ciasteczka - 38923 przepisów (strona:460/2595)

Sernik kajmakowy 169

zakładce CIASTA. Szczególnie polecam sernik nowojorski Spód 170 g herbatników 50 g masła Herbatniki pokruszyć drobno, masło roztopić i  wszystko wymieszać. Powinna powstać masa przypominająca mokry piasek. Wyłożyć ciastka na dno tortownicy o średnicy 24 cm i lekko docisnąć. Podpiec w piekarniku w 180 stopniach około 10 minut. odstawić do wystudzenia. Masa serowa 1 kg sera twarogowego(...)ubić na sztywno, a następnie dodać do sera wraz z budyniem i zmiksować. Ser podzielić na dwie części. Do jednej części dodać 1/2 puszki kajmaku i wymieszać. Ułożyć na ciastkach, a następnie posmarować pozostałym kajmakiem. Na wierzch wyłożyć masę serową białą. Wyrównać. Do piekarnika na sam spód wstawić blaszkę napełnioną wodą, a wyżej tortownicę z serem. Piec w temp

O kuchni z uczuciem
Różowe muffiny z kisielem, bakaliami i bitą śmietaną 130

uroczo się prezentują. Każde dziecko, a nawet i dorosły uśmiechnie się na widok takiej babeczki, a dodatkowo ile jest frajdy podczas ich przygotowywania...?! Kisiel, w moim przypadku truskawkowy - nadaje ciastkom fajnego smaku, aromatu oraz różowego koloru. (Kolor odrobinę wzmocniłam barwnikiem w proszku.)  Zresztą co ja będę dużo pisać... Sami spróbujcie! (8 sztuk)  1 szklanka/140g mąki pszennej(...)pokroić.)  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przygotować bitą śmietanę. Kremówkę z cukrem ubić na sztywno, a następnie podzielić na dwie części. Do jednej z nich wmieszać odpowiednią

Di gotuje
Kruche ciasteczka maślane - niemieckie Spritzgebäck 158

Pyszne, kruchutkie i mocno maślane ciasteczka z czekoladą - pochodzące z kuchni niemieckiej  Spritzgebäck - przygotowywane tam najczęściej w okresie bożonarodzeniowym - ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je wtedy, kiedy mamy na nie ochotę :)  U nas przygotowane z okazji prezentacji córki do szkoły na język niemiecki na temat kuchni tego kraju - tak by Koledzy i Koleżanki prócz(...)teorii - posmakowali trochę tego, o czym mowa :)  SKŁADNIKI (na około 60 ciasteczek) 200 g miękkiego masła 90 g cukru pudru  280 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 tabliczka czekolady deserowej PRZYGOTOWANIE Masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy jajko, skórkę z cytryny i aromat waniliowy. Ponownie

Moje Kuchenne Rewelacje
Pierniczki „last minute” 95

Kiedy jako dziewczynka wracałam ze szkoły, parzyła mi wspaniałą herbatę z cytryną. W szklance, w srebrnym koszyczku. Na szklanej paterze piętrzyły się okrągłe, wyrośnięte , półfrancuskie ciasteczka posypane cukrem. Częstowała mnie obiadem, a ja Ją dawką szkolnych opowieści. Obiad znikał z talerza, herbata ze szklanki, a ciasteczka ze szklanej patery. Dziś zniknęła też Ona. Odeszły babcine dłonie, odeszła Ona sama(...)żaden obiad. W szafce szklanki dziarsko trwają w koszyczkach, ale nikt nie pije z nich herbaty… Szklana patera pokrywa się kurzem…  Nikt nie pamięta przepisu na ciasteczka posypane cukrem… ***   To wspaniały przepis, bardzo rodzinny, który w naszej śląskiej części rodziny wykorzystywany jest od 20 lat. Ja uskuteczniłam go po raz pierwszy. Wprowadziłam do niego niewielkie

