ciasteczka - 38923 przepisów (strona:441/2595)

Ciasteczka cynamonowe 142

Ostatni tydzień przed Świętami rozpoczynamy na słodko. Choć tak naprawdę te ciasteczka cynamonowe to propozycja dla osób, które unikają lub ograniczają cukier W tym roku wyjątkowo ciastek u nas sporo. Być może dlatego, że to one najbardziej kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem, być może wynika to również z tego, że uwielbiam je przygotowywać J Szczególnie teraz, gdy można

365 dni dookoła kuchni
Kruche ciasteczka z nadzieniem 123

którym łatwo zakleimy nadzienie. Wycinamy parzystą ilość kształtów, aby nam nie zabrakło, którego kształtu   Na połowie wyciętych kształtów, na środku, nakładamy około pół łyżeczki dżemu, przykrywamy drugim ciastkiem i sklejamy za pomocą widelca. Na środku robimy małe nacięcie nożem.   Układamy na blaszce do pieczenia. Wierzch ciastek smarujemy odrobiną mleka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy

Smaczna Strona
Wieniec makowy 132

wydawać, ale dla ułatwienia przygotowałam Ci zdjęcia krok po kroku, na pewno ułatwią Ci przygotowanie ciasta. Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie: – ciasto makowe na biszkopcie – ciasteczka z pieczątkami – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – kruche ciasteczka świąteczne – muffiny piernikowe Przygotowanie : 2 h 10 minut Składniki na masę makową: – 500 g maku – 1 szklanka

nietylkopasta.pl
Ciasto z kremem budyniowo-chałwowym bez pieczenia 110

dokładnie wymieszać z uprzednio rozdrobnioną chałwą. Ciasto. Na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia kolejno umieścić warstwę herbatników, połowę masy budyniowo-chałwowej, herbatniki, resztę masy i na końcu ponownie ciastka. Całość wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej. W małym garnuszku umieścić masło/mleko/śmietankę oraz posiekaną czekoladę. Wszystko razem(...)powoli roztopić i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej. Lekko przestudzoną polewę rozsmarować na wierzchu ciasta i opcjonalnie posypać sezamem. Ciasto schłodzić w lodówce. (Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy ciastka zrobią się lekko miękkie

Di gotuje
Tradycyjne ciastka z dżemem-pyszne i kruche 141

składniki 60 dag mąki 2 żóltka 40 dag masła 20 dag cukru pudru 4 łyżki gęstej śmietany olejek cytrynowy szczypta soli (ja upiekłam ciastka z połowy porcji, wyszło na 2 talerze plaskie ) Przygotowanie ciasta Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę, sól, olejek i zagniatamy ciasto. Potem dajemy na 2 godziny do lodówki, po tym czasie możemy wałkować

Moje Wyroby
Czekoladowe babeczki z kremem piernikowym 166

kakao 300 g jogurtu naturalnego 1 jajko 100 g mlecznej czekolady 100 g oleju kokosowego krem: 1 szkl śmietanki 30% 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 4 duże ciastka piernikowe oraz figa do dekoracji Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy razem z olejem kokosowym w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie do czekolady dodajemy jogurt i jajko i krótko(...)miski wlewamy zimną śmietankę, wsypujemy cukier puder i miksujemy na puszystą masę. Do ubitej śmietanki dodajemy po łyżce mascarpone i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy pokruszone ciastka i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy krem do szprycy i dekorujemy zimne babeczki wyjęte z papilotek. Na koniec dekorujemy plasterkami figi. Gotowe babeczki przechowujemy w lodówce. Smacznego   Przepis

słodkie i nie tylko historie kulinarne
ROLADA SPECULOOS Z MANDARYNKAMI 154

Kolejna słodkość świąteczna godna polecenia. Pyszna, delikatna, lekko korzenna rolada czekoladowa z ciasteczkami speculoos. Tworzy ją delikatny, wilgotny biszkopt orkiszowy z dodatkiem korzennych ciasteczek w kremie na bazie śmietany i mascarpone, to wszystko przełamane dodatkiem mandarynek (w moim przypadku moreli, z braku tych pierwszych w sklepach...), do tego czekoladowa polewa ganache, to wszystko = bajeczny smak. Inspiracją był ten przepis . Składniki(...)kakao (bez dodatków) - ok.1/2-1 płaskiej łyżeczki przyprawy piernikowej (nie jest to konieczne, ale ja następnym razem dodam) Krem: - 400g mascarpone (nie z Biedronki, jest zbyt rzadkie) - 150g kremówki - 110g ciasteczek speculoos (lub gotowej masy speculoos) Dodatkowo: - 1-1,5 puszki mandarynek w zalewie Polewa ganache: - 60-70g czekolady (u mnie deserowa+mleczna) - 70-80g kremówki Białka ubijamy

