie wymagają wiele pracy, nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie (wręcz przeciwnie, ciasto trzyma się w lodówce, by rosło dopiero w piekarniku), a w efekcie otrzymujemy ciasteczka(...)cukierni. W kuchni podkarpackiej tego rodzaju ciasteczka przygotowuje się w różnych kształtach. Często są to ruloniki lekko wygięte i ponacinane nożem, lub mają formę trójkątnych ciastek. Tym razem ciastka wycina się okrągłą foremką i składa się na pół, zlepiając jak pierogi. Mimo różnych kształtów wspólny jest dla nich doskonały smak i charakterystyczna cukrowa posypka. Przepis pochodzi z okolic Jarosławia
Trzeci talerztruskawkowa 2 budynie śmietankowe (+szklanka wody) 0,5 szklanki cukru Składniki na warstwę śmietanową: 0,5 litra kremówki 36% 2 sztuki śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru ok 20 ciasteczek Be-Be Składniki na polewę : 1 gęsta śmietana 18% 3-4 łyżeczki cukru pudru *** Przygotowujemy ciasto: w małym garnku zagotowujemy margarynę z cukrem, wodą i kakao- mieszamy(...)później ozdobić nią wierzch ciasta), a resztę wylewamy na ostudzone ciasto *** *** Kremówkę ubijamy ze śmietan fiksem oraz łyżką cukru pudru i wykładamy na masę truskawkową *** *** Na śmietanie układamy ciasteczka Be-Be *** *** Na ciasteczka wylewamy równomiernie gęstą śmietanę utartą z cukrem pudrem *** *** Odłożoną wcześniej masę truskawkową blendujemy lub miksujemy na gładki krem. Kremem „rysujemy” paseczki na cieście, możemy
Blog z ApetytemCiasteczka serduszka...oczywiście można też zrobić ciasteczka w dowolnym kształcie. 25 dkg mąki 1/2 szkl. cukru 1 jajko 125 g miękkiego masła lub margaryny Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie rozwałkować . Foremką wycinać ciasteczka i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce .Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180’C i piec przez około
Moje domowe kucharzeniedzisiaj dla Was pyszne i proste w wykonaniu ciasteczka z mąki orkiszowej z żurawiną. Ciasteczka są kruchutkie mają jednak jedną wadę bo szybko znikają :) Zapraszam do wypróbowania, może upieczecie je na Święta :) Orkisz posiada właściwości krwiotwórcze, budujące mięśnie i rozweselające , jest naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój . Pomocny podczas zmęczenia, zapobiega zmniejszeniu wydolności organizmu. Może być stosowany przy alergiach, zaburzeniach(...)przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i posiekaną żurawinę, zagniatamy ciasto.Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na około 4 mm następnie wykrawamy foremką dowolne kształty ciasteczek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciastka w lekkich odstępach. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor, moje ciastka piekły się około 14 minut. Życzę
Sama słodycz i szczypta chiliWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki na ciasteczka: 120 g miękkiego masła, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, około 1 i 1/2 szklanki mąki, jajko. Składniki na dekorację: kolorowe pisaki spożywcze, kolorowa posypka - perełki. Przygotowanie: Masło ucieram z cukrem, dodaję jajko i proszek do pieczenia, mieszam(...)Stopniowo dodaję mąkę, dokładnie łączę. Ciasto wałkuję, wycinam foremką pisanki. Powtarzam czynność do momentu wykorzystania całego ciasta. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piekę około 12 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciasteczka dekoruję kolorowymi pisakami i posypką
JejKuchniaminione święta trochę zaszalałam z ciasteczkami , bo wiele przepisów mnie zainteresowało i koniecznie musiałam je wypróbować Te pierniczki zobaczyłam na blogu Zdrowie na języku i trochę zmodyfikowałam dwa przepisy, łącząc mąkę orkiszową ze zmielonymi płatkami, a karob z przyprawą do piernika. Iście hybrydowo, prawda? Powstały kruche, orzechowe ciasteczka z aromatem piernika. Z czasem na pewno stają się bardziej miękkie(...)mnie właściwie tego nie doczekały Od siebie dodam jeszcze, że jeśli lubicie mocno słodkie ciacha, warto dosypać kilka łyżek ksylitolu lub pobawić się i udekorować upieczone ciasteczka lukrem na bazie cukru brzozowego lub erytrytolu Pierniczki z masłem orzechowym i karobem 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g płatków owsianych 20 g siemienia lnianego 45 g oleju kokosowego 100 g miodu
FitkotPyszne ciasteczka, które przygotujecie w ekspresowym tempie! Pełne mikroelementów i odpowiednie dla wegan. Doskonałe na przegryzkę dla naszych pociech. Składniki: mąka pszenna 2 i 1/4 szklanki, płatki owsiane 1 i 1,4 szklanki, bakalie 200 g, margaryna 250 g, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, cukier 1 szklanka, Sposób przygotowania: Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek(...)pieczenia, cukier, margarynę i posiekane bakalie. Do moich ciasteczek dodałam orzechy włoskie, laskowe, migdały, nerkowce, ziemne oraz rodzynki. Wszystko razem dokładnie mieszamy, najłatwiej za pomocą dłoni i formujemy okrągłe ciastka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej ciastka i pieczemy w 180 st. C przez 20 min. aż ciasteczka będą złociste. Blaszkę z upieczonymi ciastkami odkładamy do ostygnięcia
kulinarne odsłony patiKiedyś pokazywałam Wam ciasteczka z gotowanego ryżu - klik , a że ostatnio zostało mi go trochę po obiedzie, więc od razu pomyślałam o ciasteczkach! Wyszły obłędneee, a ich zapach kusił już podczas pieczenia. Mocno kokosowy smak idealnie skomponował się z chrupiącym wierzchem i lekko miękkim wnętrzem. W takie ciastko warto wgryźć swoje ząbki, a tym bardziej, że jest zdrowe(...)kokosowe i całość dokładnie wymieszać. Z ciasta uformować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15-18 minut w 180 stopniach. (Muszą być delikatnie zarumienione
Di gotujelodówki. 4. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki. 5. Kulki wykładamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i je rozpłaszczamy np. za pomocą tuczka. 6. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach C ok. 12 minut (po ok. 6 min. trzeba je przewrócić na drugą stronę). Maślane ciasteczka są bogate w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości. Wartość(...)odżywcza jednego ciasteczka: Porcja waży: ok. 14 g Energia: 61 ,9 kcal Białko: 0 ,9 g Tłuszcze: 3 ,8 g Węglowodany: 6 ,8 g Błonnik pokarmowy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach