zdrowszy i mniej kaloryczny w porównaniu z tradycyjnym sernikiem. Jedząc taki sernik nie powinniśmy mieć wyrzutów sumienia - to zdrowa alternatywa słodyczy. Sernik jaglany o smaku kokosowym na spodzie z ciasteczek Oreo to proste ciasto bez pieczenia! Składniki: ok. 350 g ciasteczek Oreo lub podobnych 1/3 kostki masła + 2 łyżki masła do masy+ 1 łyżka masła do polewy 1,5 szklanki(...)czas mieszamy, aby nam się nie przypaliła. Do ugotowanej kaszy dodajemy 2 łyżki masła, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy spód ciasta. Do miski wrzucamy ciasteczka (5-6 szt. odkładamy do dekoracji) i drobno je kruszymy. Masło topimy, dodajemy do pokruszonych ciastek i ucieramy. Powstałą masą wylepiamy spód tortownicy (średnica 24 cm), mocno dociskając. Wkładamy
Kuchnia MagdaLenyCiasteczka cappuccino to niezwykle kruche krążki z mocno wyczuwalnym smakiem kawy. Przygotowuje się je z podstawowych składników na ciasto kruche, wzbogacając przepis o proszek do pieczenia oraz cappuccino (również w proszku). Z podanej ilości składników można upiec około 20 sztuk . Ciasteczka cappuccino Składniki: 160g mąki pszennej 80g masła 50g cukru pudru 40g proszku cappuccino 2 żółtka 3/4 łyżeczki proszku(...)podzielić na części, każdą z części uformować w kulkę wielkości orzecha włoskiego - kuleczki ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - każdą kulkę spłaszczyć zębami widelca - ciasteczka piec w 180 stopniach przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia - upieczone ostudzić, delikatnie zdjąć z blachy - przechowywać w pojemniku, ładnie ułożone (są delikatne i mogą się kruszyć
Smakołyki Berenikiskładniki: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 ugotowane żółtka 80 cukru 150 g masła wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy do woreczka foliowego i
Domowy Smak Jedzeniaszklanki, wódka 50 gram, herbatniki 200 gram, krem toffi 1 opakowanie, posypka czekoladowa - ile potrzeba upiec ciasto piernikowe wg opisu na opakowaniu, najlepiej dzień wcześniej lub użyć resztki ciast, ciastek margarynę zagotować z wodą, kakao i wystudzić, do dużej miski pokruszyć ciasto, herbatniki (zostawić kilka do wyłożenia na dnie formy), dodać orzechy, rodzynki, wódkę, dżem niskosłodzony i wlać tłuszcz(...)wyjąć na talerz, krem toffi przygotować wg opisu na opakowaniu, posmarować grubo wierzch ciast, posypać posypką i do lodówki na kilka godzin - bajaderka idealne ciasto na wykorzystanie resztek ciast, ciastek, innych dodatków, można dodawać co się lubi..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjeszcze zdążycie go przyrządzić i zasmakować go w dniu dzisiejszym. Składniki 1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa 250g serka mascarpone 150g jogurtu naturalnego gęstego 100g białej czekolady 2 dowolne ciastka Galaretkę gotujemy według przepisu na opakowaniu, po przestygnięciu wlewamy do pucharków do połowy wysokości - do lodówki aby zestygła. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy przestygnie mieszamy ją z serkiem(...)mascarpone i jogurtem naturalnym. Gotowa masę wykładamy na zestygnięta galaretki, na górę odrobinka pokruszonych ciastek (u mnie owsiane z biedry) i na chwilkę do lodówki aby schłodzić krem. Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie (3 porcje): Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net
Smacznie Pysznie Kaloryczniewiaderka 3 galaretki brzoskwiniowe puszka brzoskwiń w syropie 3 łyżki żelatyny 1 opakowanie herbatników owsianych żurawiną CUKRY NYSKIE cukier puder do smaku Wykonanie: *Na dno tortownicy wykładamy ciastka. *Brzoskwinie wyciągamy z zalewy, kroimy w małe kosteczki. Do pozostałego syropu dodajemy żelatynę, podgrzewamy do jej rozpuszczenia(...)wrzenia. Studzimy. * Ser przekładamy do misy miksera, dosładzamy wedle uznania cukrem pudrem. Miksujemy z z serem. Dodajemy pokrojone brzoskwinie, mieszamy dokładnie. Dodajemy przestudzony syrop, miksujemy, wylewamy na ciastka. Odstawiamy do lodówki do tężenia. *Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, studzimy, wylewamy na masę serową. Odstawiamy do stężenia
Z Majeczką w kuchniAmerican cookies, czyli amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady Amerykańskie ciasteczka są naprawdę pyszne! Chrupiące na brzegach i miękkie oraz lekko ciągnące w środku i oczywiście z kawałkami rozpływającej się w ustach czekolady. Najlepsze w nich jest to, że są naprawdę proste do zrobienia i nie wymagają żadnych wyszukanych dodatków ani sprzętów kuchennych. Czas przygotowania tych pyszności, razem z pieczeniem(...)szybko zarabiamy ręką. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę lub inne dodatki. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 160 st. C. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia, na którym będziemy układać ciasteczka. Z przygotowanego ciasta formujemy nieduże kulki, wielkości małej gałki lodów. Do formowania kulek można użyć gałkownicy lub toczyć je w dłoniach z kopiatej łyżki ciasta każdą. Kulki układamy na blasze
