mogą za bardzo rozcieńczyć lukier. Jeszcze tylko wstążki i można wieszać na choince :) Jak i do czego można jeszcze wykorzystać lukier możecie zobaczyć np. tu we wpisie z kruchymi ciasteczkami , tu znajdziecie ciasteczka cytrynki lub tu zobaczycie jak użyć lukru do przygotowania pralinek . Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Lukier pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
CiastkozercyJeśli zapytamy mieszkanca północnych Niemiec o jego ulubione ciasteczka adwentowe, to będą to niewątpliwie płatki śniegu. Schneeflöckchen, czyli płatki śniegu to małe, okrągłe ciasteczka z wzorkiem zrobionym widelcem i posypane cukrem pudrem. Ciasteczka są niezwykle delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach. Podobnie jak płatki śniegu, które topnieją natychmiast po dotknięciu
dolcevitainmykitchenTadam tadam! Sezon na bożonarodzeniowe ciasteczka uważam za otwarty. Na początku adwentu wszystkie metalowe puszki na ciastka powinny być napełnione, więc wiele czasu już nam nie zostało. Popękane ciasteczka cytrynowe to moja pierwsza propozycja, a będzie ich jeszcze wiele. Bardzo jestem ciekawa, ktore najlepiej Wam posmakują. Gdybym miała opisać dzisiejsze ciasteczka, to można powiedzieć
dolcevitainmykitchenpolecam bo jest o niebo lepsza od tej kupionej w sklepie:) Składniki na 4 porcje po 250 ml : 250 g serka mascarpone 2/3 szklanki śmietanki 30% 200 g pokruszonych ciastek pełnoziarnistych - użyłam bonitek zbożowych z biedronki kandyzowana skórka pomarańczowa rodzynki miód lub syrop pomarańczowy (uzyskany podczas kandyzowania skórek) melisa do ozdoby *opcjonalnie Wykonanie(...)miksuję ze śmietanką. Dosładzam do smaku miodem lub syropem pomarańczowym. Dodaję rodzynki i skórkę pomarańczową - ilość zależy od upodobania:) Do pucharków wsypuję po trochę pokruszonych ciastek, dodaję po trochę serka i tak warstwa po warstwie układam aż do wyczerpania składników. Smacznego:) A skórkę pomarańczową przygotowuję zazwyczaj tak: 2 pomarańcze zalewam wrzątkiem
cucinaremisce, ewentualnie lekko posolić. Z podanych składników przygotować sos, polać nim sałatkę, a potem delikatnie i niedokładnie wymieszać z nim sałatkę. Smacznego:) Polecam wykrawaczki do ciastek W sobotę planuję z synem piec ciastka dinozaury
cucinareTradycyjne angielskie ciastka, które rozpływają się w ustach. Składniki: 100 g masła ¼ szklanki cukru brązowego 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 żółtko 1 niepełna szklanka mąki ¼ szklanki płatków owsianych 2 łyżki mączki ziemniaczanej ¼ łyżeczki soli Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść rękoma. Podzielić ciasto na ok. 20 małych kulek (mi wyszło 21). Położyć na blasze wyłożonej
Przepisy Babciłyżeczki cynamonu 1,5 łyżki ekstraktu waniliowego 20 ml miodu 50 g cukru dekoracja: 300 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru opcjonalnie barwnik spożywczy Przygotowanie: spód: Ciastka kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem. Wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy do dna i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Studzimy. masa serowa: Ser ucieramy(...)minut, następnie odcinamy skórę a miąższ miksujemy w blenderze), cukrem, miodem, mąką, cynamonem i ekstraktem waniliowym. Na końcu dodajemy po jednym jajku. Masę przelewamy na spód z ciastek i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 135 stopni i pieczemy jeszcze ok.80 minut. dekoracja: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Przekładamy na wierzch
Bon appetit mon amiepiec przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym na 160 stopni. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, a następnie rozlać po 1 łyżeczce na całym ciastku i przykryć ciastkiem z wyciętym wzorem, lekko dociskając. Ewentualnie oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaskładniki: 200 g mąki 140 g płatków owsianych 260 g ziaren słonecznika 120 g cukru 200 g masła, miękkiego w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka proszku do
Domowy Smak JedzeniaCześć. Dzisiaj pokażę Wam, jak zrobić czekoladowe trufle pająki idealne na imprezę halloween. SKŁADNIKI: - 12 szt. ciastek oreo - 200 gr. serka mascarpone - czekoladowa posypka - kolorowa posypka - kandyzowana skórka z pomarańczy do zrobienia oczek WYKONANIE: 1). 40 gr. gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikroweli. 2). płynną czekoladę przelewamy do szprycy, rękawa lub do takiego pisaka - strzykawki(...)video. 3). na papierze do pieczenia, płynną czekoladą rysujemy duże literki L (będą to nóżki pająka) i wstawiamy do zamrażalki na 10 min. 4). w blenderze mieszamy 12 szt. ciastek oreo i 200 gr. serka mascarpone. - masę wstawiamy na 10 min. do zamrażalki. 5). po tym czasie wyjmujemy masę, lepimy z niej kulki i obtaczamy w ciemno brązowej posypce
RITA food channelPomysł na dzisiejszy przepis narodził się, kiedy kilka miesięcy temu na blogu zamieściłam pomysł na strudel jabłkowy . I tak powstały francuskie ciasteczka ślimaczki, które smakiem przypominają austriacki przysmak, bardzo popularny w sezonie jesienno-zimowym. Ciasteczka s ą niezwykle chrupiące, delikatne, pokryte skarmelizowanym cukrem. Smakują najlepiej ciep ł e podanem z sosem waniliowym lub tylko posypane cukrem(...)punto aggiungete le noci tritate grossolanamente e l'uvetta. Mescolate bene il tutto e lasciate a raffreddare. Ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia. Na ciasto wykładamy drobno pokruszone ciasteczka pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Na ciasteczka wykładamy podsmażone jabłka. Ciasto zwijamy w rulon, pokrywamy papierem do pieczenia i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. **** Srotolate
La grande e la piccola cuocakomponuje. Sernik jest świetnym pomysłem na każdą okazję! Do popołudniowej kawki, na rodzinną imprezę albo urodzinowe przyjęcie. Robi się go błyskawicznie! SKŁADNIKI: SPÓD: * orzechy włoskie – 1 szkl * kruche ciastka – ok. 250 g * roztopione masło – 0,5 szkl * cukier puder – 1 pełna łyżka MASA SEROWA: * mascarpone – 500 g * śmietana gęsta – 300 g * cukier puder(...)jabłkowy – 350 ml * cukier – 3 lyżki * żelatyna – 2 łyżki * orzechy włoskie – 1 garstka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Podprażone orzechy mielimy z kruchymi ciastkami i cukrem pudrem, dodajemy roztopione masło, zagniatamy ciasto i wylepiamy tortownicę wyłożoną papierem. Wstawiamy do lodówki. MASA SEROWA: Żelatynę zalewamy sokiem jabłkowym, zostawiamy do napęcznienia, podgrzewamy ( ale nie gotujemy! ). Mascarpone ucieramy z cukrem
Ostra na Słodko