Cudownie kruche dzięki krupczatce i cudownie maślane ciasteczka, bardzo łatwe w przygotowaniu. Możemy im nadawać dowolne kształty i posypywać cukrem lub i nie. Uwielbiane szczególnie przez dzieci. Mają jedną wadę, błyskawicznie znikają z talerza… Bardzo polecam, jedne z lepszych jakie piekłam. Składniki na dużą blachę ciastek: 2,5 szklanki mąki krupczatki Młynomag ½ szklanki mąki pszennej 25 dag masła(...)godzinę do lodówki. Po tym czasie porcjami rozwałkowywać na grubość około 0,5 cm na blacie podsypanym krupczatką-można użyć folii . Foremką do ciastek o dowolnym kształcie wykrawać ciasteczka. Nagrzać piekarnik do 195*c na grzaniu góra dół. Ciasteczka układać w małym odstępie na blasze wyłożonej pergaminem, posypać na środku perlistym cukrem. Piec około 10-12 minut
Wanilia i KardamonCiasteczka, które pokochacie. Chrupiące, pachnące. Zamiast cytrynowych możecie zrobić pomarańczowe, cynamonowe… kwestia doboru dodatków. Co nam trzeba? 300 g masła 2 szklanki (220ml) drobnego cukru 3 jajka 1 łyżka olejku (aromatu) cytrynowego) świeżo otarta skórka z 3 cytryn 500 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 100g cukru Robimy! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, wyjmujemy więc(...)lekko rumienią. Gdy wystygną są twardawe i chrupiące, na następny dzień nabierają miękkości. Jeśli chcecie wersję pomarańczową, zastąpcie olejek i skórkę otartą na pomarańczę. Smacznego chrupania! Przepis wzorowany na ciasteczkach od Moje Wypieki Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Ciasteczka mocno cytrynowe first appeared on Latosiowy
LatosiowydomNajpyszniejsze z możliwych kruche ciasteczka z kardamonem! Są niesamowicie kruche, delikatne i pyszne! PRZEPIS NA KRUCHE KARDAMONOWE CIASTECZKA - 210 g mąki pszennej typ 480 - 50 g zmielonych na pył migdałów - 100 g zmielonych na mąkę płatków owsianych - 200 g masła - 100 g miodu - łyżeczka kardamonu W/w składniki umieść w misie robota, zagnieć jednolite ciasto, przełóż do torebki i schłodź przez(...)godziny w lodówce. Ciastot rozwałkuj, szybko wytnij ciasteczka, przekładaj je nożem na blaszkę, piecz 10 - 15 minut. Temp. 170-180 stopni C, góra-dół. Smacznego
SMYKWKUCHNIWrzesień nie obejdzie się bez propozycji nowych ciasteczek do szkolnej lunchówki. Te pomarańczowe ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą są boskie, to ostatnio moje zdecydowanie ulubione, jestem od nich uzależniona. W środku oprócz mąki i płatków owsianych są grubo pokruszone migdały i dużo masła, dzięki czemu ciasteczka są kruche i chrupiące. A połączenie smaku pomarańczy, żurawiny i białej czekolady(...)domowych, kartkówek, zajęć dodatkowych. Poza tym jakoś ta jesień przyszła w tym roku zdecydowanie za wcześnie. W tym wszystkim takie słodkie conieco to wręcz konieczność. A miłośnikom tego typu ciasteczek polecam inne przepisy na ciastka owsiane Print Pomarańczowe ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą Kruche i chrupiące owsiane ciastka ze skórką pomarańczową, prażonymi migdałami i żurawiną, oblane białą
Cooking for Emilyoknem już jesień to pora na typowo jesienne ciasteczka w kształcie dyni i o smaku dyni z nutka pomarańczy ;) Składniki na około 20 sztuk: 80 g masła 60 g drobnego cukru 150 g mąki pszennej tortowej 50 g puree z np. upieczonej dyni trochę startej skórki z wyparzonej pomarańczy ewentualnie kilka kropel esencji pomarańczowej 1. Masło ucieramy z cukrem(...)pomarańczy i na koniec mąkę, miksujemy a resztę zagniatamy ręcznie i chowamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy ciasteczka. Pieczemy w 180-190 stop. przez 12-15 minut Wystudzone ciasteczka lukrujemy lub oblewamy czekoladą. Smacznego