KorniszonkiZasada ich przyrządzenia jest prosta: potrzebujemy wszystkich składników taką samą ilość. Przeważnie biorę po 250 g składników, no chyba, że robię podwójną porcję 😉 , z myślą, że wyczęstuję nimi znajomych. Ciastka są nieprzesłodzone, bo ciasto nie zawiera cukru, są tylko lekko posypane na wierzchu. W smaku przypominają trochę ciasto francuskie, bo ciasto krucho-serowe pięknie się rozwarstwia. Składniki(...)mąką, dodajemy rozdrobniony twaróg i wszystko dokładnie wyrabiamy. Rozwałkowujemy (w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką) i wycinamy dowolne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każde ciastko posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 12-15 minut (do uzyskania lekko złotego koloru
Walijskie Pichcenieciasteczka w krótkim czasie podbiły serwis zdjęciowy Pinterest. Misie z migdałami to najprostsze kruche ciastka – są jednak tak urocze, że trudno im się uprzeć. Do ich wykonania oprócz ciasta i migdałów będziemy potrzebować jedynie foremki w kształcie misia (możemy użyć też ludzików czy innych zwierzątek z łapkami). Ja kupiłam w markecie zestaw 4 tanich foremek, gdzie właśnie jedną(...)był miś. Sympatyczność misiów na pewno docenią nie tylko dzieci. Są też bardzo smaczne – do zdjęć zostało mi tylko kilkanaście misiów, a z porcji otrzymamy ich nawet kilkadziesiąt. Ciastka można zrobić w dwóch wersjach – jasnej i ciemnej. Moim zdaniem do misiów jasnych lepiej pasuje migdał ze skórką, a do ciemnych (z kakao) ładniej prezentuje się migdał obrany
Poezja smakupropozycja chłodzącego deseru na upalne dni. Składniki: 3 puszki mleka kokosowego 400g ciastek herbatników black z kremem waniliowym 4 łyżki cukru pudru 6 bananów 1 cytryna Dekoracja: kilka ciastek herbatników black Wykonanie: 1. Mleczko kokosowe umieścić w lodówce na całą noc. Po tym czasie stałą cześć mleczka przełożyć do miski, a powstałą wodę odlać (można wykorzystać do naleśników
Szalona Kuchnia Ewelinypudru 1 jajka 1 szklanka mąki tortowej 2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy pół małej łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy cukier puder do obtoczenia ciastek ( tak kilka łyżek ) Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypujemy obie mąki i sodę oczyszczoną, nadal ucieramy(...)ciasta zrobią się grudki przekładamy je na stolnicę posypaną mąką pszenną i zagniatamy, w razie potrzeby gdy ciasto jest zbyt luźne dosypujemy do ciasta mąki tortowej. 2. Formowanie ciastek: Z ciasta odrywamy kawałki, toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, między ciasteczkami zachowujemy odstępy, ponieważ ciasteczka ,,rozleją się'' i w trakcie
Izabelawkuchnikawałki czekolady w ciasteczkach posłużyły mi jajeczka czekoladowe które pokroiłam na mniejsze kawałeczki. Możemy użyć tutaj groszków czekoladowych lub pokrojonej na mniejsze kawałeczki gorzkiej czekolady. Składniki 1 dużą blachę ciastek: 125 g miękkiego masła 1/2 szkl cukru 250 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia parę kropel esencji waniliowej groszki czekoladowe/kawałki czekolady gorzkiej 1. Masło(...)Odrywamy małe kawałeczki ciasta wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce spłaszczając. Ciasta pieczemy w 180 stop. przez 10-12 minut. Pilnujmy czasu bo inaczej z kruchych i mięciutkich ciastek zostaną tylko kamienie
Gotowanie...to proste !Wielkanoc. Bardzo słodki, wręcz mulący, jak określił to mój syn... Nie wiedziałam, że dla dzieci coś może być za słodkie, no chyba że w mięsie... Spód: 300 g kruchych ciastek kakaowych 100 g masła Masa serowa: 1 kg zmielonego sera na senniki 5 jajek ok. 2/3 szklanki cukru 100 g czekolady mlecznej 2/3 słodkiej śmietanki 18% ½ słoika masła(...)orzechowego (może być z kawałkami orzechów) Wierzch: ½ puszki masy kajmakowej 5-6 batonów snickers Masło stopić. Ciastka zmielić w malakserze i wymieszać ze stopionym masłem. Wylepić masą spód tortownicy (25-26 cm) wyłożonej papierem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Ostudzić. Jajka utrzeć z twarogiem, cukrem, rozpuszczoną
Czerwień i błękitkoniec wmieszać żelatynę rozpuszczona w wodzie, wyłożyć na masę kajmakową wyrównać. Wierzch posypać startym Ciastkiem maślanym albo czekoladą gorzka. PRZEŁOŻENIE CIASTA: biszkopt - powidła - masa kajmakowa - śmietana - starte ciastka maślane
Dziś Ja gotuje