ciasteczka - 38923 przepisów (strona:421/2595)

Porzeczkowiec kajmakowo – brzoskwiniowy 86

upiec. W jednym cieście lubię to, w drugim smakuje mi coś innego. Wymyśliłam więc sobie moje własne ciasto. W nim jest wszystko, co lubię. Słodkie ciasteczko z nutą kwaśnego dżemu. Pycha! Składniki: * 1 opakowanie ciasteczek owsianych * 1 i 1/3 kostki masła * 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki ok. 200 ml * 1 szklanka soku z brzoskwiń * 2 budynie waniliowe * 3/4 szklanki(...)łyżki cukru * 1 duże opakowanie herbatników kakaowych * 1 małe opakowanie herbatników jasnych * 300 ml śmietanki 30% * czekolada mleczna albo deserowa do dekoracji * masa kajmakowa o smaku waniliowym 460 g Ciasteczka owsiane rozdrobiłam za pomocą blendera. 1/3 kostki masła rozpuściłam i wymieszałam z rozkruszonymi ciasteczkami. Wyłożyłam do blachy 24 cm x 21 cm wyłożonej wcześniej pergaminem do pieczenia i piekłam

Pieprzyć z Fantazją
Domowe maślane kruche ciasteczka 73

Cześć! Jeśli macie ochotę na odrobię delikatnej słodyczy, to proponuję właśnie te ciasteczka. Są tak delikatne i kruche, że rozpływają się w ustach.  Składniki: * 20 dkg masła * 30 dkg mąki * 5-6 łyżek cukru * 1 łyżka cukru wanilinowego * 3 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie) Wszystkie składniki zagnieść na gładką masę.  Ja swoje ciasto chłodziłam 1 godzinę w lodówce(...)Wałkowałam po tym czasie na grubość ok. 3-4 mm i wykrawałam foremkami ciasteczka. Piekłam 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Notatki: * obserwować kolor ciasteczek po ok. 10 minutach – mają się upiec na złoty kolor * wiórki nie są konieczne, ja robiłam część z wiórkami a część bez  * jeśli ciasto nie chce się ugnieść

Pieprzyć z Fantazją
ODRYWANY CHLEBEK BĄBELKOWY 157

Pyszny, odrywany chlebek przygotowany z małych, okrągłych bułeczek, które przypominają bąbelki - stąd wzięła się jego nazwa. Bułeczki przygotowujemy z ciasta drożdżowego, smarujemy masełkiem czosnkowym i posypujemy

Kuchnia MagdaLeny
JOGURTOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 152

Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami to tradycyjne, polskie danie wigilijne. Jednak oprócz tradycyjnych, gotowanych pierogów, gdy gotowy mamy już farsz, proponuję zrobić pierogi z

Kuchnia MagdaLeny
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 102

Kulebiak to potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się u nas kulebiak z kapustą i grzybami, czyli strucla z ciasta drożdżowego

Kuchnia MagdaLeny
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 176

Krokiety to faszerowane naleśniki w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. Farsz do krokietów można wykonać w wielu wersjach, jednak na święta Bożego Narodzenia najczęściej

Kuchnia MagdaLeny
PRZYPRAWA DO SPECULOOS 90

głównie cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir oraz biały pieprz, kardamon i anyż. W niektórych sklepowych mieszankach można w składzie spotkać kolendrę. W związku z tym, że osobiście uwielbiam te ciasteczka i nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez nich. Po wielu próbach udało mi się odtworzyć specyficzną mieszankę. Moje proporcje i skład różnią się trochę, dlatego, że nie chciałam(...)powstała typowo przyprawa do piernika, gdyż oryginalne ciasteczka speculoos mają specyficzny smak i armat. Poniżej przedstawiam swoje proporcje mieszanki: 0,5 łyżeczki goździków 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4  łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy lub rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w maszynce do ziół. Jeśli używamy moździerza należy przesiać