Raj dla Podniebienia
Rabarbar z mango na maślance 182

żelatyny pełna 1/4 mango galaretka rabarbarowa: 4 łodygi rabarbaru 1 łyżka cukru brązowego pełna 1 łyżeczka żelatyny pełna 1/3 szklanki maślanki śmietana 36 % do dekoracji czekoladowe słupki 10 dkg ciastek owsianych melisa świeża Rabarbar kroję na kawałki i myję. Przekładam do rondelka zasypuję cukrem i przesmażam na wolnym ogniu aż zmięknie. Rabarbar zmiksowałam blenderem. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach(...)mango, dodaję kawałki mango i wstawiam do lodówki. Na masę białą wylewam rabarbarową  masę. Wstawiam do lodówki najlepiej na noc. Przed podaniem dekoruję śmietaną opcjonalnie, czekoladowymi słupkami i ciastkami oraz melisą

wesoła kuchnia
Ekspresowy 3-bit 148

Zapraszam na coś słodkiego. Tym razem zapraszam na słodki 3-bit, który przygotujemy w 30 minut. Potem pozostaje nam poczekać aż ciastka zmiękną i gotowe. Składniki: 500 g herbatników 260 g gotowej masy kajmakowej 1 krem w proszku do karpatki bez gotowania 400 ml mleka 330 ml schłodzonej śmietanki 30 % 1/2 szkl cukru pudru 1 op. śmietan-fixu(...)herbatniki, wyrównujemy i układamy kolejną warstwę herbatników. Do drugiej miski wlewamy schłodzoną śmietankę, dodajemy cukier puder i śmietan-fix i miksujemy na sztywno. Przekładamy ubitą śmietankę na ciastka i wyrównujemy. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nią śmietankę. Ciasto wstawiamy do lodówki. Gotowe do jedzenia będzie na drugi dzień

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciastka francuskie z rabarbarem 142

przeplatamy brzegi i przekładamy ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wymieszać z cukrem i nakładać po łyżce na środek każdego ciastka. Ciasteczka piec ok 15-20 minut w 200 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem

Smakołyki Asi
JABŁECZNIK POD SEROWĄ KOŁDERKĄ 128

ricotty cukier puder do smaku 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki żelatyny dodatkowo: kora czekoladowa na wierzch  CUKIETERIA Wykonanie: Ciastka rozkruszamy dokładnie. Masło roztapiamy, dodajemy ciastka, mieszamy. Powstałą masą wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26 cm.  Do jeszcze gorącego musu jabłkowego ( aby powstał mus jabłka kroimy na kawałki, wlewamy odrobinę wody, tyle gotujemy aż jabłka

Z Majeczką w kuchni
Sernik orzechowy 129

SKŁADNIKI : SPÓD : • 200 g ciastek owsianych np. Sasanek • 1/3 rozpuszczonego masła Ciastka dobrze pokruszyć, wymieszać dokładnie z masłem i wylepić dno tortownicy (26cm) wysmarowanej margaryną i oprószoną bułką tartą. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni przez 8-10 minut. MASA ORZECHOWA : • 1,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich • 2/3 szkl. miodu • 2 jajka • 1/3 rozpuszczonego masła Wszystkie

KUCHNIA POLSKA
dietetyczne muffiny z malinami 221

potrzeby wcześniejszego ich rozmrażania. Muffiny wyrosły pięknie, są mięciutkie i puszyste. Można przygotować je również z innymi, drobnymi owocami. Co do smaku: jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do tradycyjnych, słodkich wypieków ciastka mogą nam się wydać nieco zbyt wytrawne, w przypadku, kiedy cukier od jakiegoś czasu ograniczamy, uznamy, że są naprawdę smaczne! Mnie zachwyciły podane z dodatkiem świeżych malin. W skrajnych(...)Białka ubić z dodatkiem soli. Do mokrych składników wsypać suche, lekko wymieszać, dodać maliny na końcu delikatnie wmieszać piane z białek. Formę muffinkową napełniać ciastem do 3/4 wysokości. Piec ciastka ok 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzić na metalowej kratce