Gotowanie...to proste !Dzień dobry :-) W poniedziałek witam Was pysznymi ciasteczkami z czekoladą. U mnie od rana pada, więc takie ciasteczką będą idealne na osłodę. Są proste i szybkie w przygotowaniu, idealne do kawy. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 200 g masła 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka M 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g czekolady gorzkiej(...)łyżką do połączenia się składników. 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcje ciasta i forujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego. 5. Układamy na papierze zachowując odstępy, bo ciasteczka urosną. Każde przed pieczenia lekko spłaszczamy. 6. Pieczemy w 200 stopniach (termoobieg) około 12 - 14 minut. Ciasteczka powinny lekko się zarumienić. 7. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego
kruche babeczkiproszku do pieczenia 300 g mrożonych wiśni 160 g ciastek amaretti + do oprószenia ciasta po upieczeniu 4 łyżki likieru migdałowego Amaretto Wiśnie rozmrażamy. Osuszamy je na ręczniku papierowym. Ciasteczka amaretti kruszymy (wystarczy lekko zgnieść między dwoma palcami, nie muszą być pokruszone na piach), umieszczamy w misce i zalewamy likierem. Odstawiamy. Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym(...)połączenia. Na tym etapie można wykorzystać mikser jedynie na początku, a gdy większość mąki zmiesza się z masłem, resztę połączyć za pomocą szpatułki. Na samym końcu dodajemy nasączone ciasteczka, mieszamy szpatułką. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Przelewamy do niej połowę ciasta. Na cieście układamy połowę wiśni. Przykrywamy je resztą ciasta, a na wierzchu rozkładamy
Smaki Na TalerzuJest to kawa, która ma kwasowość 1/8, moc 3/4, a smak to czerwona porzeczka, pomarańcza, karmel i czekolada. Gatunek to 100% Arabica. To właśnie z tą kawą przygotowałam też ciasteczka, których już następnego dnia nie było. Jeśli macie ochotę na naprawdę dobrą i aromatyczną kawę, to możecie już nabyć wybrane przez siebie kawy i akcesoria na stronie www.cafepanamera.com . Składniki(...)około 40 ciasteczek: 150 g masła (temp. pokojowa) 230 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 2 żółtka M 90 g cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kopiata łyżka kawy mielonej u mnie Kolumbia Excelso 1 łyżeczka kakao 1. Na stolnicę przesiewamy obie mąki. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, kakao, kawę i proszek do pieczenia. Mieszamy
kruche babeczkiczerwonej porzeczki Potrzebujemy / tortownica o średnicy 24cm / 1kg serka śmietankowego, może być z wiaderka, 1kg czerwonej porzeczki, żelatyna, torebka na 2,5 litra wody, 200g cukru, ewentualnie kruche ciasteczka, Porzeczki płuczemy i wkładamy do garnka razem z ogonkami. Możemy dodać odrobinę wody. Podgrzewamy mieszając do chwili aż się rozpadną. To trwa dość krótko. Następnie przecieramy przez gęste sito. Porzeczka(...)oddzielnej miseczki. Ser miksujemy i dalej miksując dodajemy stopniowo 500ml schłodzonego musu.Wylewamy masę do tortownicy, której dno wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Na dno tortownicy możemy rozłożyć biszkopty lub inne ciasteczka. Jeśli zdecydujemy się na wyłożenie dna tortownicy ciasteczkami, wlewamy najpierw niedużo masy i wkładamy do lodówki do stężenia. Wylewając całą masę, biszkopty nie zdążą nasiąknąć i będą się przemieszczać. Potem
Leśny ZakątekTort Oreo to tort komunijny dla chłopca, który uwielbia ciasteczka Oreo. Tort uzupełniłam o warstwę czekoladową. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na biszkopt jasny (średnica 23-24 cm): 7 jajek ¾ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna(...)raty do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam. Składniki na krem Oreo: 500 ml śmietanki 30% 250 ml mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 16 ciasteczek Oreo Żelatynę zalewam zimną wodą i odstawiam do napęcznienia. Następnie dodaję ¼ szklanki gorącej, ale nie wrzącej wody i dokładnie mieszam aż do całkowitego rozpuszczenia. Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję mascarpone, cukier puder
