Składniki: Biszkopt: 3 jajka, 100g cukru, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 85g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju
W kuchni u MonikiLubię ciasto marchewkowe W tej wersji zrobiło się bardziej wystawne Składniki ciasto - 2 szklanki mąki - 2 szklanki cukru - 1 szklanka oleju - 5 jajek - 2 szklanki
W królestwie smaków BeatySkładniki: 3 jajka 1,5 szklanki mąki ok. 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 12,5 dkg margaryny, najlepiej Kasi- pół kostki 1
Luźna KuchniaBabeczkowa Bombonierka Walentynkowa bombonierka zawsze jest mile widzianym prezentem. Można jednak pójść o krok dalej i okazjonalne czekoladki wykorzystać do ozdobienia własnoręcznie przygotowanych babeczek. Dziś
CiastkozercyMoże nie wszystkich to cieszy, ale 1. września zbliża się nieubłaganie. Żeby nieco osłodzić sobie pierwsze dni spędzone w szkole, dobrze jest mieć coś pysznego na
CiastkozercyŚwięta w naszym domu nie mogą obejść się bez sernika. W zeszłym roku na Boże Narodzenie upiekłam sernik pomarańczowy. Każdego roku piekę inny sernik, dwa lata
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWłoskie “la dolce vita” i toskańskie ciasteczka Toskania to jeden z piękniejszych regionów we Włoszech i najbardziej popularny kierunek wycieczek. Urocze stare miasteczka na wzgórzach, cyprysowe aleje, winnice i gaje oliwne. To wymarzone miejsce na wypoczynek nie tylko dla miłośników architektury i zabytków. Toskania to również raj dla smakoszy. Kuchnia włoska uznawana jest za najpopularniejszą na całym świecie(...)się, że każdy z Was ma swoją “top 10”. 1. Cavallucci – tradycyjne włoskie ciasteczka bożonarodzeniowe. Głównymi składnikami ciasteczek są mąka, miód, orzechy, kandyzowane owoce i przyprawy. Doskonale komponują się z toskańskim Vin Santo. 2. Ricciarelli di Siena – migdałowe popękane ciasteczka. to najbardziej tradycyjne słodycze ze Sieny. Idealnie delikatne w środku, ale chrupiące na zewnątrz. Przygotowuje się
Tajemnice Smakukcal, tłuszcz – 14,8g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 2,9g, węglowodany – 52,0g w tym cukry – 47,4g, białko – 8,6g, błonnik – 6,4g, sól <0,1g ciasteczko z orzechów nerkowca – 100g/410 kcal, tłuszcz – 23,4g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 4,6g, węglowodany – 46g w tym cukry – 39,2g, białko – 10g, błonnik – 4,7g, sól(...)zależności od mieszanki składników. Wersje proteinowe zawierają w sobie mnóstwo sojowych chrupków, które szczególnie widać po przekrojeniu batonów. Smak: Zacznijmy od trzech energetycznych Nakdów: kakaowa pomarańcza – przyjemnie pachnie czekoladą z pomarańczami, niestety jest to zasługa tylko aromatu, bo tego owocu w składzie nie uświadczymy. W smaku od razu czuć kakao i jego goryczkę, pysznie łączącą się ze słodkością daktyli
Candy Pandaswcale nikt nie podejrzewałby, że pochodzą z ... odpadów ... Zresztą, zobaczcie sami! :) Bajaderki (naprawdę bajadery) to nic innego, jak ciastka z ... różnego rodzaju odpadów cukierniczych (biszkopt, ciasto ucierane, kruche, herbatniki, ciasteczka). Jedyny warunek - ciasta na bajadery muszą być bez kremu i żadnych innych dodatków. Już wiecie zatem, skąd wzięła się ich zła sława ... Zresztą, ja sama nie miałabym odwagi kupić(...)polecam Czarną Wiśnię, jest boska!) 2 łyżki stołowe cukru 1 łyżka stołowa masła 82% 1 – 2 łyżki ciemnego kakao 60 gramów orzechów i migdałów (mieszanka) 60 gramów czekolady Do obtoczenia: ciemne kakao, wiórki kokosowe, posiekane orzechy lub migdały Wykonanie: Resztki ciasta rozkrusz za pomocą blendera. W garnuszku podgrzej mleko, masło, cukier i kakao, cały czas
Garniec Magalieponieważ jest pyszna, słodka i z takim orzechowym posmaczkiem, dodatkowo bardzo lubię z tą dynią pracować ponieważ nie trzeba jej obierać ;) Składniki: 300 g ciastek kruchych, u mnie z czekoladą 350 g pieczonej dyni 1 kg twarogu waniliowego w wiaderku 200 g cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń wanilinowy 3 jajka Przygotowanie: Dynię pieczemy 25 minut(...)ilość i dokładnie miksujemy blenderem. Następnie dodajemy twaróg. Blendujemy razem na gładką masę. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, budyń oraz jajka i ponownie zmiksujemy na jednolitą masę. Ciasteczka wykładamy na spód tortownicy o średnicy 24 cm. Masę serową wylewamy na ciastka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C również góra i dół bez termoobiegu i pieczemy
