krótko zmiksować tylko do połączenia. Tak powstały krem przełożyć do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdy lub kwiatka, wyciskać rozetki kremu na jeden francuski prostokąt docisnąć drugim ciastkiem, znów wycisnąć porcję kremu przykryć ostatnim trzecim blatem(...)ciasta francuskiego. Lukier: Cukier puder utrzeć z mlekiem na jednolitą gładką gęstą konsystencję polukrować gotowy przełożony deser i posypać orzechowym krokantem, tak postępować aż do skończenia z wszystkimi ciastkami. Podawać lekko schłodzony. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonSKŁADNIKI: 1 serek mascarpone 250 ml 150 g ciasteczek oreo 200 g owoców np. z syropu 4 łyżki cukru trzcinowego PRZYGOTOWANIE: Serek mascarpone dokładnie ubijam z cukrem. Owoce wyjmuję z syropu. Ciasteczka oreo dokładnie rozkruszam na drobno. Do wysokiej szklanki przekładam ciasteczka następnie kładę serek mascarpone ok 2 łyżek. Kolejno dodaję warstwę owoców. Następnie znów kładę serek i pokruszone(...)ciasteczka oreo. Następnie dodaję mascarpone i owoce. Przekładam do lodówki na ok godziny. Smacznego
Gotowanie Patkimgnieniu oka - tylko z 4 składników! Bez dodatku mąki i tłuszczów. Mocno orzechowe z dodatkiem gorzkiej czekolady - obłędny smak! Gdy ich spróbujecie już nigdy nie sięgniecie po te kupne ciastka 😉 Lepsze od oryginału! Składniki: 300 g orzechów ziemnych (bez soli i nieprażonych) 4 białka 3 łyżki cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady szczypta soli Wykonanie: Orzechy ziemne mielimy
Kuchnia MagdaLenyjednolitą masę. Potem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zagniatamy posypując delikatnie mąką. Gotowe ciasto dzielimy na części, wałkujemy, wycinamy, zawijamy i wyrabiamy ciastka... -- Drożdżówki lepimy na różne sposoby... możemy zawinąć banany w ciasto, potem kroimy wałek na 4-5 cm słupki i układamy na blachę do pieczenia. Jeżeli chcemy większą drożdżówę
chleba naszegonakładamy ciastka na pergamin. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Można polać czekoladą, mi bardzo smakował posmak masła orzechowego, do którego podchodziłam trochę specyficznie, ale w tych ciastkach bardzo mi smakowało. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trinewiecie moja Miśka chodzi już do szkoły i aby spać spokojnie, że nie opycha się żadnymi dziwnymi rzeczami w szkole piekę jej co tydzień porcje ciastek, które zabiera ze sobą do szkoły oprócz standardowej kanapki. To są maksymalnie 2 ciasteczka, ale dziecię szczęśliwe, że ma coś słodkiego. Takie ciacha muszą być smaczne (wiadomo), zdrowe i łatwe w transporcie(...)folię spożywczą i schłodź w lodówce przez godzinkę. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Słodzone ciasto podziel sobie dla wygody na 4 części, rozwałkuj na obruszonym delikatnie mąką blacie i wycinaj ciastka. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Ciasteczka przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ciacha w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika przez 12-15 minut. OLYMPUS DIGITAL CAMERA W międzyczasie
greenscarfczekoladowy z malinami, dużą ilością malin i galaretką, na spodzie ciasteczkowym, więc bez pieczenia. Jest rewelacyjny, polecam bardzo, warto zrobić :-) Miłego piątku Wam życzę :-)) Tortownica 23cm Spód: 300 g ciasteczek owsianych 120 g roztopionego masła Masa : 500 g śmietanki 36% 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 3 łyżeczki żelatyny maliny Dodatkowo: 1 galaretka bezbarwna maliny 1. Masło roztapiamy(...)studzimy. Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze kielichowym. Do ciasteczek dodajemy masło, mieszamy rękami. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka z masłem przekładamy do tortownicy, ubijamy i wstawiamy do lodówki. 2. Żelatynę zalewamy małą ilością wody, odstawiamy, żeby napęczniała. 200 ml śmietanki przelewamy do rondelka, podgrzewamy. Dodajemy pokruszone obie czekolady. Jak się nam rozpuszczą, zdejmujemy z gazu i dodajemy żelatynę. Mieszamy
kruche babeczkiCiekawe czy Ania jadała takie ciastka? a może własnie takimi słodkościami zajadała się razem ze swą przyjaciółka od serca? To kolejny przepis z książki "Kuchnia z Zielonego Wzgórza". Ciasteczka co tu dużo mówić są genialne! Szczerze je Wam, polecam :) Ciasteczka bostońskie 1 szkl. masła 1.2 szkl. brązowego cukru 1 bardzo płaska łyżeczka sody rozpuszczona w 1,5 łyżki gorącej(...)minut by stało się bardziej ścisłe. Zwilżonymi dłońmi formujemy z ciasta kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem blaszce zostawiając odstępy bo ciastka rosną. Ciasteczka pieczemy ok. 14 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Studzimy je na kratce. Wkładamy je puszki. Z początku ciastka są twardawe ale kruche. Potem miękną
