opakowania markiz czekoladowych 50g masła 50 g mlecznej czekolady 250 serka mascarpone 250g słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki cukru 2 opakowania kartoników z malinami cukier puder Przygotowanie 1. Ciastka, masło, mleczną czekoladę wrzucić do malaksera i zmiksować do uzyskania masy konsystencji kruszonki do ciast. Masę wysypujemy do formy na tartę lub do tortownicy która też dobrze się spisze(...)Maliny układamy gęsto na kremie. Na koniec maliny posypać cukrem pudrem. Po schłodzeniu w lodówce ciasto będzie gotowe do krojenia. Smacznego. Rada. Zamiast markiz można też użyć innych ciastek, przykładowo 3 paczek herbatników. Sam użyłem markiz i dwóch paczek herbatników. The post Tarta z malinami appeared first on zjem to blog kulinarny
zjem to blog kulinarnyUgięte pod ich ciężarem gałęzie, proponują swoją dobroć. Zerwij, zjedz albo coś upiecz! Najszybszy i najpyszniejszy sposób na deser, niezapowiedzianych gości czy chociażby zaspokojenie ochoty na małe "co nieco". CIASTKA FRANCUSKIE Z RENKLODAMI. /własny;/ na 10 ciastek opakowanie ciasta francuskiego 10-20 śliwek renklod 1 jajko łyżka mleka cukier Śliwki myję, osuszam, przepoławiam i usuwam
W kuchni Karmel-itkikaszą jaglaną składniki: 300 ml mleka 3 żółtka 50 g ugotowanej kaszy jaglanej 50 g brązowego cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej \dodatkowo: owoce jagodowe (maliny, borówka amerykańska) 4 ciastka owsiane wykonanie: Kaszę należy ugotować według przepisu. Wystudzić. Żółtka, cukier, wanilię i kaszę miksujemy blenderem na gładką masę. Przelewamy do garnka z grubym dnem, dodajemy mleko i podgrzewamy ciągle(...)minuty i ściągamy z ognia. Lekko wystudzoną masę przekładamy do miseczek lub szklanek i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem aa wierzch układamy owoce. Na górę kruszymy ciastka owsiane
Przysmaki KarolkiGoście w drodze, a wy nie macie nic słodkiego? Żaden problem, wystarczy jakiś owoc i ciasto francuskie i w 15 minut wyczarujecie pyszne francuskie ciastka. Oczywiście dodatek jak serek nie jest konieczny, ale wzbogaci smak ciastek. Kształt również może być różny zależny od waszej fantazji. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJeśli przed pieczeniem posmarujemy ciastka białkiem jaja skórka będzie bardziej błyszcząca. Możemy też do białka dodać trochę maku lub czarnuszki. Jeśli wolimy wersję słodką to możemy upieczone już ciastka zanurzyć na chwilę w osłodzonej wodzie
prawdziwe jedzenieSodziaki to takie smażone ciastka placki z dodatkiem odrobiny sody. Świetna przekąska do piwa, zwłaszcza w wersji na słono. A dla dzieci polecam podać je z dżemem. Składniki: 400 g mąki pół łyżeczki sody pół łyżeczki soli 2 jajka pół szklanki zsiadłego mleka lub 4 łyżki jogurtu i pół szklanki mleka olej Wkładamy do dużego garnka mąkę, sodę(...)zajadają najchętniej bardzo cieniutkie paluszki: kroję ciasto w paseczki co pół centymetra i turlam każdy wałeczek by nadać mu kształt paluszka. Czasem posypuję jeszcze szczyptą soli lub maku. Uformowane ciastka wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy w głębokim garnku z dużą ilością oleju, żeby ciasto swobodnie w nim pływało. Smażymy z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Wykładamy
prawdziwe jedzenieKolejny przepis na słodkie bezowe ciasteczka, które będą doskonałe do pochrupania podczas Świąt Bożego Narodzenia. Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą są idealne, kruche, rozpływające się w ustach, do tego te makaroniki przygotowuje się błyskawicznie. Można makaroniki przygotowywać tylko z dodatkiem migdałów, pomijając orzechy. Lubię takie lekkie, słodkie ciasteczka. Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą będą również świetnym poczęstunkiem(...)kawy nie tylko na Święta, możemy ich przygotować więcej i przechowywać w puszce. Polecam też przepis na kruche kwiatki migdałowe albo kruche ciasteczka z orzechami. Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą na Święta. Składniki na 40 sztuk: 125 g tartych migdałów 125 g tartych orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady 4 białka 200 g cukru szczypta soli lukier: 1/2 szkl
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZłociste oponki i kulki 2w1 J . Delikatnie chrupiące a zarazem puszyste w środku rozpływające się w ustach ciastka o delikatnym smaku sera. - 50 dag białego sera - 0,5 szklanki cukru - cukier waniliowy (lub inny aromat do ciast) - 3 jajka - 50 dag mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 litr oleju do smażenia Jajka zmiksować z cukrem i cukrem(...)grubości około 1 cm. Szklanką wykrawamy kółka, następnie kieliszkiem na środku wycinamy mniejsze kółeczka. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy oponki i kulki na złoty kolor. Usmażone ciastka wyjmujemy z garnka i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe oponki posypujemy cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com
