W tym roku jakieś skromniejsze dekoracje na moich pierniczkach. Ale jak zwykle - z białym lukrem.Częstujcie się :)To oczywiście te: PIERNICZKIA lukier taki jak w DOMKACHCzytaj
bistro mamaRogaliki migdałowe, O TE WŁAŚNIE nie doczekały świąt.Wczoraj zrobiłam więc nowe na bazie tego przepisu, ale trochę zmodyfikowane. Zamiast migdałów - dałam zmielone orzechy, a do
bistro mamaZostało mi trochę masy makowej ze STRUCLI, do tego miałam gotowe, kiedyś zakupione zamrożone kruche ciasto... I to wszystko, choć za gotowym ciastem kruchym nie przepadam
bistro mamaReklama Oreo potrafi zdziałać cuda, zwłaszcza jeśli chodzi o dzieci. Rozkręcanie ciasteczek to nielada gratka, kusi maczanie ich w mleku i kontrast bieli z czernią, którego tradycyjne markizy nie mają. Osobiście, gdybym miała wybierać, to wolałabym zjeść kilka orzechowych markiz nyskich, a do tego wypić kubek zimnego mleka ;) Serniczki z Oreo to jednak zupełnie inna bajka, zwłaszcza dla tych, którzy
bistro mamaPrzepis pochodzi z Książki Kucharskiej Kubusia Puchatka.Te słodkie cuda robi się błyskawicznie a smakują rozkosznie, niczym najlepszy miodek z Kubusiowej spiżarni. I nie tylko dzieci uwielbiają
bistro mamaPrzepis znalazłam w majowym magazynie "KUCHNIA".Chyba nikt nie odmówi tej zdrowej przekąski, choć nie ukrywam, że batoniki są też wyjątkowo słodkie.Następnym razem
bistro mamamnie znalazł, a raczej ona. Ona to Olga :) Olga podesłała mi kilka swoich przepisów. Dziś wypróbowałam pierwszy i śmiało mówię, że jest sprawdzony :) Cytrynowy aromat tych pysznych tradycyjnych włoskich ciasteczek jeszcze unosi się w mojej kuchni, a połowy cantucci już nie ma. Następnym razem zrobię z pistacjami. I z podwójnej porcji ciasta :) Czytaj więcej
bistro mamakremu cytrynowego i mocno kakaowego spodu, nie sposób opisać słowami. W dodatku, jeśli lemon curd zrobimy dzień wcześniej , to z resztą ciasta jest naprawdę niewiele roboty. Spód z kakaowych ciasteczek powstał dlatego, że nie miałam czasu na zrobienie klasycznego kruchego ciasta. Natomiast masa śmietankowo-serowa pochodzi z TEGO przepisu. To ciasto to taki mój mały torcik urodzinowy dla koleżanek, którym
bistro mamalubi sery, zwłaszcza te z pleśnią, polubi też te ciasteczka. Przepis pochodzi z książki Sigrid Verbert "Smakowite prezenty" Co prawda w przepisie mowa jest o "miąższu z zielonych orzechów", szczerze przyznam że nie wiem co autorka miała na myśli :) Pistacje? Niedojrzałe orzechy włoskie? Dałam migdały i wyszło też dobrze! Czytaj więcej
bistro mamaDo głowy by mi nie przyszło, żeby zrobić domowe Knoppersy.Zwłaszcza, że to ulubione wafelki teściów, stale zaopatrują w nie Hanię ;) W domu Knoppersy są więc
bistro mamaSłynne niemieckie ciasteczka. Przepis pochodzi z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert . Przeczytałam, przygotowałam składniki i dostałam olśnienia: coś z tym przepisem jest nie tak... brakuje migdałów! Nie myślałam długo. Miałam, dodałam. No, teraz mamy prawdziwe Lebkuchen! Czytaj więcej
bistro mamaKrótki przepis, bo do zjedzenia też niewiele,ale za to......połączenie smaków uważam za wyjątkowei cieszę się, że tak niewiele z tymi precelkami pracy.Słono-słodkie
bistro mamaCiężko poprzestać na jednym ciasteczku :) Są bardzo maślane i bardzo kruche. Idealne, żeby zabrać kilka w pudełeczku na spacer lub na piknik. Nie polecam jednak jeść ich w samochodzie podczas podróży. Jeśli kierowca bywa wrażliwy i lubi mieć w swoim królestwie porządek, może mieć trochę zabawy przy sprzątaniu okruszków. Majówkę czas zacząć! Najpiękniejszy i bardzo bogaty w utęsknione owoce
bistro mamaJedynym minusem jest potrzeba pozostawienia go na kilka godzin w lodówce. Musi stężeć i warstwy muszą wchłonąć wzajemnie swoje smaki. Jeśli nie chcecie moczyć biszkoptów w alkoholu, można nasączyć ciasteczka w herbacie z dodatkiem sporej ilości soku cytrynowego. Najważniejsze, żeby nie były mdłe i zbyt słodkie. Czytaj więcej
bistro mamaNie tak dawno, bo 25 listopada, obchodziliśmy Dzień Pluszowego Misia. W przedszkolu Hani wszystkie dzieci w tym dniu miały wielkie święto, misiowe zabawy, rebusy, piosenki i
bistro mama