W cotygodniowym fejsbukowym cyklu pod hasłem Wypiekanie na śniadanie Monika z bloga Matka wariatka tym razem wybrała dla nas bułeczki czekoladowo-cynamonowe Erica Lanlarda
Kulinarne przygody GatityPyszne, proste w wykonaniu ciasteczka grysikowe z masą migdałowo- orzechową:) Składniki: 25 dag masła 25 dag grysiku 1/5 litra wody 1 aromat pomarańczowy 15 dag płatków migdałowych lub orzechów 12 dag cukru 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki soli konfitura lub syrop owocowy papier do pieczenia Wykonanie: Masło roztopić i sklarować, dodać grysik, dokładnie wymieszać stale mieszając i odstawić w chłodne miejsce
Tradycyjna KuchniaNajbardziej popularne toruńskie pierniki, wypiekane od dnia Św. Katarzyny (25.11) do gwiazdki, traktowane kiedyś jako świąteczne pieczywo. Nie mam nic przeciwko takiemu pieczywu :) Smakują wybornie, w
Domowa Cookierenka Agimiski. Dodać jajko, cukier i masło. Zmiksować. Miód zagotować w rondelku i wlać do ciasta, ponownie zmiksować. Przełożyć na blat podsypany mąką i zagnieść. Następnie rozwałkować i wycinać ciasteczka. Piec na papierze do pieczenia w 200*C przez około 10 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakruszonką. Piec w 180 st. C. przez około 60 minut. Wystudzić. Smacznego! Dziś króciutko, bo choć mam dzień wolny, to całe mnóstwo zadań na mnie czeka. Trzeba upiec kolejne ciasteczka i zacząć myśleć o przedświątecznych porządkach. A muszę szczerze przyznać, że akurat na te najmniejszej nawet ochoty w tym roku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMakowiec z jabłkami znany również jako makowiec japoński to ciasto, które w swoim składzie ma tylko pięć łyżek mąki. Podstawą ciasta jest mak lub też jak
Szefowa kuchnidelikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.) Dokładnie połączoną masę lekko ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. W międzyczasie przygotować spód. Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z rozpuszczonym masłem/margaryną. Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i umieścić na ciasteczkowym
Di gotujeminut, aby nabrało odpowiedniej konsystencji. Ciasto wykładamy na delikatnie omączony blat. Odkrawamy po kawałku i wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i przy pomocy foremki wykrawamy pierniczki. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, uważając, aby się nie przypaliły. Gdy katarzynki wystygną, przygotowujemy polewę
Kulinarne przygody Gatitynapełnić filiżanki/kubki do 2/3 wysokości. (nie więcej gdyż ciasto wypłynie) Wstawić do mikrofalówki na ok 3-4 minuty na moc 750W. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Jeśli ciastko robisz w większym kubku to długość grzania powinna wynosić 4 min. Jeśli rozlewasz do 2 mniejszych filiżanek to wystarczy 2,5- 3 minuty
Smakołyki Asiśmietan fixy 3 łyżki płatków migdałowych Spód: herbatniki drobno pokruszyć, np wkładając je do woreczka i krusząc wałkiem do ciasta. Masę kajmakową lekko podgrzać i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Masą ciasteczkową wylepić dno tortownicy o śr. 21cm. Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody, ostudzić i wymieszać z jabłkami. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć wylać na spód z herbatników. Wstawić
Smakołyki Asigalaretki wiśniowe 2 galaretki brzoskwiniowe 2 galaretki cytrynowe 3-4 brzoskwinie Spód: herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy o śr. ok 22-24 cm wyłożyć ciasteczkami, wyrównać i uklepać. Odstawić do lodówki. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 1/2l gorącej wody, ostudzić. Podobnie przygotować pozostałe galaretki. 1/3 szkl galaretki wiśniowej i brzoskwiniowej odłożyć. Galaretkę czerwoną wymieszać
Smakołyki AsiBabeczki bez cukru, bez tłuszczu (nie licząc tej odrobiny masła w kremie) czyli coś, co każdy dbający o linie miłośnik słodkości może zjeść od czasu
Cynamonowe szczęścieKażdą kulkę nadziać kawałkiem suszonego pomidora. Całość ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie oprószyć papryką i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 10-12 minut w 190 stopniach. (Ciasteczka powinny być chrupiące i ładnie zarumienione
Di gotujeZbliżają się święta, a więc okres w którym pieczemy ciasta, ciasteczka i pierniki. Zachęcam Was do robienia domowej polewy czekoladowej. Polewy na bazie naturalnego kakao. Jej przygotowanie nie jest wcale skomplikowane, a jej zrobienie trwa parę minut. W zamian otrzymamy naturalną polewę z produktów, które z reguły zawsze mamy w domu pod ręką. Bez zbędnych dodatków ani polepszaczy
Kulinarne przygody GatityDzisiaj polecam przepis na pyszne drożdżowe obwarzanki z nutą cynamonu. Doskonałe na śniadanie. Ze szklanką ciepłego mleka lub kakao smakują wybornie. SKŁADNIKI: Ciasto: 200ml mleka
Tradycyjna kuchnia Kasi