RAROSSAsojowego (lub innego roślinnego) 1 łyżka ksylitolu (lub cukru) 1 łyżka cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią) Przyprawy: cynamon Proponowane dodatki (można puścić wodze fantazji): dżem truskawkow y pokruszone, wegańskie ciastka owsiane banan Przygotowanie: Ryż gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Jeśli ryż jest w torebce, można go z niej wysypać prosto do wody. Musimy pamiętać(...)gotujemy, dopóki nie uzyskamy gęstej konsystencji puddingu. Mieszamy w trakcie gotowania oraz przyprawiamy nasz ryż cynamonem. Po ugotowaniu pudding możemy podać z dżemem, bananem lub innymi owocami i pokruszonymi ciastkami owsianymi. Odczuwam malutki żal, że nie zdecydowałam się wybrać dietetyki jako kierunku studiów. Tylko wtedy pewnie uczyłabym się o tym, że mięso jest niezbędnym
Weganizm infantylnyoczywiście bez pieczenia... A więc zabierzmy się do pracy. Mini Tarty z bitą śmietaną i malinami - bez pieczenia... SKŁADNIKI: - 1.5 szklanki pokruszonych ciastek ( np. herbatników lub innych kruchych ciasteczek, jak będzie więcej, to nic się nie stanie.) - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka cukru - 600 g śmietany 36% - 500 g świeżych malin - 3 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE: Na początku(...)blendujemy ciasteczka i rozpuszczamy masło w rondelku. Ja użyłam ciasteczek jabłkowo- cynamonowych bardzo dobre połączenie polecam. Następnie gdy mamy pokruszone ciasteczka i rozpuszczone masło, łączymy te dwa składniki razem i zagniatamy ciasto, na koniec dodajemy łyżeczkę cukru i dalej zagniatamy. Teraz nadszedł czas na wylepienie naszych foremek ciastem i schowaniem do lodówki na 30 min. Czas ubić śmietanę
Zainspiruj się kuchniąserową: 1 kg sera twarogowego (3-krotnie mielonego) 6 sztuk jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 6 łyżek mąki 100 g śmietanki kremówki 36% Składniki na spód: 200 g ciasteczek musli 150 g masła Bakalie: 5 łyżek rodzynek 5 łyżek kruszonych orzechów włoskich Przepis na spód: Ciasteczka lekko kruszymy i umieszczamy w melakserze - rozdrabniamy na "piasek" (w przypadku braku melaksera(...)ciasteczka najlepiej umieścić w woreczku i wałkować aż do uzyskania mączki). W garnuszku rozpuszczamy masło i przelewamy je do zmielonych ciasteczek. Całość dokładnie mieszamy. Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy spód ciasteczkowy i dokładnie rozprowadzamy go po całej blaszce. Formę wstawiamy do lodówki na ok. 15 minut. Przepis na masę serową: Piekarnik nagrzewamy do 170C. Ser przekładamy do miski
Emcia PichciDietetyczna wersja ciastek owsianych wzbogacona o dużą ilość bakalii. Ciasteczka są bardzo pożywne i szybkie w przygotowaniu. Na pewno nie są tak pyszne jak te z użyciem masła, ale również bardzo mi smakowały. Różnica jest przede wszystkim w kruchości. Osoby nie będące na diecie śmiało mogą dodać zamiast mleka około 150 g masła:) Ciasteczka owsiane z bakaliami bez mąki
Mania Gotowaniawoli, za każdym razem mogą być nieco inne - w zależności od użytego ciasta. Jeśli nie mamy resztek ciasta możemy też specjalnie upiec, np. kruche ciasto lub użyć kupnych ciastek, a następnie rozkruszyć je w misce. Jeśli chcemy zrobić wersję light proponuje do ich zrobienia użyć np. ciasta marchewkowego light lub ciasta jogurtowego ( http://mania-gotowania. blogspot .com/2013/05/dietetyczne-cytrynowe-ciasto-jogurtowe.html(...)stężały. Uwagi: Jeśli masa okaże się za mało zbita, możemy dodać trochę więcej pokruszonego ciasta. Polecam dodać alkohol partiami i kosztować masy, gdyż nie każdy lubi bardzo alkoholowe ciastka. Zamiast sugerowanych przeze mnie bakalii możemy użyć również żurawiny, suszonych wiśni. Idealnie sprawdzi się również gotowa mieszanka do keksu
Mania GotowaniaIdealne ciasteczka, kiedy mamy ochotę na coś baardzooo intensywnie czekoladowego. Są pyszne, mięciutkie, długo zachowujące świeżość. W smaku przypominają nieco brownies, polecam wszystkim miłośnikom czekolady!! Ciasteczka intensywnie czekoladowe Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 50 g masła 150 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Przygotowanie Masło oraz czekoladę
Mania GotowaniaDzisiaj bardzo prosty i szybki przepis na ciasteczka z czekoladą (nie dla tych, którzy się odchudzają :-)..niestety ;-))) Zapraszam! Składniki: - 2,5 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki masła - 1 szklanka cukru - 1 łyżeczka esencji waniliowej - 1 duże jajko - 100 g czekolady posiekanej na małe kawałeczki 1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni 2. W misce wymieszaj(...)sypkie produkty, aż do uzyskania miękkiego ciasta, dodajemy czekoladę. 5. Ugniatamy porcje po dwie łyżki ciasta w kulkę i lekko spłaszczamy w dłoni. Układamy na blaszce. 6. Pieczemy ciasteczka 10-15minut. 7. Wyjmujemy i odstawiamy aby wystygły, wtedy staną się kruche. Smacznego
SMYKWKUCHNI