Kremowa mrożona uczta ze świeżych truskawek i posypane chrupiącymi finest cookies. Łatwe do wykonania i idealne na gorące letnie dni! Składniki 2 łyżki brązowego cukru 420g ciasteczek finest cookies,lub innych 1/4 szklanki mąki 3 łyżki roztopionego masła 2 białka 1/2 szklanki cukru 1 filiżanka bitej śmietany 1 cytrynowy 120g serka 1 1/2 filiżanki świeżo posiekane truskawki Wykonanie(...)połączenia .Dodać powstały krem z białek i śmietanki,wymieszać do połączenia składników. Dodać pokrojone świeże truskawki do masy.Na upieczone i ostudzone dno wyłożyć masę truskawkową , następnie posypać odłożonymi pokruszonymi ciasteczkami wierzch ciasta-deseru.Przykryć folią i zamrozić na trzy godziny lub więcej .Pozostaje już tylko cieszyć się ze smakowitego deseru
w mojej kuchniświeżą miętą czy melisą. Dla dorosłych polecam wino Monte Santi Original, słodkie, idealne nie tylko do tego deseru. Deser lodowy z miętowymi czereśniami, fistaszkami i kruszonką Składniki: 5 kruchych ciasteczek 1 garść solonych orzeszków ziemnych 1 garść czereśni 1 łyżka lodów waniliowych lub śmietankowych 1 łyżeczka świeżej mięty Przygotowanie: Ciasteczka rozkruszamy i przekładamy na talerz lub do miski. 3/4 kruszonki
Moja smaczna kuchniaDzisiejszy tort robiłam z myślą o urodzinach mojego Dziadka. To taka tortowa klasyka: czekoladowe biszkopty, krem budyniowy i duużo świeżych owoców. W mojej koncepcji tort miał
Ciastkozercyskładniki: 190 g mąki orkiszowej 50 g czekolady deserowej lub gorzkiej 120 g cukru 30 g kakao 1 jajko 120 ml mleka słodkiego 250 ml mleka
Domowy Smak JedzeniaPyszny, sycący deser i niezbyt słodki - z powodzeniem może zastąpić podwieczorek lub drugie śniadanie. Mamy tu budyń czekoladowy, mleczną warstwę z nasionami chia, zmiksowane truskawki a całości dopełniają pokruszone ciasteczka czekoladowe. Nie dość że świetnie smakuje to jeszcze ciekawie wygląda :) Polecam :) Do przygotowanie tego deserku zainspirowała mnie firma Lidl , od której otrzymałam przepiękny i bardzo funkcjonalny Blender ręczny z zestawem(...)Najbardziej ciekawiło mnie, jak się sprawdzi końcówka z rozdrabniaczem i jestem bardzo zadowolona z efektów - w kilkanaście sekund miałam pokruszoną całą paczkę orzechów, nie wspominając o szybkości rozkruszenia ciasteczek. Szczerze polecam ten produkt - będzie dostępny w sklepach LIDL już od soboty
Kto ugości moich gości?składniki na ok. 5 po ok. 75 ml: 370 ml siku grejpfrutowego 60 ml Campari lub Barmańskiej pomarańczowej 120 ml wody 120 g cukru wykonanie: Wodę
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ok. 8 szt po ok. 75 ml: 1 puszka brzoskwiń (850 ml) 100 ml kremówki 150 ml kwaśnego mleka lub naturalnego jogurtu 15 g
Domowy Smak Jedzeniacałkiem sztywno bo lody nie będą miękkie zaraz po wyjęciu i nie będą się dały formować w kulki. Markizy można potraktować na dwa sposoby – rozłożyć je na połowy, osobno ciasteczka pokruszyć a krem dodać do ubitej śmietany, albo szybciej – pokruszyć ciastka w całości, z nadzieniem, np. w malakserze. Ja lubię to załatwić szybko, korzystam z drugiego sposobu. Jeśli zobaczycie(...)ubijaczki miksera zostawiają na śmietanie wyraźny ślad – sprawdzajcie czy formują się już ‘soft peaks’. Do ubitej ‘na miękko’ śmietany wlewamy słodzone mleko skondensowane, dodajemy kakao i pokruszone ciasteczka, całość dokładnie mieszamy trzepaczką balonową i przelewamy do pojemnika. Pojemnik zakrywamy i zmrażamy lody minimum 6 godzin, najlepiej – przez noc. Tak wielkiej porcji nie zjecie sami po kryjomu, przed telewizorem w nocy
Karo in the Kitchen*składniki: ok. 55 g płatków owsianych 300 ml mleka 50 g truskawek miód do smaku dodatkowo: garstka orzechów parę truskawek wykonanie: Płatki owsiane zalewamy wieczorem 250
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 2000 ml wody 2 cytryny 2 limonki kilka gałązek mięty 2 łyżki miodu (lub więcej wg własnego smaku) kostki lodu wykonanie: Cytryny i limonki sparzamy
Domowy Smak JedzeniaPyszne placuszki z truskawkami, posypane cukrem pudrem. Zamiast truskawek można użyć innych, ulubionych owoców np. jagód. Polecam Składniki na (około 13 placuszków): 1 i 1/2 szklanki
Oryginalny smakskładniki: 250 g sera białego ok. 150 g mąki orkiszowej 1 jajko 2 łyżeczki cukru 1 szczypta soli truskawki (ilość zależy od wielkości) dodatkowo do podania
Domowy Smak Jedzeniagorącej przegotowanej wody 36 herbatników (lub tyle, żeby utworzyć trzy warstwy) Wykonanie: WARSTWA TRUSKAWKOWA - formę wyłożyć papierem do pieczenia - na dnie ułożyć koło siebie warstwę herbatników, luki wypełniając kawałkami ciastek - truskawki oczyścić, odszypułkować, przełożyć do naczynia, rozdrobnić blenderem na mus - do musu dodać sok z cytryny, wymieszać - do miski przełożyć jogurt grecki, cukier i mus truskawkowy, składniki dokładnie zmiksować
Smakołyki Berenikidzisiaj pokażę Ci moje słodkie propozycje smakołyków, które zabieramy ze sobą z domu. Ze względu na to, że dbam o Lili dietę, nie mogę wejść do sklepu i kupić ciasteczka, czekoladę czy batonika . Słodkości, które napakowane są chemią, cukrem rafinowanym i syropem glukozowo-fruktozowym mnie nie interesują. Wiem, że jeden taki batonik nie zaszkodzi, ale budujemy dobre nawyki(...)zawsze będę Ci przypominać: nie kupuj -> zrób sama. Jeśli nie zaplanujesz wcześniej zdrowych przegryzek to na pewno sięgniesz po coś niekoniecznie zdrowego. Nie myśl o żadnych ciasteczkach petitkach, batonikach albo o jogurcikach "specjalnie dla dzieci". Jestem tu po to, aby Cię zainspirować i mam nadzieję, że wybierzesz coś dla swojego dziecka. Zacznijmy od przekąsek, które przygotujesz w krótkim
lady-och-mistrzyni.blogspot.comsię tak na blaszce, stąd mniejszy rozmiar gotowych biszkoptów. Ja potrzebowałam biszkopty do sernika, ale świetnie sprawdzą się jako przekąska dla dzieci. Z podanych ilości wyszło mi coś ok.50 ciastek. Są bez dodatku cukru, bez pszenicy, bez proszku do pieczenia i bez laktozy. Składniki: - 3 średnie jajka, osobno białka i żółtka - 3 pełne łyżki ksylitolu z wanilią
Smaczne Zdrowe