foremką większe serca. W połowie z wyciętych serc wyciąć mniejszą foremką małe serduszka. Całe duże serca posmarować roztrzepanym jajkiem i przykleić do nich duże serca z wyciętymi wewnątrz serduszkami. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem, do środka nałożyć po łyżeczce konfitury z wiśni. Można posypać płatkami migdałów. Małe serduszka również ułożyć na blaszce
Smaczne ZdroweCiasteczka wielkanocne są delikatne, kruche, wyglądają jak pisanki wielkanocne, są idealne do pochrupania przy wielkanocnym stole, albo zapakowane w folię mogą być słodkie pisanki prezentem dla gości. Pokombinowałam trochę z przepisem na kruche ciasteczka i stworzyłam idealne, kruche ciasteczko-pisanki, które udekorowałam zielonym lukrem, oraz złotymi kulkami. Przepis na idealne Ciasteczka wielkanocne, czyli słodkie pisanki: Składniki: 1 szklanka* mąki tortowej(...)szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 100 g masła 1/3 łyżeczki sody * szklanka ma pojemność 250 ml Można do dekorowania ciasteczek wielkanocnych przygotować domowy lukier , ale ja tym razem wykorzystałam gotowy zielony lukier marki oraz złote kulki Dr. Oetker. Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKokosanki to pyszne ciasteczka, które przygotowuje się bardzo szybko. Przekonajcie się o tym sami, a zapewne nie będziecie już kupować gotowych. Składniki: 250 g wiórków kokosowych, 100 g masła, 2 łyżki mleka, pół szklanki cukru, 2 białka, szczypta soli. Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy masło z cukrem i 2 łyżkami mleka, gdy cukier rozpuści się wyłączamy palnik
cookplsłodkie popołudnie, idealnie do kawy... Powiększony sernik tradycyjny z rodzynkami Składniki: Na spód: 100g masła 200g kruchych ciasteczek Ciasteczka kruszymy za pomocą blendera, łączymy z masłem i wykładamy dno blaszki do pieczenia. Zapiekamy do zrumienienia w 180 stopniach C. Na masę serową: 2 kg twarogu sernikowego mielonego 14 jaj 2 szklanka cukru pudru 2 łyżka
Sajkofanka smakusernik na zimno, tym razem z pyszną galaretką z dodatkiem musu z malin i jeżyn. Połączenie dwóch smaków słodki i lekko kwaśny uzupełniają się idealnie. Składniki: Spód 225 g ciastka digestive 100 g masła Masa sernikowa 1 kg twarogu z wiaderka 8 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej 250 ml zimnej kremówki 100 ml mleka 4 łyżki żelatyny
Ala piecze i gotujeCiasteczka w kształcie gwiazdek o bardzo aromatycznym cytrynowym smaku. Kruche i delikatne. Składniki: 150 g masła 100 g margaryny 100 g cukru pudru 1 jajko 350 g mąki pszennej skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny czekolada mleczna Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść na jednolitą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć(...)foremkami wycinać gwiazdki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec w 170 st około 10 min. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować czekoladą ciasteczka. Dodatkowo udekorowałam część gwiazdek kolorowymi kuleczkami
Ala piecze i gotujeAmoniaczki to bardzo kruche i delikatne ciasteczka. Możemy je piec posmarowane samym białkiem lub posypane cukrem, cukrem perlistym albo cukrem brązowym. Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej 250 g margaryny 50 g cukru pudru 3/4 szkl kwaśnej śmietany 4 żółtka 2 kopiaste łyżeczki amoniaku białko do posmarowania cukier do posypania Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimną margarynę(...)ciasto, włożyć do woreczka foliowego i schładzać z 3-4 godziny w lodówce. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Za pomocą foremki wykroić ciasteczka. Z góry posmarować białkiem i obsypać cukrem perlistym, kryształem lub brązowym. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 st około 10-15 minut do zrumienienia
