Ciastka Oponki - kuchnia podkarpacka Nie pierwszy raz zapraszam Was na ciastka krucho-drożdżowe według regionalnego podkarpackiego przepisu, jednak takiej wersji jeszcze nie było. Okrągłe ciasteczka z dziurką, posypane cukrem i siekanymi orzechami. Delikatne, kruche, jak z najlepszej cukierni. Przepis zawiera proporcje aż na 80 sztuk ciastek, ale wierzcie mi, znikną :) Przepis pochodzi od pani Barbary Owsiak z Koła Gospodyń Wiejskich(...)minut. Ciastka Oponki - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA Znajdziecie tam między innymi przepisy na regionalne ciastka: Amoniaczki z boru Amoniaczki z Krzemienicy Amoniaczki z masą serową Ciasteczka kruche z wody Ciastka jeżyki Ciastka kasztanki Ciastka orzechowe z Kołaczyc Ciastka półkruche z makiem Ciasteczka z marmoladą Kokietki Łódeczki rabarbarowe Rudnickie kruche babeczki z orzechami Rożki smalcówki z różą
Trzeci talerzKruche waniliowe ciasteczka z żurawiną i chrupiącymi pistacjami swoim wyglądem i kolorami nawiązują do wianuszków świątecznych. Wśród innych słodkości będą piękną ozdobą stołu. Ciasto: 300 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel ekstraktu waniliowego 150 g masła 80 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki śmietanki 30% Lukier: 2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny żurawina(...)cienko rozwałkować i wycinać foremką kwiatuszki. Piec w 180 stopniach na złoty kolor. Ostudzić. Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody na gesty lukier. Polać ciasteczka i udekorować posiekana żurawina i pistacjami. Ciasteczka podałam w salaterce Palette Light Blue Ambition Przepis bierze udział w akcji Durszlaka "Przepis na udane święta
Smakołyki Asisłodki koniec dnia i słodki sen polecam ciasteczka z sezamem. Taki łatwy przepis a takie smaczne ciastka wychodzą, dlatego chętnie dzielę się nim z Wami i zachęcam do wypróbowania Składniki na około 20-24 sztuki: – 70g mąki pszennej tortowej – 60g miękkiego masła – 120g cukru ( użyłam 100g brązowego) – 1 jajko – 1 op cukru waniliowego ( użyłam(...)ubijać przez 20-30 sekund. Ubijając na małych obrotach dodać mąkę na 3 razy. Odstawić mikser, dodać sezam i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasteczka wykładać łyżeczką na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia w odległości 3-4 cm od siebie. Ciastka zwiększą się podczas pieczenia. Piec przez około 8-12 minut, w zależności od rozmiaru. Najlepiej
Smaki ArminePyszne kruche ciasteczka orzechowe przełożone dżemem morelowym z polewą czekoladową. Tak do poobiedniej kawy, na przyjęcie urodzinowe, na Boże Narodzenie. Składniki ciastek orzechowych: 30 dag mąki 20 dag masła 10 dag cukru pudru 10 dag zmielonych orzechów 2 żółtka cukier waniliowy szczypta imbiru szczypta soli kilka kropel soku cytrynowego Przełożenie: marmolada/dżem morelowy 100 g czekolady + łyżka masła(...)oraz sok cytrynowy i szybko zagnieść ciasto. Z zagniecionego uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto wałkować na grubość 3 mm i wykrawać ciasteczka i układać na tacach piekarnikowych wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 °C na złoty kolor. Po upieczeniu zdejmować z blach i studzić na kratce. Zimne
Rodzinka w kuchniCiasteczka makowe z kremem cytrynowym(...)Nóż firmy AMBITION Delikatne i bardzo kruche ciasteczka do kawy. Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony. Przygotowanie : Składniki : Ciasto
Kuchnia DanusiCiasteczka są przepyszne i piekłam je już mnóstwo razy, szczególnie na zamówienie oraz prośbę znajomych. Cóż, ich obłędnie cynamonowo-kokosowy zapach z lekko karmelowym posmakiem (to zasługa cukru kokosowego) i rozpływająca się w ustach biała czekolada sprawiają, że nie sposób się nie skusić na jedno, czy nawet trzy ciasteczka. Dodatkowo są przyjemnie kruche, jakby delikatnie piaskowe... Polecam! (około(...)dłoni. Z ciasta formować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec do około 15 minut w 180 stopniach. (Ciasteczka powinny być delikatnie zapieczone i początkowo będą miękkie, lecz po ostygnięciu nabiorą odpowiedniej kruchości
Di gotujeCiasteczka owsiane z kokosem i orzechami to niesamowicie prosta w przygotowaniu, słodka przekąska w sam raz na podwieczorek przy kawie lub herbacie. Pyszny deser dla wszystkich łasuchów słodkości. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione bakalie, orzechy lub pestki. składniki na 15-30 sztuk ( w zależności od wielkości ) 4 białka 150 g cukru kryształu szczypta soli 1 łyżka mąki(...)posiekane orzechy i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę nakładamy łyżką niewielkie porcje masy i formujemy ciastka nadając im pożądany kaształt, pamiętając o zachowaniu odstępów. Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 170 st. C około 10 minut, a następnie zmniejszamy temp do 150 st. C i kontynujemy pieczenie jeszcze około 20-25 minut. Upieczone ciastka
Smakowite DaniaNajprostsze ciasteczka z ciasta francuskiego, z dodatkiem orzechów włoskich i cukru brązowego. Tylko 3 składniki i 10 minut pracy + 10 minut pieczenia w piekarniku. Idealne, gdy potrzebujemy na szybko "coś" słodkiego do codziennej kawy lub herbaty. Małe chrupiące ciasteczka mega wciągają i zanim się obejrzysz talerz staje się pusty 😉 Zamiast orzechów włoskich sprawdzą się tu też orzechy laskowe lub migdały(...)łyżki cukru i 1/4 porcji zielonych orzechów, a następnie zwijamy dłuższe boki prostokątów, tak aby spotkały się w środku. Zwinięte ciasto kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-12 min. Studzimy na kratce
Kuchnia MagdaLenyPrzepyszne, kruche ciasteczka o smaku chałwy i co najważniejsze, cudownie kruche :) Składniki na około 25-30 ciasteczek: 1 i 1/2 szkl mąki 1/2 szkl tahini 120 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru jedna, mała garść posiekanych niezbyt drobno orzechów włoskich (można pominąć) 1. Wszystkie składniki zagniatamy razem ze sobą. Konsystencja ciasta jest lekko sypka, ale musi(...)możemy dodać odrobinę mleka/wody i z powrotem zagnieść. 2. Gotowe kuleczki układamy na blaszce i nie za mocno rozpłaszczamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Po upieczeniu ciasteczka przekładamy na kratkę do wystygnięcia, a następnie do puszki i tak przechowujemy. Smacznego
Gotowanie...to proste !family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Orzechowe, kruche ciasteczka nie za słodkie o pysznym aromacie Składniki: 450 g mielonych orzechów włoskich 200g mąki gryczanej 2 jajka 2łyżki jogurtu naturalnego 100g cukru pudru 2 łyżeczki proszku spora szczypta soli Dodatkowo(...)średniej grubości wałeczek, podzielić nożem na równe części. Następnie uformować z nich kulki, obtoczyć w cukrze pudrze i lekko spłaszczyć. W między czasie nagrzać piekarnik do 180stopni . Uformowane ciasteczka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec 12-15 minut. Już mam pomysł na następną turę ciasteczek, które przygotuję w formie niewielkich batoników, które udekoruję czekoladą i posiekanymi
W garach u GosiEkspresowy pomysł na szybki deser lub niezapowiedzianych gości :) Ciasteczka wychodzą pyszne... smakują tym dużym i małym łasuchom :) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Średniej wielkości jabłko Cukier płaska łyżka jajko cynamon Lukier: Cukier puder pół szklanki Woda gorąca łyżka Ciasto francuskie wyciągam z lodówki pól godziny przed przygotowywaniem ciasteczek. W tym czasie jabłko obieram ze skórki, wydrążam gniazda nasienne i kroję(...)robię nożykiem trzy otwory a na drugą połowę kawałka nakładam jabłka. Przykrywam częścią z otworami. Boki smaruje białkiem a następnie zlepiam całość przy pomocy widelca. ( Patrz film poniżej :)) Gotowe ciasteczka przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smaruje rozmąconym żółtkiem. Piekę 12-15 minut w temperaturze 210 stopni. Gotowe Ciastka jeszcze ciepłe polewam cukrem pudrem. Smacznego! Zapraszam was również
Kulinarne przygodysłodkości dla niemowlaka Od 6 miesiąca Kisiel jabłkowy dla niemowlaka Od 7 miesiąca Pyszna jaglanka na wzmocnienie odporności Kasza jaglana zapiekana z jabłkami Pyszna domowa kaszka z mango Ciasteczka owsiane (bez mleka, jajek i glutenu) Od 8 miesiąca Ciasteczka kokosowe – tylko 2 składniki Szybki deser brzoskwiniowy (bez mleka) Wegański makaron z truskawkami (bez śmietany i mleka) Kremowy budyń jaglany
Dieta bez mlekaMisia te ciasteczka polubiła najbardziej, owsiane ale słodziutkie, bo tym razem cukier poszedł w ruch. Są one pyszne i kruche. Te ciasteczka długo się nie utrzymają w pojemnikach, więc nawet nie powiem jak długo utrzymują świeżość :) Jak ktoś chce zaszaleć to można jeszcze oblać je czekoladą, ale ja już aż tak nie szalałam. Składniki: 100 g mąki(...)ciasto powinno być gładkie i lekko wilgotne ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok 15-20 min po tym czasie formować ciasteczka piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 15 min Smacznego
Gotowanie z pasjąŁatwe i szybkie w wykonaniu ciasteczka z cynamonem na leniwą niedzielę. Prawie jesienny nastrój dopadł również i mnie. Ten weekend spędzam w piżamowym stroju, z szykownymi grubymi skarpetami, nie wychodzę spod kołdry, chyba że rzucę okiem na piekarnik jak tam ciasteczka rosną i nabierają koloru. Z okruszkami i rozsypanym cynamonem po kuchni witam jesień. […] Artykuł Cynamonowe ciasteczka pochodzi
Pink Envelope