Ciastka - domowe słodkości
Ciasteczka „a la pierniczki” 76

Pierniczki na ostatnią chwilę, czyli ciasteczka a la pierniczki. Ciasto : 250 g miękkiego masła, 200 g cukru, 2 jajka, 1 żółtko, 2 – 3 łyżki przypraw korzennych, cukier waniliowy, 500 g mąki pszennej, szczypta soli, lukier : 1/2 białka, 170 g cukru pudru, 1 -2 łyżki bardzo mocnego naparu kawy, Masło utrzeć na „śmietanę”. Dalej ucierając stopniowo dodawać cukier, sól, przyprawy, jajka(...)żółtko. Mamy otrzymać pulchną masę. Następnie dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać foremkami ciasteczka. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 10 - 12 minut. Lukier: białko utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodać

królestwo garów
FANTAZJA CZEKOLADOWO-MAKOWA 147

Ciasta z makiem to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, dlatego przygotowałam kolejną propozycję... Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł

Kuchnia MagdaLeny
SCHAB PIECZONY W MAŚLANCE Z CEBULĄ 161

Domowa wędlina - schab pieczony w maślance z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Tak przygotowany schab jest delikatny i soczysty, a przede wszystkim naturalny - bez konserwantów i zbędnych

Kuchnia MagdaLeny
BISZKOPTOWA ROLADA MAKOWA 164

Rolada makowa w wersji uproszczonej... z ciasta biszkoptowego zamiast drożdżowego. Przygotowanie takiej rolady jest dużo prostsze i szybsze od tradycyjnej drożdżowej strucli, gdyż omija nas wyrabianie

Kuchnia MagdaLeny
Świąteczne pierniczki – przepis 95

Święta coraz bliżej, czas upiec pachnące pierniczki. Ciastka te uwielbiają jeść, ale też i piec nasze pociechy. Pozwólmy im zaangażować się w przygotowania świąteczne. Wałkowanie ciasta, wykrawanie ciastek, potem ich lukrowanie sprawi im wiele radości. Pierniczki – przepis Składniki: 1 szklanka naturalnego miodu (możesz kupić tu ), 50 g masła, ok. 400 g mąki, 2 jajka, 2 łyżeczki przyprawy

Strefa Zdrowego Żywienia
10 pysznych inspiracji na świąteczne pierniczki 104

Pierniczki i różnego rodzaju ciasteczka świąteczne piekę od lat. Co roku testuję nowości, część z nich wchodzi na stałe do mojego bożonarodzeniowego menu, część nie przechodzi pozytywnie testów, czyli mojej rodzince niezbyt smakują. Natomiast mam też stałą bazę przepisów, które robię naprzemiennie, żeby się zbytnio nie znudziły. I właśnie dziś chciałam się z Wami nimi podzielić. Może któryś z nich(...)inne świąteczne inspiracje: Domowe napoje alkoholowe Świąteczny niezbędnik: przyprawy i przetwory   Przepisy na Sylwestra 10 pysznych inspiracji na świąteczne pierniczki   Miękkie pierniczki według Anny Starmach   Świąteczne ciasteczka cynamonowe Pierniczki lebkuchen Chrupiące ciasteczka imbirowe Pepparkakor, szwedzkie pierniczki Świąteczne markizy Gwiazdki pierniczki Lukrowane pierniczki Orzechowe ciasteczka choinki

Kulinarne przygody Gatity
BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE Z CIOCCOLINI 102

Dobrze wiem, że uwielbiacie na blogu tą bezglutenową serię! Dziś na grona przepysznych bezglutenowych wypieków dołącza kolejne – przepyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem obłędnych, nadziewanych ciasteczek Cioccolini marki Schär .   Cioccolini marki Schär to bezglutenowe, okrągłe herbatniki z nadzieniem kakaowym, a ciasto z ich dodatkiem smakuje fantastycznie! Jest wilgotne, a zarazem puszyste! Ciasteczka pozostają chrupkie, a po rozgryzieniu wylewa się(...)jajko L – 4 szt * cukier drobny – ok. 300 g * proszek do pieczenia b.g. – 3 łyżeczki * sól – 1 szczypta * masło min.82% – 160 g * mleko – 200 ml * kakao – 4 łyżki + ciasteczka bezglutenowe Cioccolini Schär SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ( w całości ) ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy Mix C Mix Pâtisserie Schär , szczyptę soli i proszek do pieczenia, krótko ucieramy. Wlewamy roztopione, schłodzone masło

Ostra na Słodko