Jabłka i ciasto francuskie to doskonałe połączenie. Niedawno pokazywałam z tymi składnikami przepis na ekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Ciasto francuskie i jabłka to produkty, które
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwykorzystać. I tak oto powstała dzisiejsza rolada . Składniki : Biszkopt : 3 jajka pół szklanki cukru pół szklanki maki pół łyżeczki proszku do pieczenia czubata łyżeczka przyprawy do ciasteczek korzennych lub do piernika łyżka oleju. Mus dyniowy : 300 ml śmietany 30 % 2 szklanki musu dyniowego 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie : Jajka rozbić
Malinowa KawiarenkaI znowu będzie rabarbar w roli głównej ! Przepis wypatrzyłam na blogu Mała cukierenka . Babeczki są przepyszne, wilgotne, słodko-kwaskowe... Muffiny z rabarbarem Składniki na 12 sztuk
Kulinarne przygody GatityUwielbiam muffiny ! Nie tylko ze względu na bardzo prosty przepis, ale też dlatego, że możemy do nich dać co nam się tylko podoba, a i
Kulinarne przygody GatityTo już końcówka moich borówek... niestety... Wykorzystując tak zwany ostatni dzwonek, starsza córka upiekła z nimi muffiny. Muffiny jak zwykle robi się błyskawicznie, wychodzą rewelacyjne
Kulinarne przygody GatityOstatnio rozsmakowałam się w drożdżowych ciastach. Uwielbiam zapach świeżego drożdżowego ciasta z cynamonem w domu... To takie wspomnienie dzieciństwa, jak u babci piekła się drożdżówka
Kulinarne przygody GatityKorzystając z ostatnich chwil gruszkowego sezonu postanowiłam upiec muffinki. Inspirowałam się przepisem na muffinki z gruszką z Moich wypieków , ale troszkę go zmieniłam. Gruszkowe
Kulinarne przygody GatityDzień Kanelbullar, czyli szwedzkiej cynamonowej bułeczki był już jakiś czas temu. Za późno się wtedy zorientowałam, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby upiec je teraz
Kulinarne przygody GatityUdało mi się w końcu kupić foremkę do katarzynek ! Katarzynki piecze się szybko, a ciasto nie zawiera tłuszczu, ważna wiadomość dla osób liczących kalorie
Kulinarne przygody Gatityzaczynam myśleć o bigosie, to znak, że nieuchronnie zbliża się Boże Narodzenie ! Tak więc, na razie odchodzę od słodkości, pierniczków i innych ciasteczek i dziś zajmę się bigosem. Wiadomo, że ile gospodyń, tyle przepisów na bigos, w każdym domu, w każdym regionie Polski przygotowuje się go inaczej. Ja podaję dziś Wam mój sposób na to fantastyczne polskie danie
Kulinarne przygody Gatitysię okazało, że większość upieczonych wcześniej pierniczków w jakiś cudowny sposób zniknęła, nie pozostało nic innego, jak zakasać rękawy i zacząć piernikową zabawę od nowa :) Do upieczenia tej porcji ciasteczek wykorzystałam ten przepis na pierniczki . Przypadł mi do gustu już jakiś czas temu i co roku cześć pierniczków piekę właśnie z tego przepisu
Kulinarne przygody GatityDzisiaj najprostszy przepis na słodkie andruty, czyli wafle przekładane masą, w tym przypadku krówkową. Choć szczerze powiedziawszy, to nie do końca jest to masa krówkowa
Kulinarne przygody GatityKto ma ochotę na wilgotne i aromatyczne marchewkowe babeczki ze śmietankowym kremem ? Jeśli tak, to jeszcze jest pora, żeby zagościły na Waszym sylwestrowym stole ! Krem do
Kulinarne przygody GatityKarnawał w pełni, przed nami kolejny imprezowy weekend. Trzeba go więc jakoś osłodzić, zgodnie z tym co nakazuje kulinarna tradycja. Tym razem będą to małe
Kulinarne przygody GatityWczoraj były walentynkowe magdalenki , a dzisiaj kolejny walentynkowy przepis z rodzaju last minute ! Szybkie muffiny bez komplikacji czy zbędnych procedur kuchennych: wszystkie składniki mieszamy, przekładamy
Kulinarne przygody Gatity