Idealny na ciepłe dni. Trochę czasochłonny, ale można zrobić go np. tylko z 2 czy 3 warstw. Efekt końcowy jest wart poświęconego czasu :) SKŁADNIKI: 1.SPÓD 150 g kruchych ciastek bezglutenowych - użyłam herbatni ków Biscotti Nutri free 100 g rozpuszczonego masła 2.MASA SEROWO-JOGURTOWA 250 g serka mascarpone 400 g jogurtu greckiego 1 op. cukru z prawdziwą wanilią pół(...)truskawek 1 duży, dojrzały banan 100 g jogurtu greckiego 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki ciepłej wody Przygotuj tortownice o średnicy ok. 22-23 cm. AD.1. Ciastka dokładnie pokrusz (np. wałkiem do ciasta) i wsyp do miski. Dodaj rozpuszczone, ciepłe masło i dokładnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy i dokładnie wciśnij w dno (np. dnem szklanki
Kuchnia bezglutenowaLekki i puszysty sernik z truskawkami na zimno na bezglutenowym orzechowo-czekoladowym spodzie. Delikatny i bardzo truskawkowy. Pyszny! SKŁADNIKI: spód: 200 g ciastek bezglutenowych pełnoziarnistych (np. Nutri free Multicereale klik) 70 g orzechów włoskich 60 g masła masa: 400 g serka waniliowego (np. Danio) 220 g serka truskawkowego (np. Danio) 500 ml śmietanki kremowej 30% 1/2 szklanki cukru(...)łyżki żelatyny 600 g truskawek wierzch: 250 ml śmietanki kremowej 30% 2 łyżki cukru pudru kilkanaście sztuk ładnych truskawek listki mięty Spód: Masło rozpuść. Ciastka i orzechy zmiksuj w blenderze na piasek, wlej masło i dobrze wymieszaj. Ciasteczkową masę wciśnij w spód tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Tortownicę wsadź do lodówki. Masa serowa: Truskawki umyj, osusz i obierz
Kuchnia bezglutenowaefekt po prostu niewalający. Jeden z najlepszych serników jakie jadłam. Koniecznie spróbujcie. Inspirację znalazłam na blogu Moje wypieki. SKŁADNIKI: spód: 70 g rozpuszczonego masła 140 g pełnoziarnistych bezglutenowych ciastek ( np. Multicereale Nutrifree ) Masa serowa: 900 g zmielonego twarogu ( użyłam twarogu śmietankowego Piątnica) 250 g drobnego cukru 3 łyżki mąki bezglutenowej - u mnie Mix per dolci Nutrifree 1,5 łyżeczki(...)cytryny 4 jajka 1 żółtko 200 ml kwaśnej śmietany 18% polewa: 250 g kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka drobnego cukru 2 łyżki soku z cytryny Ciastka rozdrobnij wałkiem na piasek i wymieszaj z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wciśnij w dno, wyrównaj i schłodź ok. pół
Kuchnia bezglutenowazaczęli uprawiać kilka odmian. Stąd trafiły do kuchni innych europejskich krajów. Obecnie na świecie uprawia się ponad dwa tysiące odmian, a dziś obchodzimy Dzień Śliwki. Można go uczcić smacznymi ciastkami ze śliwkami i nerkowcami. Składniki 10 śliwek 100 g płatków owsianych górskich 100 g otrębów gryczanych 50 g orzechów nerkowca 1 jajko 2 łyżki miodu 2 łyżki wody(...)równy placek w kształcie prostokąta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Po wyjęciu studzimy i dopiero jak masa owsiana będzie zimna, kroimy na porcje. Ciastka ze śliwkami i nerkowcami to smaczna i zdrowa przekąska między posiłkami lub dodatek do kawy. Śliwki to bogate w składniki odżywcze owoce. Zwierają witaminy z grupy
My Chcemy JeśćMój pierwszy taki tort z ukrytym piętrem. Dla szwagra na okrągłą czterdziestkę ;) Boki pokryte ganache, etykieta to wydruk na papierze cukrowym.