6niebo
Deser z kaki 197

Skoro słońce nas nie rozpieszcza to postanowiłam nacieszyć oczy słonecznym deserem :) Składniki: - 65 g kruchych czekoladowych ciastek - 180 g jogurtu naturalnego - 100 g mascarpone - 1 owoc kaki Przygotowanie: Ciastka i kaki osobno miksujemy. Jogurt mieszamy z mascarpone. W długim kieliszku układamy najpierw warstwę ciasteczek, warstwę jogurtową a na to warstwę z kaki. Czynność powtarzamy aż do skończenia składników

Zainspirowana w kuchni
Ciasteczka brownie / Brownie cookies 227

Jakiś czas temu opublikowałam na moim blogu przepis na najlepsze brownie na świecie Gordona Ramsaya , a dzisiaj przedstawiam Wam przepis na najlepsze ciasteczka brownie Bardzo czekoladowe, z chrupiącą skorupką i miękkim, wilgotnym wnętrzem i w wersji XXL. Robi się je bardzo łatwo, szybko i przyjemnie. Jest idealne na leniwe popołudnie do gorącej kawy. Polecam gorąco! Scroll down for recipe(...)English Ciasteczka brownie (8-10 dużych ciastek) Składniki: 120 g masła, pokrojonego w kostkę w temperaturze pokojowej 1 szklanka brązowego cukru ½ szklanki białego cukru 2 duże jajka ½ szklanki niesłodzonego kakao 2½ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka skrobi lub mąki kukurydzianej ¾ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli 150 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw

karmelowy
CIASTECZKA. KRUCHE I MOCNO MAŚLANE. NAJLEPSZE. 120

Uwielbiam maślane ciasteczka ❤❤❤   Te kruche, pachnące masłem małe pyszności są dla mnie idealnym dopełnieniem niedzielnej kawy. Takie ciasteczka możemy przechowywać nawet kilkanaście dni, i czasem wydaje mi się, że z dnia na dzień "nabierają mocy" i są jeszcze smaczniejsze 😊 Na blogu mam już kilka przepisów na bardzo smaczne ciastka maślane. Np.  rustykalne ciastka maślane ,  maślane ciastka(...)przygotowałam sobie ciasto poprzedniego dnia wieczorem, i trzymałam w lodówce do następnego dnia. Po tym czasie stolnicę oprószamy lekko krupczatką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy ciasteczka dowolnymi foremkami.                   Pieczemy w temp. 180 C przez około 10-12 min do zarumienienia.  Ja przed upieczeniem posmarowałam każde ciastko

Walijskie Pichcenie
Ryżowe ciasteczka bezglutenowe 108

Poszukiwania bezglutenowych słodkości ciąg dalszy... Dzisiaj bezglutenowe ciasteczka z kleiku ryżowego. Zawsze się udają. Są lekkie, mięciutkie i chrupiące zarazem. Rozpływają się w ustach:-) Składniki: 1 paczka kleiku ryżowego - używam kleiku dla dzieci Nestle, niestety z innymi kleikami ciasteczka wychodziły mocno ziarniste 3/4 kostki masła/ margaryny 3 duże jaja lub 4 mniejsze 1/2 szkl cukru - jeśli ktoś lubi słodsze(...)się w pieczeniu. Z gotowego ciasta formujemy kulki nie większe niż orzech włoski, spłaszczamy lekko a na środku robimy niewielkie wgłębienie. Układamy na pergaminie. Nie musimy smarować tłuszczem ponieważ ciasteczka mają sporo tłuszczu w sobie.  Na każde ciasteczko nakładamy odrobinę marmolady, dżemu lub kawałki owoców. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut do momentu

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowy sernik pomarańczowy na spodzie biszkoptowym 147

może się nie udać:-) Składniki na spód: 200-300 g biszkoptów bezglutenowych 1 łyżka miodu 100 g margaryny lub masła mały słoiczek dżemu pomarańczowego (można ewentualnie użyć morelowego) Ciastka zmielić lub mocno pokruszyć. Do pokruszonych ciastek dodać miód i margarynę lub masło (nie roztopione) i zagnieść całość. Powstanie masa o konsystencji kruszonki. Jeśli jest za sucha można dodać

Ze smakiem bez glutenu