razem tylko jogurt , pokruszone herbatniki i dżem z cukinii. jogurt owocowy [ u mnie 2 rodzaje] herbatniki dżem z cukinii Ciastka pokruszyć.W pucharkach układać warstwami pokruszone ciastka , jogurt i dżem.Dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzenieciasteczka spokojnie mogę polecić wszystkim tym, którzy zdrowo się odżywiają i którzy ograniczają spożycie cukru, białej mąki oraz zwierzęcego tłuszczu. Nie zawierają one bowiem ani tego pierwszego, ani drugiego, a tłuszczu jest tu niewiele - to zaledwie ćwierć szklanki oleju rzepakowego ( który można zastąpić bardzo zdrowym olejem kokosowym ). Zamiast zwykłej mąki użyłam mąki kokosowej. Ostatnio eksperymentuję z wypiekami na bazie(...)naprawdę bardzo smaczne, a do tego sycące. Zawierają tylko naturalnie występujące w poszczególnych składnikach cukry, a dosładzają je jedynie rodzynki i uwierzcie, że zapewniają one wystarczający poziom słodkości :). Takie ciasteczka to wspaniałe źródło błonnika, na pewno będę częściej je piekła. Dodam jeszcze, że są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Bardzo polecam :). Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 'górskich' 1 szklanka
Opowieści z piekarnikaDostałam zadanie, by upiec ciastka z sezamem 💪 . Ponieważ w moich przepisach nie miałam takowych, zaczęło się przeszukiwanie internetu. I tak trafiłam na przepis Agnieszki , na ciasteczka szczęścia ( p odobno sezam jest w Afryce symbolem powodzenia, stąd też nazwa ciasteczek). Wszystkim miłośnikom sezamu polecam te mocno chrupiące maleństwa - idealne do kawy lub herbaty. Cytuję przepis na autorką. Składniki(...)kulki. Każdą kulkę obtaczać w pozostałym sezamie, kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczać dłonią na kształt talarka. Układać na blaszkach, zachowując dość duże odstępy miedzy ciasteczkami - maksimum 20 szt. na dużą blaszkę. Piec ok. 10-15 min, aż będą blado złote ( złote !, a nie brązowe, nie wolno ich zbytnio przepiec, im dłuższy czas pieczenia tym ciasteczka
Walijskie PichcenieSERCA 2 wiśniowe galaretki 1 galaretka przezroczysta np. Winiary MASA ŚMIETANOWA: 330 ml śmietany 30 % 400 ml jogurtu greckiego 2-3 łyżki cukru pudru ciasteczka oreo lub ich odpowiednik 154 g 2 łyżki żelatyny ORAZ: 0,5 opakowania okrągłych biszkoptów (z Biedronki) kawa do nasączenia WYKONANIE: SERCA: Najlepiej dzień wcześniej rozpuścić wiśniowe galaretki w 2 szklankach wody. Rozlać do jakiegoś(...)wycinania kroimy w kostkę. Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć zalewamy nasze serca. Odstawiamy na chwilę do lodówki. MASA ŚMIETANOWA: Ciasteczka rozdzielamy i wyciągamy nadzienie. Ciastka kruszymy wałkiem. Śmietanę zaczynamy ubijać, gdy już jest lekko podbita dodajemy cukier puder oraz nasze nadzienie z ciasteczek. Ubijamy na sztywno. Dodajemy jogurt grecki
Pani na deserWyśmienite, lekkie i mega truskawkowe ciasto dla wszystkich, którzy kochają wyjątkowy smak tych orzeźwiających owoców, uważanych za jedne z afrodyzjaków. Składniki: Spód: 200g ciastek herbatników „czarnych” 80g masła extra Masa serowa: 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 100g masła extra 600g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżki żelatyny 12 łyżek mleka 200ml śmietany 30% Mus truskawkowy: 400g truskawek 1 galaretka(...)truskawkowa 1/4 szklanki wody Dodatkowo: 100g truskawek pokrojonych w plasterki na boki torcika Wykonanie: 1. Spód Ciastka zmiksować w malakserze, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Wyłożyć spód tortownicy (u mnie kształt serca o wymiarach 19 x 22 cm) i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie obłożyć brzeg tortownicy plasterkami truskawek. 2. Masa serowa
Szalona Kuchnia Ewelinyczęsto dodaję go do deserów i ciast. 1 awokado 1/2 cytryny 1 mango 1 łyżka kakao 3 łyżki miodu płynnego 300 g jogurtu greckiego melisa czekoladowe słupki 7 ciastek kakaowych Ciastka kruszę i przekładam do trzech szklanek. Awokado obieram, dodaję kakao, sok z cytryny, miód i miksuję blenderem. Mango obieram i też miksuję blenderem. Do szklanek przekładam jogurt
wesoła kuchnianależy wyłożyć papierem do pieczenia, na dno układamy 1 warstwę herbatników. Budynie mieszamy z mlekiem i cukrem, zagotowujemy ciągle mieszając aż powstanie gęsty budyń. Gorący wylewamy na pierwszą warstwę ciastek i układamy drugą. Mleko z puszki wykładamy do miseczki i podgrzewamy lekko w mikrofalówce aż stanie się smarowna. orzeszki wysypujemy na ściereczkę i wycieramy z nadmiaru soli. Większą część(...)gęstsza wylewamy ją na ciasto, masę mleczną przykrywamy herbatnikami. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy 1-2 łyżki mleka, podgrzewamy w mikrofalówce aż się rozpuści, dokładnie mieszamy. Czekoladę wylewamy na ciastka, oraz pozostałą masę kajmakową, finezyjnie je rozsmarowując. Rozsypujemy resztę orzechów. Ciasto nakrywamy folią aluminiową tak aby nie dotknąć wierzchu i odkładamy do lodówki na całą noc. Snickersa kroimy