Ala piecze i gotujejednolite i gładkie ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i schładzać jedną godzinę w lodówce. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość około 4 milimetry i wykroić foremką ciastko. Wkładać ciastko do foremek na malutkie babeczki stroną z mąki na zewnątrz. Piec w 170 stopniach 12 minut. Wyjąć mini babeczki z foremek i odłożyć do ostudzenia. Zimną kremówkę ubić
Ala piecze i gotujeCzyli jak przełamać nieśmiałość do ciasta drożdżowego Od przepisu Ewy na drożdżowe grzebienie z marmoladą , z bloga z cukrem pudrem , zaczęłam w ogóle mój romans z
Grunt to przepis!podzielone na kawałki ciasto daję po ok 1 łyżeczce twarogu i kawałek ananasa na górę. Każdą część następnie składam na pół a boki dociskam widelcem. Gotowe do pieczenia ciastka przed samym pieczeniem smaruję żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka. Dodatkowo można posypać cynamonem lub cukrem. Zapiekam ok 15 minut w temp
Mechanik w kuchnidrobnego cukru+ 1 cukier waniliowy 2 jajka 2,5 łyżki proszku budyniowego lub m ą ki ziemniaczanej 90 ml syropu mi ę towego 50 g groszku czekoladowego Pokruszyć ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i wymieszać z masłem. Wyłożyć na spód tortownicy(22cm) i dobrze ugnieść. Całość schłodzić w lod ó wce przez około 60 minut. masa serowa
Mia Cucina Sofietazimnej kasi/masła 2 żółtka 30 ml lodowatej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii Składniki na nadzienie: 4 gruszki aromatyzowane czerwonym winem 15 ciasteczek amaretto Do dekoracji: 150 g musu z malin( lub innych owoców) 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej( może być tez mąka ziemniaczana) cukier puder Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy, dzielimy na dwie(...)części 1/3 i 2/3, zawijamy w folię, schładzamy w lodówce przez 1h. Na rozwałkowany spód ciasta sypiemy pokruszone ciasteczka amaretto, a następnie pokrojone gruszki. Przykrywamy drugim blatem ciasta. W górnym blacie ciasta, foremkami wycinamy dowolne kształty (u mnie gwiazdki). Wstawiamy do piekarnika na 35 min 200°C ( przez pierwsze 15 min), następnie obniżamy temp. do 180°C. Pozostawiamy do całkowitego
Mia Cucina Sofietasłodko brzmiącej nazwie: “ Festa della Dolcezza ” (Święto Słodyczy). Święto było poświęcone cukrowi i wszelakim słodkościom, a towarzyszyły mu różniste imprezy: targi słodkości, konkursy na najsmaczniejsze ciasto, kursy pieczenia ciasteczek i dekorowania pierniczków dla małych i dużych, wizyta w pobliskiej cukrowni, wystawa poświęcona historii i produkcji cukru, wystawa hobbistyczna i teatrzyki o słodkiej tematyce dla dzieci. Jednym słowem cały dzień(...)spędzony wśród słodkości. Mieliśmy okazję skosztować aromatycznej marokańskiej herbaty i pysznych ciasteczek. Miód i wosk pszczeli Konkurs na najsmaczniejsze ciasto Słodki cukier i gigantyczne bezy Cukrowe rzeźby Typowe regionale produkty Kasztany muszą zawsze być
Mia Cucina SofietaDziś z okazji urodzin Taty, czekoladowy tort z bananami . Każdy, a przynajmniej większa większość! uwielbia czekoladę i wszystko co ją zawiera: ciasta, musy, owoce z czekoladą, kremy, ciastka, bułeczki. Kaloryczne słodkości, dzięki którym uśmiechają się nasze buzie... W tym torciku krem czekoladowy jest idealny, gładki, puszysty i do tego słodkie banany i czekoladowe blaty. Cudowne połączenie. Tymczasem
Symfonia Smakówupieczeniu będzie nieco odbiegał od ścian formy (co mogłoby doprowadzić potem do rozlania galaretki i masy serowej) należy rozdrobnić go w malakserze na pył, a następnie wylepić spód pokruszonymi ciastkami wymieszanymi wcześniej z kilkoma łyżkami roztopionego masła. W celu zasklepienia spodu należy wstawić go do lodówki na ok.30min. - ale jest to tylko awaryjna sytuacja.) Twaróg umieścić w misce
Symfonia Smaków