Maślane ciasteczkoCiasto schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując odstępy, gdyż ciasteczka troszkę się rozpłyną. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min, aż się zarumienią. (inspiracja z przepisu kuchni Lidla) Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniasprawę z innej strony. Ten uniwersalny charakter daje nam wiele kulinarnych możliwości. Wystarczy dyni wskazać kierunek, a na pewno nas nie zawiedzie :) Składniki: Spód: 200 g ciastek digestive 2 łyżki masła (rozpuszczonego) Ciasto: 750 g twarogu (dwukrotnie zmielony lub wiaderkowy) 250 g serka mascarpone 400 g musu z dyni 150 g drobnego cukru do wypieków 3 jajka(...)łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej laska wanilii Wykonanie: Ciastka pokruszyć (powinny mieć konsystencję mokrego piasku). Dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przesypać pokruszone ciasta i dokładnie rozprowadzić, również do połowy wysokości boków blaszki. Wstawić do lodówki (na ok. 20 minut). Upiec dynię i przygotować z niej
zadanie-gotowaniedokładnie połączyć z serkiem. Całość delikatnie wymieszać z jagodami oraz nalewką. (Alkohol sprawi, że lody nie będą zbyt twarde i zamarznięte.) W zamykanym pojemniku ułożyć ścisłą warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć masę i ponownie warstwę ciastek. Lody przykryć i schłodzić w zamrażarce - minimum 5 godzin. Przed spożyciem wyjąć 5-10 minut wcześniej
Di gotujepieczenia. Gotujemy jak budyń, ale tu moja uwaga. Ser należy gotować na bardzo małym ogniu i stale mieszając, bo bardzo łatwo można przypalić. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy ciastka staną się wilgotne, a całość można ładnie kroić nożem. Na blogu znajdziecie również przepisy na inne ciasta, które bardzo polecam. Ser 1 kg sera twarogu 1 szklanka cukru pudru(...)rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko masło i wymieszać. Na blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć warstwę herbatników i wlać na nie gorącą masę serową. Na wierzch ułożyć warstwę ciastek i polać polewą . Posypać posypką czekoladową. sernik gotowany
O kuchni z uczuciemuwielbiam zatrzymać się w jednym z miejsc, gdzie serwują cuoppo napoletano, tamtejszy fast food- papierowy róg obfitości, pełen wszelkiego rodzaju smażeniny. Od ziemniaków, poprzez krążki z kalmarów, krewetki, wytrawne ciastka z wodorostami, kulki ryżowe, czy makaronowe, które są bohaterem tego wpisu. Frittatine są jedną z tych pyszności, które ciężko przestać jeść. Przygotowanie jest proste, lecz dość czasochłonne, choć może(...)nieduża blaszka do pieczenia. Masę dociskamy do spodu formy i wstawiamy do lodówki na minimum 6 h. Po tym czasie dzielimy masę na mniejsze kawałki, możemy wyciąć foremkami do ciastek, lub natłuszczoną szklanką, albo po prostu uformować coś na kształt niedużych kotlecików. Przygotowujemy ciasto z mąki, wody i przypraw- powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Każdy z uformowanych kawałków makaronowej
Pichceniomaniasuchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Udekorować wg uznania. (Ja użyłam polewy z roztopionej czekolady i płatków migdałowych.) Ciastka przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej. (*) Podoba się Wam moja patera ? Też możecie mieć podobną! Jest wykonana z wysokiej jakości szkła, a laserowy grawer sprawia, że napis jest niezwykle trwały
Di gotujerobię na szybko takie ciasta z ciasta francuskiego , można przekładać takie ciastka różnymi farszami , czy czekoladą bądź dżemem , i też bardzo fajnie smakuje . Czasem też robię ciastka wytrawne z różnego rodzaju farszu , sprawdza się na spotkaniach ze znajomymi czy po przy oglądaniu dobrego filmu czy meczu
Mój Smaktakie . Jeśli używamy silikonowych foremek, warto je nasmarować cienką warstwą oleju i wysypać mąką. Doszłam do wniosku, że lepiej jest przygotować je w ten sposób. Zwłaszcza, gdy robię ciastka wilgotne, lub lepkie (czyli z owocami albo z dużą ilością miodu) Mają te foremki co prawda opinię „nieprzywierających”, ale przeważnie trochę(...)ciasta zostaje na ściankach. Nie dość, że muffiny wyglądają jak obgryzione ;, to jeszcze ciężko je wyjąć z foremek. Czasami, jeśli muffinkę próbuje wydobyć z foremki samodzielnie małe dziecko, połowa ciastka zostaje w środku. Takie są moje doświadczenia
Posadzone i zjedzonetworzonym na bazie śmietanki i Whiskey. S’more to pochodzący z kuchnii amerykańskiej i kanadyjskiej smakołyk z grilla na który składa się: pieczona/grillowana pianka marshmallow, kawałek czekolady i dwa ciasteczka typu graham które tworzą zewnętrzną warstwę. Pianki marshmallow w Polsce przyjęły nazwę pianek cukrowych. Jedynymi producentami marshmallow w Polsce są: firma Nestle – produkująca markę Jojo (pianki truskawkowo-śmietankowe), firma Haribo(...)oraz ZPC Wisła w Grudziądzu (marka Pom-pon). Ten amerykański klasyczny deser jest bardzo łatwy do wykonania: przygotować należy krakersy / ciasteczka ostre/słodkie typu graham jedną stronę natrzeć kremem czekoladowym świeżo grillowane / pieczone pianki należy wyłożyć na ciasteczko natarte kremem czekoladowym docisnąć drugim ciasteczkiem, to pozwoli stopić lekko krem czekoladowy i nadać całość odpowiedniej lepkości Pianki Marshmallow zapiekane w Bananie
naRuszcie