spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kształt dużego jajka. Z pozostałych resztek ciasta wycinamy za pomocą foremek drobne ciasteczka (np. kwiatki, listki) . Większą płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy spód ciasta, a boki ozdabiamy wyciętymi wzorkami. Cały spód dziurkujemy widelcem. Piekarnik nagrzewamy
bistro mamaWeguski - tak zostały nazwane nasze krakersy, kruche ciasteczka na słono. Powstały z powodu rodzinnego święta - urodzin córeczki. Zniknęły ze stołu bardzo szybko, co oznacza, że smakują wyśmienicie. Fajnie przełamały słodycz ciast i tortu. Polecają się więc na wszelkiego rodzaju imprezy lub, po prostu, na codzień jako przekąska w domu, do pracy czy szkoły, dla dzieci lub dorosłych
Jeść, by żyć w zdrowiuDzisiaj Dzień Kobiet. Obchodzę go, oczywiście, jak zdecydowana większość pań. Jednak, oprócz radosnego świętowania, jest to dzień, który skłania mnie do refleksji. Bo bycie kobietą wcale
W mojej kuchniCoś do kawy, czyli sernik na ciemnym spodzie Dobra kawa często idzie w parze ze słodkim dodatkiem. Coś do kawy – zwrot językowy, który łączy się z rozpieszczaniem zmysłów. Z ciasteczkiem, czekoladką lub kawałkiem ciasta jak sernik gotowany na ciemnym spodzie. Oto wyszukana propozycja Agaty na coś do kawy. Biszkopt Składniki: 2 jajka 4 łyżki cukru (48g) 2 łyżki mąki pszennej
KulinarneImpresje.plgotowania? Do kuchni można zaprosić nastolatki, ale także te najmłodsze dzieci. Trzylatka, który w bezpiecznym miejscu będzie bawił się kawałkiem ciasta. Czterolatka, który z rozmysłem już przygotuje z nami ciasteczka, wykorzystując do tego różnorodne foremki. Maluch zyska bardzo wiele, spędzając z nami czas w kuchni. Przede wszystkim w ten sposób formułuje się więź. Poza tym dziecko uczy się o smakach
KulinarneImpresje.plDziś przepis na kulki mocy z dodatkiem buraka, maliny i truskawki. Smakują obłędnie! Składniki: 300g daktyli 30g orzechów brazylijskich 30g suszonego buraka 20g suszonej maliny 15g
Gotowanie i blogowanieczekoladą albo cukrem pudrem. Zajrzyj również tu: 1. Sernik na kruchym spodzie z masą kajmakową i wiórkami kokosowymi 2. Placuszki jajeczne - idealne na śniadanie 3. Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady
My World by Dagmara RekRoladki te odkąd pamiętam gościły na naszym Wielkanocnym stole, wypiekane przez moją mamę według jej „sekretnej” receptury J Lekko słodkie ciasto posmarowane zazwyczaj konfiturą z pomarańczy
Marcepanowa kuchniapieczonego albo z rosołu. Wietnamski karmel i mleko kokosowe potrafią tchnąć drugie życie w pozornie nudny kawałek mięsa. Zobacz przepis. 5. Szarlotka z chleba Wygląda i smakuje jak dobre ciastko z cukierni, kto by przypuszczał, że powstała z resztek jedzenia. Ta szarlotka to doskonały patent na nadmiar pieczywa lub czerstwy chleb. Zakochacie się w tym przepisie , a pieczywo już nigdy
Niedzielny kucharzmasę. Odstawiamy. Masę kajmakową delikatnie podgrzewamy, aż troszkę zmięknie. Na dnie brytfanki/blachy/tortownicy układamy obok siebie herbatniki. Skrapiamy je delikatnie wodą różaną. Następnie rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy kolejną warstwą ciasteczek. Na nie wykładamy masę budyniową, którą również przykrywami herbatnikami. Wierzch deseru stanowi bita śmietana, udekorowana czekoladą i karmelem. Jeśli nie używamy śmietan-fixu lepiej wierzch ciasta udekorować na drugi dzień
DominikaDolcicukier do smaku i gotujemy na wolnym ogniu, aż owoce nam zgęstnieją. Mieszamy od czasu do czasu, by nie przypalić. Studzimy. Ze stężałej galaretki wykrawamy małe kółeczka (foremką do ciasteczek). Przyklejamy je do ścianek pucharków przy pomocy kleju spożywczego. Zalewamy je tężejącą Panna Cottą. Pamiętamy, by u góry zostawić trochę miejsca na mus. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed
DominikaDolciProste w przygotowaniu, tanie i smaczne zawijasy które napełnią Waszą michę !!!. Składniki: Rolka ciasta francuskiego ulubiony dżem, konfitura lub marmolada roztrzepane 1 jajko trochę cukru Przygotowanie
Studencka MichaRozpływające się w ustach, wilgotne, mocno czekoladowe ciasteczka brownie. Idealne dla miłośników czekolady. Najlepsze ze szklanką zimnego mleka :) Składniki: 100 g mlecznej czekolady 100
Słodka StrefaMoja dzisiejsza propozycja to szybkie i tanie ciasteczka, do przygotowania ze składników, które zwykle mamy w domu. Idealne na wypadek niespodziewanych gości. Składniki: 250 g mąki 250 g twarogu półtłustego 250 g masła dodatkowo: twarda marmolada cukier puder do posypania opcjonalnie roztopiona czekolada Mąkę, masło i ser wymieszać, zagnieść ciasto. Rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować marmoladą. Zwinąć wzdłuż dłuższego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia