wierzch nakładamy ciasto w krateczkę i w koło dociskamy widelcem tworząc wzorek. Ciastka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 190 stopni na złoty kolor.Upieczone ciastka można oprószyć cukrem pudrem. Na pizzerki ciasto kroimy w kwadraty najlepiej wielkości szynki, ciasto smarujemy ketchupem, następnie wykładamy szynkę na szynkę pomidor oprószamy solą, pieprzem i plasterek sera. Pieczemy
Sama słodycz i szczypta chiliCiasto dedykowane dla wielbicieli mango i ciasteczek oreo.Chrupiący spód,kremowe wnętrze i galaretka z prawdziwych owoców.Ciasto warte grzechu. Składniki na spód 300 g ciastek oreo (bez nadzienia) 50 g masła (miękkiego) 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Wszystkie składniki zmiksować w malakserze na konsystencję mokrego piasku.Masą ciasteczkową wylepić dno i boki tortownicy.Wstawi(...)odstawić do napęcznienia,następnie podgrzać na palniku lub w mikrofali (nie doprowadzać do wrzenia).Odstawić do wystudzenia.Ciastka pokruszyć. Resztę składników przełożyć do miski i zmiksować,dodać żelatynę i pokruszone ciastka oreo.Masę wyłożyć na schłodzone ciasto i pozostawić w lodówce do stężenia (masa nie jest całkiem ścięta,utrzymuję konsystencje bitej śmietany). Galaretka z mango 300 g puree z mango
Anielskie wypiekiwyrosło na tyle, że można było przekroić na 3 blaty. Ciasto kroi się rewelacyjnie. Do masy wykorzystałam mniejszą ilość (200 g) masła Opakowanie ciastek amaretti miało 200g. Kilka ciastek (14 sztuk) odłożyłam do dekoracji, resztę zmieliłam. Jedną szklankę odłożyłam (po 1/2 szklanki do ciasta i do masy), a resztą obsypałam wierzch i boki tortu. Wierzch dodatkowo posypałam też
Smaki Na TalerzuU mnie ostatnio bardziej "tortowo" . Okazja goni okazję a ja nabieram doświadczenia :)
Maślane ciasteczkoCiasteczka z ciecierzycy z masłem orzechowym i olejkiem pomarańczowym. Ja mam dostęp do olejków najwyższej jakości, tłoczonych na zimno, które świetnie sprawdzają się w wypiekach, bo są naturalne, a nie te sklepowe syntetyczne, które nie mają nic wspólnego z zdrowym jedzeniem. Olejki dodawane do wypieków mogą znacząco zmienić aromat potrawy i nadać niepowtarzalną jakość Zastosowanie olejku pomarańczowego: Znany ze swoich(...)wetrzeć w dłonie i wdychać Podobnie jak inne olejki cytrusowe ma orzeźwiający i pobudzający aromat Jeżeli szukasz dobrych jakościowo olejków – napisz do mnie, chętnie Ci podpowiem jakie wybrać Ciasteczka z ciecierzycy Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 25 min Składniki 470g (2 i ½ szklanki) ciecierzycy ugotowanej 50g (2 łyżki) masła orzechowego
Apetyt na Zielonejest odpowiednikiem cukru w cukiernictwie, jest bardziej stabilny i nie wchłania wilgoci jak ozdoby z karmelu) Z oreo zrobiłam piasek, a obsypałam tort krokantem orzechowym, wymieszanym z ciasteczkami owsianymi. Wygląda na skomplikowany, ale nie jest - uwierzcie mi. Warto wcześniej upiec biszkopty ( można nawet dwa dni wcześniej) Drzewka z lukru plastycznego zrobiłam dzień wcześniej tak samo(...)alkohol zmiksować (około 4 - 6 minut) Choinki z masy cukrowej zrobiłam z wafelków do lodów, które obtoczyłam masą cukrową, następnie nożyczkami ponacinałam tworząc igiełki. Dekoracja piasku to zmiksowane ciasteczka oreo - 100g (tylko czarne ciasteczka bez nadzienia). Ulica jest zrobiona z masy cukrowej o kolorze czarnym. Poncz do nasączenia to kompot malinowy. Wykonanie: (krem 1) Pierwszy biszkopt ułożyć
