Cholera, taki tłusty czwartek to jednak świetne "święto". Dzień dobroci nawet dla pracowników. Niezależnie od tego czy wierzysz w Boga, czy nie, czy jesteś za PISem
Wypisz WymalujJeżeli nie macie pomysłu jak wykorzystać białka, które zostają nam po pączkach czy faworkach. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Inspirację do tego przepisu znalazłam na
Passion of CookingKandyzowana skórka grejpfruta to przysmak dla wielbicieli tych specyficznych słodko-gorzkich owoców. Można jej używać jako składnik bakalii do keksów, jako dekorację do ciast lub jako
Trzeci talerzTłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Ale czy pączki i inne słodkie, smażone na tłuszczu pyszności możemy jeść tylko w ten dzień? Zdecydowanie nie :) Dlatego w
Słodkie okruszkiWitam serdecznie po dłuższej nieobecności i zapraszam na wspaniałe ciasto bananowe, przez niektórych zwane bananowym chlebkiem, lub chlebkiem amerykańskim. Ciasto bardzo wilgotne, mocno bananowe, błyskawiczne i
Kuchnia z widokiem na ogródTłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. W tym roku nie będę miała czasu na wielkie smażenie pączków , faworków czy gniazdek . Ale małe pączusie na serku waniliowym
Magiczne Życie MartyKwadrans - tyle wystarczy, aby zrobić paterę pysznych, choć nietypowych pączuszków. Są nietypowe, bo nie zawierają jajek ani drożdży. Nie smakują też jak tradycyjne pączki. Mają bardziej
Kulinarne InspiracjeTłusty czwartek zbliża się ogromnymi krokami, więc dziś mam dla was kolejny tłusty przepis! Są to oponki , ale nie tradycyjne do jakich jesteśmy przyzwyczajeni (drożdżowe, serowe
Kuchnia ŁukaszaDzisiaj mamy dla Was propozycję z hiszpańskich klimatów, która idealnie wpasuje się w nasz Tłusty Czwartek :) To hiszpański przysmak z ciasta parzonego
Kuchenne WariacjeWitam serdecznie Tym razem zaproponuję przygotowanie róż karnawałowych z ciasta na faworki, róże są bardzo ładne i efektownie wyglądają no i są bardzo pyszne:). Przygotowanie ciasta
Uwaga Babcia GotujeBuraczek to ciasto czekoladowe z nietypowym dodatkiem… pół kilograma buraków! Na szczęście nie musicie obawiać się ich smaku – są niemal niewyczuwalne (żadna z poczęstowanych
Poezja smakuBeza smakuje nie tylko latem z owocami sezonowymi (jagody, maliny, borówki, truskawki), ale również zimą z innymi dostępnymi owocami (pomarańcze, kiwi, winogrona). Leciutka jak piórko beza
Kuchcik gotujeJest niedziela. Nic nie upiekłam, bo byłam zmęczona po całym tygodniu pracy. Niestety czuję ,że mam wielką ochotę na coś słodkiego. Coś bym zrobiła, ale nie
Przepisy AleksandryFrittelle to pyszne, małe, włoskie pączusie, coraz bardziej popularne w Polsce, znane również pod nazwą fritole. Występują w przeróżnych odmianach, z dodatkiem drożdży i bez, same
maniapieczeniaSkładniki: 1/2 kg mąki 4 jajka 1 mała śmietana 12% 1 łyżeczka octu szczypta soli ponadto słoiczek konfitur lub wiśnie kandyzowane 3 łyżki cukru pudru 1
kgwjanczewo