Kulinarne Fantazje Marioliminut. Gotowe ciasto rozwałkuj cienko na blacie podsypanym mąką i powycinaj kształt serduszek za pomocą foremki. Na połowie ciasteczek wytnij również środek mniejszą foremką. Sklej ze sobą obie połówki ciastek, smarując je białkiem i delikatnie dociskając brzegi. Ciasteczka ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Piecz 20-25 minut w 180°C. Od razu po upieczeniu(...)purée wraz z cukrem. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia. Następnie wlej 50 ml wrzątku i rozpuść ją w nim. Żelatynę połącz z malinowym purée. Każde ciastko napełnij ok. 1 łyżeczką gotowej galaretki i wstaw do lodówki do stężenia. Ciasteczka przechowuj w lodówce (w temperaturze pokojowej galaretka wytrzymuje kilka godzin
Food SquareCantucci, cantuccini, biscotti di Toscana – pod tymi nazwami kryją się tradycyjne ciasteczka z małego miasta Toscanii- Prato. Chrupiące włoskie ciasteczka, idealne do herbaty i kawy, moje ulubione! Tradycyjnie biscotti di Toscana przygotowuje się z migdałów, orzeszków piniowych, mąki, cukru, jajek. Ale dzisiaj można spotkać przeróżne warianty tychże ciasteczek. Do cantucci i cantuccini można dodać zarówno migdały i orzeszki piniowe(...)również pestki dyni, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, żurawinę, bakalie, kandyzowaną skórkę pomarańczy, drobinki czekolady. Możliwości są nieskończone. We Toskanii te chrupiące ciasteczka podaje się tradycyjnie ze słodkim winem, w którym można je maczać. Tym razem proponuję Wam jedną z moich ulubionych kompozycji: cantuccini z suszonymi morelami i ziarnami tonki. Uważam, że są przepyszne! Na około 30 cantuccini Przygotowanie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaFormowanie: Gorące ciasto partiami przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na papier do pieczenia wyciskamy podłużne ciastka. 3. Pieczenia: W garnku rozgrzewamy olej, następnie delikatnie wrzucamy ciastka i smażymy po kilka minut często je mieszając, usmażone wyjmujemy z oleju, najlepiej łyżką cedzakową i przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 4. Obtaczanie: Oba cukru
Izabelawkuchniposmarować rozpuszczoną czekoladą. Spód płożyć na ozdobnej podstawce i wycisnąć krem przez ozdobną tylką cukierniczą. Możecie zrobić ozdobne rozetki lub stożki. Na tak ozdobiony spód połóżcie drugą cześć ciastka. Teraz ozdóbcie kremem według pomysłu i fantazji. Powodzenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktakim się jeszcze nie spotkałam. Czytam, dzieje się niewiele, a ja nie mogę się oderwać! "Wzgórze psów" ... jeśli kiedyś wpadnie Wam w ręce, przeczytajcie... Jakub Żulczyk, dla Ciebie te ciastka! Ciasteczka pyszne! Z dobrym składem, w porównaniu do lidlowskich Sasanek, które powinny być zdrowe, bo w końcu są z mąki owsianej a nie białej pszennej ;) Nie wierzmy wszystkiemu(...)minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu przygotowujemy polewę: w kąpieli wodnej topimy czekoladę (mleczną, gorzką lub mieszaną) z dodatkiem masła. Polewą czekoladową smarujemy każde ciastko od strony spodu. Smacznego
bistro mamaWitajcie, Dzisiaj chce Wam zaproponować przepis na pyszne i proste w wykonaniu grzebienie francuskie. Poszłam na łatwiznę tym razem, ale zapewniam Was, że te ciastka będą lepiej smakowały jak z cukierni. Ich przygotowanie i upieczenie nie zajmie Wam więcej jak pół godziny. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 2 słoiczki po 200 g domowej, gęstej marmolady malinowej lub ewentualnie
Przepisy BabciJako dziecko widziałam na filmach ogromne amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady . Jak ja chciałam zjeść takie cudne kruche ciastka z czekoladą! Upiekłam jeszcze lepsze... po latach, dla swoich pociech. To ostatnio moje ulubione ciasteczka maślane dla dzieci. Chociaż muszę przyznać, że wśród dorosłych znalazło się wielu amatorów(...)tego wypieku. Mam już zamówienia na kolejne porcje tych łatwych i szybkich ciasteczek. Jeśli pieczecie je z myślą o dzieciach, to zachęcam też do skorzystania z przepisu na proste ciastka owsiane dla dzieci
AniaGotuje.plurodziny męża :) Tarta ta jest bardzo prosta i co najlepsze nie wymaga pieczenia. Składniki na spód: 16 dkg ciasteczek typu Oreo 12 dkg kruchych ciastek kakaowych 7 dkg roztopionej gorzkiej czekolady 4dkg roztopionego masła + masło do posmarowania formy na krem czekoladowy : 1/4 szklanka wody 1/4 szklanki kakao najlepiej z wiatrakiem(...)śmietany kremówki 30% 10 dkg masła 20 dkg gorzkiej czekolady Przygotować formę na tartę o średnicy ok. 26 cm. Wysmarować ją masłem. Ciastka włożyć do malaksera, dodać roztopioną czekoladę i masło i dokładnie zmiksować na pastę. Powstałą mieszanką wyłożyć formę na tartę, uklepać i mocno docisnąć. W garnku wymieszać kakao, cukier i 1/4 szklanki
Fiołkowe Talerze