Dziś mam dla Was pomysł na ekspresową słodką przekąskę w klimatach Halloween. Zwykłe pianki możecie w kilka minut zamienić w miniaturowe wersje Frankensteina. Wystarczy lukier, barwnik
CiastkozercyPo małych problemach technicznych z blogiem wracam z nowymi, słodkimi pomysłami :) Dziś kolorowa, puszysta rolada z delikatnym kremem i mandarynkami. Wzorek jaki wybierzecie zależy wyłącznie od
CiastkozercyTarta limonkowa to bardzo prosta propozycja na słodką przekąskę do kawy - kruchy maślany spód i delikatne aksamitne nadzienie z białego serka. W przeciwieństwie do klasycznych serników
CiastkozercyBabeczki snickersy to wbrew pozorom dziecinnie prosta propozycja. Dowolne babeczki czekoladowe (u mnie z przepisu na mocno czekoladowe ) można w kilka chwil zamienić w mini snickersowe
Ciastkozercywykorzystamy całego). Ciasto zagniatamy kilka minut, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość 1 cm i wycinamy wzory. Gotowe ciastka układamy na wysmarowanej tłuszczem formie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 12-15 minut. Uwagi! Pierniki zaraz po upieczeniu są miękkie, następnie twardnieją i ponownie miękną
Mango PapajaSłodkości na tę okazję również powinny być wyjątkowe. Mogłoby się wydawać, że to troszkę za wcześnie na taką akcję, jednak w wielu kuchniach już pachnie Świętami. Ciasta i ciasteczka przygotowywane są "na próbę", a masa na ciasto piernikowe już powinno leżeć w piwnicy lub w lodówce. Zapraszam wszystkich do zamieszczania przepisów na ciasta, ciasteczka, babeczki, babki, cukierki, czekoladki, pierniki
My Culinary ArtNAMI! No i nadszedł dzień: 16 wrzesień 2012 – czyli równiutko 2 lata temu. O północy wsiadłyśmy w busa by pokonać 350km. Szczęśliwe, rozanielone, ze łzami w oczach chrupałyśmy owsiane ciastka i nie mogłyśmy się doczekać. Niecierpliwe telefony owocowały w informację takie jak „ona jest wybredna jeśli o ludzi chodzi, raczej was nie przywita jak bokser. Mała jest specyficzna
Wypisz Wymalujciasto, o wiele szybciej pęcznieje, więc ilość mąki należy "regulować" obserwując. U nas najlepiej sprawdza się mąka Schara Mix B na chleb (czasem też odrobinę mąki na ciastka), Należy odmierzyć 20-25 dkg mąki, ale nie koniecznie tyle będzie potrzebne - wszystko zależy od naszego ciasta i tego jak się zachowuje i jak nam się je wyrabia. Oczywiście dobór mąki
Wypisz Wymalujdomowa mieszanka suszonych warzyw (do smaku). - czosnek, 3 główki - 1/2 szklanki oleju, - 1/2 szklanki masła roztopionego, - 2 szklanki mąki bezglutenowej (pół na pół - owsiana bezglutenowa i mąka bezglutenowa na ciastka) - łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego. /Mąka owsiana bezglutenowa jest w 100% bezpieczna dla osób na diecie. Nie jest to zwykła mąka owsiana! Wystarczy się rozejrzeć w odpowiednim miejscu
Wypisz WymalujŻycie skłania do podejmowania decyzji i stawiania zwykle na jedno. Mówi się, że nie można zjeść ciastka i mieć ciasta... A co, gdy przy kuchennym blacie staje się na rozdrożu? Co, gdy trudno jest się zdecydować pomiędzy azjatyckim klimatem, a włoskimi korzeniami? "Ryż czy makaron... oto jest pytanie" rzekłby poeta, ale po co? Otóż można dojść do konsensusu. Smacznego
Wypisz Wymalujprzygotowana masę włóż do dekoratora, ale bez końcówki bo np. żurawina i rodzynki nie przejdą. Wyciskaj dużym głównym otworem, bądz jak wolisz nakładaj łyżeczką prosto na blachy.Zostaw spore odstępy-ciasteczka rosną. Piecz nie więcej jak 12- 15 minut. To zależy od piekarnika, ale po 10 minutach już musisz do nich patrzeć, bo moment i możesz je za bardzo wysuszyć(...)kakao i wody. Jedną trzecią margaryny włóż do garnuszka, razem z 3 łyżkami cukru , łyżką kopiastą kakao i jedną łyżką wody. Mieszając rozpuść składniki . Gorącą polewą zrób paski na ciasteczkach. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnikwadraty, u mnie wyszło 15 kwadratów ( 3 x 5). Na środek każdego kwadracika nakładamy po 2 łyżeczki marmolady. Zlepiamy dwa przeciwległe rogi ze sobą. Żółtko roztrzepujemy i smarujemy ciasteczka. Posypujemy ciasteczka płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 15 minut do przyrumieniania w 180 stopniach
Aga w kuchniprzypadku... zabrałam się za pieczenie ciasta, a tu niemiła niespodzianka.... ktoś mi wykradł mąkę! Przecież były jeszcze 2kg, a tu końcóweczka! No taak... ale w międzyczasie piekłam bułki... i ciastka... i... wszystko się wyjaśniło :-( Zostałam więc bez mąki, za to z ochotą na upieczenie czegoś :-) Zaczęły się więc poszukiwania przepisu na ciasto... bez mąki. Wybór padł
Walijskie Pichcenierozkładamy na stolnicy, wykrawamy małe prostokąty, na każdy z nich kładziemy kawałek odsączonej z syropu brzoskwini. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy cukrem waniliowym i pokruszonymi płatkami migdałów. Ciasteczka można równie dobrze składać na połowę i do środka kłaść owoc. Piec w temp.200st aż do zrumienienia, ok 25minut. To chyba najszybszy sposób, na "coś do kawy" :-) Ciasteczka
Walijskie PichcenieSzybciutkie do zrobienia, pyszne krucho-drożdżowe ciasteczka. Nie wymagają dużego nakładu produktów, ani czasu, a efekt naprawdę zadowoli każdego. Są nie za słodkie, więc miłośnicy lukrowanych ciasteczek (w tym moja siostrzyczka) mogę je sobie oczywiście polukrować albo posypać cukrem. Dla mnie jednak poniższa wersja jest idealna. Składniki: 350 g mąki pszennej 3 żółtka 3 łyżki śmietany
Walijskie Pichcenie