miękkie, ale nie klejące, przyjemne do wyrabiania. Po schłodzeniu tężeje, więc nie należy przetrzymywać go w lodówce zbyt długo, bo zrobi się twarde i trudno będzie je rozwałkować. Gotowe ciasteczka są kruche i delikatne. Moje dzieci je uwielbiają. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaProste i szybkie ucierane ciasteczka z jabłkami. Mięciutkie w środku, z lekko chrupiącymi brzegami, po prostu pyszne ! Podałam składniki na małą porcję, czyli na jedną blachę, ale dla więcej niż dwóch osób polecam zrobić co najmniej podwójną :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowasię do rąk to dwie podstawowe zalety przepisu. Dzięki nim właśnie rogaliki zostały nazwane bezproblemowymi. A do tego są pyszne ! - waniliowe, lukrowane, a krótko po upieczeniu nawet chrupiące, jak ciasteczka :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowałyżeczka sody - 2 łyżeczki przyprawy korzennej - 1 kostka masła Przygotowanie: Składniki dokładnie ze sobą mieszamy i ugniatamy na jednolite ciasto. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy foremkami dowolne kształty. Ciasteczka pieczemy w piekarniku około 15 minut. Lukier – składniki: - 1/5 szklanki cukry pudru - 1 białko jajka - 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Jajko ucieramy z cukrem pudrem oraz cytryną
Związek na patelnismak i niesamowity kolor. Suszone owoce miechunki warto mieć zawsze pod ręką . Można je spożywać jako przekąskę, podobnie jak inne bakalie np.: rodzynki, albo dodawać do batoników, muesli, lodów, ciasteczek, czy deserów. Świetnie smakują, dobrze zaspokajają głód, więc stanowią znakomitą alternatywę dla niezdrowych, słonych chipsów. Warto nimi wzbogacić również smak sosów . Taki dodatek doskonale współgra ze słodki potrawami. Można
mojej kuchniMasa serowa ・ 500 ml śmietanki kremówki ・ 500 g serka waniliowego ・ kilka herbatników pokruszonych ・ dowolne owoce,u mnie maliny i jagody ・ 1 łyżeczka żelatyny ・ 1/4 szkl ciepłej wody Wykonanie Ciasteczka pokruszyć i wyłożyć dno formy. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno,następnie dodać po łyżce serka nadal miksując na niższych obrotach . Dodać
mojej kuchniciągu 10-15 minut, łącznie z sosem jogurtowym. Lubie sałatki ,a ta jest idealna na jesienne dni.. W sezonie jabłkowym ,jabłko kojarzy się z wieloma różnymi ciastami ,ciasteczkami, lista jest długa. Większość z nich jest słodka. Ta sałatka jest przykładem ,że jabłko pikantne tez jest smaczne. Mięsożerni mogą dodać grillowaną pierś z kurczaka ,indyka i z sałatki zrobi się
mojej kuchniJak przygotować chrusty Jak przygotować chrusty Do przygotowania chrustów potrzebne nam będzie: 250 g mąki 4 żółtka 100 ml kwaśnej śmietany 20 g masła szczypta soli
Podstawy GotowaniaProste rogaliki z dżemem, które są miękkie i bardzo dobre. Idealne gdy macie ochotę na coś słodkiego a zapasy ze słodyczami świecą pustkami. Składniki (32
CookYourselfciasto robiłam jeszcze przed Bożym Narodzeniem i pamiętam, że nie czekałam nawet, aż poleży trochę w lodówce- bo miałam ochotę na coś słodkiego na szybko… W smaku przypomina mi ciasteczka Hity( choć jest dużo bardziej słodkie), a po nocy w lodówce smakuje jak czekoladowa wersja Aniołka( klik ). Kochani, na ten Nowy, nadchodzący Rok, życzę Wam przede wszystkim zdrowia i miłości
Domowe ciastabudyniowemu kremowi, ale jednocześnie nie zamulająca, bo dżem przełamał ten efekt. Jeśli chcecie wypróbować Panią Walewską przepis tutaj . A ja pisząc ten post szamię sobie przedostatni kawałek pychotki i ciastko bez tłuszczu, mąki i cukru( przepis niebawem)- hehe niezłe zestawienie, co? Składniki na ciasto: 200 g margaryny 5 łyżek cukru pudru 4 żółtka 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku
Domowe ciastakremówki 4 łyżki pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ¼ szklanki gorącej wody Śmietanę miksujemy z pudrem na sztywno. Dodajemy lekko ciepłą( ale nie gorącą żelatynę). Dodatkowo: opakowanie ciasteczek maślanych ( 150 g) opakowanie okrągłych biszkoptów 2 łyżki ciemnego kakao WYKONANIE: cienki blat biszkoptowy ( lub herbatniki) +ciepła masa budyniowa+herbatniki masa kajmakowa biszkopty masa śmietanowa posypujemy przez sitko kakao Ciasto schładzamy
Domowe ciastalato. Owocowe Trio to połączenie smaku prażonego jabłka z wiśnią( masa różowa), pysznego mlecznego kremu na bazie budyniu oraz orzeźwiających galaretek, w których ukryły się biszkopty udające połówki brzoskwiń:)Ciasteczka również nasączyłam lekko ciepłą galaretką, by były mięciutkie i tworzyły spójną całość. Jeśli lubicie lekkie ciasta na bazie biszkoptu z nutą owocowego wariactwa- polecam- słodkie, orzeźwiające- deserowe trio. Składniki
Domowe ciastawyjaśnić moją dłuższą nieobecność:) Po pierwsze: brak czasu, sami wiecie jak to bywa: dużo pracy, a ręce tylko dwie:P Po drugie: ostatnio poczyniłam kilka nowych ciach i ciasteczek, ale muszę zgrać zdjęcia i przypomnieć sobie przepisy na nie, bo często ostatnio tworzę coś "od siebie" i na swoją nutę:) A dziś pokażę Wam co ostatnimi czasy wykonałam
Domowe ciastawody. Dodajemy do polewy. Mieszamy. Całość studzimy ok 4 minuty. Polewamy ciasto. WYKONANIE: do kapeluszy grzybków nakładamy po 2 łyżki masy jabłkowej następnie 2-3 łyżki masy śmietankowej przykrywamy ciasteczkiem z dziurką wkładamy „korzonek” odstawiamy na 1 godzinę do lodówki( aby poszczególne elementy dobrze się trzymały) dekorujemy ulubiona polewą lub lukrem Smacznego
Domowe ciasta