Słodki sentymentDziś serdecznie polecam Wam ciasteczka francuskie z jabłkami. Szybciutki przepis na smaczny deserek do popołudniowej kawki lub jako świetna przekąska dla niespodziewanych gości. Prościutkie w wykonaniu a zarazem bardzo smaczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciastka francuskie z jabłkami składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 2 jabłuszka 1 jajo około 1 łyżki cukru 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny wg. uznania można(...)ciasteczek dodać cynamon około pół łyżeczki Składniki na lukier: połowę szklanki cukru pudru 3 łyżeczki wrzątku 1 łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciastka francuskie z jabłkami – wykonanie: Gotowe francuskie ciasto dzielimy na 8 równych części. Z jabłek wydrążamy gniazda i kroimy w nieduże kostki o boku 1cm. Jabłka obsypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Można
Olcia gotuje!Delikatny miodowo-kokosowy aromat, nieskomplikowane przygotowanie i łatwa dostępność produktów, to bez wątpienia najlepsze atuty tych ciasteczek. Przepis ten ucieszy wielbicieli tradycyjnych deserów do popołudniowej filiżanki herbaty. Małe skromne a efekt zaskakująco pyszny. Do ich przygotowania użyłam świetnego prawdziwego miodu lipowego z pasieki Wowka prosto z serca Warmii, moje ostatnie odkrycie, najlepsze miody pod słońcem. Co ich wyróżnia ? Fenomenalne(...)się z ofertą firmy. Tu znajdziesz prawdziwą pasję, miłość do pszczół i rodzinnej tradycji. Smakiem na pewno Was nie zawiodą, bardzo polecam! Składniki na 30 sztuk ciasteczek: 25 dag mąki pszennej 1 jajko 1 duża pełna łyżka miodu lipowego lub gryczanego 5 dag miękkiego masła 5 dag cukru 2 łyżki wiórków kokosowych białych 1 łyżeczka proszku
Wanilia i KardamonCiastka z kakao i liofilizowanymi owocami to trochę magiczne ciasteczka . Dlaczego? Uwierzcie, że każda ich ilość znika naprawdę ekspresowo! Czekoladowo-owocowa nuta nadaje ciasteczkom niepowtarzalnego smaku, który wciąż kusi i kusi. Ciacha są przyjemnie kruche, niezbyt słodkie i idealnie nadają się do dłuższego przechowywania. Dodam jeszcze, że liofilizowane owoce zawierają takie same wartości odżywcze co owoce świeże. Proces ten jedynie(...)ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć (ciastka sporo rosną w górę) i zachowując odstępy ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku około 15 minut w 180 stopniach. (Powinny być lekko zapieczone. Dłużej pieczone mogą stać się zbyt twarde.) Ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (*) Użyłam
Di gotujeBardzo szybkie do przygotowania ciasteczka według przepisu Hildegardy z Bingen. Składniki na 1 blaszkę z moimi drobnymi zmianami: 200 g mąki pszennej orkiszowej 100 g mąki migdałowej 80 g cukru trzcinowego (w oryginale 100 g ale ciastka dla nas były za słodkie) 1 żółtko (w oryginale 1 całe jajko) 100 g masła skórka z 1/2 cytryny ewentualnie esencja cytrynowa ewentualnie(...)podanych składników zagniatamy zwarte ciasto (jeśli ciasto nie chce się zlepić dodajemy jogurt lub kwaśną śmietanę) 2. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy ciasteczka które układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w 180 stop przez 15-20 minut. Ps. Uważajmy aby ciastek za mocno nie spiec bo będą twarde
Gotowanie...to proste !Szybkie i zdrowe ciasteczka? Proszę bardzo! Kolejne już, bo chrupanie jest bardzo przyjemne! Co nam trzeba? 100 g ziarenek chia łyżka suszonej żurawiny 2 łyżki masła kokosowego 2 czubate łyżki masła orzechowego. 2 łyżki miodu (lub cukru trzcinowego) 300g jagieł (poszukacie w sklepie) 2 jajka (jak ktoś chce bez to 2 czubate łyżki siemienia lnianego rozpuszczonego w ciepłej wodzie(...)ślanki. Nabieramy trochę masy- lekko turlamy w lekko wilgotnych dłoniach na kulki układamy na blaszce wyściełanej papierem i już suchą dłonią lekko obsypaną mąką dociskamy kulki na płaskie krążki. ciasteczka mogę się lekko „sypać”, pomagajcie sobie palcami. To nic nie szkodzi. Po upieczeniu będą zwarte. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut- mają się lekko zarumienić. Wyjmujemy blaszkę z ciastkami
Latosiowydom