Piekarz-Kucharz-GarkotłukTarta z Oreo, pyszny krem waniliowy i świeże truskawki – takie połączenia zawsze są strzałem w 10! Dodatkowo ogromnym plusem jest czas przygotowania – korzystając z gotowych ciasteczek spód tarty mamy zrobiony w kilka minut. Moja foremka ma średnicę 25 cm, zdecydowanie polecam Wam takie z wyciąganym dnem. Składniki na spód: 7 paczek Oreo – ok.320 g (jeśli kupujecie duże(...)zostaje do zjedzenia! ;) ) 80 g miękkiego masła Składniki na krem: 1 budyń waniliowy 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 laska wanilii 150 g miękkiego masła + truskawki do dekoracji Ciasteczka Oreo kruszymy w blenderze. Dodajemy masło i miksujemy lub wyrabiamy rękami. Całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Przekładamy do formy na tartę i ugniatamy tak, żeby powstał spód i rancik
Ciastkozercymasy serowej dodałam pyszne masło orzechowe, a wierzch obficie oblałam domowym karmelem i posypałam solonymi orzeszkami. Wyszły bardzo smaczne mini deserki 😋 Składniki na 18 mini serniczków: spód: ciasteczka maślane 15 dag, masło 5 dag, masa serowa: ser biały z wiaderka 0,5 kg, masło 5 dag, cukier puder 3/4 szklanki, masło orzechowe 5 łyżek, jajka 3 szt, mąka ziemniaczana(...)łyżki, karmel: cukier 1 szklanka, woda 1/4 szklanki, masło 5 dag, śmietanka 100 ml, dodatkowo: orzechy ziemne do dekoracji, Sposób przygotowania: Ciasteczka miksujemy w malakserze lub rozdrabniamy ręcznie. Masło rozpuszczamy, następnie łączymy z ciasteczkami, mieszamy do połączenia. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno każdej papilotki nakładamy ciasteczka i ugniatamy za pomocą łyżeczki. Do sera dodajemy jajka, cukier, masło orzechowe
kulinarne odsłony patiJeden z najlepszych kursów na jakich byłam. Świetnie wyposażona sala, mała liczba osób w grupie (było nas tylko 6) i wspaniałe receptury cukiernicze. Przygotowałyśmy 5 różnych tortów i przepyszne ciastka. Każdy deser pięknie i starannie wykończony pod okiem Pani Bożeny, którą zresztą uwielbiam. Teraz pokrótce opiszę przygotowane przez nas pyszności. Różowy tort powyżej jest z chrupiącym blatem, o smaku(...)Kolejny pyszny tort oblany czekoladową polewą jest kokosowy z czarną porzeczką. Ozdobiony jest kwiatem i liściem z czekolady. A tak nasze torty wyglądały w przekroju. Hitem kursu były kruche ciastka migdałowo – rumowe z bitą śmietaną, po prostu palce lizać! :). Delikatne, kruche ciasto, pyszny krem migdałowy, rum i polewa czekoladowa. Na koniec odbyło się wręczanie dyplomów i pamiątkowe zdjęcia. Kurs
Mała Cukierenkakwaskowym owocom. Szczerze mówiąc, wyszło lepiej, niż się spodziewałam. Polecam Wam więc ogromnie! Śmietanowiec z owocami i galaretką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 100 g ciastek digestive 125 g nutelli masa śmietanowa: 75 g galaretki cytrynowej (proszek) 150 ml wrzątku 165 ml mleka skondensowanego słodzonego 500 g creme fraiche (18%) wierzch: 25 g czarnej porzeczki(...)malin 35 g jeżyn 130 g truskawek 400 ml wrzątku 75 g galaretki malinowej (proszek) Ciastka pokruszyć, wymieszać z nutellą. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę ciasteczkową, dobrze ugnieść. Schłodzić. Galaretkę cytrynową rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Creme fraiche zmiksować w mlekiem. Gdy galaretka zacznie tężeć, wlać ją do śmietany, cały czas miksując. Przelać masę
