Upieczone całkowitym przypadkiem. Miały być ciasteczka Wioli ale zmieniłam proporcje i trochę składników i wyszło coś innego, choć równie smacznego :) Ciasto jaglano-ryżowe z borówkami Danie Ciasto , Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 12 Porcje 12 Składniki 150 g kasza jaglana 150 g masło 200 g mąka ryżowa 50 g mąka kokosowa 2 łyżeczki soda oczyszczona
Kucharzycaprzepis na ciastko kakaowo - kawowe natrafiłam na blogu Moniki . Potrzebowałam właśnie upiec coś smacznego i szybkiego więc postanowiłam je wykorzystać. Zamiast ekstraktu kawowego dałam espresso, nie miałam kawy rozpuszczalnej więc ten składnik pominęłam, a na polewę nie miałam już czasu (następnym razem wypróbuję także polewę). Ciasto wyszło miękkie, puszyste z delikatnym posmakiem kawy. Polecam wszystkim ten przepis! 3 jajka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemiesza z wodą oraz z mlekiem, pobudza, a do tego w takiej małej szklaneczce znajduje się aż tyle dobroci. To był idealny początek dnia. Zdrowa kawa i domowe ciasteczka Jeśli chodzi o drugi rodzaj Cykoriady, to przypadła ona do gustu mojej koleżance. Mi nie podbiła serca z oczywistego powodu – uwielbiam słodkości i póki co nie umiem się obyć
Słodkie okruszkiPyszne owsiane ciasteczka z dodatkiem wiśni. Zdrowe i niesamowicie pyszne! Składniki: 200g masła 150g cukru pudru 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka drylowanych wiśni (odsączonych z syropu) Masło ubijamy z pudrem na biały puch, dodajemy jajko i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane
Gotowanie i blogowanieSernik czekoladowy z owocową nutą na spodzie z ciasteczek Oreo piekłam w kąpieli wodnej. Dzięki temu deser jest wilgotny, kremowy, słowem taki, jak lubię. Dużym plusem jest też brak pęknięć na wierzchu ciasta, przez co ładnie się prezentuje. Masę serową podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam rozpuszczoną czekoladę deserową, a do drugiej mus z owoców leśnych. Dominującym smakiem jest
zadanie-gotowanieteraz można kupić, spróbować i ocenić. A asortyment jest naprawdę duży. Kilka gatunków chleba, z chlebem sędziszowskim żytnim oraz wiejskim na czele. Poza tym chałki, strucle, keksy, ciasta krojone, ciasteczka, torty, drożdżówki, pączki i wiele, wiele innych Najpierw szybka degustacja, a potem ruszyliśmy na zwiedzanie. Po zakładzie oprowadzał nas Pan Henryk Szczęch. W piekarni IZA panuje przywiązanie do tradycji dobrego
królestwo garówBardzo szybkie w wykonaniu, potrzebują niewiele składników, zazwyczaj takie jakie mamy zwykle w domu i są idealne do chrupania do popołudniowej kawki... co to może być? ... Kruche ciasteczka czekoladowe! Pewnie znacie klasyczne pieguski, nie powiem, że są takie jak sklepowe, bo są o wiele wiele lepsze. Jeśli macie w domu maluchy to też się super sprawdzą, ponieważ nawet one będą
Idę coś wszamaćDruga propozycja na dziś, wczoraj, zrobiłam dużo ciasta drożdżowego, początkowym zamysłem były tylko drożdżówki , ale zrobiłam z większej ilości składników i z reszty postanowiłam stworzyć rogaliki
Idę coś wszamaćksiążce o wiele więcej. Jeśli kochacie słodkie wypieki tworzone z pasją i sercem, ta książka jest dla Was. Każdy, tu znajdzie coś dla siebie, od prostych muffinek, ciasteczek, babek, aż do pięknych i zapierających dech tortów. Każdy przepis napisany jest w sposób prosty i czytelny. Niektóre z nich posiadają miary w szklankach, inne w gramach. Dla ułatwienia na jednej
Słodkie okruszkiTe brioszki ujęły mnie swoim wyglądem od pierwszego wejrzenia ... cudownie zakręcone, wyglądały tak apetycznie na blogu Smak Słodyczy , że nie mogłam im sie oprzeć. Upiekłam
Walijskie Pichcenieroku. Robiłam dwie wersje: z cynamonem oraz z dodatkiem skórki cytryny. Oba są smaczne jednak mi bardziej smakuje wersja druga. Dżem można wykorzystać jako nadzienie do naleśników lub kruchych ciasteczek czy delicji. 1 kg pomarańczy szklanka cukru skórka starta z połowy pomarańczy opcjonalnie skórka starta z połowy cytryny Pomarańcze umyć i obrać. Podzielić na części i wrzucić do blendera
Niebieski kubek z kawapołowę makaroników nakładam krem, po czym przykrywam drugim makaronikiem lekko dociskając. Makaroniki najlepiej smakują następnego dnia po przełożeniu. Gotowe makaroniki można przechowywać do 3 dni, natomiast same suche ciasteczka- bezy do 7 dni. Smacznych wypieków, Klaudia
Mango Papajadodatkiem jogurtu ma świetną konsystencję jest lekki i mocno odchudzony. Spód sernika wykonany ze zmielonych płatków owsianych, z dodatkiem orzechów laskowych nie jest bardziej pracochłonny, niż zmielenie gotowych ciasteczek, a o ileż zdrowszy. Cukier tradycyjnie już zastąpił ksylitol, nie tylko najzdrowszy słodki jego zamiennik, ale uboższy o 30% kalorii. Słodka masa serowa i kwaskowate kiwi z chrupiącymi pesteczkami tworzą doskonałą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cudowny, że trudno oprzeć się pokusie zjadania ich bezpośrednio ze słoiczka. A przyznam Wasz szczerze, że zdarza mi się to naprawdę rzadko. Bo choć uwielbiam miody w ciastach, ciasteczkach i innych potrawach, to raczej nie kosztuję ich łyżeczką lub na chlebie. Tym razem było zupełnie inaczej. Miód suski spadziowy z drzew iglastych z Pasieki Ambrozja tak mnie oczarował konsystencją
Słodkie okruszkiOrzeszki to ulubione ciasteczka dzieci, ale i nie tylko. Do ich przygotowania potrzebna jest specjalna patelnia lub urządzenie przypominające gofrownicę. Składniki: 4 szklanki mąki 1 margaryna 1 jajko 1/2 szklanki gęstej śmietany 1/2 łyżeczki sody sól do smaku 1 szklanka cukru Wszystkie składniki szybko zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta odrywamy malutkie kawałki i formujemy kuleczki
Pyszności Słodkości