Smaczne Zdrowe
Korzenne ciasteczka z grawerem oraz świąteczne prezenty ze sklepu MY GIFT DNA. 136

ulubione kształty. Ciastka układamy na wyłożonej papierem blaszce i wkładamy je na kilka minut do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 180C. Wkładamy blaszkę z ciastkami i pieczemy około 10- 15 min. Wyszło pięknie i smacznie! A zapach obwieszcza, że święta tuż tuż …  Smacznego i zadowolenia z prezentów

Radość kipiąca uśmiechem.
Świąteczny blok czekoladowy z bakaliami 108

bakaliami Składniki: 400 g mleka w proszku 200 g margaryny 3/4 szklanki cukru 200 ml wody 2 łyżki ciemnego kakao 300 g suszonych owoców (u mnie Helio ) 10-12 ciasteczek korzennych Na początku kroimy suszone owoce w drobną kostkę. W garnku roztapiamy margarynę. Później dodajemy do niej wodę, kakao i cukier. Gotujemy 10 minut. Następnie pozostawiamy masę do lekkiego przestudzenia(...)letniej (nie gorącej i nie zimnej) masy dodajemy w kilku porcjach mleko w proszku, za każdym razem dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojone owoce i około 5 połamanych ciasteczek. Masę dokładnie mieszamy, przekładamy do foremki i posypujemy pozostałymi połamanymi ciasteczkami. Dociskamy, żeby pozbyć się powietrza i żeby ciasteczka się przykleiły. Następnie wstawiamy blok do lodówki do zastygnięcia, najlepiej pozostawić

PatiGotuje
Lukier 132

mogą za bardzo rozcieńczyć lukier. Jeszcze tylko wstążki i można wieszać na choince :) Jak i do czego można jeszcze wykorzystać lukier możecie zobaczyć np. tu we wpisie z kruchymi ciasteczkami , tu znajdziecie ciasteczka cytrynki lub tu zobaczycie jak użyć lukru do przygotowania pralinek . Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Lukier pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY

Ciastkozercy
Kruche ciasteczka daktylowe 155

Zapraszam na pyszne, kruche ciasteczka z kremem daktylowym od Daktynella. Lekko słodkie ciasteczka są idealne do kawki lub herbatki. Polecam Składniki: 50 g kremu daktylowego od Daktynella 50 g masła 1 żółtko 1 szkl mąki pszennej +do podsypania Przygotowanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę i dodajemy krem daktylowy, masło i żółtko. zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy ciasto do woreczka foliowego(...)minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na grubość ok. 5mm. Wykrajamy ciasteczka i układamy je na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ciasteczka przez 15 minut w temperaturze 180 stopni

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciasteczka ,, Płatki śniegu“ 3943

Jeśli zapytamy mieszkanca północnych Niemiec o jego ulubione ciasteczka adwentowe, to będą to niewątpliwie płatki śniegu. Schneeflöckchen, czyli płatki śniegu to małe, okrągłe ciasteczka z wzorkiem zrobionym widelcem i posypane cukrem pudrem. Ciasteczka są niezwykle delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach. Podobnie jak płatki śniegu, które topnieją natychmiast po dotknięciu

dolcevitainmykitchen
Sernik gotowany "jesienny" 136

gorącej masy sernikowej. Mieszamy i chwilę gotujemy, aż masa zrobi się gęsta. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i układamy herbatniki. Na ciastka wkładamy masę sernikową i wyrównujemy. Na serniku układamy kolejną warstwę ciastek. Odstawiamy do wystudzenia a potem wstawiamy do lodówki. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1szkl gorącej wody i odstawiamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Popękane ciasteczka cytrynowe 185

Tadam tadam! Sezon na bożonarodzeniowe ciasteczka uważam za otwarty. Na początku adwentu wszystkie metalowe puszki na ciastka powinny być napełnione, więc wiele czasu już nam nie zostało. Popękane ciasteczka cytrynowe to moja pierwsza propozycja, a będzie ich jeszcze wiele. Bardzo jestem ciekawa, ktore najlepiej Wam posmakują. Gdybym miała opisać dzisiejsze ciasteczka, to można powiedzieć

dolcevitainmykitchen
Sernik waniliowy z frużeliną żurawinową 190

właśnie kupione świeże owoce żurawiny i pomyślałam sobie, że taka kwaskowa frużelina będzie dobrze komponowała się ze słodką masą serową. Nie myliłam się, sernik zniknął błyskawicznie. Spód: 300 g ciastek zbożowych (mogą być z dodatkiem orzechów laskowych) 150 g stopionego masła Masa serowa: 1 kg sera twarogowego, dwukrotnie mielonego (użyłam twarogu sernikowego z Włoszczowej) 200 g kwaśnej śmietany(...)jajek niepełna szklanka cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z 1 laski wanilii Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z roztopionym masłem. Wylepić masą spód okrągłej formy wyłożonej papierem (średnica 25 cm). Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy. J ajka utrzeć z twarogiem oraz cukrem i cukrem waniliowym (lub ziarenkami

Czerwień i błękit