Pożeraczka, czyli raz adobrzezakładce CIASTA. Szczególnie polecam sernik nowojorski Spód 170 g herbatników 50 g masła Herbatniki pokruszyć drobno, masło roztopić i wszystko wymieszać. Powinna powstać masa przypominająca mokry piasek. Wyłożyć ciastka na dno tortownicy o średnicy 24 cm i lekko docisnąć. Podpiec w piekarniku w 180 stopniach około 10 minut. odstawić do wystudzenia. Masa serowa 1 kg sera twarogowego(...)ubić na sztywno, a następnie dodać do sera wraz z budyniem i zmiksować. Ser podzielić na dwie części. Do jednej części dodać 1/2 puszki kajmaku i wymieszać. Ułożyć na ciastkach, a następnie posmarować pozostałym kajmakiem. Na wierzch wyłożyć masę serową białą. Wyrównać. Do piekarnika na sam spód wstawić blaszkę napełnioną wodą, a wyżej tortownicę z serem. Piec w temp
O kuchni z uczuciemuroczo się prezentują. Każde dziecko, a nawet i dorosły uśmiechnie się na widok takiej babeczki, a dodatkowo ile jest frajdy podczas ich przygotowywania...?! Kisiel, w moim przypadku truskawkowy - nadaje ciastkom fajnego smaku, aromatu oraz różowego koloru. (Kolor odrobinę wzmocniłam barwnikiem w proszku.) Zresztą co ja będę dużo pisać... Sami spróbujcie! (8 sztuk) 1 szklanka/140g mąki pszennej(...)pokroić.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przygotować bitą śmietanę. Kremówkę z cukrem ubić na sztywno, a następnie podzielić na dwie części. Do jednej z nich wmieszać odpowiednią
Di gotujePyszne, kruchutkie i mocno maślane ciasteczka z czekoladą - pochodzące z kuchni niemieckiej Spritzgebäck - przygotowywane tam najczęściej w okresie bożonarodzeniowym - ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je wtedy, kiedy mamy na nie ochotę :) U nas przygotowane z okazji prezentacji córki do szkoły na język niemiecki na temat kuchni tego kraju - tak by Koledzy i Koleżanki prócz(...)teorii - posmakowali trochę tego, o czym mowa :) SKŁADNIKI (na około 60 ciasteczek) 200 g miękkiego masła 90 g cukru pudru 280 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 tabliczka czekolady deserowej PRZYGOTOWANIE Masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy jajko, skórkę z cytryny i aromat waniliowy. Ponownie
Moje Kuchenne RewelacjeKiedy jako dziewczynka wracałam ze szkoły, parzyła mi wspaniałą herbatę z cytryną. W szklance, w srebrnym koszyczku. Na szklanej paterze piętrzyły się okrągłe, wyrośnięte , półfrancuskie ciasteczka posypane cukrem. Częstowała mnie obiadem, a ja Ją dawką szkolnych opowieści. Obiad znikał z talerza, herbata ze szklanki, a ciasteczka ze szklanej patery. Dziś zniknęła też Ona. Odeszły babcine dłonie, odeszła Ona sama(...)żaden obiad. W szafce szklanki dziarsko trwają w koszyczkach, ale nikt nie pije z nich herbaty… Szklana patera pokrywa się kurzem… Nikt nie pamięta przepisu na ciasteczka posypane cukrem… *** To wspaniały przepis, bardzo rodzinny, który w naszej śląskiej części rodziny wykorzystywany jest od 20 lat. Ja uskuteczniłam go po raz pierwszy. Wprowadziłam do niego niewielkie
Raj dla Podniebieniażelatyny pełna 1/4 mango galaretka rabarbarowa: 4 łodygi rabarbaru 1 łyżka cukru brązowego pełna 1 łyżeczka żelatyny pełna 1/3 szklanki maślanki śmietana 36 % do dekoracji czekoladowe słupki 10 dkg ciastek owsianych melisa świeża Rabarbar kroję na kawałki i myję. Przekładam do rondelka zasypuję cukrem i przesmażam na wolnym ogniu aż zmięknie. Rabarbar zmiksowałam blenderem. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach(...)mango, dodaję kawałki mango i wstawiam do lodówki. Na masę białą wylewam rabarbarową masę. Wstawiam do lodówki najlepiej na noc. Przed podaniem dekoruję śmietaną opcjonalnie, czekoladowymi słupkami i ciastkami oraz melisą
wesoła kuchnia