roku! Są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu oraz smakują rewelacyjne. Ich kremowa konsystencja (pamiętajcie, aby lody przed podaniem wyjąć kilka minut wcześniej) wprost rozpływa się w ustach, a posmak ciasteczek i miodu to doskonałe połączenie! To kto się skusi na lodowy deser? Lody ciasteczkowo-miodowe - składniki: 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 3 łyżki płynnego miodu (płaskie) (*) 50g kruchych ciasteczek(...)Lody ciasteczkowo-miodowe - przygotowanie: Większość ciasteczek należy pokruszyć jak najdrobniej, a pozostałe na odrobinę większe kawałki. Śmietankę z miodem ubić na sztywno i następnie delikatnie połączyć z ciastkami. Całość przełożyć do pudełka (**) - wierzch opcjonalnie można posypać dodatkowymi ciasteczkami oraz udekorować niewielką ilością miodu. Pojemnik z masą lodową zamknąć i schłodzić w zamrażarce do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji/twardości. Najlepiej
Di gotujeŚledź w śmietanie to klasyka kuchni polskiej, która pojawia się na stole wigilijnym. Występują różne wersje tej potrawy, ale najczęściej można spotkać śledzie z dodatkiem cebuli
Kuchnia MagdaLenyZimne ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 do 4 mm na stolnicy oprószonej mąką. Za pomocą pieczątek lub stempelków wykrawamy ciastka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka z pieczątką pieczemy ok. 10 - 12 minut, aż będą złote. Gotowe ciastka studzimy na kratce. Polecam także: Ciasteczka korzenne z lukrem , Ciasteczka z mleczną czekoladą , Świąteczne pierniczki , Kruche babeczki migdałowo(...)morelowe Nasze urocze stempelkowe ciasteczka pięknie wyglądają nawet bez dodatkowej dekoracji ale można ozdobić je lukrem, czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem. Kruche ciastka z pieczątkami
KorniszonkiZimne ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 do 4 mm na stolnicy oprószonej mąką. Za pomocą pieczątek lub stempelków wykrawamy ciastka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka z pieczątką pieczemy ok. 10 - 12 minut, aż będą złote. Gotowe ciastka studzimy na kratce. Polecam także: Ciasteczka korzenne z lukrem , Ciasteczka z mleczną czekoladą , Świąteczne pierniczki , Kruche babeczki migdałowo(...)morelowe Nasze urocze stempelkowe ciasteczka pięknie wyglądają nawet bez dodatkowej dekoracji ale można ozdobić je lukrem, czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem. Kruche ciastka z pieczątkami
Gotujemy i jemyŚwiąteczny tort piernikowy z masą marcepanową oraz żurawiną. Składa się z trzech piernikowych blatów biszkoptowych, przełożonych konfiturą żurawinową oraz masą z serka mascarpone, kremówki i marcepanu
Kuchnia MagdaLenyPyszny śledzik w towarzystwie warzyw - cebuli, świeżej papryki oraz ogórków konserwowych, w słodko-ostrym sosie pomidorowym na bazie ketchupu oraz oleju z dodatkiem musztardy sarepskiej. Składniki
Kuchnia MagdaLenypieczenia. Nasz żytnie pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10-15 minut. Pierniczki są bardzo zwarte i praktycznie zmieniają kształtu w trakcie pieczenia. Upieczone ciastka studzimy na desce lub kratce. Żytnie pierniczki po upieczeniu są dość twarde więc przekładamy je do szczelnego słoja lub puszki, aby zmiękły i nabrały wilgoci. Aby ciasteczka szybciej zmiękły(...)piernika , Domowy syrop żurawinowy bez gotowania , Przepis na korzenne ciasteczka z lukrem Pierniczki możemy tradycyjnie ozdobić lukrem z cukru pudru, cukrowymi pisakami lub czekoladą. Natomiast jeśli chcemy mieć fit ciastka zostawiamy je bez dodatkowych ozdób. Ewentualnie możemy oprószyć je odrobiną gorzkiego kakao. To tylko podkreśli wyjątkowy smak przedwojennych pierniczków z mąki żytniej - bez dodatku cukru, jajek oraz tłuszczu. Pierniczki
Gotujemy i jemypieczenia. Nasz żytnie pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10-15 minut. Pierniczki są bardzo zwarte i praktycznie zmieniają kształtu w trakcie pieczenia. Upieczone ciastka studzimy na desce lub kratce. Żytnie pierniczki po upieczeniu są dość twarde więc przekładamy je do szczelnego słoja lub puszki, aby zmiękły i nabrały wilgoci. Aby ciasteczka szybciej zmiękły(...)piernika , Domowy syrop żurawinowy bez gotowania , Przepis na korzenne ciasteczka z lukrem Pierniczki możemy tradycyjnie ozdobić lukrem z cukru pudru, cukrowymi pisakami lub czekoladą. Natomiast jeśli chcemy mieć fit ciastka zostawiamy je bez dodatkowych ozdób. Ewentualnie możemy oprószyć je odrobiną gorzkiego kakao. To tylko podkreśli wyjątkowy smak przedwojennych pierniczków z mąki żytniej - bez dodatku cukru, jajek oraz tłuszczu. Pierniczki
KorniszonkiBabka drożdżowa o cudownym cytrynowym aromacie, pełna bakalii - rodzynek oraz kandyzowanych skórek cytrynowych i pomarańczowych, polana lukrem cytrynowym. Przygotowana na wzór włoskiej babki bożonarodzeniowej Panettone, ale
Kuchnia MagdaLenyProste danie obiadowe z kilku podstawowych składników - gotowe w 20 minut! Kawałki fileta z kurczaka smażone z pieczarkami i wymieszane z makaronem typu kolanka. Całość posypana
Kuchnia MagdaLenyMój tegoroczny Blogmas chyba mogę zakwalifikować jako ciasteczkowy, bo przepisy na ciastka przeważają w ogólnym zestawieniu Dzisiaj nie będzie inaczej – kolejny przepis z grudniowej serii to orkiszowe ciasteczka korzenne. Nie są to typowe pierniczki, chociaż takie też wczoraj piekłam, z mojego(...)ulubionego przepisu na pełnoziarniste pierniczki orkiszowe . Poleżą trochę do świąt i nabiorą jeszcze lepszego smaku. Orkiszowe ciasteczka korzenne to bardzo prosty przepis na chrupiące ciastka z cynamonem i dodatkiem przypraw piernikowych. Są pełnoziarniste, niezbyt słodkie i komponują się idealnie z ciepłą, zimową herbatą Orkiszowe ciasteczka korzenne 220 g mąki orkiszowej
FitkotPizza w nietypowym wydaniu... z leczo z duszonymi warzywami i drobiową kiełbasą. Takie danie 2 w 1... Leczo przygotowane z papryki, cukinii, kiełbasy drobiowej oraz pomidorów
Kuchnia MagdaLeny