Życie zaczyna się w kuchnikremowi ale także bardzo delikatnemu i kruchemu ciastu z dodatkiem gotowanych żółtek z przepisu Siostry Anastazji. Są dość kaloryczne ale tak smaczne, że tym nikt się nie przejmuje i ciasteczka znikają w mgnieniu oka. Najlepiej smakują na 2-3 dzień ale trzeba je porządnie schować, bo ręka sama po nie sięga:) Składniki na około 70 sztuk: na ciastka(...)gotowane 3 żółtka surowe 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli na krem: 100 g masła 100 g chałwy sezamowej 2 łyżki wódki na wierzch: 100 g mlecznej czekolady 3-4 łyżki orzechów włoskich 3 łyżki mleka Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Cukier puder jeżeli ma grudki również przesiać. Dodać sól, żółtka surowe, masło i żółtka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: łam waflowy orkiszowy*, płatki orkiszowe*, płatki jęczmienne*, płatki owsiane*, płatki pszenne*, syrop ryżowy*. *składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli PL-EKO-03 COBICO 360 kcal/100 g Ciasteczka Babci Ani orkiszowe naturalne, ok. 2,9 zł/100 g Składniki: mąka orkiszowa, otręby orkiszowe, tłuszcz kokosowy, sól (ciasto fermentowane) 446 kcal/100 g 2. Pestki dyni, słonecznika, orzechy, migdały(...)spora kaloryczność. Sprawdzą się, jeśli chcecie zaspokoić niewielki głód i dostarczyć przy tym dobrego paliwa organizmowi . Najlepiej wybierać niesolone, w naturalnej formie. Te w karmelu, posypkach czy czekoladzie (chyba że dobrej jakości) nie sprawdzą się. KRESTO Słonecznik łuskany 200 g, ok. 3,15 zł/ 200g 650 kcal/100 g Pestki dyni Bakalland, ok. 4,2 zł/100g 556 kcal/100
Powiedz dietom nieCzeko'li, o której pisałam Wam przy okazji przepisu na waniliowe pancakes'y , czyli nie zawiera żadnych innych konserwantów poza E 202. Pozostałe składniki to: biała czekolada, mleko w proszku, mleko skondensowane, cukier puder i olej. Konsystencja kremu zależna jest od jego temperatury. Wyjęty z lodówki jest dość gęsty, ale trzymany w temperaturze pokojowej przypomina gęstą polewę(...)zdecydowanie zbyt szybko :) przy następnym słoiku spróbuję określić ten (pyszny) smak ;) Każdemu łasuchowi polecam Czeko'lę :) Idealnie pasuje do deserów, ale też jako polewa do ciast i ciasteczek. Zerknijcie do sklepu Anielskie Przysmaki , na pewno znajdziecie coś dla siebie :) Smacznego! p.s. Od jednej z pań dostałam zapytanie czy krem nie rozwarstwia się. Rozwarstwia się minimalnie
Codzienna kuchnia niecodziennasmak czy twardość - naszym zdaniem są super. Moich nie lukrowałam - po pierwsze, z czystego lenistwa, po drugie, nie przepadam za lukrowanymi pierniczkami. Zdecydowanie bardziej odpowiada mi wersja w czekoladzie... Kto wie, może jeszcze uda mi się takie również zrobić. Pierniczki z witrażykami Składniki: (na 55-65 sztuk) 470 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 20 g przyprawy do piernika(...)cukier puder przesiać do miski. Wsypać przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać. Dodać masło i miód, wbić jajka i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość 3-4 mm, wykrawać ciasteczka z otworami. Układać na blasze wyłożnej papierem do pieczenia. Wykałaczką robić dziurki (jeśli pierniczki mają zawisnąć na choince), do otworów wsypywać pokruszone landrynki (najlepiej wkładać je do mocnego, plastikowego worka - każdy
Pożeraczka, czyli raz adobrzekruszymy marcepan i wlewamy masło z miodem. Zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na 30 minut. 3. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm i wycinamy ciasteczka jeśli mają być to pojedyncze pierniczki, nie nadziewane. Jak nadziewać pierniczki odsyłam was do tego przepisu <-- klik 4. Gotowe pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)około 15 minut. Musimy pilnować aby nie przyrumieniły się za bardzo bo będą twarde. Upieczone układamy na kratkę do wystudzenia. Następnie możemy je polukrować lub oblać czekoladą
Gotowanie...to proste !