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam ciasteczka z dodatkiem płatków owsianych. Po pierwsze - są zdrowsze niż inne, po drugie - błyskawicznie się je przygotowuje, po trzecie - można do nich " przemycić " nasze ulubione dodatki: czekoladę, orzechy, różne nasiona, suszone owoce itp. I naprawdę smakują! Moja dzisiejsza propozycja, to ciasteczka owsiane z dodatkiem czekolady i...bananów :). Tak tak, banany również się w nich skryły ;). Dzięki nim ciasteczka(...)wilgotne i bardziej sycące. Na pewno zaprezentuję jeszcze niejeden przepis na ciasteczka z płatkami owsianymi, np. taki, w którym nie ma ani grama cukru...a też są pyszne :). Niewiarygodne, ale prawdziwe... ;). Składniki na około 30 ciastek: 210 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej mąki pszennej 150 g płatków owsianych, tzw. " górskich " 180 g masła, miękkiego 1 duże jajko
Opowieści z piekarnikaprosty w wykonaniu, kokosowy smak nie jest tu przytłaczający, całość określiłabym jako orzeźwiającą. Cóż, nie będę już więcej zachwalać, musicie sami spróbować ;). Spód: 170 g herbatników maślanych lub maślanych ciastek kokosowych ( pasować będą też herbatniki czekoladowe ) 45 g masła Masa jogurtowo - kokosowa z wiśniami: 500 g jogurtu greckiego 1 puszka mleka kokosowego 300 ml śmietany kremówki(...)cukru pudru 28 g żelatyny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii około 200 g wiśni - waga po wydrylowaniu Dodatkowo: 1 galaretka wiśniowa Wykonanie: Spód : Herbatniki lub ciastka zemleć w blenderze/malakserze. Dodać roztopione masło i dobrze wymieszać. Powinna powstać masa ciasteczkowa o konsystencji mokrego piasku. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą
Opowieści z piekarnikadomu lub jaką dostaniecie w najbliższym sklepie. Jednak nie będę ukrywać - z taką domową galaretką sernik będzie smakował o niebo lepiej. Przekonajcie się sami ;) Spód: 170 g ciastek kokosowych lub herbatników maślanych 45 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego lub dobrej jakości sera z wiaderka 230 g cukru pudru 200 ml śmietany kremówki(...)mrożonych malin ( w sezonie oczywiście można użyć świeżych ) 50 g cukru, lub więcej, do smaku 2 łyżki soku z cytryny 8 g żelatyny ( 2 łyżeczki ) Wykonanie: Spód: Ciastka lub herbatniki zemleć w blenderze/malakserze. Dodać roztopione masło, wymieszać. Powinna powstać masa ciasteczkowa o konsystencji mokrego piasku. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią
Opowieści z piekarnikaKażdy powód jest dobry, aby upiec ciasteczka ;). Ja najzwyczajniej w świecie chciałam wypróbować stempelek, który dostałam od Siostry ( a który bardzo chciałam mieć :) ). Takie stemplowanie ciasteczek, to naprawdę świetna zabawa ;). A te w dodatku należą do tych zdrowszych wypieków, bo mamy tu 100 % mąki razowej. Ciasteczka są bardzo smaczne i sycące, z nutą mojego ulubionego kardamonu ( który można zastąpić cynamonem(...)czasie dysponowałam takim a nie innym światłem więc wyszło jak wyszło.. Jeżeli nie posiadacie żadnych foremek do wycinania wzorków, nie martwcie się - bez nich też możecie wykonać te ciasteczka :). Przepis pochodzi ze strony MOJEWYPIEKI.COM Składniki na około 17 - 18 ciastek: 250 g mąki pszennej razowej 125 g masła, w temperaturze pokojowej 110 g brązowego cukru ( najlepiej miałkiego, ale jeżeli
Opowieści z piekarnikanajpierw mniejszą ilość). Mieszamy, powinien nam powstać a la mokry piach (w razie potrzeby dodajemy rozdrobnionych ciastek lub rozpuszczonego tłuszczu). Jeśli wolicie mieć wyższy spód, możecie dodać więcej ciastek. Nasz mokry ciasteczkowy piach wysypujemy na dno tortownicy i ugniatamy całość ręką. Blaszkę wkładamy do lodówki w celu schłodzenia. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia
Słodkie okruszkiZdania na temat tych ciastek były w mojej Rodzinie podzielone... Jedni stwierdzili, że są pyszne, inni poczęstowali się tylko jednym 😁 Te wegańskie ciasteczka są bardzo proste i szybciutkie do zrobienia i zawierają dużo zdrowych składników. Na pewno można je jeść bez wyrzutów sumienia 😛 Przepis znalazłam na stronie Wegepedia (i odrobinkę go zmieniałam). Dla podkręcenia kakaowego smaku dodałam więcej(...)skórki pomarańczowej, dzięki czemu ciastka są bardziej aromatyczne. Składniki na ciasteczka można łatwo zamieniać na inne podobne, a efekt zawsze będzie bardzo dobry 😗 Zostawiam Was zatem z przepisem... Sami oceńcie czy ciasteczka przypadną Wam do gustu! SKŁADNIKI (na około 15 sztuk): 250 ml mąki pszennej razowej, owsianej lub ryżowej razowej – użyłam pszennej razowej i owsianej 180 ml soku
Słodko-Słony Świat Ilony